Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Λύσεις...









Η οποιαδήποτε κριτική είναι ανώφελη και περιττεύει αν δεν συνοδεύεται από προτάσεις λύσεων που να είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Στην προκειμένη περίπτωση οποιαδήποτε κριτική επί των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μόνο να πέσει στην συνομοταξία του "Πάρτε τα, μαλάκες, να μη σας τα χρωστάμε! Τώρα θα ψοφήσουμε όλοι μαζί για την αξιοπρέπεια του κώλου σας!", επειδή λύση διά μέσω του ΣΥΡΙΖΑ αποδεδειγμένα δεν μπορεί να υπάρξει. 

Λύση πιθανόν να υπάρξει αν γίνουν βουλευτικές εκλογές πριν τον Ιούλιο. 

Βουλευτικές εκλογές θα γίνουν σίγουρα, μόνο αν δεν δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον συμβιβασμό που θα κάνει ο Τσίπρας --απλά γιατί θα χάσει την υποστήριξη του από βουλευτές.

Να κάνει εκλογές για να πάρει την νέα εντολή του να παραμείνει στις κόκκινες γραμμές του και να χρεοκοπήσει την χώρα, απίθανο το βλέπω. Πρώτον δεν θα πάρει τέτοια εντολή και θα πέσει, και δεύτερον, κι αν πάρει τέτοια εντολή σε εκλογές δεν θα θέλει να είναι η κυβέρνηση της χρεοκοπίας εν καιρώ χάους. Από μόνος του εκλογές δεν βλέπω να κάνει.

Το να δεχτεί τον συμβιβασμό ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας τον Τσίπρα-Βαρούφ, μετά να χρεοκοπήσουμε γιατί δεν θα είναι σε θέση σαν κυβέρνηση να επιβάλλει στην κοινωνία τον συμβιβασμό, και μετά να κάνει αναπόφευκτες εκλογές, πάλι απίθανο το βλέπω γιατί τότε πια θα έχουμε ξεπεράσει το επίπεδο εκλογών και θα βρισκόμαστε στο επίπεδο εμφυλίου (καθώς ο κόσμος θα πλακώνει ο ένας τον άλλον ποιός να πρωτοπεράσει τα σύνορα να ξεκουμπιστεί).

Βλέπω ή εκλογές λόγω εγκατάλειψης του Τσίπρα από την κοινοβουλευτική ομάδα, ή κάποιου είδους δικτατορία του "συνταγματάρχη" Τσίπρα. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν φέρνει βιώσιμη λύση.

Αυτό που ακόμα δεν το έχουν πάρει χαμπάρι οι συριζαίοι είναι ότι η οποιαδήποτε λύση, αν έρθει, δεν θα έρθει από το εσωτερικό, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά από το εξωτερικό.

Όπως αποδεικνύεται πλέον από την κοινή γραμμή Γιωργάκη, Παπαδήμου, Σαμαρά, και τώρα (τράβα με κι ας κλαίω) Τσίπρα, η Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητη από τότε που ξεπέρασε το 80% το χρέος, που τώρα είναι στο 177%. Μόνο οι "εταίροι" (οι δανειστές) κρατούν ινία και δυνατότητα λύσης, αν παιχτεί το σωστό θέατρο στο εσωτερικό. Αλλιώς, χωρίς ενδιαφέρον δανειστών, Βόρειος Κορέα με τα παιδάκια να κάνουν ασκησεις συντονισμού στα γήπεδα τραγουδώντας πατριωτικά, αντιευρωπαϊκά και αντιιμπεριαλιστικά, αντιαμερικανικά άσματα.

Από Αύγουστο του 2014 ο Σαμαράς άρχισε να βιάζεται και να προτρέχει λόγω επικείμενων προερδικών εκλογών. Και οι δανειστές τον εγκατέλειψαν γιατί δεν τσίμπαγαν ή γιατί δεν κατάλαβαν.

Υπήρχε κάποτε η ελπίδα οι δανειστές να σχεδίαζαν συνεργασία με τον Τσίπρα, για τα μάτια του "λαού". Τις πρώτες 2-3 βδομάδες αυτή ήταν η ελπίδα. Να παιχτεί κάποιο θέατρο, να "αναδειχτεί" η αριστερά, να είναι ευτυχές το πόπολο, και να προχωρήσει η κατάσταση. Τώρα όμως πια δεν ξέρω αν αυτό ήταν καν πιθανότητα. Ίσως να ήταν αν είχε χορέψει "σωστό" ταγκό ο Τσίπρας τις πρώτες 3 βδομάδες. Ίσως όχι. Σίγουρα όχι πλέον. Τα έκανε θάλασσα και αποξένωσε τους πάντες. Θα μείνουμε να τρώμε πατάτες (η οποία, πατάτα, ήρθε από την Αμερική αφού την ανακάλυψε η Ευρώπη, μαζί με τον καπνό, την σοκολάτα και τις ντομάτες).

Το μόνο που κέρδισε ο Τσίπρας είναι η πιθανότητα να χτιστεί σε πέντε χρόνια από τώρα ένας Ρώσικος αγωγός που να πηγαίνει αέριο από την Τουρκία στα Σκόπια, και ίσως, άντε, να πάρουμε κανένα δις ή λιγότερα προκαταβολικά που να τα έχουμε "φάει" μέχρι τέλος Ιουνίου. 

Και κατάφερε να αποξενώσει τις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην Ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, αποφυλακίζοντας τον Ξηρό και σία. Μετά, πήγε ο μαλάκας ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και είπε στον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ: "Δεν καταλάβατε καλά! Δεν τον αποφυλακίζουμε, αλλά τον στέλνουμε σπίτι του με ένα βραχιολάκι, γιατί όπως όλοι ξέρουμε, τα βραχιολάκια τρομάζουν πολύ τους τρομοκράτες και δεν μπορούν να τα κόψουνε και να εξαφανιστούνε. Ναι, ναι, οι τρομοκράτες δεν μπορούν να δραπετεύσουνε από το σπίτι τους κόβοντας το βραχιολάκι γιατί δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο η γυναίκα του Τσοχατζόπουλου που επέδρασε από το Δρομοκαΐτιο χωρίς να είχε καν βραχολάκι!"  Ω Μαλάκες! Ω ηλίθιοι! Αυτή είναι η πολιτική αξιοπρέπειάς σας; Έτσι απαντάτε, βλαμμένα, στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας που εφεύρε το βραχιολάκι (για κυρίως πλημμελήματα και ελαφρά οικονομικά η αναίμακτα εγκλήματα κατόπιν έκτισης μεγάλου μέρους της ποινής στην φυλακή).

Αν τον ρίξει η κοινοβουλευτική του ομάδα, και γίνουν εκλογές Μάιο-Ιούνιο, αν βγει εθνικός συνασπισμός, αν συμφωνήσει τα πάντα αμέσως με τους δανειστές, και προ παντός αν θέλουνε οι δανειστές και αν δέχονται να ζήσουν επικίνδυνα και να ξαναεμπιστευτούνε Έλληνες και Ελληνική κυβέρνηση, ίσως κατά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο να έχουμε επιστρέψει στο 2010 αλλά να σωθούμε σε άλλα 5 χρόνια.

Αλλιώς, έχετε να φάτε αξιοπρέπεια, βλαμμένα, που δεν θα έχετε αρκετές οπές που να την βάλετε. Και οι υπόλοιποι, είτε είναι ήδη στο εξωτερικό, είτε θα σας μουντζώνουνε στους δρόμους και θα σας πλακώνουνε στις καρπαζές, και ολονών τα σπίτια θα έχουνε πάει στην Τράπεζα της Ελάδας με πράξη νομοθετιού περιεχομένου, και δουλειά θα έχουν μόνο δημόσιοι υπάλληλοι --με μισθό που θα βγαίνει σε χρεωστικά IOU του κράτους, τα οποία πρέπει να τα δέχονται οι καταστηματάρχες για τις πατάτες που θα είναι το μόνο αγαθό στα ράφια. Μιά μικρή πλην όμορφη χώρα είχατε, σταυροδρόμι πολιτισμών, και την καταστρέψατε για να περάσει το δικό σας. Συγχαρητήρια! Ο αγώνας σας τώρα δικαιώνεται, ηλίθιοι (που ούτε τα βουλευτικά αυτοκίνητα δεν δεχτήκατε να αφήσετε όπως διεταξε ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς).








4 σχόλια:

  1. Μ' αυτά που βλέπω εγώ νομίζω πως η διαφωνία με τους δανειστές οφείλεται σε κάτι περισσότερο από τη συμφωνία για τους όρους. Η κυβέρνηση δεν δανείζεται από τις αγορές. Αυτό σημαίνει πως, στο κοντινό μέλλον, για να μην χρεοκοπήσει θα πρέπει να δανείζεται από την τρόικα. Η τρόικα έχει αποδεχτεί αυτή την ευθύνη και ξέρει πως πρέπει να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι η χώρα να επιστρέψει στις αγορές.

    Πόσο μεγάλες είναι αυτές οι δανειακές ανάγκες; Δεν το ξέρουμε ακόμα. Τα μέτρα που συζητούν αυτόν τον καιρό θα καθορίσουν το ύψος του πλεονάσματος (ή του ελλείμματος), δηλαδή πόσα θα εισπράξει και πόσα θα ξοδέψει το κράτος. Αυτό θα καθορίσει πόσα θα χρειαστεί να δανειστεί για να βγάλει τη χρονιά, και επειδή δεν προβλέπεται να τα δανειστεί από τις αγορές το νούμερο αυτό είναι το ποσό που θα βάλουν οι Ευρωπαίοι.

    Δηλαδή οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να ανακαλύψουν πόσα λεφτά θα πρέπει να δανείσουν στην Ελλάδα φέτος. Η κυβέρνηση αρνείται να τους δώσει τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνουν αυτή την πρόβλεψη ή δίνει εντελώς εξωπραγματικές προβλέψεις και ζητά να της δανείσουν λεφτά για να βγάλει τους επόμενους 2-3 μήνες χωρίς να γνωρίζουν πόσα λεφτά θα χρειαστεί να δώσουν στη συνέχεια. Πρακτικά η κυβέρνηση ζητά λευκή επιταγή από τους Ευρωπαίους. Σ' αυτή τη βάση δεν είναι δυνατό να κλείσει καμία συμφωνία. Γι’ αυτό δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις. Η ευθύνη ανήκει 100% στην κυβέρνηση και είναι λάθος αυτό που λένε πολλοί "να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω". Αν δεν γίνει μια ρεαλιστική πρόβλεψη για τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το τέλος της χρονιάς, δεν μπορεί να κλείσει καμία διαπραγμάτευση.

    Αντ΄αυτού, η κυβέρνηση επιδιώκει μια "πολιτική" συμφωνία λέγοντας στους Ευρωπαίους "δεν ξέρω πόσα χρήματα θα χρειαστώ, δώστε μου κάποια να βγάλω τους επόμενους δύο μήνες και τον Ιούνιο το ξανασυζητάμε για να δούμε πόσα θα χρειαστώ τελικά". Όπως και να το δει κανείς το πράγμα, είναι πολύ δύσκολο να γίνει συμφωνία σ' αυτή τη βάση, που στην πράξη είναι ένα είδος λευκής επιταγής. Η κυβέρνηση ζητά μια προκαταβολή χωρίς να ξεκαθαρίζει πόσο θα είναι το τελικό ποσό. Ξέρεις εσύ κανέναν που να κλείνει συμφωνίες έτσι; Εγώ ως οικονομολόγος, δεν ξέρω. Ταυτόχρονα, εξαγγέλλει πολιτικές (ή "δημιουργικές ασάφειες")στο εσωτερικό που δείχνουν ή πιθανολογούν μεγάλη απόκλιση από τους συμφωνημένους στόχους, συνεπώς είναι φανερό πως το τελικό ποσό που θα γραφτεί στην επιταγή θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί. Συνεπώς οι Ευρωπαίοι λένε "δεν περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο να δούμε πόσο θα βγει ο λογαριασμός, θα τα λογαριάσουμε εδώ και τώρα". Είναι απόλυτα λογικό αυτό που λένε.

    Η πολιτική συμφωνία έγινε στις 20 Φεβρουαρίου όπου οι Ευρωπαίοι δέχτηκαν τη συνέχιση του μνημονίου με μικρότερο στόχο για το πλεόνασμα του 2015 και επαναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων. Δεν υπάρχει κάποια άλλη πολιτική συμφωνία που μπορεί να γίνει, τώρα πρέπει να υπολογιστεί το τελικό νούμερο που θα γράφει η επιταγή και προκαταβολές δεν υπάρχουν. Το έχουν ξεκαθαρίσει όλοι αυτό. Η κυβέρνηση χρονοτριβεί απλά και μόνο επειδή η πολιτική συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν ήταν αυτή που ήθελε αλλά δεν το είπε ποτέ στους πολίτες και τώρα που πρέπει να την υλοποιήσει δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπωσδήποτε, σαν λογικός άνθρωπος, ψάχνεις να βρεις λογική, αγαπητέ μου Spacefreak, και πράγματι όπως περιγράφεις το τι έγινε και το τι γίνεται είναι κατά πάσαν πιθανότητα ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

      Από την μια μεριά μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει κάτι τις για τώρα και βλέπουμε; Το κάνει επειδή δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι τι θα χρειαστούν; το κάνουν επειδή είναι άπειροι και δεν έχουν ιδέα τι κάνουν, ή μήπως το κάνουν για να δημιουργήσουν την ρήξη και μετά να πουλήσουνε στον χάνο τον ψηφοφόρο ότι έφταιγε ο Σόιμπλε;

      Διότι, είναι πολύ πιθανόν να έχουν σχέδιο. Και το σχέδιο να ήταν από την αρχή η ρήξη και η καταβαράθρωση της Ελλάδας σε ένα κυκεώνα αναρχοεθνικιστικοαριστερό. Κάμποσοι ψηφοφόροι το εύχονται και άλλοι ψηφοφόροι κοιμούνται τον ύπνο του Ελληνικού Δικαίου.

      Από την άλλη μεριά, για μένα τουλάχιστον, τώρα, αυτή τη φορά, ο Έλληνας ψηφοφόρος έχει περισσότερη και αμεσότερη ευθύνη από οποτεδήποτε στο παρελθόν. Πέρα από την λογικότατη και κατά τα μάλλον σωστή περιγραφή που έδωσες, αυτό που θα ήθελα εγώ να ξέρω είναι: Όταν αυτά τα ζωντόβολα-ψηφοφόροι μιλάνε και λένε ότι τους αρέσει η καινούργια κυβέρνηση, όταν αυτά τα ζωντόβολα κάθονται και αυνανίζονται λέγοντας ότι οι κακοί Ευρωπαίοι εξεπλάγησαν που είδαν τέτοια καταπληκτική κυβέρνηση και τέτοια ...διαπραγμάτευση... το πιστεύουν πραγματικά και χρειάζονται ψυχίατρο, ή απλά θέλανε να περάσει το δικό τους και ας καεί μετά η Γη καθώς θα χορεύουν πάνω στα πτώματα εκείνων τους οποίους μισούσαν τόσα χρόνια; (και καθώς θα πεθαίνουν και οι ίδιοι, ικανοποιημένοι)

      Ένα τέτοιο εγχείρημα σαν την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ είχε με το ζόρι κάπου ένα μήνα ζωής γα να πετύχει ή να αποτύχει. Απέτυχε παταγωδώς, παιδαριωδώς και με γελοιότητα. Δεν το βλέπουν; Δεν έχουν τον δείκτη νοημοσύνης να καταλάβουν, έστω και στα κρυφά, τι πρόκειται να γίνει; και τι κάνουν γι αυτό;

      Βλέπεις, αυτό είναι που με φοβίζει. Μέχρι τώρα φταίγανε οι κυβερνήσεις. Τώρα όμως φταίει ο μισός λαός, και αυτό μόνο σε εμφύλιο μπορεί να οδηγήσει. Ή, να οδηγήσει στο να φύγει στο εξωτερικό ο άλλος μισός λαός, πράγμα που το εύχονται πλέον και οι μεν και οι δε!

      Καλό ξημέρωμα νά 'χουμε...

      Διαγραφή
  2. "Διότι, είναι πολύ πιθανόν να έχουν σχέδιο. Και το σχέδιο να ήταν από την αρχή η ρήξη και η καταβαράθρωση της Ελλάδας σε ένα κυκεώνα αναρχοεθνικιστικοαριστερό."

    Δεν το αγνοώ αυτό φίλε, είναι μια εύλογη παράμετρος -πολιτικής αλητείας θα έλεγα, γιατί δεν ήταν αυτή η πολιτική εντολή- και υπάρχει και αρκετή σχετική αρθρογραφία επί τούτου.

    Από την άλλη, έχουμε μια πραγματικότητα η οποία είναι μετήσιμα δεδομένη και θα επιρρεάσει εκθετικά και την "ομαλή πορεία στον αναρχοεθνικιστικοαριστερισμό που υπονοείς ότι φαντασιώνονται. Μία πραγματικότητα ΑΡΙΘΜΩΝ που υπαγορεύει ότι αν συνεχίσει έτσι ο Αλέξης, σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε cent στα δημόσια ταμεία και θα μας πει ότι η δραχμή είναι μονόδρομος, γιατί λεφτά τέλος. Αν έχει κάποιο σχέδιο, αν στοχεύει σε κάτι, και αν απλά δεν είναι ''άστο για αργότερα'' όπως ο Κ.Κ. ο μικρός (aka "ο καταλληλότερος"). Δεν έχω ακόμα βγάλει συμπέρασμα για τι πραγματικά θέλει να κάνει.

    Εν κατακλείδι, at the end of all roads βρίσκεται το αμείλικτο ερώτημα: "Ξέρουμε πώς αποτυπώνονται στο κοινωνικό σώμα οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας;"

    Μια ιδέα την έχουμε από το κοντινό παρελθόν... Βάλε "αγανακτισμένους" και "αξιοπρεπείς" αντάμα, πάρε στα "σοβαρά" τα συνθήματά τους στις πλατείες της αγανάκτησης, μέτρησε το πώς ανέχτηκαν την "άδικη" κατάργηση της δεύτερης και τρίτης σύνταξης, πρόσθεσε και την "σοφή" ψήφο στους μάγκες που θα έσκιζαν το μνημόνιο και με ένα νόμο θα καταργούσαν την κατάργηση του "πάρτυ"... και να η απάντηση!

    Ψυχραιμία... Σύνεση... και Αξιοπρέπεια... :)

    ...καθώς θα τρέχουν αλαφιασμένοι στους δρόμους ψάχνοντας τον πιο ικανό να "γονατίσει" εκ μέρους τους στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Δεν έχω ακόμα βγάλει συμπέρασμα για τι πραγματικά θέλει να κάνει"

      Ούτε 'γώ :-(

      Πάρε την πιο κωμικοτραγική περίπτωση του να μην έχει ιδέα τι κάνει και να είχε επαναπαυτεί στο ότι νόμιζε πως ξέρει ο ...Βαρουφάκης, ή/και ότι θα του δίνανε καραμέλα οι Ευρωπαίοι...

      Αυτή η εκδοχή άλλωστε συμβαδίζει και με την γενικότερη ψυχοσύνθεση του μέσου όρου συριζαίου μάρτυρα του γιεχωβά που έχει πάντα δίκιο και είναι θύμα, ιδιαίτερα όταν τον στέλνουν όλοι στο διάολο (και τον στέλνουν στο διάολο επειδή τους κατατρόπωσε με την ευφυΐα του).

      Με αυτή την εκδοχή όμως, επίσης, θα λυσσάξουν και θα αυτοκτονήσουν πριν γονατίσουν μπροστά σε οποιονδήποτε.

      Η άλλη εκδοχή που έγραψα περί σχεδίου αναρχοεθνικιστικοαριστερού προσανατολισμού θα ήταν βέβαια ολίγον κόντρα στα ψέματα με τα οποία πήραν τις καρέκλες (και τους πάγκους), αλλά, εκτός του ότι είναι το μόνο άλλο "λογικό" συμπέρασμα που βγαίνει από τα εξελισσόμενα γεγονότα, είναι και μία ευχή όσων προτιμούν να υπάρχει κάποιο σχέδιο, οποιοδήποτε σχέδιο, παρά πλήρης ανευθυνομαλακία.

      Ή το ένα ή το άλλο πρέπει να είναι... τι άλλο μπορεί να είναι...

      Στο τέλος, σωστή η εξίσωση σου :-)

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.