Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ψευδαισθήσεις









Ο κύριος Λαφαζάνης λέει ότι το μνημόνιοΣυμφωνία με τους δανειστέςΕταίρους και την τρόικαΘεσμούς που αναγκάστηκεΔιαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει "μεγάλα προβλήματα" και ντρέπεται φοβάται δεν είναι υποχρεωτικό η συμφωνία να εγκριθεί από την Βουλή, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι "αυτά τα προβλήματα" (στη συμφωνία) δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας.

Γενικά ακούμε ότι το ριζοσπαστικό πρόγραμμα και προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν (στο μέλλον ["θα"]) ακάθεκτες και ανεμπόδιστες παρά το ότι στο Eurogroup τους έκοψαν και τα δύο πόδια και τα έβαλαν σε ένα παπούτσι, και παρά το ότι ήδη ψάχνουμε κάπου 7-10 δις για τις υποχρεώσεις μας. Και ο μόνος κουμπαράς όπου ίσως να τα βρούμε είναι η φοροδιαφυγή, όπου θα τα βρούμε όλα στις 31 Φεβρουαρίου.

Πουθενά όμως δεν ακούμε που θα βρεθούν τα λεφτά. Αυτό είναι πλέον στάνταρ. Κανείς δεν λέει ποτέ που θα βρεθούν τα λεφτά, τίποτα δεν γίνεται, αλλά τα "θα" συνεχίζουν σαν να ζούμε σε παράλληλη πραγματικότητα. Κι ο κόσμος χάβει... χάβει... χάβει...

Είναι απλό: Όλα όσα είπε ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να γίνουν αν βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (όχο μόνο την Ευρωζώνη, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση). Αν μείνουμε στην Ευρωζώνη δεν θα δούμε τίποτα διαφορετικό από πριν, και θα είναι σαν να μην άλλαξε κυβέρνηση --πλην θα ακούμε "θα" και θα ακούμε ότι όλα πάνε καλά και θα πάνε καλύτερα. 

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ (ή τουλάχιστον λίγοι στη κορφή του ΣΥΡΙΖΑ) επιμένουν ακόμα και σήμερα, ξεδιάντροπα, ότι και στην Ευρωζώνη θα μείνουμε, και όλες τις υποσχέσεις θα κρατήσουνε.

Εφηύρατε τους "μνημονιακούς" και τους "αντιμνημονιακούς" για να μας διχάσετε ώστε να αναρριχηθείτε καθώς εμείς κοιτάμε ο ένας τον άλλον ψάχνοντας τον "εχθρό". 

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε υπουργέ των οικονομικών, θέλετε και να είσαστε αντιμνημονιακοί και να μείνετε στο Ευρώ. Αλλά αυτό που κάποτε, μιά μέρα, θα καταλάβει επί τέλους ο δύστυχος ο κόσμος είναι ότι Μνημόνιο είναι το Ευρώ, και το Όχι-Μνημόνιο είναι η δραχμή. Εσείς θέλετε να είστε αντιμνημονιακοί με Ευρώ. Αλλά, να σας χαρώ, τουρλού κι απ' τα δύο δεν γίνεται. Αργά ή γρήγορα θα το μυριστεί ο κόσμος και θα σας πάρει με τις λεμονόκουπες.



***


Από την άλλη... η Σοφία Σακοράφα (του ΣΥΡΙΖΑ) κάνει τουήτ στις 22/2 ότι, λέει, δεν υπάρχει νομιμοποίηση για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που του επέβαλε η Γερμανία να υπογράψει, γιατί η ψήφος που πήρε στις 25/1 ήταν για να ακυρωθούν τα μνημόνια και η τρόικα, με νόμο, την πρώτη μέρα, όπως υποσχέθηκε ο Τσίπρας ότι θα κάνει, για να τον εκλέξουνε. Το ξέρει άραγε η κυρία Σακοράφα ότι οι υποσχέσεις σας μόνο με δραχμή θα μπορούσαν να κρατηθούν και μόνο μέσα σε μία χώρα απομονωμένη από τον έξω κόσμο; της το είπατε ποτέ; το συζητάτε ποτέ μεταξύ σας όταν δεν σας ακούει κανείς;



***


Και το πλέον ενδιαφέρον...
Το φυτίλι το άναψε ο Μανώλης Γλέζος στις 22 Φεβρουαρίου και σιγοκαίει...

Ο Μανώλης Γλέζος, ένας άνθρωπος που εγώ τον σέβομαι πάρα πολύ, με έκανε να τον σέβομαι ακόμα περισσότερο όταν ζήτησε συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό γιατί "συντήρησε αυτή την ψευδαίσθηση". Εννοούσε τις προεκλογικές υποσχέσεις, και την μέθη των πρώτων δύο εβδομάδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αξιοσημείωτο όταν ένας άνθρωπος βρίσκει το μπόι και το καθαρό κούτελο να μιλήσει έτσι την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει για 'κείνον την αποκορύφωση έργου ζωής.

Οφείλουμε να τον ακούσουμε. Και οφείλουμε να καταλάβουμε τις λέξεις του. Ιδιαίτερα την λέξη "ψευδαίσθηση". Ο άνθρωπος-εικόνισμα της αριστεράς και της αντίστασης, με προσοχή επέλεξε την λέξη "ψευδαίσθηση" για να περιγράψει το δεδηλωμένο πρόγραμμα του κόμματός του, που τώρα είναι κυβέρνηση στηριζόμενη στην εξουσία με 13 έδρες από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτές οι 13 έδρες των ΑνΕλ θα πρέπει να τον καίνε στα σωθικά τον Μανώλη Γλέζο. Αλλά το κατάπιε χάριν των ιδανικών και του ονείρου. Τι λοιπόν τον έσπρωξε τώρα, ένα μήνα μετά, να χρησιμοποιήσει την λέξη "ψευδαίσθηση" για το κόμμα του (και τον αρχηγό του) και να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό;

Όλο και περισσότερες φωνές τώρα θα αρχίσουν να ψυθιρίζουν με ...καλωσύνη ότι ο Μανώλης, με όλη την τιμή που δικαιούται... ε, πια, ο καημένος... γέρασε πια ο άνθρωπος. Είναι πλέον αρκετά ηλικιωμένος.

Αυτές οι φωνές που θα το πούνε αυτό είναι φωνές ποταπές και καταίσχυντες. Γιατί, δεν μπορούμε να υψώνουμε κάποιον μόνο όταν λέει αυτά που θέλουμε να ακούσουμε, και να τον χρησιμοποιούμε για να δείνει πανάς στο κόμμα μας. Και στην περίπτωση του Μανώλη Γλέζου, ούτως ή άλλως, δεν τον υψώσαμε εμείς. Οι πράξεις του και ο χαρακτήρας του και η σπονδυλική του στήλη τον υψώσανε. Δεν μπορεί κανείς να τον ρίξει κάτω, και 100 να φτάσει, και 110.

Είχε τόσες πιθανότητες και επιλογές φρασεολογίας και λεξιλογίου. Θα μπορούσε να πει το ίδιο πράγμα πολύ ηπιότερα, πιο επεξηγηματικά. Όμως επέλεξε να ξεκαθαρίσει ότι κατά την γνώμη του το πρόγραμμα που παρουσίασε το κόμμα του ήταν μία "ψευδαίσθηση"

Όχι λάθος, όχι φιλόδοξο, όχι πολύ δύσκολο, ή εσκεμμένο, ή κάποια άλλη λέξη... Όχι. 

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον οι κεντρικές και καθοριστικές υποσχέσεις πάνω στις οποίες στηριζότανε το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα λόγια που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Μανώλης Γλέζος ...ήταν μία ψευδαίσθηση.





Εξεταστική Επιτροπή για την Ψευδαίσθηση, πότε να την περιμένουμε;

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.