Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Διατύπωση












Η διατύπωση της ερώτησης του δημοψηφίσματος, κατά με, ήταν η μεγαλύτερη αδικία που έκανε κανείς σε αυτόν τον λαό τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν μιλάω για το δημοψήφισμα αλλά για την διατύπωση της ερώτησης (η οποία καθορίζει την εγκυρότητα και λογική της απόφασης των ψηφοφόρων).

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ερώτηση είναι ελλιπής:
Διότι:
Όσον αφορά την επιλογή "Όχι", ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτό που δεν θα εγκρίνουμε αλλά δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις του να μην το εγκρίνουμε. Από την άλλη μεριά, το "Ναι" είναι ένα γενικό "ναι" υποταγής σε όλα (εφ' όσον η συγκεκριμένη πρόταση των δανειστών δεν θα είναι πλέον στο τραπέζι 5 μέρες πριν το δημοψήφισμα για αυτήν)
Όπου η μία επιλογή είναι άρνηση χωρίς λύση και η άλλη επιλογή είναι απεχθής. 
Είναι συμπεριφορά σκλάβου είτε έτσι είτε αλλιώς. 
Είναι σαν να σε ρωτά κάποιος αν από όλα τα χρώματα σου αρέσει ή δεν σου αρέσει το μπλέ. Αν πεις όχι, δεν ξέρεις τι χρώμα θα έρθει στο τέλος και γι' αυτό μπορεί να πεις μπλε κι ας μην σου αρέσει το μπλε, από φόβο του άγνωστου. 
Η ευθύνη της κυβέρνησης που κάνει δημοψηφίσματα είναι να μην αφήνει "άγνωστα" στην ερώτηση για την επιλογή των ψηφοφόρων.

Σωστή ερώτηση θα ήταν να επιλέξει ο λαός μεταξύ δύο ιδίας ουσίας μεγεθών, φερ' ειπείν της τελευταίας πρότασης των δανειστών και της τελευταίας πρότασης της κυβέρνησης. Εφ' όσον και οι δύο προτάσεις είναι εν ισχύ την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Μία τέτοια ερώτηση, όμως, όπως την διατυπώνουν, μήλα με πορτοκάλια βασισμένη σε άρνηση, βασίζεται στην υπόθεση ότι ο ψηφοφόρος θα αντιδράσει παρορμητικά και δισδιάστατα (και ως εκ τούτου, διχαστικά). 

Απλά, δεν είναι δίκαιη η διατύπωση της ερώτησης.

...και υπάρχουν εκείνοι που χαίρονται λέγοντας ότι "θα ήθελαν να πάρουν μέρος σε ένα δημοψήφισμα", αλλά σταματάνε στην χαρά του να πάρουν μέρος σε δημοψήφισμα και δεν τους ενδιαφέρει πως είναι διατυπωμένη η ερώτηση, και τι κρύβει πίσω της η διατύπωση --ούτε αν, η διατύπωση, τους χρησιμοποιεί ή τους χειραγωγεί. Είναι και αυτοί ανάμεσα στους ψηφοφόρους που θα αποφασίσουν το μέλλον της χώρας.

Εν τω μεταξύ τώρα η Ευρώπη διερωτάται τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι εφ' όσον εκείνη η πρόταση έχει αποσυρθεί, και προβάλλουν καινούργια πρόταση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται (μέχρι στιγμής --έχουμε ακόμα πολλά να δούμε και να ακούσουμε τις επόμενες έξι μέρες)

Γίνεται ένα μπάχαλο πρωτοφανές, και το δημοψήφισμα, αποδεικνύεται, ότι, εκτός από λεκάνη για να νίψουν τας χείρας τους οι Πιλάτοι, σκουπίζοντας τα χέρια τους στις πλάτες των ψηφοφόρων, ήταν επίσης, λόγω της διατύπωσης της ερώτησης που κάνει, η πιο πρόχειρα στημένη ψευτομαγκιά του μπουλουκιού αυτού, και του πλασιέ που ηγείται του μπουλουκιού. 

Παιδεία μηδέν. Σκεπτικό μηδέν! Όλοι στον αγώνα σύντροφοι να ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα... Το τι ψηφίζουμε και με τι διατύπωση ερώτησης ποιόν ενδιαφέρει; Σιγά τώρα! Λεπτομέρειες!





8:55, Κυριακή: Αλέξης Τσίπρας: "ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος". Για εκείνους που δε το ξέρουν, αυτό το είχε πει ο Φράνκλιν Ρούζεβελτ στους πολίτες των ΗΠΑ, στις 4 Μαρτίου του 1933. Κύριε Τσίπρα, δεν ενδείκνυται, άραγε, να αναφέρετε την πηγή όταν χρησιμοποιείτε λόγια άλλου; Τώρα το παίζετε Ρούζεβελτ, κύριε Τσίπρα;

9:00, Κυριακή: Κλείνουν οι τράπεζες στην Ελλάδα για μιά βδομάδα.









12 σχόλια:

  1. Το γεγονος είναι ότι ο κοσμος δεν ξερει ακριβως τι θα ψηφισει μια και το ακριβες ερωτημα είναι ασαφες και παραπλανητικο με σκοπο να υφαρπασει την ψηφο που επιθυμει η κυβερνηση
    Αλλα ότι κι αν ψηφισει τωρα πια με οιανδήποτε «ναι» η «όχι» το αποτελεσμα είναι τραγωδια.
    Την καληνυχτα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς!!! Το λιγότερο που ήθελα να ελπίζω είναι να το δουν αυτό οι ψηφοφόροι. Αλλά, δεν ήταν να γίνει, όπως φαίνεται. Ο κάθε ψηφοφόρος θα ψηφίσει εννοώντας κάτι το διαφορετικό, και υποκειμενικά παρορμητικό. Δίνοντας στους συγγραφείς της ερώτησης ακριβώς αυτό που θέλουν, και που πιθανότατα είχαν σχεδιάσει από πολλούς μήνες, πριν έρθουν καν στην εξουσία.

      Καλό βράδυ αγαπητέ Velvet, και ας περιμένουμε το ξημέρωμα, ότι φέρει...

      Διαγραφή
  2. Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν ελέγχουν πλέον τίποτε. Ντρέπομαι για όλον αυτό τον οχετό ψεμμάτων και προπαγάνδας που μακιαβελλικά φορτώνουν σε έναν χαμηλής παιδείας λαό. Και που δέχονται να συνταχθεί μαζί τους η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

    Patriotism is the last refuge of a scoundrel.
    Life of Samuel Johnson (1791)

    Game over...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και, επειδή δεν ελέγχουν τίποτα πλέον, για να το κρύψουν αυτό το γεγονός, διατύπωσαν μιά ερώτηση η οποία δίνει στον κόσμο την αυταπάτη ότι ελέγχει κάτι ο ίδιος ο κόσμος!!!

      Και δυστυχώς, ο κόσμος δεν έχει την στοιχειώδη παιδεία στην πλειοψηφία του να το καταλάβει αυτό, γιατί... "εμείς εδώ σκεφτόμαστε με την καρδιά! (είμαστε παρορμητικοί)"

      Αλλά και να το καταλάβαινε, τι θα μπορούσε ο κόσμος πια να κάνει;

      Game over, insert coin to restart (kick the machine! shake it! Crash it!)

      Διαγραφή
    2. ε καλα, μην το δέσουμε ότι θα γίνει και δημοψήφισμα, ότι σε μία εβδομάδα θα έχουμε αυτη την κυβέρνηση, ότι τελικα θα γίνουν capital controls, ότι αυτοί που βρίζονται σήμερα δεν θα αγγαλιαζονται αύριο, ότι ο "αξιοπρεπής" λαός δεν θα τρεξει στο Mall να πάρει κανένα άρωμα να στοκάρει μη τυχόν και του λείψει (ναι μου ελαχε κι αυτό να δω και να το ζήσω)....αυτη η εβδομάδα ειναι συμπυκνωμενος χρόνος, ζούμε την ιστορία.
      Άλλά γιατί να μη ζει η Κυβέρνηση τις αυταπάτες της όταν σχεδόν όλοι στην Ελλάδα ζουν έτσι;

      Διαγραφή
    3. Ε, εξυπακούεται ότι τις επόμενες 7 μέρες ο χρόνος θα είναι σχετικός, κατά Αϊνστάιν. Όπως ξέρουμε η ροή του χρόνου ελαττώνει ταχύτητα κοντά σε σημεία μεγάλης βαρύτητας και αυξάνει ταχύτητα σε σημεία κενά χωρίς μάζα και βαρύτητα... Άρα οι επόμενες μέρες θα τρέξουνε και πολλά θα προλάβουνε να γίνουνε. Ελλείψει βαρύτητας.

      Ο μονος τρόπος την άλλη Κυριακή να ΜΗΝ γίνει δημοψήφισμα και να ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να έχει μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει κάτι που πρόσφεραν οι δανειστές σαν μεγάλη του νίκη. Ελπίζω οι δανειστές να μην είναι τόσο χαζοί ώστε να του δώσουνε λαβή να παρουσιάσει νίκη δική του, οπότε αυτό μας αφήνει με...
      1. Δημοψήφισμα υπό ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αλλαγή από Ευρώπη
      2. Ακυρώνεται το δημοψήφισμα επειδή άλλαξε η κυβέρνηση.
      Αλλά για να αλλάξει η κυβέρνηση πρέπει να γίνουν διαδικασίες τραγικών μεγεθών, και στο τέλος, σαν σπυρί που δεν είναι ώριμο να σπάσει, ο "λαός" δεν είναι ακόμα έτοιμος να αποχωριστεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

      Μάλλον σαν ευχολόγιο ακούγονται οι υποθέσεις σου αγαπητέ Τζων, αλλά έχεις απόλυτο δίκιο πως εξελίξεις θα υπάρχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα! Νά' χαμε μόνο και άρτο, το σόου θα ήταν πλήρες.

      Διαγραφή
  3. τίποτα πλέον δεν εύχομαι και τίποτα δεν απεύχομαι. Όλα θα πάρουν το δρόμο τους κι ο "σοφός" λαός, ο "αξιοπρεπής" και ο "υπερήφανος" θα δώσει ένα καλό μάθημα στους τυχοδιώκτες για να δαφνοστεφανώσει στη συνέχεια κάποιους άλλους.
    Εδώ και χρόνια υποστηρίζω την θεωρία του μη πεπλανημένου λαού. Όταν εξαπατάσαι κατά συρροή, ε συγνώμη κιόλας, τα θέλει ο ....ς σου!

    ....και κάτι άλλο, εκείνο με την "ανθρωπιστική κρίση" στην Ελλάδα μου φαίνεται τώρα πια σαν αστείο με τον Τοτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Μπράβο! Θυμάσαι τα περί ...Ανθρωπιστικής κρίσης (από την οποία ήρθε να μας σώσει ο Αλέξης);
      Και Α, Ν' αγειάσει το στόμα σου με τον περήφανο λαό και τον επόμενο που θα δαφνοστεφανώσει...

      Σκέφτομαι... η Ευρώπη, σίγουρα και μπορεί να μειώσει το χρέος, να απαλύνει τα μέτρα... πολλά μπορεί να κάνει. Αλλά, με την ακολουθία λεγομένων, πεπραγμένων και γεγονότων, δεν είναι δυνατόν να τα κάνει ΚΑΙ να παραμείνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας. Αυτό κι αν δεν γίνεται. Λες να θέλει να το παίξει Ρούζεβελτ αλλά αντ' αυτού να τον καταλήξουνε Ιφιγένεια στην Αυλίδα; Στον μυθο, η Ιφιγένεια αφού θυσιάστηκε, κάπου στην Κριμέα δεν πήγε; Ταιριάζει.

      Διαγραφή
  4. Το θέμα είναι ότι η "Ευρώπη" δεν επιθυμεί πλέον κάποιος να σηκώνει κεφάλι και έτσι με τα μέσα που διαθέτει αργά ή γρήγορα θα τον ρίξει τον Αλέξη, ο οποίος έπαιξε το παιχνίδι της και δεν το έχει πάρει ακόμα χαμπάρι.
    Για μένα ειναι παγερά αδιάφορο το πολιτικό του μέλλον, αλλά της χώρας.
    Οταν δυστυχώς επικρατούν οι ακραίες απόψεις εδώ κι εκεί , τότε ούτε η Ελλάδα μένει Ευρώπη ούτε και η Ευρώπη είναι Ευρώπη.
    Ολοι είναι τελικά ένα μπουλούκι κατώτερο των ιστορικών περιστάσεων κι αυτο μοιάζει με γενίκευση αλλά δεν είναι.
    Από κάτι τέτοια μαθήματα όμως μαθαίνουν οι λαοί, διορθώνουν και επανέρχονται, από αυτά η Ευρώπη έχει να δείξει πολλά.
    Το γεγονός λοιπόν ότι φτάσαμε μέχρι εδώ είναι το αποτλελεσμα της εφαρμογής ακραίων θέσεων κι οχι της μετριοπάθειας που απαιτεί οι συγκατοίκηση κάτω από μια κοινή σκέπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσυπογράφω αγαπητέ Τζων!
    Κατά λέξη.

    Φεύγω τώρα χαράματα Δευτέρα και επιστρέφω αργά βράδυ, οπότε και έπεται συνέχεια. Να δούμε τι θα βρω να με περιμένει, από νέα και γεγονοτα τις επόμενες 16 ώρες, ότα γυρίσω...

    Πρώτη υπερατλαντική πτήση του Κώστα και μάλιστα με 767-400, 242 επιβάτες, Νεα Υόρκη-Βενετία! Τώρα, είναι κάτω από την Ισλανδία. Φελυγω να τον πάρω φωτογραφίες στην πρώτη του προσγείωση στην Ευρώπη, και μετά lunch, San Marco Square!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Blue Athina. Όχι μόνο συμφωνώ με την ανάρτηση σου, σλλά την διάβασα και την κατάλαβα. Η δική μου ανάρτηση, εδώ, δεν μιλάει για ψήφο στον Τσίπρα ή όχι. Ούτε καν για το δημοψήφισμα. Μιλάει για το αν κατάλαβε κανείς την διατύπωση της ερώτησης του δημοχηφίσματος.

      Και ρωταει τι λόγο είχαν να την διατυπώσουν έτσι; τι κρύβεται πίσω από την διατύπωση;

      Μα όλοι μας κατατρέχουνε πιά; άλλη δουλειά δεν έχουνε;

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.