Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Κίνητρα









Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και την ζωή που δεν ικανοποιεί πια κανέναν, εκτός αν έχει κανείς καταφέρει να βγει από το τραίνο και να ζει την ζωούλα του ευτυχισμένα κι’ ανεξάρτητα σε κάποιο βουνό.

  • Στις 9 Νοεμβρίου είναι πλέον μια πραγματική πιθανότητα ότι πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2017.
  • Η Ευρώπη μεταλλάζει με υπαρξιακά προβλήματα ταυτότητας.
  • Ο Πούτιν επιστρέφει την Ρωσία στον Σταλινισμό.
  • Το Μεσανατολικό δεν είναι πια απλό «πρόβλημα» αλλά υπαρκτή παγκόσμια απειλή.
  • …και η εποχή, κάποτε, που τα σημαντικότερα νέα ήταν η οικονομική κρίση της Ελλάδας έμεινε μια νοσταλγική ανάμνηση καλύτερων και ασφαλέστερων καιρών.


Ο λόγος για όλα τα παραπάνω είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό όλου του κόσμου δεν ενδιαφέρεται για την πραγματικότητα που έχτισαν οι δεκαετίες των 1980, 1990, η κυβέρνηση του Μπους και η οικονομική πολιτική του Σόιμπλε. Ο κόσμος, παντού, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για το «μέρος» στο οποίο τον πήγε αυτή η πορεία, αλλά θέλει να το αλλάξει, όχι προς κάτι άλλο συγκεκριμένο, αλλά με το ένστικτο του «βρόντηξέ τα όλα και κάντα σαλάτα».

Πέρασαν 100 χρόνια από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1915-1920 έως το 2015-2020 ο πλανήτης είχε μια ευκαιρία να αλλάξει τα πάντα. Τα άλλαξε. Αλλά δεν του αρέσει αυτό που προέκυψε. Τώρα τι γίνεται;

  • Γιατί να σπουδάσει κανείς αν πρόκειται να είναι άνεργος;
  • Γιατί να εργαστεί κανείς αφού λεφτά δεν θα βγάλει και θα χρωστάει στην εφορία και τις πιστωτικές κάρτες και στην τράπεζα;
  • Γιατί να πιστεύει σε κάτι, σε κάποια ηθική, εφ’ όσον βομβαρδίζεται καθημερινά με τόσα διαφορετικά στα οποία καλείται να πιστεύει;
  • Γιατί να προσπαθήσει να συζητά εφ’ όσον όλοι πια τσακώνονται;
  • Γιατί να αναγνωρίζει την ισότητα εφ’ όσον δεν εφαρμόζεται πουθενά;
  • Γιατί να στοχεύει σε σοφία όταν παντού κερδίζει η σοφιστεία; Και δεν μπορεί πλέον κανείς να ξεχωρίσει καν την σοφία από την σοφιστεία.
  • Γιατί να αγωνιστεί να καλυτερεύσει την θέση του εφ’ όσον πλέον μόνο τα σκατά επιπλέουν;


Κι’ έτσι όλοι υποχωρούν μέσα στις οθόνες των κινητών τους και των κομπιούτερ τους κάνοντας την εικονική πραγματικότητα πραγματική, γι’ αυτούς.

Ο Τραμπ ξεχώρισε από τους άλλους Ρεπουμπλικάνους γιατί κανείς άλλος δεν προσέφερε κάτι που να το ήθελε η πλειοψηφία, και πιθανότατα να υπερισχύσει των Δημοκρατικών για τον ίδιο λόγο. Ο Τραμπ αντιπροσωπεύει την σαλάτα που θέλοιυν όλοι με το να τα βροντήξουν όλα κάτω. Όχι μόνο δεν υπάρχει πια αξία, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς πλέον για «αξία». Εκείνα όλα στα οποία ο κόσμος είχε διδαχθεί να αποδίδει αξία αποδείχτηκαν κούφια και απατηλά –και δεν έδωσαν σε κανέναν τίποτα.

Τα παραμυθένια ’50, τα αγωνιστικά ’60, τα ψυχεδελικά ’70, τα φιλάργυρα ’80, τα τεχνολογικά ’90, τα τρομοκρατημένα ’00 και τα αδιέξοδα ’10. Και, σε 40 χρόνια το πετρέλαιο τελειώνει.

Οι φιλοσοφίες, οι θρησκείες, οι αξίες, τα συστήματα τριών χιλιάδων ετών, όπως και η τεχνολογία ακόμα, ανήκουν πλέον στο παρελθόν γιατί η σημερινή πραγματικότητα είναι το αδιέξοδο στο οποίο αυτές έφεραν τον κόσμο.

Η μοίρα του Σωκράτη είναι να επιλέγει να πίνει δηλητήριο, εις τους αιώνας των αιώνων. Όλοι θαυμάζουν πόσο καταπληκτικός ήτανε. Αλλά, αν ήταν τόσο καταπληκτικός, γιατί επέλεξε την αυτοκαταστροφή του αντί να χρησιμοποιήσει την οποιαδήποτε αξία που είχε ώστε να αποδείξει ότι άξιζε να ζήσει σε εκείνους που τον κατηγορούσαν; Τι σόι «δήλωση», τι σόι «θέση» είναι η αυτοκαταστροφή ως απόδειξη ανωτερότητας;

Ο ένας αυτοκτόνησε με κώνειο, ο άλλος αυτοκτόνησε με σταύρωση… και ο κόσμος έμαθε ότι η λύτρωση είναι στην αυτοκαταστροφή, και ότι η μόνη όμορφη ζωή είναι αφού τα κακαρώσουμε και μας θυμούνται οι ζώντες. Ωραίες φιλοσοφίες και θρησκείες σκαρφιστήκαμε και επιλέξαμε για να μας οδηγήσουνε στο μέλλον. Μαντέψτε τι έγινε: το μέλλον ήρθε!










6 σχόλια:

  1. στο μεν τράμπ συμφωνώ μαζί σας θα βγει

    στο ότι ο Πούτιν πάει την Ρωσία στον σταλινισμό... με το συμπάθειο είμαι αντισταλινικός από 13 ετών παιδί ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΥΝ προς θεού είναι
    ψευτοφόβοι ίσως για να υπάρχει ο κακός στο σκηνικό

    επίσης σιγά μην είναι η μέση ανατολή φόβητρο πραγματικό. ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ για να φοβάτε ο κόσμος ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ μόνο σε επίπεδο αλλαγής συνείδησης στην δύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Akrat, δεν ξέρω αν θα βγει, αλλά είμαι πια σίγουρος ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

      Συμφωνώ ότι να τον πω ότι ο Πούτιν επαναφέρει τον Σταλινισμό είναι "πρόχειρο" και απαίδευτο από μέρους μου, περισσότερο για "εντύπωση" παρά τίποτα άλλο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν δεν είναι επικίνδυνος με τον δικό του τρόπο. Η Ρωσία είναι σήμερα ένα απέραντο χάος μαφιόζων, λίγων δισεκατομμυριούχων και ορδών φτωχών που προσπαθούν να ζήσουν όπως μπορούν καθώς η κυβέρνησή τους υπό ένα παλιό άνθρωπο της Κα Γκε Μπε προσαρτήζει την Κριμέα, δολοπλοκεί εναντίων της Ουκρανίας και παίζει το δικό της μέρος στην έμμεση επαναφορά του ψυχρού πολέμου.

      Η ίδια η Μέση Ανατολή δεν είναι το φόβητρο. Όμως οι πράξεις που γεννιούνται σήμερα στην Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την αποδοχή των παροτρύνσεών τους από κάθε μουρλό που βρίσκεται σε δυτική χώρα και θέλει να φάει μερικούς λάχανο γιατί ξύπνησε με το αριστερό, συν τον συνδυασμό των δυτικών κυβερνήσεων και την πίεση που δημιουργούν στους πληθυσμούς τους δια της οπτικής της τρομοκρατίας… Αυτοί οι συνδυασμοί δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση.

      Διαγραφή
  2. Σκούρα τα πράγματα αγαπητέ...

    Καθίστε στο βουνό σας.

    http://michaelmoore.com/trumpwillwin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μουρ θεωρείται από την μεγάλη πλειοψηφία εκτός Ελλάδας κάτι μεταξύ ηλιθίου και καθικιού (Μέσα στην Ελλάδα τον ακούνε πολλοί από ότι ξέρω… δεν ξέρω γιατί). Η τέχνη του είναι να κρύβει μια ανακρίβεια ή ένα ψέμα ανάμεσα σε δυο αλήθειες και να προσθέτει πολύ μουστάρδα και κέτσαπ.

      Η αλήθεια που χρησιμοποιεί τώρα είναι ότι ο κίνδυνος να εκλεγεί ο Τραμπ είναι πραγματικός και υπαρκτός. Δεν μπορούμε πλέον να επαναπαυόμαστε στα ίδια που λέγαμε ένα χρόνο, ότι μπαααα, δεν είναι δυνατόν να κρατήσει και θα διαλυθεί… Κρατάει καλά γιατί πούλησε το σωστό προϊόν στους σωστούς αγοραστές την σωστή στιγμή. Ο ίδιος δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Μπορεί όμως να τις χάσει η Χίλαρι αν δεν προσέξει πολύ, αμέσως, και με περισυλλογή.

      Το Συνέδριο των Δημοκρατικών δεν ξεκίνησε καλά πάντως…

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.