Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Εντολή












Από τις πιο σωστές και καλογραμμένες απόψεις που διάβασα τελευταία ήταν ένα σχόλιο που έγραψε ο φίλος Velvet σε μία από τις αναρτήσεις του στο μπλογκ του. Το αναδημοσιεύω εδώ με σεβασμό προς όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους που έχουν την δύναμη, και την γνώση να μιλάνε έτσι.



9 Ιουλίου 2015
σχόλιο στην ανάρτηση του Stavento (Velvet)


Ακόμη κι αν ολόκληρο το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας χαριστεί η ελληνική οικονομία αν δεν προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και καταργήσει το κομματικό κράτος δεν έχει μέλλον.

Το αντιπαραγωγικό οικονομικό μοντέλο των τελευταίων χρονών περιορίζεται στην εισαγωγή αγαθών και όχι στη παραγωγικότητα  αυξάνοντας κατακόρυφα το εξωτερικό έλλειμμα.

Μια πολιτική που συνταξιοδοτεί πενηντάρηδες και φτιάχνει ένα κράτος συνταξιούχων, αδιαφορεί για τους ανέργους και τους φτωχούς, αγνοεί το δημογραφικό πρόβλημα δεν έχει ελπίδες ανάκαμψης. Ένα κράτος που εφαρμόζει ένα ασαφές εκδικητικό φορολογικό σύστημα εχθρικό απέναντι στις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιείται όχι για την ανάπτυξη αλλά για να συντηρεί ένα αδηφάγο δημόσιο. Πως θα οικοδομηθεί αυτή η χώρα χωρίς ξένες επενδύσεις που παραπαίει αναμεσά σε συντεχνιακά συμφέροντα, το κομματικό συμφέρον και πολίτικους απατεώνες. Όταν δεν έχεις να πληρώσεις τα χρέη σου δεν βάζεις φόρους κόβεις τα έξοδα.

Το "όχι" δείχνει πόσο βαθιά υπάρχει ριζωμένη μέσα στον Έλληνα η γνώμη ότι για όλα τα δεινά του φταίνε οι ξένοι. Ένα μεα κουλπα δεν έχω ακούσει ποτέ από κανένα Έλληνα πολίτη. Πότε θα καταλάβουμε ότι τα δικά μας προβλήματα πρέπει να τα λύσουμε εμείς και όχι οι ξένοι.

Φτανει πια με την καραμέλα της λαϊκής εντολής της δημοκρατίας της αξιοπρέπειας. Δημοκρατία και αξιοπρέπεια έχουν και οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί δεν είναι αποκλειστικό Ελληνικό κοπυράιτ. Οτιδήποτε ευρωπαϊκό κατέληξε να εμφανίζεται ως εχθρικό. Ενώ μνημονεύουμε ως χώρες πρότυπο την Αργεντινή και την Βενεζουέλα. Έφτασε να θεωρείται ως λύση η έξοδος από την Ευρώπη, η βαλκανιοποίηση και η απομόνωση της χώρας το πέρασμα στον ολοκληρωτισμό. Αντί να προχωρήσουμε εμπρός, επιστρέφουμε στο παρελθόν και είμαστε ικανοποιημένοι.

Ποιος θυμάται ότι ένα από τα πρώτα αιτήματα των Ελλήνων του εικοσιένα ήταν η επιθυμία ένταξης στην Ευρώπη "θέλοντες να εξομοιωθώμεν με τους λοιπούς συναδέλφους μας Ευρωπαίους", έλεγαν. Ποιος?










2 σχόλια:

  1. Αν μου επιτρεπεις αντι σχολιου να παραθεσω τα σπουδαια λογια ενος μεγαλου Ελληνα πολιτικου που αγνοουμε:

    «Δημαγωγούντες εκάστοτε τον ελληνικόν λαόν και καπηλευόμενοι τον πατριωτισμόν, διά να παραστήσωμεν εις αυτόν ότι είναι λαός περιούσιος [...] καταντήσαμεν να πείσωμεν αυτόν ότι εις τον αγώνα του πολιτισμού και εις τον αγώνα της προόδου και εις τον αγώνα της αμίλλης δεν έχει ανάγκην, όπως επικρατήση, να μεταχειρισθή τα ίδια όπλα τα οποία μεταχειρίζονται οι άλλοι λαοί. [...]
    Πάντα ταύτα κατορθώσαμεν να πείσωμεν τον λαόν ότι ήσαν περιττά. Συγχρόνως αφήσαμεν αυτόν να επαναπαύεται ότι, εάν του λείψουν όλα τα άλλα εφόδια, δύναται όμως, κρατών επάνω εις τον δίσκον της επαιτείας τας παρελθούσας δόξας του, να προσέρχεται εκάστοτε προς τους ισχυρούς εκείνους, οι οποίοι κατ’ άλλον τρόπον εργασθέντες εγένοντο ισχυροί, διά να ζητή υπέρ εαυτού ως επαιτείαν, επί τη βάσει των παλαιών περγαμηνών του, όπως υπερασπίζη τα δίκαιά του.»
    Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μην αγνοούμε την Ιστορία μας, και τα πρόσωπά της, και τα λεγόμενά τους, θα έπρεπε να την κατανοούμε αντί απλά να την επικαλούμεθα. Και η κατανόηση θα συνεπάγετο αυτοκριτική... Και η αυτοκριτική, μεταρρυθμήσεις για βελτείωση...

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.