Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ματ.












Θα ήταν διαφορετικά, αν το ζητούμενο από το δημοψήφισμα ήταν, επισήμως, Ευρώ ή Δραχμή. Αλλά δεν είναι. Το δημοψήφισμα είναι για να αποδεχτούμε ή όχι μιά πρόταση διαπραγματεύσεων. Αυτό δεν είναι δουλειά του λαού αλλά των διαπραγματευτών (που έφτασαν την διαπραγμάτευση εκεί που την έφτασαν). Δεν μπορούν οι διαπραγματευτές να λένε στον λαό "αποφασίστε τώρα εσείς". Μπορεί άραγε ο μέσος Έλληνας να καταλάβει την σημαντικότατη και θεμελιώδη αυτή διαφορά; και, μπορεί άραγε ο οποιοσδήποτε Έλληνας να κατανοήσει όλα τα πολύπλοκα στοιχεία της διαπραγμάτευσης και των επιλογών; αυτό ήταν η δουλειά των διαπραγματευτών που είχε ήδη επιλέξει ο λαός.


Ο Τίτλος της ανάρτησης δεν εννοεί τα ΜΑΤ της Αστυνομίας που στο μέλλον θα βλέπουμε συχνά στους δρόμους πριν αντικατασταθούν από τον στρατό (όχι μόνο Ελληνικό στρατό αλλά και ίσως Ευρωπαϊκό, ή του ΟΗΕ).

Ο Τίτλος της ανάρτησης εννοεί "Ματ", όπως το Ρουά Ματ του τέλους μιάς παρτίδας σκάκι.

Ο δυτικός κόσμος και η Ευρώπη είπαν Ρουά Ματ (ή, "game over") στο μπουλούκι του Τσίπρα. Δυστυχώς αυτό σημαίνει το τέλος του παιγνιδιού και για τον Ελληνικό λαό.

Πριν συνεχίσω: Μόλις προχτές είχα πει πως λόγω του τρόπου που φέρθηκαν οι Δανειστές από Δευτέρα ως Τετάρτη, θεωρούσα την στιγμή, από 24 ως 30 Ιουνίου, στιγμή ενότητας όπου ο Τσίπρας δεν ήταν απλά Τσίπρας αλλά Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εχτές το βράδυ όμως, στις μία το πρωί, ο Τσίπρας το ποδοπάτησε και αυτό, και έχασε πλέον κάθε πιθανότητα σεβασμού, όταν ζήτησε έντεχνα σαν πλασιέ από τον Ελληνικό λαό να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Μια τρύπα που ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης έσκαψαν μαζί και μας έβαλαν όλους μέσα, με τις περίφημες διαπραγματεύσεις τους.

Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης έπαιξαν ερασιτεχνικά, και έχασαν. Και τώρα, αντί να παραδεχτούν έντιμα ότι οι διαπραγματεύσεις τους μας έθαψαν σε λάκκο τρισχειρότερο από τους χειρότερους εφιάλτες του Ιανουαρίου, και να αποσυρθούν ζητώντας συγγνώμη, για να σώσουν τη  Ελλάδα στα μάτια της Ευρώπης, ζητούν από τους Έλληνες να πάρουν οι Έλληνες στην πλάτη τους το βάρος των λαθών, καθώς εκείνοι το παίζουν ήρωες, ώστε μετά η Ελλάδα να γίνει φέουδο του Τσίπρα χειρότερο από την Βόρειο Κορέα.

Όχι, Τσίπρα. Αρκετά. Φτάνει.

Το δημοψήφισμα είναι μία απάτη. Όχι απάτη της Αριστεράς, αλλά απάτη του πλασιέ που δεν είχε ιδέα τι έκανε, και τι κάνει (ο οποίος και χρησιμοποιούσε την Αριστερά σαν όχημα για τον εαυτό του και τ' απωθημένα του)

Το δημοψήφισμα είναι μιά απάτη! Δεν κατάφερε τίποτα και ζητάει από εμάς να νομιμοποιήσουμε την ανεπάρκειά του.

Επαναλαμβάνω: Θα ήταν διαφορετικό αν το ζητούμενο από το δημοψήφισμα ήταν, επισήμως, Ευρώ ή Δραχμή. Αλλά δεν είναι. Το δημοψήφισμα είναι για να αποδεχτούμε ή όχι μιά πρόταση διαπραγματεύσεων. Μπορεί άραγε ο μέσος Έλληνας να καταλάβει την σημαντικότατη και θεμελιώδη αυτή διαφορά; Αυτό δεν είναι δουλειά του λαού αλλά των διαπραγματευτών. Δεν μπορούν οι διαπραγματευτές να λένε "αποφασίστε εσείς". 



Το τέλος έχει αρχίσει. Η Ευρώπη απόσυρε την πρόταση, οπότε δεν υπάρχει πλέον τίποτα πάνω στο οποίο να ψηφίσουμε, ο κόσμος τρέχει στα ΑΤΜ, τα μαγαζιά και τα βενζινάδικα, η Ευρώπη θα βάλει νομισματικούς ελέγχους. Η αυλαία κλείνει. τα φώτα σβήνουν.
Ο πλασιέ "ελπίδας και αξιοπρέπειας" και το μπουλούκι που θα τα έκανε όλα καλύτερα, είναι τώρα γυμνοί στα μάτια όλου του κόσμου, εκτός, ακόμα, από τα δικά μας. 








"Έχω την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και βγάζει από το μανίκι έναν υποτιθέμενο άσσο (...) για να αποφύγει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. (...) Θέλω λοιπόν να σας πω ότι πρόκειται για ένα τρικ το οποίο έχει σαν απώτερο στόχο να κερδίσει ο πρωθυπουργός λίγο ακόμα χρόνο στην εξουσία."
Αλέξης Τσίπρας
Νοέμβριος 2011
για το δημοψήφισμα του Γιώργου Παπανδρέου.












6 σχόλια:

  1. ...γιατί αλήθεια δεν αποτελεί αντικείμενο δημοψηφίσματος εάν ο ελληνικλος λαός συμφωνεί με τα 7,9 δις των μέτρων που πρότεινε η Κυβέρνηση;
    Με αυτά συμφωνεί ο "περήφανος" ελληνικός λαός και του κάθονται βαριά τα ευρωπαικά;
    Πότε επιτέλους θα ξυπνήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δειλοί! Τα κάνανε θάλασσα με ανίδεο τσαμπουκά και τώρα παίζουνε τους ήρωες.

      Πράγματι, το 7,9 δις μέτρα του Τσίπρα είναι πατριωτικά, αλλά η Ευρώπη με παράταση και 16 δις για μας, είναι εκβιαστικό. Ο μόνος εκβιασμός Τζων Μπόη μου είναι μη και ξυπνήσει ποτέ κανείς. Ούτε όνειρα πια ούτε εφιάλτες. Κώμα.

      Διαγραφή
  2. Στα μυαλά μερικών υπάρχει μόνο το win-win.
    Στο βαθύτατα διχαστικό δημοψήφισμα που ονοματίζεται "δημοκρατική έκφραση", όπως κάποτε και η Τρόικα, Θεσμοί και τόσα όλα, το ΝΑΙ αναγορεύει τους εμπνευστές του σε επαναστάστες ή μάλλον δεν τους αποκαθηλώνει στα μάτια του αποπροσανατολισμένου πλήθους και συνεχίζουν έτσι να "μάχονται" κατά των κακών ξένων που απεργάζονται το καλό μας, αλλά παράλληλα που προσπαθούν να επανέλθουν για να βολέψουν τα "δικά μας τα παιδια" πάντα στο Δημόσιο, ενώ το ΟΧΙ φέρνει σε ευθεία αντοστοιχία τις πράξεις με τα έργα και τις προεκλογικές υποσχέσεις, άρα κερδίζει "αξιοπιστία" στα μάτια τη κοινής γνώμης, ποιός άλλωστε το έχει επιτύχει τόσα χρόνια αυτό, ε;
    Απίστευτοι τυχοδιωκτισμοί, προσωπικές, κομματικές συμπεριφορές που ονοματίζονται αγώνας για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια και ο λαός μασάει και παίζει το παιχνίδι τους.
    Τρομερή προπαγάνδα, "εθνικο-αριστερού" τύπου αυτή τη φορά που βρίσκει μεγαλύτερη αποδοχή από την αντίστοιχη "εθνικο-δεξιά", σε ένα λαό που ζει κι αυτός μέσα στις ιδεοληψίες και τους μύθους του και που δεν έχει πάρει ακόμα χαμπάρι πως φτάσαμε ως εδώ. Θα νιώσει όμως εθνικά "υπερήφανος" που θα αποφασίσει τελικά να δώσει συγχωροχάρτι σε όσους εξαφανίζουν εν ριπή οφθαλμού τις θυσίες χρόνων μέσα σε λίγους μήνες, ευελπιστώντας ότι η επόμενη ημέρα θα είναι μια αξιοπρεπής μέρα, που η οικονομία ως δια μαγείας θα κάνει restart, χωρίς να έχει ακόμα γίνει η παρακμή προσπάθεια από κανένα (πρωην και νυν) να θεραπευτούν όλοι οι καρκίνοι που βασανίζουν τη χώρα...
    Με δραχμή ή με ευρώ, το μέλλον είναι ζοφερό στη χώρα, καθώς αυτή η χώρα δεν έχει καταλάβει που πατά και που βρίσκεται. Δεν είναι το νόμισμα το πρόβλημα, ούτε και οι "κακοί" ξένοι....ο καρκίνος είναι μέσα.
    Αλλά τι να περιμένεις, όταν ακόμα στο μάθημα των θρησκευτικών (!) στα σχολεία τα παιδιά μαθαίνουν ακόμα για το καλυμμαύκι του παπά, αντί να μάθουν για πολιτική οικονομία, τεχνολογία και τόσα άλλα χρησιμότερα...

    (με έχει πιάσει οίστρος σήμερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (Μου έλειψες. Καλά είναι νά 'χουμε και λίγο οίστρο)
      Είχαμε πάει βόλτα περπάτημα στο απέναντι βουνό δυό ώρες αλλά σκεφτόμασταν συνέχεια την Ελλάδα...


      Φοβάμαι μήπως τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα από όσο τα περιγράφεις. Ένας λαός που είναι σε αδιέξοδο και ταπεινωμένος, ψάχνει εξιλαστήρια θύματα, ώστε να σταθεί πάνω στα θύματά του και να βρει πάλι αίσθηση μεγαλειότητας. Έτσι λίγο-πολύ περιγράφεις το πως αντιμετωπίζουμε τους Δυτικούς που είναι "κακοί, τοκογλύφοι, αντιδημοκράτες, κλπ." /Όμως ακριβώς το ίδιο έχει γίνει και στην Ιστορία αλλού: στην Γερμανία των 1920-1930, όπου οι κακοί τοκογλύφοι, τα εξιλαστήρια θύματα ήταν οι Εβραίοι. Οι Ευρωπαίοι είναι για την Ελληνική αφήγηση του 2015 ότι ήταν οι Εβραίοι για την Γερμανική αφήγηση του 1925.

      Η διαφορά είναι ότι οι Γερμανοί υπάνθρωποι έκαναν ένα ολοκαύτωμα στα θύματά τους, ενώ η Ελληνική αφήγηση διάλεξε εξιλαστήρια "θύματα" που μπορούν να κάνουν τους 'Έλληνες "δημοκράτες" μια μπουκιά και μετά να ζητάνε οδοντογλυφίδα.

      Όμως, ακόμα και μέσα στην κοιλιά του θηρίου που τώρα νομίζουνε ότι φοβερίζουνε, θα νομίζουνε ότι έχουνε νικήσει γιατί η αυταπάτη έχει γίνει πλέων ψύχωση και σχιζοφρένεια.

      Το τραγικότερο εξυπακούεται από την σύγκριση που έκανα παραπάνω, ιστορικά, η οποία μιλά για τον αχαλίνωτο ρατσισμό και φασισμό που κινεί αυτή την στιγμή όσους σπασμωδικά επιμένουν να μην καταλαβαίνουν όλες τις πραγματικότητες που έγραψες στο σχόλιό σου. Και που θα εκδηλωθεί αυτός. Ανάμεσά μας. Καθώς οι Έλληνες θα αλληλοφαγώνονται.

      Διαγραφή
  3. Η χώρα στα βράχια, η Αριστερά στη γωνία και οι ηγέτες της απλώς κατώτεροι των περιστάσεων αφού αντιμετώπισαν την πρόκληση της Ιστορίας μέσα από την σταθερή ιδεοληψία της δημιουργικής ασάφειας σαν παπατζήδες.Αναλωμένοι σε τακτικισμούς, ψευτοπαλικαρισμούς, κομπασμούς, εκβιασμούς, αποδεικνύοντας πόσο βαθιά αγνοούσαν τι είναι η Ε.Ε. και πως λειτουργούν οι μηχανισμοί της. Προς όφελος των φαντασμάτων του παρελθόντος που θα επιστρέψουν διαπλέοντας το Ρουβίκωνα, ως σωτήρες. Και αυτός το βάλει καλά ο μοιραίος πρωθυπουργός στο μυαλό του, ό, τι και αν του λέει ο προσωπικός του κλόουν Μπαρουφάκης. Και καλά αυτός με την παιδική χαρά γύρω του, τη Ζωή, το Νίκο, τον Σκουρλέτη ή τον Κατρούγκαλο. Εμείς όμως γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς (πλειοψηφία) επειδή τον ψηφίσαμε. Εμείς (μειοψηφία) επειδή επιτρέψαμε να δημιουργηθεί για να τον ψηφίσουνε. Εμείς οι υπόλοιποι δεν είμαστε πια εκεί :-( ...από χρόνια πολλά.

      Και ναι! Ήταν παπατζήδες!
      Όμως κανένας κλόουν δεν φαίνεται να φορά παράξενα ρούχα όταν τα ίδια φοράνε και όλοι οι άλλοι.

      Και πάλι, ναι! Είναι πράγματι ο μοιραίος πρωθυπουργός της χώρας των μοιρολατρών από το Παραμύθι Χωρίς Όνομα... Για όποιον έχει διαβάσει το αριστούργημα της Π. Σ. Δέλτα και ξέρει την πλοκή, σήμερα στο παλάτι ανοίξανε το καλάθι με την γαϊδουροκεφαλή.

      Τα φαντάσματα, δυστυχώς, πράγματι, περνάνε τον Ρουβικώνα, φίλε spacefreak.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.