Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ψηφίζοντας











Ποτέ στην ζωή μου δεν είχα αισθανθεί εκλογές να διαχέουν κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας όπως αυτές οι εκλογές επί μήνες τώρα. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν θα τελειώσει με τις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. Στις 8 Νοεμβρίου τα δυσκολότερα προβλήματα μόλις που θα ξεκινάνε.

Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες να βγει η Χίλαρυ ή να βγει ο Τραμπ είναι πια μέσα στην στατιστική διαφορά της αβεβαιότητας. Ενώ φαίνεται ότι η Κλίντον θα έπρεπε να κερδίσει με 300-340 εκλέκτορες έναντι 238-198 του Τραμπ, τώρα φαίνεται πιο πιθανόν να κερδίσει κατά 3-30 εκλέκτορες (273-300), όπως επίσης είναι πλέον πιθανότερο από ποτέ να κερδίσει ο Τραμπ.

Το 2000, ο Μπους είχε κερδίσει με 271, και ο Γκορ είχε πάρει πλειοψηφία 0,5% περισσότερων ψήφων από τον Μπους. Οι Δημοκρατικοί το δέχτηκαν. Αν τώρα η Χίλαρι κερδίσει με 271-300 εκλέκτορες, κάπου 15.000.000 φανατικοί και οπλοφορούντες Τραμπίστες δεν θα το δεχτούν τόσο εύκολα. Και αν βγει η Χίλαρι ούτως ή άλλως οι Ρεπουμπλικάνοι θα στήνουν εξεταστικές επιτροπές του παρελθόντος της επί τέσσερα χρόνια.

Η Οκτωβριανή έκπληξη που ανατίναξε το πολιτικό τοπίο την περασμένη Παρασκευή ήταν ότι ο Ρεπουμπλικάνος Διευθυντής του Εφ-Μπι-Αη, διορισμένος από τον Δημοκρατικό Ομπάμα, ο οποίος το καλοκαίρι είχε ανακοινώσει ότι έκλεισε η υπόθεση όπου η Χίλαρι είχε χρησιμοποιήσει και έναν προσωπικό σέρβερ ήμέηλ όσο ήταν υπουργός εξωτερικών, και δεν είχε βρεθεί ίχνος παρανομίας, ανακοίνωσε τώρα στο Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο ότι βρέθηκαν και άλλα ήμέηλ και επανεξετάζει την υπόθεση.

Το ασύλληπτο είναι ότι ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν είναι καν γνωστό αν αυτά τα καινούργια ήμέηλ περιλαμβάνουν ή όχι ήμέηλ της Χίλαρι, και, αν ναι, δεν είναι γνωστό αν είναι απλά αντίγραφα εκείνων που είχαν ήδη εξεταστεί. Και θα πάρει βδομάδες να τα ξεδιαλύνουν. Εν τω μεταξύ οι Ρεπουμπλικάνοι γκαρίζουν να βάλουν την Χίλαρι φυλακή και οι Δημοκρατικοί έχασαν τον ενθουσιασμό τους. Διότι ο όχλος, ο οποιοσδήποτε όχλος, δεν ενδιαφέρεται για γεγονότα αλλά για συνθήματα. Παντού.

Για πόσα ήμέηλ μιλάμε; 650.000. Που βρέθηκαν; Βρέθηκαν στο λαπτοπ του πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Άντονυ Γουήνερ ο οποίος είναι υπό εξέταση με την υποψία ότι αντάλλαξε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου με ένα κορίτσι 15 ετών. Η σύζυγός του, η οποία τον χωρίζει, είναι βοηθός της Χίλαρι Κλίντον κάπου 25 χρόνια, και, στο κομπιούτερ του συζύγου της βρέθηκαν και δικά της ήμέηλ.

Μάλιστα κυρίες και κύριοι. Το πέος του Άντονυ Γουήνερ με την βοήθεια του διευθυντή του Εφ-Μπι-Αη πολύ πιθανόν να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Επειδή κάπου 50.000.000 Αμερικανοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι το αν χρησιμοποίησε ιδιωτικό σέρβερ η Χίλαρι στα 4 από τα 45 χρόνια δημοσίου βίου της, είναι πιο σημαντικό από το να εκλέξουν πρόεδρο έναν ναρκισσιστή, ρατσιστή, ψυχοπαθή μπόμπο.

~

Τέλος πάντων, Σάββατο 5 Νοεμβρίου η Μαργαρίτα κι εγώ φεύγουμε για την Αμερική να ψηφίσω δια ζώσης στην παλιά μου πόλη…

Η Φέαρχέηβεν, απέναντι από το φημισμένο λιμάνι του Νιου Μπέντφορντ είναι μια ιστορική κωμόπολη με όμορφα κτήρια και γνωστούς πολίτες ανά την ιστορία. Εκεί πέρασε και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Μαρκ Τουαίην.

Σκέφτηκα να κλείσω σε ένα μικρό Χόλιντέη Ιν δίπλα στην γέφυρα, αλλά καθώς πήγα να κλείσω δωμάτια πρόσεξα ένα Μπεντ-εντ-Μπρέκφαστ στο κέντρο δίπλα στο δημαρχείο που δεν λειτουργούσε όταν ζούσα εκεί. Ήταν λίγο ακριβότερο αλλά το έκλεισα γιατί φάνηκε υπέροχο.

Όταν έκλεισα μέσω μιας ιστοσελίδας, ο ιδιοκτήτης μου έστειλε ένα ήμέηλ λέγοντάς μου ότι γνωριζόμαστε. Όταν διάβασα το πλήρες όνομά του κατάλαβα ότι πρόκειται για τον μεσίτη στον οποίον είχα αναθέσει να πουλήσει το σπίτι μου το 2007. Πρόσφατα, με την σύζυγό του, αγοράσανε αυτό το υπέροχο σπίτι και το κάνανε Μπεντ-εντ-Μπρέκφαστ με τρία υπνοδωμάτια.

Λέγεται «Ντέλανο Χόμστεντ».

Ο κύριος Γουώρεν Ντέλανο, καπετάνιος και έμπορος, απόγονος ενός από των πρώτων προσκυνητών που έφτασαν στην Μασαχουσέτη το 1620-1621, έχτισε το σπίτι αυτό το 1832.

Η εγγονή του κυρίου Ντέλανο, Σάρα. παντρεύτηκε στην οικογένεια Ρούζβελτ. Ο δισέγγονος του κυρίου Ντέλανο, και γιός της Σάρας, λεγόταν Φράνκλιν Ντέλανο Ρούζβελτ. Ο πρόεδρος Ρούζβελτ πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια στο σπίτι του προπάππου του στην Φέαρχέηβεν και μετά, με την σύζυγό του την Έλανορ πήγαιναν καλοκαίρια και έμεναν στο σπίτι και όταν ήταν πρόεδρος…

Κι’ έτσι, στις 6 και στις 7 Νοεμβρίου, η Μαργαρίτα κι εγώ θα κοιμηθούμε στο δωμάτιο του Φράνκλιν και της Έλανορ πριν σουλατσάρω τα 50 μέτρα να ψηφίσω το πρωί 8 Νοεμβρίου, έχοντας ορκιστεί Αμερικανός πολίτης το 1993 μέσα στο Φένουηλ Χωλ της Βοστώνης, μέσα στο οποίο, το 1773 οι πατριώτες είχαν σχεδιάσει και ξεκινήσει την δράση του να αδειάσουν το Εγγλέζικο τσάι στο λιμάνι --η πρώτη πράξη της Αμερικανικής Επανάστασης. It doesn't get better than this :-) I'm going to enjoy it! Ακόμα περισσότερο και απ' όσο χαιρόμουνα να ψηφίζω τον Τεντ Κέννεντυ σαν Γερουσιαστή μου από την Μασαχουσέτη...

~

Μετά θα πάμε από την Φέαρχέηβεν στην Βοστώνη και θα πετάξουμε για το Ορλάντο της Φλώριδας όπου θα μας περιμένει ο Κώστας να πάμε στο καινούργιο του σπίτι κοντά στην Ντεητόνα Μπητς να παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα --τα οποία αποτελέσματα ελπίζω να μην κάνουν να τρίζουν τα κόκαλα του Φράνκλιν και της Έλανορ…


















8 σχόλια:

  1. Ξέρεις πόσο αισιόδοξη και σίγουρη ήμουνα για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών μέχρι τώρα.
    Τώρα όμως φοβάμαι. Φοβάμαι γιατί δε μπορώ να πιστέψω ότι ο αμερικανικός λαός θα βάλει τα χεράκια του να βγάλει τα ματάκια του. Φοβάμαι γιατί το δικό σας αποτέλεσμα επηρεάζει όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Emily, είμαστε ακόμα στις ΗΠΑ... δεν έχουμε συνέλθει ακόμα και τα νέα καθημερινά τώρα μαζεύουν και περισσότερα σύννεφα στον ουρανό.Είναι ανεξήγητο αυτό που έγινε, πως έγινε... πως φτάσαμε εδώ. Πράγματι η ιστορία του πλανήτη αλάζει για όλους και δεν έχω ιδέα πως θα επιζήσουμε. Ο άνθρωπος αυτός ειναι πράγματι επικίνδυνος, αλλά το χειρότερο είναι ότι οι μισοί Αμερικανοί απέδειξαν ότι εκείνοι κατάντησαν επικίνδυνοι... Οι άλλοι μισοί εδώ είμαστε πράγματι σε μια καταστάσταση απόγνωσης και δυσπιστίας.

      Διαγραφή
  2. http://www.kathimerini.gr/883121/opinion/epikairothta/politikh/mphkame-se-epoxh-proedrwn-teratwn

    Θέλω να σχολιάσω, μα δε ξέρω αν αξίζει. Λυπάμαι βαθιά. Έχουμε ζήσει δύσκολα χρόνια, αλλά δε μας δίδαξαν απολύτως τίποτα. Γιατί να ψηφίσεις τόσο τυφλά, αυτό το ακραίο άτομο, που αντιπροσωπεύει το μίσος; Λυπάμαι που οι ψηφοφόροι της Αμερικής έκαναν αυτό το λάθος. Δεν υπάρχει τελικά λογική. Έχει απολεσθεί κάθε κριτήριο. Τα χειρότερα είναι μπροστά.

    http://www.georgakopoulos.org/2016/11/president_trump/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Roadartist, το άρθρο της Καθημερινής που έβαλες είναι ακρβώς ότι σκέφτομαι και αισθάνομαι και πολύ καλογραμμένο για τους Έλληνες που όμως μάλλον δεν θα τοδιαβάσουν ούτε θα το κατανοήσουν. Είναι αριβώς όπως τα λέει.

      Όλοι εδώ βρισκόμαστε πραγματικά ε απόγνωσοι. Οι μισοί, δηλαδή. Οι άλλοι μισοί αέδειξαν πως ούτε η Αμερική έχει ανοσία στον κοινωνικό καρκίνο που κατακλύζει την Γη...

      Είμαστε ακόμα στην Φλώριδα με τον Κώστα και από το βράδυ των αποτελεσμάτων ζούμε σε μια καινούργια περίεργη και ανεξέλεγκτη πραγματικότητα...

      Γυρνάμε στην Ιταλία την Πέμπτη...
      Τα χειρότερα έρχονται.

      Διαγραφή
    2. Έβλεπα τώρα τον Ομπάμα. Τι χαρισματικός άνθρωπος, τι αυτοπεποίθηση, τι στυλ, ευγένεια. Πραγματικός ηγέτης. Κρίμα, μετά από μια τέτοια εκλογή, μου φαίνεται τελείως αδικαιολόγητη η επόμενη.

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώςπολύ λίγοι το βλέπουν αυτό στον φανατισμό της στιγμής. Και οι Ρεπουμπλικάνοι επί 8 χρόνια μπλόκαραν τον μαύρο πρόεδρο. Κι ας είναι ένας από τους πιο δημοφιλέί προέδρους στο τέλος της θητείας του, κι' ας έχει πέσει η ανεργεία στο 4,9%... Πράγματι είναι σημαντικός και χαρισματικός άνθρωπος. Το τι έρχεται μπροστά μας είνα ένας εφιάλτης που θα ήταν κωμικός αν δεν ήταν τραγικά επικύνδινος..

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς το περίμενα. Όταν είδα συγγενή, ιατρό, καθηγητή πανεπιστημίου στο Σικάγο και πρώην «αριστερό» να μου λέει ότι ο Τραμπ-άκουλας είναι η καλύτερη λύση για την Αμερική, βεβαιώθηκα ότι οι frustrated white males θα τρέξουν μαζικά και θα τον εκλέξουν. Οι έγχρωμοι και οι φτωχότεροι, ειδικά στις μεγαλουπόλεις, συνήθως δεν ψηφίζουν. Και ο τρόπος που διεθνώς ο νεοφιλελευθερισμός έχει χειριστεί την παγκοσμιοποίηση (με έμφαση στη κτηνώδη συσσώρευση πλούτου από τις ελίτ), δεν είναι human friendly. Διεθνώς αποδεικνύεται ότι οι μέγιστοι εχθροί για τους περισσότερους ανθρώπους (ανεξαρτήτως εισοδήματος) είναι, αφ’ ενός τα στελέχη του καζινοκαπιταλισμού και ο αδιαφανής, ανεξέλεγκτος τρόπος που, με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν διεθνοποιήσει τις business και αφ’ εταίρου οι πάσης φύσεως ορδές απελπισμένων outsiders. Ένα ανεξέλεγκτο χρηματοοικονομικό/τεχνολογικό openness που μεγαλώνει τα πλούτη και την πλεονεξία των πρώτων και πολλαπλασιάζει τον φθόνο και το μίσος των δεύτερων. Και στο στόχο πλέον βρίσκεται ο μεσαίος και μικρομεσαίος ταξικά χώρος της Δύσης, ο οποίος στο παλιότερο μοντέλο στήριζε τη παραγωγική οικονομία και τώρα πλέον οδεύει ταχέως προς το καλάθι των αχρήστων. Δυστυχώς, είναι το μοντέλο ανάπτυξης στρεβλό. Και όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες. Ενίοτε δε και κωλοδάχτυλα.

    Επιστρέψαμε χθες. Τζάμπα ο κόπος…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έγραψες πολύ σωστά. Οι περισσότεροι τα ξέραμε αλλά... οι περισσότεροι δεν επιτρέπαμε στον εαυτό μας να τα σκεφτεί ούτε σαν πιθανότητα. Το τι έγινε, ιδιαίτερα στην Πενσυλβανία, Μίσιγκαν και Γουισκόνσυν, ηταν μια πραγματική έκπληξη για ολους. Αναρωτιέται κανείς αν ο Τραμπ το ειχε πράγματι αφουγκραστεί ή αν είναι πιο έκπληκτος από όλους μας. Απόγνωση, δυσπιστία και θλίψη.

      Επιστρέφουμε αύριο. Θά είμαστε πίσω στο βουνό μας Πέμπτη...

      Δύναμη σε όλους μας για το τι έρχεται...

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.