Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Λαϊκισμοί




Ορίστε και ένα καινούργιο και άριστο παράδειγμα του πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κυνηγά μάγισσες με λαϊκισμούς και μισές αλήθειες, παραπληροφορώντας τον κόσμο για να κινήσει την αυτεπάγγελτη προχειρότητα της Ρωμαίικης αντίδρασης:






Είπε ο Γιώργος Ρωμανιάς ότι οι μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία έγιναν με ¨νοθευμένες" μελέτες από την προηγούμενη κυβέρνηση, και με "μεθοδευμένες παραλείψεις".

Όπως εξηγεί Το Βήμα, ο κύριος Ρωμανιάς ισχυρίζεται πως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων έγιναν χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν η περιουσία των ταμείων και οι αποδόσεις της περιουσίας. Ότι οι συντάκτες των μελετών είχαν υπολογίσει μόνο μελλοντικές εισφορές και όχι περιουσία και αποδόσεις περιουσίας.

Υποθέτω ότι ο κύριος Ρωμανιάς ποντάρει στην παραδοσιακά πρόχειρη και απαίδευτη σκέψη του Ρωμιού για να φυτέψει την εντύπωση ότι εφ' όσον τα ταμεία είχαν και περιουσία και απόδοση περιουσίας, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων έγιναν άδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση των ...μνημονίων.

Αυτό το οποίο παρέλειψε ο κύριος Ρωμανιάς να πληροφορήσει τον Ρωμιό είναι ότι ο Ρωμιός δεν είναι ούτε Καραγκιόζης, ούτε Χατζηαβάτης, αλλά είναι Έλληνας και θα έπρεπε να σέβεται τον Έλληνα, ο κύριος Ρωμανιάς, αντί να πουλάει μπαρούφες.

Οι μισθοί και οι συντάξεις δίνονται από τα ταμεία εφ' όσον τα ταμεία υπάρχουν. Για να υπάρχουν πρέπει να είναι οικονομικά υγιή. Άρα, όταν υπολογίζει κανείς τι θα δίνουν τα ταμεία τώρα και στο μέλλον πρέπει να υπολογίσει τι θα εισπράττουν. Και να μεριμνά να μην μειωθεί η περιουσιακή ισχύς των ταμείων. Τα ταμεία δεν μπορούν να κανιβαλίζουν την αξία της περιουσίας τους και την απόδοσή της για να πληρώνουν μισθούς και συντάξεις, γιατί, απλά, αν αρχίσουν να χρησιμοποιούν την περιουσία τους και την απόδοσή της για μηνιαίους μισθούς και συντάξεις, αργά ή γρήγορα το ταμείο θα μείνει στην ψάθα και δεν θα υπάρχει ταμείο. Γκε-γκε;

Αυτά σας πουλάνε.
Μερικοί τα χάβετε και αρχίζετε τους αγώνες να δικαιώσετε την ασχετοσύνη, τρομάρα σας. 

Που κάνω λάθος; Μπορεί να κάνω και οικτρό λάθος. Πείτε μου, να ζητήσω συγγνώμη.













4 σχόλια:

  1. Αυτό το οποίο αντιλαμβάνομαι από τα λεγόμενα του συγκεκριμένου κυρίου - αν μπορώ να ερμηνεύσω σωστά - είναι ότι αμφισβητεί την εγκυρότητα και ορθότητα των προηγούμενων αναλογιστικών μελετών των ταμείων.
    Θα μπορούσε να είναι κι έτσι, γιατί αν είναι έτσι, έχει ενδεχομένως βάση ο ισχυρισμός του σε σχέση με τη μείωση των συντάξεων. Βέβαια, έτσι όπως το λέει είναι λάθος, ίσως γιατί κι ο ίδιος να μην έχει κατανοήσει πλήρως τον τρόπο λειτουργείας ενός pension fund. Αυτά κάνει η φλυαρία.
    Πάντως, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι σχετικά με τις προγούμενες αναλογιστικές μελέτες, ίσως να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ίσως όμως να είναι άνθρακας ο θησαυρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι ντήαρ Τζών! Όποια και να είναι η πραγματικότητα, ο τρόπος με τον οποίον εκφράστηκε και το μόνο "αποδεικτικό στοιχείο" στο οποίο αναφέρθηκε ο κύριος αυτός, δεν επιτρέπει σε οποιαδήποτε αλήθεια (αν υπάρχει κάποια) να λάμψει πάνω από την προχειρότητά του και τον (μάλλον ηθελημένο) λαϊκισμό του.

      Κατά την γνώμη μου ο οποιοσδήποτε "θησαυρός" θα είναι άνθρακας, γιατί στην χειρότερη περίπτωση μισοί οικονομολόγοι θα ερμηνεύουν έτσι και άλλοι μισοί αλλιώς. Πιο πρόχειροι από τους άπειρους, οι έμπειροι με βοήθεια τρόικας μάλλον δεν μπορεί να είναι. Οπότε τώρα περνάμε απλά την Epoch of Bullshit, μέχρι να δέσει το τσερβέλο τους ή ν αποδειχτεί ότι είναι για δέσιμο...

      Διαγραφή
  2. Το ασφαλιστικό είναι η επόμενη βόμβα. Αν ανοίξει ως issue, τότε αυτά που λέμε περί ανθρωπιστικής κρίσης θα είναι παιδικά τραγουδάκια... Αν σκεφτείς δε ότι πολλοί συνταξιούχοι τσοντάρουν εισόδημα στα χαμηλά αμειβόμενα βλαστάρια τους (υπό την ομπρέλλα της πατροπαράδοτης ελληνικής οικογενειακής αλληλεγγύης), φαντάσου σε τι έκταση θα διαχυθεί το πρόβλημα.

    Περί accuracy αναλογιστικών μελετών... Ο Ρωμανιάς θα έπρεπε να ξέρει ότι υπάρχουν ταμεία που στήθηκαν όχι πάνω σε αναλογιστικές μελέτες, αλλά σε οικονομικές (δηλαδή σάλιο στο υψωμένο δάχτυλο για να δούμε από που φυσάει ο άνεμος). Το ΕΤΑΤ (που αποτελεί ενοποίηση ταμείων ορισμένων τραπεζών) είναι ένα φωτεινό παράδειγμα και "στηρίζει" προσφάτως χιλιάδες εθελουσίες 50ρηδων συνταξιούχων του τραπεζικού τομέα. Αυτό ήταν ένα άλλο έγκλημα των ΠασοκοΔεξιών κυβερνήσεων, το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό έξω από τους κύκλους των ειδικών και ακόμα δεν έχει κληθεί να λογοδοτήσει κανείς για το έγκλημα. Το οποίο έγκλημα συνηγορεί ΑΜΕΣΑ υπέρ της περαιτέρω γενναίας μείωσης των συντάξεων.

    Επιπροσθέτως οι περιουσίες των ταμείων ΔΕΝ ήταν σε όλα τοποθετημένες σε σταθερές αποδόσεις. Πόσα ταμεία δεν τζογάριζαν στο χρηματιστήριο, είτε για προσωπικά ωφέλη των μελών των Διοικήσεων τους (από γκρίζες σχέσεις με λαμογιοεπιχειρηματίες), είτε για να το παίζουν μεγαλομέτοχοι επιχειρήσεων του Δημοσίου και να συνδιοικούν. Οικονομικό αποτέλεσμα: όταν θέλησαν ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν αυξημένα συνταξιοδοτικά κύμματα, να πουλήσουν κάνοντας realized loss την αποτιμητική λογιστική τους ζημιά από την κατοχή των συγκεκριμένων μετοχών-ταπετσαριών. Και αν θυμάμαι καλά, μερικά -επικουρικά ιδίως- πτώχευσαν και οδηγήθηκαν σε παύση πληρωμών ή σε μεταφορ'α στο ΙΚΑ με απώλεια εισφορών και παροχών κατά τη συγχώνευσή τους.

    Θα με θυμηθείτε στο άμεσο μέλλον. Θα πονέσει πολύύύύύ αυτή η βόμβα όταν σκάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις ΗΠΑ κάθε λίγα χρόνια μιλάνε για το πως θα επιζήσει η Social Security του Ρούζβελτ από τα '1930, κοιτώντας 20 χρόνια μπροστά. Όλο κάτι κάνουνε, διορθώνουνε, προσθέτουνε... Και θα έλεγα ότι εκεί υπάρχει λίγο καλύτερη σταθερότητα, οργάνωση και γνώση από το Ελλαδιστάν, οπότε δεν θα με εξέπληττε καθόλου να μου πει κανείς ότι η δομή των ασφαλιστικών της Ελλάδας είναι βόμβα που κάνει τικ-τακ... τικ-τακ... και κανείς δεν λέει ποτέ τίποτα για την βιωσιμότητά τους...

      Ίσως μάλιστα αυτά περί των οποίων η ανάρτηση να άρχισαν να τα λένε για να προετοιμάσουν το έδαφος σιγά-σιγά...

      "Καλά νέα σύντροφοι! δεν θα υπάρχουν πια συζητήσεις περί μειώσεων συντάξεων. Δεν θα υπάρχουν πια να ησυχάσουμε."

      Με το σχόλιό σου, το "ή Ευρώ και εποπτεία ή δραχμή και ...ανεξαρτησία!" έγινε πιο ενδιαφέρον :-(

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.