Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Μικροί









Πολύ Μικροί. Όλοι.

Από τότε που το ΠΑΣΟΚ υποθήκευσε το μέλλον της Ελλάδας για να τα δώσει όλα τα '80, από τότε που μαγειρέψαμε τα λογιστικά μας βιβλία για να μπούμε στο Ευρώ... τι να τα απαριθμώ όλα... Από Ανδρέα, Σαμαρά των '90, Σημίτη, Καραμανλή τον μικρό, ΓΑΠ, Σαμαρά του 2012... Τσίπρα... Όλοι, μα όλοι, και πρώτοι οι πελάτες, σκεφτόντουσαν το μαγαζί τους. Αλλά κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ ότι το μαγαζί βρισκόταν σε ένα μικρό προάστειο που λεγόταν Ελλάδα, στην οδό Ευθύνης.


Όλοι τους ήταν πολύ μικροί. Και οι πελάτες τους μικρότεροι.


Κάθε μέρα που περνάει μπαίνει στην συλλογική μνήμη της Ιστορίας, και, νομίζω, σήμερα, Πέμπτη, 25 Ιουνίου του 2015, μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω, κοντά και μακριά, και να πούμε ότι, αν ένας από όλους αυτούς είναι περισσότερο υπεύθυνος από οποιονδήποτε άλλον, αυτός είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Σαμαράς πρέπει να φύγει και να εξαφανιστεί άμεσα. Δεν φανταζόμουνα πως ήταν δυνατόν να γίνει μικρότερος από ότι ήταν, αλλά εχτές και σήμερα το κατάφερε και αυτό.

Όσο για τον Τσίπρα, η γνώμη μου που εκφράζεται πάντα σ' αυτό το μπλογκ είναι γνωστή και αμετάκλητη (μέχρι νεωτέρας). Αλλά, από το απόγευμα της Τετάρτης, 24 Ιουνίου, ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 30 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας, για μένα, παύει να είναι ο Τσίπρας. 
Είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Δεν το κατέκτησαν αυτόν τον σεβασμό, αυτή τη στιγμή, ο Τσίπρας, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το απαιτεί, από εμάς, η στάση των λεγομένων εταίρων μας στην υποτιθέμενη Ευρώπη. Μία Ευρώπη η οποία, μην έχοντας φτάσει θεσμικά στο μόνο σχήμα Ένωσης που θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει, διασπασμένη πάντα από το βάρος των αποσκευών της Ιστορίας της, προσπαθώντας με σπασμωδικές κινήσεις επί χρόνια να ανταπεξέλθει στην διεθνή πραγματικότητα ενάντια στις ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, απέδειξε όχι μόνο την αδυναμία της να αναγνωρίσει τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά φέρθηκε, εκείνη, με τρόπο που μπορεί να χαρακτηριστεί "ντελίριο εμπάθειας κατά της Ελλάδας". Όχι κατά του ΣΥΡΙΖΑ ή κατά του Τσίπρα, αλλά κατά της Ελλάδας και των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα.

Πέρα από το τι λάθη, ή ερασιτεχνικές μαγκιές, προσπάθησε να κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και, πέρα από το κατά πόσον οι πελάτες του μαγαζιού του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι Έλληνες, μπορεί να είναι συνυπεύθυνοι με τις κυβερνήσεις που εξέλεξαν, στην τελική, είναι όλοι άνθρωποι. Η Ευρώπη υπάρχει από τους ανθρώπους της και για τους ανθρώπους της. Όταν ξεχαστούν οι άνθρωποι παύει να υπάρχει Ευρώπη.

Μπορεί οι Έλληνες να είναι το 2% της Ευρώπης και το 3% ή 4% της Ευρωζώνης, αλλά είναι και αυτοί άνθρωποι. Έρχεται μιά στιγμή που τα ρίσκα φτάνουν στο σημείο να απειλούν την ζωή ανθρώπων. Και, το ΔΝΤ και οι σκληροπυρηνικοί οικονομικοί τεχνικοί της Ευρώπης, απέτυχαν να το αναγνωρίσουν αυτό.

Απέτυχαν να το αναγνωρίσουν γιατί αν το αναγνωρίσουν για την Ελλάδα πρέπει να το αναγνωρίσουν για όλους. Απέτυχαν επειδή αν σώσουν τώρα τους ανθρώπους θα καταστραφεί η οικονομία και η θέση της Ευρώπης στην διεθνή αγορά. Μιά αγορά όπου οι άλλοι παίκτες, εκτός της Ευρώπης, συμπεριλαμβάνουν ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Τρίτο Κόσμο.


Δεν είναι εύκολο. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο. Κανείς δεν είπε ότι η ζωή είναι δίκαια. Αλλά βρισκόμαστε σε μιά στιγμή που η Ελλάδα πρέπει πλέον, μετά τις τελευταίες 48 ώρες, να συσπειρωθεί πίσω από την εκλεγμένη και νόμιμη κυβέρνησή της, όσα λάθη και να έκανε στο παρελθόν, όσες μπούρδες και να είπε η κυβέρνηση αυτή στο παρελθόν, γιατί τώρα πλέον δεν πρόκειται για το αν θα επιζήσει ένα κόμμα ή μια κυβέρνηση, αλλά, πρόκειται για την Ελλάδα.












Η φυλή μας δεν το έχει μέσα της να επιζήσει ένα GRexit. Δυστυχώς η Ρωμιοσύνη απέδειξε ότι τελικά είναι κι αυτή μικρή για τις περιστάσεις, και δεν μπορεί να αδειάσει την Αθήνα, να γεμίσει την ύπαιθρο, να παράγει αυτά που καταναλώνει, να σπείρει τα χωράφια, να χτίσει κτηνοτροφία, να δημιουργήσει σύγχρονη και βιώσιμη αλιεία, να χτίσει πραγματικό τουρισμό... Πάνω απ' όλα, να είναι ενωμένοι. Όχι. Πριν τα κάνουν όλα αυτά, πρώτα θα μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Ρωσία, όπου λάχει σε κοινωνία και οικονομία "έτοιμη" που να λειτουργεί ήδη από μόνη της, και όσοι μείνουν στην Ελλάδα θα αλληλοφαγωθούνε. Πάντα τα κάνουν και θα τα κάνουν έτσι πριν σκεφτούν να ενωθούνε και να χτίσουν πατρίδα και κράτος και οικονομία δική τους. Γι 'αυτό και μας φέρονται όπως μας φέρονται. Αλλά δεν μπορούν να μας γελοιοποιούνε καθώς τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιός θα μας πηδήξει βαθύτερα. Μπορούν να μας κατηγορήσουν. Αλλά δεν επιτρέπεται να μας γελοιοποιούν. Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν το αδύνατο: να με κάνουν εμένα να στέκομαι, αυτή τη στιγμή, δίπλα στον πρωθυπουργό μου.










6 σχόλια:

  1. Γεια σου Δημήτρη

    οι Ευρωπαίοι παίζουν το παιχνίδι που εμείς (δια των πολιτικών μας ) τους επιτρέπουμε να παίξουν. ¨Όπως λέει και μια παλιά παροιμία : κανείς δεν μπορεί να ανέβει πάνω στην πλάτη σου, εκτός κι αν εσύ ο ίδιος σκύψεις.
    Εννοείται ότι πάνω απ'όλα κοιτούν τα δικά τους συμφέροντα. Ποτέ δεν υπήρξαμε ενωμένοι ως Ευρώπη σ'αυτό το θέμα. Τα οικονομικά συμφέροντα των διαφόρων χωρών από την αρχή διαχωρίζονταν . Χώρες με σθεναρή οικονομία και στιβαρή πολιτική γραμμή δρέπουν τα οφέλη της πολιτικής που ακολούθησαν, αντίθετα μπαχαλάκηδες σαν κι εμάς, ανακαλύπτουν κάποτε ότι τα δανεικά τελειώνουν.
    Ο Σαμαράς παίζοντας το δικό του παιχνίδι άφησε την καυτή πατάτα για την επόμενη κυβέρνηση φεύγοντας άρον άρον. Τι άλλο νόημα είχαν αυτές οι πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ;
    Οι επόμενοι δε, τόσο τυφλωμένοι από την υπέρμετρη φιλοδοξία τους να κυβερνήσουν, όχι μόνο δεν έβλεπαν την καυτή πατάτα που παραλάμβαναν, αλλά ήθελαν να το παίξουν και νταήδες. Δεν ξέρω ποιον θα τρόμαζαν.
    Από την άλλη δεν θα μπορούσα να πω ότι θα τους θεωρούσα αφελείς. Θα υποτιμούσα την νοημοσύνη τους και δεν το κάνω.
    Νομίζω πως λίγο πολύ ηξεραν πού πήγαιναν, αλλά πώς θα έπαιρναν τον λαό με το μέρος τους αν δεν του τάζανε λαγούς με πετραχήλια;

    Τα παραπάνω έχουν όπως έχουν. Και γι'αυτά κανείς δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα πια.Αυτό που δεν μπορώ όμως να δικαιολογήσω είναι η πολιτική που ακολουθήθηκε και ακολουθείται όλους αυτούς τους 5 μήνες. Διορισμοί των δικών μας ανθρώπων παντού και ξήλωμα των άλλων (ακόμη κι εκείνων που είχαν υπερβολικά πολλά προσόντα και καμία πολιτική ταυτότητα), μηδενική αξιοκρατία, ανύπαρκτα μέτρα για τη φοροδιαφυγή, ανύπαρκτη πρόθεση μιας οποιαδήποτε μορφής ανάπτυξης κλπ κλπ
    Αλλά όταν μια κυβέρνηση με το Καλημέρα που βγαίνει, δίνει αύξηση στον Φωτόπουλο, τι να περιμένει κανείς ;
    ....
    Άσχετο...αλλα και σχετικό
    Σήμερα, ενώ περίμενα το λεωφορείο στην Κηφισίας, και έβλεπα την κάθε είδους παρανομία να συντελείται μπροστά στα μάτια μου, σκεφτόμουν πως ένα μπλοκάκι να μου δίνανε να κόβω πρόστιμα, θα είχα μαζέψει κάποια από τα εκατομμύρια του χρέους τους σε χρόνο dt. Το ίδιο κι αν μ'αφήνανε να ελέγξω τα διάφορα μαγαζάκια των τουριστικών νησιών μας.
    Αλλά ποιος θέλει πρώτον να μαζέψει χρήματα με νόμιμο τρόπο σ'αυτήν την χώρα και δεύτερον να συμμορφώσει τον λαό της ;
    Συμφέρει να έχεις τον λαό σου έτσι χύμα για να μπορείς μετά να του λες κι ένα "εσύ φταίς!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου αγαπητή μου Scarlett

      Φυσικά και τους επιτρέπουμε χρόνια και δεκαετίες να μας κάνουν ότι κάνουν, από το 1827... Και ούτε καταλαβαίνουνε οι περισσότεροι πως και γιατί κατεβάζουν την πλάτη για να ανεβούν πάνω τους... Αυτό είναι το θλιμμένο τραγούδι της τελευταίας μου παραγράφου.

      Για μένα όμως κάτι άλλαξε όταν οι "πολιτικοί ηγέτες" συμφώνησαν την Δευτέρα, και οι "θεσμοί" το πήραν πίσω την Τετάρτη ΚΑΙ παρουσιάζουν πλέον όρους που οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι λένε ανοιχτά πως δεν είναι πραγματοποιήσιμοι --σε μία καθαρή προσπάθεια να έχουν απόλυτη υποταγή ή να φύγουμε. Η Μέθοδος των τελευταίων 48 ωρών απλά δεν είναι σωστή, με τους δικούς τους τους κανόνες! Τώρα πια, όσον αφορά εμένα, η Ευρώπη έχασε παντελώς το παιγνίδι. Θέλησαν να μην δώσει η Ελλάδα το κακό παράδειγμα σε άλλους, και το πήγαν τόσο μακριά που έδωσαν εκείνοι λόγο στους άλλους να μην έχουν πλέον εμπιστοσύνη σε Ευρώπη ανθρωπίνων όντων...

      Δυστυχώς δεν Ενώθηκε ποτέ η Ευρώπη. Αναρωτιέμαι, πάντα, πόσοι συνειδητοποιούν ότι οι ΗΠΑ είναι 50 κράτη με 50 Βουλές, 50 Γερουσίες, 50 κυβερνήτες, 50 "υπουργεία" δικαιοσύνης, και ένα από το καθένα Ομοσπονδιακό, σε χώρο που δεν ανήκει σε καμία Πολιτεία. Εμείς έχουμε 29 αντί για 50 και δεν Ενωθήκαμε ποτέ. Αλλά δεν είναι μόνο το θέμα Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και Ομοσπονδιακά διαχειριζομένου νομίσματος στο οποίο διαφέρει η Ευρώπη από τις ΗΠΑ. Όλοι, μα όλοι στις ΗΠΑ, όλα τα χρώματα, θρησκείες, κουλτούρες... όλοι είναι ενωμένοι, για τις ΗΠΑ, σε κάτι που οι Ευρωπαίοι δεν το έχουνε για την Ευρώπη. Πατριωτισμό και αγάπη για το Έθνος που είναι η Ένωση. Και μία γλώσσα.

      Ο Σαμαράς είναι αυτό που είναι και έκανε όπως λες, πράγματι. Αλλά εχθές και σήμερα ξεπέρασε τον εαυτό του και βλάπτει ενεργά την Ελλάδα με τρόπο χειρότερο από ποτέ...

      Το Τσίρζα ως κυβέρνηση ήταν φαιδρό. Ακόμα και οι ίδιοι το βλέπουν χωρίς να το πολυλένε. Ας τους πει η Ευρώπη να πάνε σπίτι τους. Όχι να τους λέει Ναι την Δευτέρα και Όχι την Τετάρτη...

      Ααααχ... το λέω χρόνια ότι και η ανεργία θα εξαφανιζόταν αν οι άνεργοι γινόντουσαν ελεγκτές (δε θέλω να πω αστυνομικοί), και τα ταμία θα γέμιζαν, με πρόστιμα παραβάσεων καθημερινά. Από Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μέχρι σκουπίδια και ρύπανση, και από αυθαίρετα έως ψευδείς δηλώσεις! Και το λέω συνέχει δια ζώσης και σε όποιον με ακούει όποτε οδηγώ ή περπατώ στην Ελλάδα...

      Αυτό να διορθώναμε λιγουλάκι... με τι τουπέ πάμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας όταν καταπατούμε κάθε νόμο και κώδικα και οδηγία συνεχώς μέσα στην κοινωνία μας...

      Διαγραφή
  2. Οσο να γραφουμε και να σχολιαζουμε η να επιρρίπτουμε ευθυνες ποιος φταιει περισσοτερο η λιγωτερο το θεμα είναι τι κανουμε τωρα. Και οπως φαινεται οι λυσεις είναι κατι αναμεσα σκυλλας και χαρυβδης. Υπογραφη συμφωνιας (μνημονιο) που σημαινει υποκυπτεις στις απαιτήσεις των δανειστων η σταση πληρωμων και ρηξη με ότι αυτό συνεπαγεται.
    Το μεγαλο λαθος αυτης της κυβερνησης είναι τον φεβρουαριο δεχτηκε και συμφώνησε στην παραταση και την επεκταση της δανειακής συμβασης. Με λιγα λογια αποδεχτηκε το επονειδιστο χρεος (της Ζωης). Δεν μιλησε καθαρα και τιμια στον λαο αλλα πουλουσε παραμυθια εσωτερικης κατανάλωσης για το ποπολο με τη σκληρη διαπραγματευση και τις βαρουφακιες ασαφειες. Τωρα είναι αργα για οτιδηποτε. Ο σωζων τον εαυτω σωθητω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να γράφουμε και να σχολιάζουμε, ζ,ωντας όπως ζούσαμε πάντα, γιατί αλλιώς "οι τρομοκράτες νικούν"...
      Θυμάμαι παιδί που μου μαθαίνανε για τον φοίνικα που γεννιέται από τις στάχτες του και όλα εκείνα τα χουντικά... Τώρα θα δούμε αν πράγματι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει... γιατί έχεις δίκιο. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, GAME OVER.

      Δεν ξέρω... ίσως πράγματι να μην είχαν σχέδιο και να είχαν πιστέψει τα παραμύθια τους. Ίσως πράγματι νόμιζαν ότι θα ανοίξει το στόμα του ο Βαρουφάκης και θα τον χειροκροτήσουνε όλοι... αλλιώς, μόνο το ότι δεν μίλησε καθαρά και τίμια θα του μείνει.

      Στο λέω και σένα αγαπητέ Velvet, η τελευταία παράγραφος της ανάρησης, κάτω-κάτω είναι το κρίμα...

      Πως θα αντιδράσει ο κόσμος άραγε τους επόμενους μήνες; πάλι διχόνια και αλληλοκατηγορίες;

      Διαγραφή
  3. Προσυπογράφω τη κεντρική ιδέα της αναρτήσεως αλλά και την επικοδομητική επιχειρηματολογία των σχολίων, ειδικά στα θέματα της "αξιοκρατίας" και ανοχής στη παρανομία στα οποία αναφέρεται η Scarlett και στην εμμονή στα "παραμύθια εσωτερικής κατανάλωσης" που θίγει η Velvet.

    Αυτό που ηθελημένα κάνουν ότι αγνοούν οι ευρωπαίοι ηγέτες των τελευταίων ετών, και που άτσαλα τους το θύμισε ο Τσίπρας (όχι από ιδεολογική τοποθέτηση, αλλά λόγω της αγωνίας του ετοιμοθάνατου που προσπαθεί να επιβιώσει), είναι ότι η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να είναι ένας κατεξοχήν πολιτικός χώρος και ως τέτοιος να λειτουργεί. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη κατάκτηση της Ένωσης, η απόφασή της μετά την εμπειρία των δύο καταστροφικών πολέμων, να συζητά και να επιλύει τα όποια προβλήματά της με διάλογο, όσο δύσκολος και εάν είναι αυτός. Δυστυχώς όμως, ό,τι και αν αυτό υποκρύπτει, τούτες τις δύσκολες στιγμές για την Ε.Ε., οι ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται ως πολιτικοί, αλλά μιλάνε μόνο με τον οικονομικό τους ρόλο ως δανειστές.

    "Αυτή η μεταμόρφωσή τους σε ζόμπι στοχεύει στο να δώσουν την υποκρυπτόμενη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, τη μορφή μιας διαδικασίας απολιτικής, σαν να επρόκειτο για διαδικασία ιδιωτικού δικαίου σε αστικά δικαστήρια...".

    Καθηγητής Γιούργκεν Χάμπερμας.

    Όλοι όσοι συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σ’ αυτό το θέατρο είναι απλά θλιβεροί. Ο τρόπος που δραματοποιούν την κατάσταση και το μαρτύριο στο οποίο υποχρεώνουν ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον τους, είναι απαράδεκτος. Αυτοί οι τύποι, κάθε ώρα που περνάει, αποδεικνύουν ότι είναι ηθικά και πολιτικά νάνοι για να διαχειρίζονται τέτοιου είδους ζητήματα. Δεν μπορεί να διανοηθεί εγχέφρων ανθρώπινος νους ότι αδυνατούν να βρουν μια κοινή συνισταμένη εδώ και 5 μήνες και περιμένουν στο παρά ένα να πετύχουν την χρυσή τομή. Προφανώς, την έχουν βρει. Επιλέγουν όμως, να δραματοποιήσουν την κατάσταση εξυπηρετώντας (μεταξύ άλλων) ένα σκοπό. Να επικοινωνήσουν με τέτοιο τρόπο την συμφωνία που δεν θα μένει κανείς τους εκτεθειμένος. Επί της ουσίας πάντως, με τέτοιους τακτικισμούς, καταφέρνουν το ακριβώς αντίθετο. Είναι όλοι τους υπόλογοι στους πολίτες της Ευρώπης.

    Να τους χαιρόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανοχή (και προτροπή επί γενεές) στην (κάθε είδους και ύψους) παρανομία που αναφέρει η φίλη Scarlett και τα παραμύθια εσωτερικής κατανάλωσης στα οποία αναφέρεται ο φίλος Velvet, είναι τα αγκάθια που επεμβαίνουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια να βρει το δίκιο του αυτός ο λαός...

      Δεν διαφωνώ με το ότι η ενωμένη Ευρώπη έπρεπε να είναι ένας κατ' εξοχήν πολιτικός χώρος και ως τέτοιος να λειτουργεί, αλλά ο διάλογος προς επίλυση προβλημάτων είναι ευνουχισμένος και με κούφια δόντια όταν πέφτει στα τρία εμπόδια της οικονομικά/τεχνικά ημιτελούς ένωσης, την πολυγλωσσία/τοπικές κουλτούρες και την εθνικιστική ανά έθνος αντί για την Ένωση τάση των λαών... Ως εκ τούτου, τα αγκάθια αυτά περιορίζουν τους πολιτικούς στην θέση φερέφωνων των τεχνικών και των ψηφοφόρων.

      Από την άλλη, σε κάποια άλλη Ένωση, οι ρατσιστικές δολοφονίες σε μία εκκλησία άμεσα έκαναν τους πολιτικούς του ίδιου του Νότου να ζητήσουν την παύση της χρήσης του συμβόλου-σημαίας του Ομοσπονδιακού Νότου της δουλείας και του ρατσισμού. Τελεία, παύλα.

      Πράγματι, μας έχουν κάτσει στο ειδώλιο κατηγορουμένου σε μία δίκη-κουκλοθέατρο με προ-αποφασισμένη έκβαση. Ντροπή.

      Νάνοι ευνουχισμένοι από το ίδιο το ατελές σύστημα που έχτισαν για να το υπηρετούν.

      Αν πράγματι έχει βρεθεί η τομή, συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τεχνική λύση σε ανθρώπινα προβλήματα, αλλά, πρώτιστα, την τιμωρία κατά μιάς κυβέρνησης και ενός λαού απλά και μόνο στοχευμένη στην πολιτική τοποθέτηση-ιδεολογία της εκλεγείσας κυβέρνησης. Απαράδεκτο!!! Λάθος!

      Πέρα από το να βγούνε όλοι λάδι με τους ψηφοφόρους τους, προσπαθούν να δραματοποιήσουν ένα μακελειό κατά παντός που προβάλει ιδεολογία διαφορετική, και το κάνουν με μεθόδους τύραννου.

      Θα χαίρονται τους εαυτούς τους, για λίγο, αλλά έσκαψαν οι ίδιοι τον ενδεχόμενο λάκκο τους.

      Καλό σου απόγευμα :-)

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.