Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Άνοιξη









Η ζωή προχωρά καθώς η μισή Γη βρίσκεται στο σκοτάδι και η άλλη μισή στο φως.

Τον λέγανε "Νότιος Χείμαρρος" και θα έφερνε αέριο από κάτω από την Μαύρη Θάλασσα στις ακτές της Βουλγαρίας, αλλά ματαιώθηκε γιατί η Ευρώπη είχε αντιρρήσεις ως προς την προσάρτηση της Κριμαίας και τις εισβολές στην Ουκρανία.

Έτσι γεννήθηκε ο "Τούρκικος Χείμαρρος", που στην Ελλάδα θα τον λέμε "Ελληνικό", σαν τον καφέ, και θα φέρνει το αέριο μέσω Τουρκίας στα Ελληνικά σύνορα, από όπου θα συνεχίζει μέχρι το Ιόνιο ελπίζοντας να περάσει σαν μετανάστης στην Ευρώπη. Στο Ιόνιο θα περιμένει άδεια για την Ιταλία, όπου θα τον λένε "Χείμαρρος Εσπρέσο" (ή "καπουτσίνο"), αν φτάσει μέχρι εκεί και δεν βγάλει απλώς μπουρμπουλήθρες στην Ηγουμενίτσα. Γι' αυτό μάλλον θα κάνει δεξιά πάνω από την Θεσσαλονική να πάει μέσω της χώρας που όλοι οι άλλοι λένε Μακεδονία και εμείς Σκόπια.

Εξελίξεις στην Γαλλία όπου σε ένα διαφημιστικό "κου" η Μαρί Λεπέν παριστάνει ότι διαφωνεί και τα σπάει με τον πατέρα της σε μία προσπάθεια να δώσει δικαιολογία να την ψηφίσουν εκείνοι που είναι αλλά δεν τους αρέσει να τους λένε φασίστες. Κάτι σαν την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος που για τους μισούς ψηφοφόρους θα το διαγράψουν και για τους άλλους μισούς θα το πληρώσουν με δημιουργικές ασάφειες.

Στην Γερμανία τα φυλαδωιδή ΜΜΕ ξεσάλωσαν και η ιστορία, από ανθρώπινη τραγωδία υποβαθμίζεται σε σαπουνόπερα σήριαλ με τον Λούμπιτζ να βάζει διουρητικά στον καφέ του κυβερνήτη για να τον στείλει στην τουαλέτα. Παραλείπουν να αναφέρουν ότι μία τέτοιου βαθμού προμελέτη δεν έχει τόσο να κάνει με την ασθένεια της κατάθλιψης όσο με το ψυχρό αίμα ενός κοινωνιοπαθούς στυγνού εγκληματία.

Εδώ και κάμποσο καιρό στην Πολιτεία της Φλώριδας έχει απαγορευτεί η χρήση του όρου "climate change" (κλιματική αλλαγή) για να μην πανικοβάλλονται εκείνοι που ζουν στην Πολιτεία, μιά και οποιαδήποτε ελάχιστη άνοδος την στάθμης των ωκεανών θα μεταμορφώσει την Φλώριδα σε Ατλαντίδα. Στον δημόσιο πολιτικό βίο οι ομιλητές και οι συγγραφείς βρίσκουν άλλες λέξεις και εκφράσεις να περιγράψουν τις αλλαγές του κλίματος που έχει επιφέρει η ανθρώπινη δραστηριότητα τα τελευταία 200 χρόνια. Αυτό δεν είναι καλαμπούρι: ο όρος "climate change" έχει πραγματικά απαγορευτεί στην Φλώριδα. Έγινε περίπου την ίδια εποχή που στην Ελλάδα η τρόικα μετονομάστηκε σε θεσμούς.

Ένα καλό, για αυτήν την εβδομάδα, στην Ελλάδα, είναι ότι οι άνθρωποι, ο καθένας με την δική του οπτική, λόγους και προσμονές, ετοιμάζεται να αισθανθεί την ελπίδα του φωτός, της ζωής, της χαράς και της αναγέννησης της φύσης μέσα από τις παραδόσεις του.


Καλή Ανάσταση, άνοιξη, υγεία και χαρά για όλους!
















7 σχόλια:

  1. Doublespeak και στο Αμέρικα λοιπόν... Πουθενά δεν μπορεί ο άνθρωπος να ξεφύγει απ' το ηλίθιο alter ego του.

    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Φλώριδα αλλάζουν τις λέξεις, ενώ στο Κάνσας δεν θελουν την θεωρία του Δαρβίνου στα σχολεία...
      :-)))

      Καλή Ανάσταση αγαπητέ μου Spacefreak!

      Διαγραφή
  2. Θετικό θα ήταν αν κοιτάζαμε ο καθένας με ειλικρίνεια μέσα του αυτές τις μέρες, με τάση αυτοκριτικής όχι μόνο για την πορεία της ζωής "μας", μα και της "Ζωής" μας γενικότερα.
    Nα είσαι καλά Δημήτρη μου, καλή Ανάσταση και σε εσάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη επιστρέφω για μια παρατήρηση στο σχόλιο σου περί της "κλιματικής αλλαγής", ναι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το θέμα. Διάβαζα πριν μέρες ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα στην πολιτική περιβάλλοντος των βιομηχανιών, τότε η θερμοκρασία θα ανέβει 4 βαθμούς, με τις συνέπειες που λες βέβαια... Λέγεται πως ο χρόνος πλέον μειώνεται και αν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα συμβεί σε 60 χρόνια... Απ' όλες τις χώρες μόνο η Αμερική αρνείται να αλλάξει πολιτική σε αυτό το ζήτημα, το διάβαζα πρόσφατα...

      Διαγραφή
    2. Νά 'σαι καλά αγαπητή μου Roadartist, με υγεία, χαρά, και άνοιξη!

      Μακάρι όλοι, κι εγώ, να ξεκινάμε από την ζωή, και μετά να έρχεται το "μας", με κρίση που να δίνει αξία στα θετικά, τα κοινά, και όχι τις διαφορές και το εγώ... Ενδιαφέρον το πως στην γλώσσα μας η λέξη "κρίση" εννοεί και την διαδικασία του να κρίνει κανείς κάτι, νοητά, και την δικαστική απόφαση, και την "θεία δίκη" και την κατάσταση, τα δεινά που φέρνει μία "καταδίκη" ή και φυσική καταστροφή...

      Ναι... Η Κίνα μόλις πρόσφατα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην παραγωγή των περισσότερων αποβλήτων στην ατμόσφαιρα που συμβάλλουν στην συμπεριφορά του "θερμοκηπίου", που ανεβάζει την παγκόσμια θερμοκρασία. Αυτό σε μέγεθος συμβολής, σε "όγκο". Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ ήταν πρώτες.

      Όσον αφορά την ακολουθία και τήρηση διορθωτικών διαδικασιών, νομοθεσιών και πρακτικών, οι χειρότεροι ένοχοι είναι:
      Στην πρώτη γραμμή Καναδάς, Ρωσία, Μέση Ανατολή, Βραζιλία, Αργεντινή και Αυστραλία.
      Ακολουθούν σε δεύτερη γραμμή (λίγο καλύτερη συμπεριφορά) Κίνα, ΗΠΑ, Νότιος Αφρική, Αλγερία, Φινλανδία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Πολωνία.
      Σε τρίτη και τέταρτη γραμμή (καλύτερη συμπεριφορά) Γερμανία, Ιταλία, Μεξικό, Ινδία.
      Πέμπτη γραμμή (οι καλύτεροι σε συμπεριφορά) Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία, Μεξικό, Ινδία...

      Αν και οι ΗΠΑ και η Κίνα επιτρέπουν λίγο καλύτερη τήρηση κανόνων και αλλαγές από τις άλλες, χειρότερες χώρες της πρώτης γραμμής, αυτό έχει λίγη σημασία γιατί λόγω όγκου και οι δύο μαζί συμβάλλουν το κατά πολύ περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες, στο "θερμοκήπιο".

      Οι επιστήμονες φυσικά χτυπάνε τον συναγερμό από καιρό και δεκαετίες. Ένα μέρος των επιστημόνων πρεσβεύει πως αν αύριο το πρωί όλες οι χώρες αλλάξουν άμεσα τακτική, και πάλι είναι ήδη πολύ αργά. Η αλλαγή κατά μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας έχει ξεκινήσει ανεπανόρθωτα. Η ευκαιρία μας ήταν στον εικοστό αιώνα, και την χάσαμε.

      Έχοντας πει αυτό πρέπει να προσθέσουμε και μία δόση γενικότερης οπτικής.
      Το κλίμα του πλανήτη συνεχώς περνά αλλαγές σε όλη του την Ιστορία 4.5 δισεκατομμυρίων ετών. Έχουν περάσει εκατομμύρια χρόνια που η Γη ήταν μια χιονόμπαλα και εκατομμύρια που ήταν καυτή έρημος, και όλα τα ενδιάμεσα. Τα τελευταία 9.000 χρόνια από το τέλος της τελευταίας εποχής παγετώνων θεωρούνται μάλιστα ιδιαίτερη και σπανιότατη περίπτωση όσον αφορά μακροβιότητα ενός σταθερού "άριστου" (για τον άνθρωπο) κλίματος. Κοιτώντας την Γη στο σύνολο της ύπαρξής της στον χρόνο, η ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού είναι ένα ξαφνικό, αστραπιαίο και μοναδικό γεγονός που έγινε τυχαία σαν αποτέλεσμα μιάς συγκεκριμένης και παροδικής κλιματικής κατάστασης.

      Αν την ηλικία της Γης, 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, την κοιτάξουμε σαν "ένα χρόνο", όπου η Γη σχηματίστηκε στις 00:00:00 την 1η Ιανουαρίου και τώρα έχουμε 24:00:00 στις 31 Δεκεμβρίου, το σημερινό μας κλίμα, μετά από τους τελευταίους παγετώνες, ξεκίνησε στις 31 Δεκεμβρίου, ώρα 11 το βράδυ, 57 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα (πριν 64 δευτερόλεπτα). Η εγγεγραμμένη Ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού ξεκίνησε πριν 25 δευτερόλεπτα στις 31 Δεκεμβρίου ώρα 23:59:35. Η ύπαρξή μας δεν είναι ούτε ανοιγόκλειμα του ματιού στο σύμπαν.

      Η βιομηχανική μας δραστηριότητα απλά επίσπευσε την φυσική συνέχεια αλλαγής κλίματος κατά μερικούς αιώνες.

      Διαγραφή
  3. Καλη ελληνικη πασχαλια Mr. think
    Με περισσοτερο φως σε ολο τον κοσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νά 'σαι καλά αγαπητέ Velvet. Με αγάπη αντι για μίσος, το φως θα λάμπει.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.