Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

1969





Στις 02:56 ώρα Γκρήνουιτς (UTC ή GMT) στις 21 Ιουλίου 1969 ο Νήαλ Άρμστρονγκ πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης.

«Ένα μικρό βήμα για (έναν) άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα»
Ο Άρμστρονγκ ακούστηκε στην Γη να λέει «A small step for man, a giant leap for mankind» αλλά αυτό δεν είναι σωστά Αγγλικά. Το σωστό θα ήταν να έλεγε «for a man». Ο ίδιος πιστεύει ότι το είπε αλλά οι ηχογραφήσεις δεν είναι καθαρές. Για αυτό τον λόγο η φράση γράφεται: «A small step for (a) man, a giant leap for mankind» 


Το γεγονός έφτασε στην Γη ένα δευτερόλεπτο φωτός αργότερα, στις 02:57 UTC. 
Το μικρό αυτό βήμα το είδαν σε ζωντανή μετάδοση στις τηλεοράσεις τους, μεταξύ 02:58 και 03:00 UTC, 21 Ιουλίου 1969, περίπου 600.000.000 άνθρωποι από όλον τον πλανήτη Γη (δεν την είδαν ζωντανή, αλλά αργότερα σε επαναλήψεις, όσοι κοιμόντουσαν και όσων οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί παράμειναν κλειστοί για την νύχτα στη γεωγραφική τους περιοχή)

Στην Ελλάδα η στιγμή μεταφέρθηκε ζωντανή, καθώς συνέβαινε, από την ΕΡΤ (την τότε ΕΙΡ ), που κράτησε μέχρι τις 5 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και εκτιμάται πως την παρακολούθησε σχεδόν το σύνολο όσων διέθεταν τηλεοπτικό δέκτη, που έφταναν τους 200.000 (Βαλούκος, Στάθης (2008). Ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Αθήνα: Αιγόκερως. ISBN 978-960-322-347-4.).

Αυτή η ιστορική ζωντανή μετάδοση, δεν έγινε δυνατή λόγω λειτουργούντων τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων οι οποίοι δεν υπήρχαν τότε, αλλά, λόγω ενός πολύπλοκου δικτύου συνδέσεων τηλεοπτικών σταθμών ανά την υφήλιο, ο ένας με τον άλλον. Το σήμα από την Σελήνη έφτανε σε τρεις σταθμούς λήψεως στην Γη: στον 64 μέτρων δέκτη στο Γκόλντστόουν στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια, στον 26 μέτρων δέκτη στην Τιντμπνίλα κοντά στην Κάνμπερα στην Αυστραλία και στον 26 μέτρων δέκτη Χανησακλ Κρηκ, επίσης κοντά στην Κάνμπερα στην Αυστραλία. Το σήμα από την Σελήνη έπρεπε να μεταλλαχθεί σε σήμα συμβιβάσιμο με τεχνολογία τηλεοπτικών σταθμών κατά την μετάδοσή του. Η μετάδοση από το Χιούστον είχε 6,3 δευτερόλεπτα καθυστέρηση σε σχέση με την πιο άμεση μετάδοση από την Αυστραλία.
Τα πρώτα 8 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα τα είδε η υφήλιος από την λήψη Χανησακλ της Αυστραλίας, με εικόνα από το Χάνησακλ και ήχο από την Τιντμπνίλα. Το αξιοσημείωτο επίσης ήταν ότι το σήμα από την Σελήνη ήταν σε άψογη και καλή μαυρόασπρη ανάλυση όταν έφτασε στους δέκτες στην Αυστραλία, αλλά το σήμα που έφτανε μέσω της μεταλλαγής σε τηλεοπτικό σήμα στους δέκτες των ανθρώπων ανά την Γη έφτανε υποβαθμισμένο με την κάκιστη ανάλυση που είδαν οι τηλεθεατές και κατέγραψαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. (Λεπτομέρειες εδώ)



Το έμβλημα της αποστολής Apollo 11 ήταν το μόνο έμβλημα αποστολής στην ιστορία της NASA που δεν είχε ονόματα αστροναυτών, ή αναφορά στην NASA ή τις ΗΠΑ επειδή η αποστολή Apollo 11 έφτασε στην Σελήνη εν ειρήνη στο όνομα όλης της ανθρωπότητας. Ένας αετός που μετέφερε στην Σελήνη ένα κλαδί ελιάς.

Η Ιστορία και η εξέλιξη των πολιτισμών προχωρά αργά και με ομιχλώδεις μεταβάσεις από την μια κατάσταση στην άλλη, όμως συνήθως επιλέγουμε κάποιο γεγονός για να οροθετήσουμε σημαντικές εποχές. Παραδείγματος χάριν επιλέγουμε το έτος 415 της Κοινής Εποχής ως απαρχή των Σκοτεινών Αιώνων του Μεσαίωνα επειδή το 415 ΚΕ δολοφονήθηκε η επιστήμων Υπατία από έναν μανιώδη Χριστιανικό όχλο, και η δολοφονία της επίσης οριοθετεί το τέλος της καταστροφής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και της γνώσης που περιείχε, αν και η καταστροφή της Βιβλιοθήκης είχε ξεκινήσει από περίπου 40 χρόνια νωρίτερα και είχε ήδη τελειώσει στα χρόνια της Υπατίας. Η γέννηση του Λεονάρντο στο χωριό Βίντσι κοντά στην Φλωρεντία το 1452 της Κοινής Εποχής οριοθετεί την απαρχή της Αναγέννησης.
Από τον Δέκατο Πέμπτο έως τον Εικοστό Αιώνα φαίνεται η ανθρωπότητα κουράστηκε και χρειάζεται να κοιμηθεί. Έτσι απομένει να δούμε αν η Ιστορία θεωρήσει το 1972 και το τέλος του προγράμματος Απόλλων ως την απαρχή των Σκοτεινών Αιώνων και του επόμενου Μεσαίωνα που έχουν ήδη ξεκινήσει, ή αν θα θεωρήσει ως απαρχή την διάδοση του ίντερνετ, το οποίο ίντερνετ και κοινωνική δικτύωση εμπέδωσαν την αποδοχή και λατρεία της άγνοιας, της προχειρότητας, της ανευθυνότητας και της ηλιθιότητας.


Το πρόγραμμα της NASA για αποστολή ανθρώπων στην Σελήνη λεγόταν «Apollo»
Είχε ακολουθήσει τα προγράμματα «Mercury» και «Gemini».
Η αποστολή της πρώτης προσσελήνωσης λεγόταν «Apollo 11»
Ο αρχικός πύραυλος εκτόξευσης: «Saturn V»
Το σκάφος που έφτασε στην Σελήνη και επέστρεψε στην Γη λεγόταν «Columbia»
Το σκάφος LEM (Lunar Excursion Module) που προσεδαφίστηκε στην Σελήνη λεγόταν «Eagle»
Ο άνθρωπος που παρέμεινε σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, στο Columbia, λεγόταν Michael Collins.
Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην Σελήνη λεγόταν Neil Armstrong.
Ο δεύτερος άνθρωπος, που φαίνεται στην γνωστή φωτογραφία ανθρώπου στην Σελήνη, λεγόταν Edwin Eugene ‘Buzz’ Aldrin.
Η αποστολή της τελευταίας προσσελήνωσης λεγόταν «Apollo 17»
Η φράση που ακολούθησε την «επιτυχή αποτυχία» του «Apollo 13» ήταν:
Failure is not an option
(Η αποτυχία δεν θεωρείται επιλέξιμη).



Buzz Aldrin photographed by Neil Armstrong
Στις 7 Μαρτίου 2012 το σκάφος Lunar Reconnaissance Orbiter φωτογράφησε ότι απέμεινε στην Σελήνη από την αποστολή Apollo 11 συμπεριλαμβανομένων των πατημασιών του Άρμστρονγκ και του Ώλντριν.




"Houston, Tranquility Base here, the Eagle has landed."
Neil Armstrong, July 20, 1969, 20:17 UTC 






και από την βάση της Ηρεμίας εδώ στο Σαν Μπενεντέτο ιν Αλπε,
Καληνύχτα και καλή τύχη.




The Vehicle Assembly Building at Cape Canaveral,
Photo by Dimitris, November 30, 2018
Το Κτήριο Συναρμολόγησης Οχημάτων (Vehicle Assembly Building ή VAB)
όπου συναρμολογήθηκαν καθέτως όλοι οι πύραυλοι και σκάφη του προγράμματος Apollo
και όλες οι μετέπειτα αποστολές του Διαστημικού Λεωφορείου.

Φωτογραφημένο από τον υπογράφοντα στις 30 Νοεμβρίου 2018, όταν ο γιός μου ο Κώστας,

μου έκανε δώρο μια μέρα στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ την ημέρα που έγινα 60 χρονών,
και μάλιστα έβγαλα για πρώτη φορά εισιτήριο με έκπτωση ηλικίας.
Ήταν η τρίτη φορά που πήγα εκεί, μετά το 1989 και το 2012.




Οι ωθητήρες του πυραύλου Saturn V που έστειλε στην Σελήνη τους αστροναύτες.
Αυτός είναι πραγματικός Saturn V που προοριζόταν για το Apollo 18 αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.













2 σχόλια:

  1. Υπέροχα! :)
    Από πολλές απόψεις!

    Καλό φθινόπωρο φίλε Δημήτρη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ αγαπητή μου Roadartist :-)
      Νά 'σαι καλά, πάντα!
      Καλό σου Φθινόπωρο.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.