Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Ηγέτης










Το πρώτο θέμα που θίγεται σε συζήτηση για οποιονδήποτε ηγέτη είναι το θέμα του τι συνεργάτες επιλέγει και τι εντύπωση, αλλά και τι πράξεις εικονογραφούν την κυβέρνησή του.

Ποιούς συνεργάτες επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για να επιτελέσει το έργο του να σώσει την Ελλάδα;

Γιάννης Δραγασάκης
"Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ δεν αντιστοιχίζονται με τη συμφωνία που κάναμε"

Γιάνης Βαρουφάκης
Θα σκίσουμε μόνο το 30%του μνημονίου της ΝΔΣΟΚ. Το 70% είναι ΟΚ.
"Η συμφωνία είναι ασαφής γιατί κάποιος από τους εταίρους μας το ζήτησε ώστε να περάσει από τα κοινοβούλια της Ευρώπης"
"Εγώ δεν ήμουν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκλισή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μέσα στα προηγούμενα 2-3 χρόνια και θεωρούσα ότι οι απλουστευτικές κορώνες δεν βοηθάνε"
"Πέταγε κι ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι φοβερά μαργαριτάρια για τον ΕΝΦΙΑ"

Νίκος Κοντζιάς
"Εαν καταρρεύσει η Ελλάδα, η Ευρώπη θα γεμίσει τζιχαντιστές"

Γιάννης Πανούσης
"Εγώ θα έσπαγα το Σένγκεν, αλλά μιλάω ως Γιάννης Πανούσης, μην παρεξηγηθώ"

Παναγιώτης Καμμένος
"Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε από τη διαπραγμάτευση, θα το κάνουμε Κούγκι"
Τατσόπουλος κατά Καμμένου: "Μιλάει η χοληστερίνη - Κούγκι να κάνει το κότερό του"
"Είμαστε έτοιμοι για όλα" -Κούγκι στην οικονομία, όχι στην άμυνα, υποσχέθηκε ο Πάνος Καμμένος

Ζωή Κωνσταντοπούλου
Εμμένει η Κωνσταντοπούλου για την ακυρότητα νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν απουσία βουλευτών της ΧΑ
Αποστάσεις του Μαξίμου από τις δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου
"Δεν έπαθα λοβοτομή επειδή εξελέγην Πρόεδρος"


Συνεργάτες τους οποίους κληρονόμησε: 

Μανώλης Γλέζος
"Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄ αυτή την ψευδαίσθηση.
Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό.
Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε."

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει», είπε ο Λικ Κοέν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στη βελγική εφημερίδα De Tijd επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός λαός «θα κατανοήσει σύντομα ότι εξαπατήθηκε με ψευδείς υποσχέσεις»

Παναγιώτης Λαφαζάνης
"Καμία ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια και ας λέει το email"



Αλέξης Τσίπρας, στο Spiegel
"Θα είμαι αυστηρός με την Ελλάδα των μπουζουκιών"

Ο κ. Τσίπρας ερωτάται ακόμη αν τον Ιούνιο θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης, για να απαντήσει ότι “δεν θα το ονόμαζα έτσι” (αμ, πως θα το ονόμαζες, μάτια μου; βγάλε τον Θησαυρό και βρες ένα συνώνυμο...) και να εξηγήσει: “Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη χρηματοδότησης (τι μου λες! και πως διαφέρει η χρηματοδότηση από το δάνειο και το μνημόνιο;). Τα τελευταία χρόνια όμως κάναμε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή (και ποιός ήτανε κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια όταν κάναμε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή;). Έχουμε τώρα πρωτογενή πλεονάσματα αντί για ελλείμματα, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να δανειστούμε χρήματα από τις αγορές (και το φθινόπωρο του 2014 τι κάναμε;). Για αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, να είμαστε ανταγωνιστικοί και να έχουμε ανάπτυξη. Μέχρι τότε, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούμε διαφορετικά (με τρίτο μνημόνιο, ή μήπως με ελεημοσύνη και δώρα από καρδίας εταίρων;)”.

Που είναι, ω μεγάλε ρυθμιστή των λαϊκών δικαιωμάτων τα λεφτά που υποσχέθηκες για να σε ψηφίσουν; Έκανες νόμο την πρώτη μέρα να καταργήσεις την τρόικα; Έσκισες το μνημόνιο; Και το πλέον καθοριστικό και σημαντικό: Προσέλαβες πάλι τις 40 καθαρίστριες; γιατί αργεί αυτό;
Για πές μου να καταλάβω: Εσύ θα έσκιζες τα μνημόνια και είπες στην Ευρώπη ότι δεν θέλεις τα 7,2 δις της επόμενης δόσης. Αλλά επίσης λες ότι έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης. Που κολλάει το ένα με το άλλο; Και λες ότι είναι καλό που έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και ότι κάναμε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά, και τα δύο αυτά τα κατάφερε το ΝΔΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια όταν εσύ ήσουνα αντιπολίτευση και τους έλεγες ότι κάνουνε λάθη. Τι θες να καταλάβουμε, ω μεγάλε ηγέτη-σωτήρα, από αυτά που λες στα Γερμανικά περιοδικά;
Ο Γλέζος ζήτησε συγγνώμη. Εσύ, πότε θα ζητήσεις συγγνώμη, ανίκανε δημαγωγέ; Και καλά: έπεισες το 22% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Το 78% των Ελλήνων που δεν έχαψε τις μπαρούφες σου γιατί πρέπει να το εξοντώσεις μαζί με το 22% των αλαφροΐσκιωτων;

***

υγ. Ποιά είναι η "Ελλάδα των μπουζουκιών" για την οποίαν ανέφερες στο Spiegel ότι θα είσαι αυστηρός; Μιλάς για εκείνους που πάνε στα μπουζούκια ή για εκείνους που είναι μπουζούκια; Αν το πρώτο, θα επιμήνεις να πηγαίνουν σε λύρες και νταούλια αντί στα μπουζούκια; και, αν το δεύτερο, θα είσαι αυστηρός και με τον εαυτό σου; Και για νά 'χουμε καλό ρώτημα: με τι δικαίωμα αναφέρεσαι, σε περιοδικά του εξωτερικού, στον λαό που σε ψήφισε, σαν "Ελλάδα των μπουζουκιών", κύριε πρωθυπουργέ των μπουζουκιών;


***


Δεν μιλάμε πλέον για απλή απειρία.
Μιλάμε για γκάφες μνημειώδεις.
Μπάχαλο2
















6 σχόλια:

  1. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι δεν εχουν ΚΑΝΕΝΑ σχέδιο! Το αρχικό -και μοναδικό όπως τραγικά αποδεικνύεται- σχέδιό τους ήταν η εξωπραγματική πεποίθηση οτι οι ευρωπαίοι θα δεχόντουσαν stand-alone το επιχείρημα της "εντολής του ελληνικού λαού", θα μηδένιζαν το κοντέρ των μνημονιακών δεσμεύσεων, θα τους χάριζαν το μισό χρέος και θα τους έδιναν επιπλέον χρήματα χωρις να απαιτήσουν την λήψη ποσοτικοποιημένων μέτρων.

    Τώρα, έχοντας χτυπήσει πάνω σε τοίχο, δεν έχουν εναλλακτική πρόταση και δεν ξέρουν τί άλλο να κάνουν. Οπότε επιμένουν στα ιδια, μεχρι τελικής πτώσεως! Έχοντας 20ετη εμπειρία του χρηματοπιστωτικού τομέα -και δη σε πολυεθνικό επίπεδο- διαβεβαιώνω ότι πρόκειται για γραφικούς ερασιτέχνες, ανεπαρκείς και επικίνδυνους (ανακαλώ το ερασιτέχνες γιατί αυτοί τουλάχιστον έχουν μια επαφή με το αντικείμενο που ασχολούνται).

    Το πιο απελπιστικό είναι οτι η παράνοια αυτή εξακολουθεί να εχει απήχηση σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας που συγκρίνει τη θυσία για την ελευθερία και το έπος του 1940, με το δικαίωμα να προστατεύουμε συντεχνιακά συμφέροντα και να καταστρέφουμε το μέλλον των παιδιών μας, φορτώνοντας τους ελλείμματα κεντρικής κυβέρνησης και ασφαλιστικού συστήματος. Καυλωμένη από την ρωμεϊκη βλαχολεβεντιά της, η κοινωνία μας βαλτώνει όλο και πιό πολύ ανάμεσα στον πελατεικό βούρκο και στην άρνηση της πραγματικότητας.

    Δυο γενιές ελλήνων -οι 20άρηδες και κάτω, που δυστυχώς τρώνε κατάμουτρα τα σκατά των αμαρτιών των προγενέστερων- ανδρώνονται μαθαίνοντας πως η βλαχομαγκιά, η έπαρση, ο εθνοκεντρισμός και το τρίπτυχο "βρίζω δανειστή - αθετώ υποχρεώσεις - ξαναζητάω βερεσέ" μπορούν να βαφτιστούν "αξιοπρέπεια" και "πατριωτισμός".

    Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Εφόσον δεν είμαστε διατεθιμένοι να δεχτούμε μέτρα εξυγίανσης και ανάπτυξης, εφόσον θέλουμε να βγαίνουμε στην σύνταξη στα 50, εφόσον θέλουμε να μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση, τότε ας βγούμε από την ευρωζώνη να κάνουμε κουμάντο μόνοι μας με τα δικά μας τα λεφτά και να καταλάβουμε τι θα πει ανθρωπιστική κρίση. Έτσι θα τελειώσει η ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γιατί ο εσωτερικός στρατός κατοχής ή καλύτερα οι φοροδίαιτοι δεν ήθελαν να χάσουν τίποτα από τα προνόμια και την εξουσία τους.

    Να τα αναλύουμε δεν έχει πλέον κανένα νόημα, αφού δεν μπορούμε να αντιδράσουμε.


    ΥΓ. Για να ευθυμίσουμε και λίγο. Αντιγράφω από το e-mail που στείλαμε στο eurogroup την Παρασκευή:

    (a) food allowance of €100 per family per month for up to 300 thousand households — budgeted for the 9 calendar months of 2015 at €137.7 million.

    Λετ μι ντου μαϊ μαθς πλήζ:

    €100 x 300,000 x 9 = €270,000,000

    270 εκ / 137.7 εκ. = 1.96 (σχεδόν 2 /διπλάσιο μέγεθος)

    Από επαγγελματική εμπειρία, σε διαβεβαιώνω ότι οποιοσδήποτε σοβαρός εργοδότης θα έπαιρνε με τις πέτρες έναν finance manager που θα του έστελνε budget προς έγκριση που θα είχε "ως και" 300 χιλιάδες εργαζόμενους αλλά θα ζήταγε πόρους για την πληρωμή 150 χιλιάδων (των μισών).

    Προϋπολογίζεις 300,000 οικογένειες για δαπάνη 270 εκ. κι απο εκεί και πέρα κοιτάς πόσοι μπήκαν στο μέτρο και κοιτάς τον απολογισμό σου για τυχόν μετρήσιμη εξοικονόμηση πόρων. Η πας με τρία σενάρια, "χαμηλό-μεσαίο-υψηλό αριθμό οικογενειών και απαιτούμενων πόρων" και κουβεντιάζεις. Δεν δίνεις τον υψηλό αριθμό οικογενειών και τον χαμηλό αριθμό πόρων!

    ΗΜΑΡΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΝ !!!

    (Μου φαίνεται ότι θα γίνει το αγαπημένο μου, να τους αποδομώ. Σαν άλλος Schäuble γαμώτι μου...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς και δεν είχαν ποτέ κανένα σχέδιο, ούτε Άλφα, ούτε Βήτα. Η κυβέρνηση αυτή είναι η πρώτη η οποία αντιπροσωπεύει στο ακέραιο τον Ελληναρά του οποίου το σχέδιο πάντα ξεκινά με "Άκου να σου πω...", συνεχίζει με "...ξέρεις ρε ποιός είμαι εγώ;" και καταλήγει κάπου στο "να κι αν σ' αρέσει, να κι αν δε σ' αρέσει".

      Παρ' όλ' αυτά, συνεχίζω να πιστεύω ότι η πρωτόγνωρη και σουρεαλιστική εμπειρία των τριών εβδομάδων μετά από τις εκλογές, όσο και να φύγανε-και-πάνε, ήταν μία απαραίτητη στιγμή που έπρεπε να εμπεδωθεί στην συλλογική μνήμη αισθήσεων τούτου του λαού. Η μελλοντική σύγκριση της πραγματικότητας με το φαντασιακό εκείνων των εβδομάδων ίσως τελικά να είναι θετικό για το μέλλον... (Η παράγραφος αυτή καλά άρχισε αλλά δεν ξέρω πως να την τελειώσω. Τες πάν...)

      Με τα μαθηματικά, μάλλον δεν ήταν προφανές ότι επειδή πιστεύουν στο 50% κούρεμα, κουρεύουνε και τα δικά τους να δώσουν το καλό παράδειγμα. Όσο για το ότι 137,7x2=275.4, Τα έχτρα 5,4 εκατομμύρια είναι ο φόρος του VAΤ (Value Added Tragelafos) το οποίο είναι 4%.

      Μου είναι αδύνατο τελικά να καταλάβω πως ο κόσμος δεν επιτρέπει στον εαυτό του να έχει την παραμικρή μνήμη του πως φτάσαμε στην στιγμή του Καστελόριζου, τι χρωστούσαμε, τι χρωστάμε και τι επιλογές είχαμε και τότε και τώρα. Τους πολιτικάντηδες να τους καταλάβω: θέλουν την καρέκλα και πουλάνε, ο κόσμος όμως αγοράζει χονδρική! Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος είναι ένα κίνημα του Δεν Πληρώνω, το οποίο πίστεψε το δεν πληρώνω σαν δικαίωμα πηγάζον από την δημοκρατία και την ελευθερία. Έχουν πραγματικά πείσει τους εαυτούς τους.

      Εν τω μεταξύ ακούγονται γουργουρητά εκλογών. Αντί για 8 μήνες, δεν κράτησαν ούτε δύο τα παληκάρια.

      Διαγραφή
  2. Και το χειρότερο είναι πως κάθε μέρα μας εκπλήσσουν αρνητικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι το τραγικό. Έχουμε να εκπλαγούμε θετικά κάμποσες βδομάδες, και φαίνεται σαν κατήφορος...πόσο κατήφορο μπορούμε πια ν' αντέξουμε...

      Καλό σου βράδυ Φάνη.

      Διαγραφή
  3. Φοβήθηκε «σε μικρές δόσεις» ο Γκίκας.

    Ωστόσο ο συνολικός φόβος του πρώην υπουργού αποδείχτηκε σοβαρός αφού με 56 εμβάσματα κάτω των 10.000€ μετέφερε στο εξωτερικό περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. Δυστυχώς ο κύριος Χαρδούβελης δεν πρέπει να ένιωσε μεγάλη σιγουριά ούτε υπό τη δική του διακυβέρνηση μιας και τα ποσά δεν επέστρεψαν στην Ελλάδα όταν διασφαλίστηκε η χώρα με την συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

    Στη συνέντευξή του στο Star ο Γκίκας Χαρδούβελης δημιούργησε επιπλέον ερωτηματικά για την προεκλογική επικοινωνιακή στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι
    τα μέτρα που περιλαμβάνονταν στο γνωστό ως «email Χαρδούβελη» αποτελούσαν την πρόταση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις που θα λαμβάνονταν σε περίπτωση εκτροχιασμού του προϋπολογισμού και όχι μέτρα που απαιτούσε η Τρόικα και αρνιόταν να δεχτεί η ελληνική πλευρά του ΣΑΜΑΡΑ .

    Θα ήθελα την άποψή σου αγαπητέ Δημήτρη ,και για την άλλη πλευρά εκτός Γιάνη Βαρουφάκη ...

    Με εκτίμηση

    Νικόλας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νικόλα,

      Η γνώμη μου:

      1. Εμβάσματα χρημάτων στο Εξωτερικό, εντός ή εκτός ΕΕ. Για μένα το κλειδί είναι ο Νόμος. Αν εμβάσματα έγιναν μέσα στο πλαίσιο του νόμου, και δεν έγιναν παράνομα, τότε για μένα οποιαδήποτε συζήτηση περιττεύει. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, από πρωθυπουργό έως κλητήρα να πράττει ότι θέλει μέσα στα πλαίσια των νόμων και είναι οχλοκρατικές δημαγωγίες το να βγάζει κανείς συμπεράσματα για τον χαρακτήρα κάποιου με το να εικάζει τι σημαίνουν οι ενέργειες που έκανε κάποιος μέσα σε νόμιμα πλαίσια. Για μένα το τι έκανε με τα χρήματά του ένας άνθρωπος, νόμιμα, είναι ένα μη-υπάρχον-θέμα.

      Αυτή είναι η γνώμη μου --και πρέπει να είμαι ο μόνος βλαξ που από το 2008 έχω φέρει συνεχώς χρήματα στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ (τα οποία τα κέρδισα στις ΗΠΑ) για να πληρώνω φόρους στο Ελληνικό κράτος το οποίο μείωσε την αξία της περιουσίας μου στην Ελλάδα, και να πληρώνω δόσεις σε Ελληνικές τράπεζες. Πράγμα για το οποίο είμαι έξω φρενών. Έχοντας κάνει το αντίθετο από αυτό για το οποίο κατηγορείται ο άνθρωπος αυτός, η γνώμη μου είναι ότι αυτά που λέγονται για εκείνον είναι κυνήγι μαγισσών από έναν μη-σκεπτόμενο όχλο. Επειδή ήταν νόμιμα αυτά που έκανε. Γι' αυτό υπάρχουν οι νόμοι.

      2. Τα προηγούμενα 2 χρόνια μας είχαν φέρει σε σημείο που ήταν πολύ πιο κοντά στο να αρχίσουμε την απαγκίστρωση από όπου τελικά μας πισωγύρισαν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης. Αν εκείνο το περιεχόμενο εκείνου του email μας έφερνε μισό βήμα κοντύτερα σε κάποιο βαθμό προόδου και ανεξαρτησίας εγώ φυσικά θα συμφωνούσα.


      Αλλά, για να το δούμε, δειγματοληπτικά:

      Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από 6,5% σε έως 13%.
      Ποιό είναι το πρόβλημα; ο ΦΠΑ είναι ψηλότερος απο 13% σε πολλά μέρη της ΕΕ.

      «Πάγωμα» των συντάξεων την διετία 2016-2017.
      Ποιό είναι το πρόβλημα; δεν είναι μείωση και τώρα έχουμε ακόμα λιγότερα λεφτά από ότι είχαμε τότε.

      Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης για γεννηθέντες από το 1975 και μετά
      Ποιό είναι το πρόβλημα; Στις ΗΠΑ φερ' ειπείν, για Social Security, τα ελάχιστα χρόνια είναι γύρω στα 37. Ας κοιτάξουμε και ελάχιστα χρόνια και ηλικίες σε άλλες χώρες της ΕΕ. ΠΟΥ είναι το πρόβλημα;;;

      Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (πλήρης εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο)
      Ποιό είναι το πρόβλημα; Απλά πλησιάζει τον μέσο όρο άλλων κρατών-εταίρων οι οποίοι μας πληρώνουνε να επιβιώσουμε.

      Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ
      Ποιό είναι το πρόβλημα; "Αυστηροποίηση κριτηρίων";;; πω-πω! τι μου λες... Πως τολμάνε να θέλουνε κριτήρια...

      Μείωση του εισαγωγικού μισθού για πρωτοδιοριζόμενους στο δημόσιο από 1/1/2015
      Ποιό είναι το πρόβλημα; Εγώ ακόμα δεν έχω δει 200.000 απολύσεις. Ας φύγουνε πρώτα οι ανίκανοι και οι διορισμένοι, και μετά βλέπουμε πόσο θα πληρώνουμε τους καινούργιους...

      Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών και αντικατάσταση από μπόνους αποδοτικότητας.
      Ποιό είναι το πρόβλημα; Δεν θέλουμε να ελέγχουμε το αν και πως εργάζεται ο υπάλληλός μας;

      Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών στο δημόσιο.
      Ποιό είναι το πρόβλημα; Ν' αγιάσει το πληκτρολόγιο όποιου το έγραψε αυτό.

      Αυτά τα ολίγα :-)
      Καλη σου μέρα.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.