Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Χωριά





Χωριά και μικρές πόλεις της Ούμπρια...
από τον Αύγουστο του 2015.



(όλες οι φωτογραφίες © Αποθήκη Σκέψης)



Σπολέτο

Σαν Τζουλιάνο, πάνω από το Σπολέτο

Μόντε Φάλκο





Η πλατεία του Μόντε Φάλκο










Η πλατεία του Μόντε Φάλκο

Η θέα από το Μόντε Φάλκο, προς την Ασίζη

Η Ασίζη, στο βάθος

Σπολέτο















Το Ντουόμο του Σπολέτο



























Νόρτσια




Ο Άγιος Βενεδικτίνος στην πλατεία της Νόρτσια













Νόρτσια: το επίκεντρο των σαλαμικών

Το παράθυρο του καθιστικού του σπιτιού μας










16 σχόλια:

  1. καλησπέρα. ο κίων καλλιτεχνικότατος και tartufo fresco μου θύμισε γαλλία άσε τα αλλαντικά. πωπωπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου! Τα αλλαντικά είχαν και φωτογένια, ΚΑΙ γεύση :-)))
      Γι' αργότερα έχουμε κι άλλες, από την Ασσίζη.
      Τώρα τρέχουμε για Φλωρεντία και επιστρέφουμε αύριο αργά (με φωτογραφίες)
      Καλό βράδυ!.

      Διαγραφή
    2. Ο κίων στο φως, τελικά είναι από τις αγαπημένες μου όλων των εποχών.

      Διαγραφή
    3. Εγώ κόλλησα στο Tartufo fresco... να μην ρωτήσω τιμή...φαντάζομαι ότι είναι στην κυριολεξία αξία ανεκτίμητη :)

      Διαγραφή
    4. Το ταρτούφο, μ' αρέσει με τρίφτη πάνω από ζυμαρικά, αλλά και πάνω από αυγά τηγανιτά!

      Σ' ευχαριστώ Τζων Μπόη! Με τουριστικό οδηγό σε βλέπω. Έλα να σου δείξουμε μέρη που δεν τα ξέρει κόσμος για τα κοκαλάκια σου! Και δεν θα μπορεί να τα βρει και η εφορία!

      Διαγραφή
  2. Κυρίαρχη η θρησκεία παντού. Εξουσιάζει τις ζωές και τις σκέψεις... Κι αυτό διαφαίνεται παντού.
    Πανέμορφες φωτογραφίες. Οι αρχικές με μελαγχόλησαν, μόλις είδα αυτό το πανέμορφο όμως καφέ (που όντως έμοιαζε με γαλλικό) γλύκανε η διάθεση μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι κυρίαρχη μέσα από την Ιστορία, αλλά, παραδόξως, σήμερα η Ιταλία δεν είναι τόσο "θρήσκα" όσο η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Νότιος Αμερική. Τα περισσότερα ζευγάρια είναι "παντρεμένα" όπου τα εισαγωγικά σημαίνουν πως υπάρχει πρώτος γάμος με πολιτικό αλλά όχι θρησκευτικό διαζύγιο, και τώρα είναι μαζί σαν ζευγάρι αλλά χωρίς επίσημο γάμο. Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία εμένα μου είχε ζητήσει να κάνω αίτηση στον πάπα να εγκρίνει το ορθόδοξο διαζύγιο που είχα πάρει (για να μας επιτρέψει να κάνουμε ορθόδοξοι γάμο στο Αββαείο του χωριού που είναι Ρωμαιοκαθολικό). Εγώ τους είπα πριτς που θα βάλλω τον επίσκοπο της Ρώμης πάνω από τον Επίσκοπο της Κωνσταντινούπολης, και η Μαργαρίτα πήρε το Ορθόδοξο χρίσμα (αν και δεν το χρειαζόταν για να παντρευτούμε ορθόδοξα). Επίσης πάσχουν από έλλειψη νέας γενιάς παπάδων... Ο κόσμος σήμερα έχει μπουχτίσει κατά μεγάλους αριθμούς με το Βατικανό, και ο Φραγκίσκος είναι ένας πεφωτισμένος άνθρωπος που πιθανόν να καταφέρει κάτι να αλλάξει.

      Η ομορφιά της Ιταλίας είναι συνδεδεμένη με την θρησκευτική Ιστορία της. Η Νόρτσια είναι μία εξαίρεση όπου, επειδή η περιοχή είναι το επίκεντρο των αλλαντικών της Ιταλίας (ή τουλάχιστον της Μέσης Ιταλίας), οι εκκλησίες και τα διάφορα είναι πολύ άχαρα και άδεια από τέχνη ή ιστορία, υπάρχει όμως ένα αλλαντοπωλείο κάθε 15 μέτρα :-)

      Χμμμ... αν είδες πολύ "θρησκεία" στις πρώτες, περίμενε την μεθεπόμενη ανάρτηση από τον ναό του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη ;-)

      Διαγραφή
  3. Η Περουτζια ηταν η πρωτη πολη που εζησα σχεδον ενα χρονο οταν προτοπηγα ιταλια
    και οπως καταλαβαινεις ολες αυτες οι πολεις ολογυρα ηταν οι συχνες αποδρασεις μου
    Εκει δοκιμασα για πρωτη φορα το ψωμι χωρις αλατι και την χωματενια μυρωδια του ταρτουφο
    που απο τοτε εγινε μια αγαπημενη συνηθεια πανω σε ενα πιατο σπαγκετι
    Δεν βρισκω ευκολα να το συνδυασω με το κοκκινο του μεντεφαλκο αλλα καλο ειναι το καμπερνετ της περιοχης μας

    υγ.
    Το μαυρο ταρτουφο της Νορτσια κοστιζει 30 με 40 ευρο το γραμμαριο
    ενω το λευκο του Πιεμοντε που ειναι πιο ακριβο ξεκιναει απο 100 ευρω και μπορει να φτασει εως και 400 ευρω το γραμμαριο
    αλλα υπαρχει και σε σαλτσα με αλλα μανιταρια αρκετα πιο οικονομικο περιπου 15 ευρω τα 200γρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μού έκανε μεγάλη εντύπωση η ιδιαίτερη ομορφιά της Ούμπρια όταν πρωτοπήγα τον Απρίλιο φέτος. Και τώρα μου θύμισες τον κλασσικό στοίχο του Δάντη όπου μιλά για την εξορία λέγοντας πόσο διαφορετικό είναι το αλατισμένο ψωμί των άλλων. Όπου, για όσους δεν ξέρουν την Ιστορία, στην Τοσκάνη, και Φλωρεντία του Δάντη το παραδοσιακό ψωμί είναι ανάλατο, ενώ σε άλλα μέρη της Ιταλίας, και στην Ρομάνια όπου είχε αυτοεξοριστεί, βάζουν αλάτι στο ψωμί. Για εκείνον οι οικοδεσπότες του και το αλατισμένο ψωμί τους ήταν η συνεχείς επιβεβαίωση του πόσο του έλλειπε η πατρίδα του.

      Βρήκα ένα καταπληκτικό κόκκινο κρασί, σαντζιοβέζε, που το παίρνουμε από το ένα συγκεκριμένο παραγωγό στο Καστροκάρο, με 5-λιτρες μπουκάλες :-) Πρέπει να σταθώ πατριωτικά, εδώ για την Εμίλια-Ρομάνια, και να πω ότι το σαντζιοβέσε μας είναι καλύτερο από το κιάντι τους, όπως φυσικά είναι και το προσούτο μας, και τα ζυμαρικά μας! Είναι τρελοί αυτοί οι Τοσκανέζοι!

      Διαγραφή
  4. Kalispell se oloud apo Firenze, WiFi. Epistrofi kai apantiseis Deutera brady :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωωωω! Τι όμορφα! Αλλά...έχω μια ερώτηση.
    Είναι αγριογούρουνο αυτό; Κανονικό; Από αυτά που αγαπάει η Οβελίξ;
    Αλήθεια τώρα; Είναι αγριογούρουνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ναι! μα ναι! Αληθινό αγριογούρουνο! ακριβώς όπως τα αγαπημένα του Οβελίξ. Και έχοντας μάθει από τον Οβελίξ του έδωσα μια γροθιά για να κάτσει να το φωτογραφίσω. Ε, εντάξει, όχι ακριβώς... ήταν βαλσαμωμένο και στεκότανε μπροστά στο μαγαζί των αλλαντικών. Αλλά αν δεν ήταν βαλσαμωμένο, θα του έδινα γροθιά.

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά , Δημήτρη!
    Να περάσετε πολύ όμορφα την ημέρα της γιορτής σου και όχι μόνο.
    Οι φωτογραφίες για άλλη μια φορά ονειρικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά Δημήτρη, με υγεία και αγάπη!
      Κάπου εκεί μεταξύ Siena & San Gimignano θέλω να αφήσω τα κοκαλάκια μου πριν μου τα φορολογήσει κι αυτά το Ελλαδιστάν

      Διαγραφή
    2. Σ' ευχαριστώ αγαπητή μου Scarlett, νά 'σαι καλά! Περάσαμε πράγματι υπέροχα, ένα ενδιαφέρον πρωινό στην Φλωρεντία! Φωτογραφίες αύριο! Και μου δείνει πάντα χαρά που σ' αρέσουνε :-)

      Διαγραφή
    3. Κοίτα να δεις, κάρο Τζοβάνι, ηδώ στο χουριό περπατάμε στο δάσος και συναντάμε και κανένα γείτονα που μόλις ξέθαψε φρέσκο ταρτούφο μαύρο με τον σκύλο του, βγάζει ένα κομματάκι 2-3 εκατοστά και μας το δίνει να το δοκιμάσουμε, δώρο. Τα τιμολόγια είναι για τους τουρίστες που μας έρχονται από κάτω από την πεδιάδα. Εδώ η φύση είναι δωρεάν ;-) Πάντως 25 ραμμάρια μαύρο ταρτούφο της Ούμπρια πωλείται γύρω στα 50 Ευρώ. Εν τω μεταξύ, σύντομα πάμε να μαζέψουμε κάστανα! Θα τά φερνα να τα ψήσω στο σύνταγμα αλλά δεν έχει πια διαδηλώσεις... Ίσως να φέρω μαύρα ταρτούφο να στήσω πάγκο στο Κολωνάκι;

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.