Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Τεκμήριο








Τι σημαίνει η λέξη «Τεκμήριο»; Το Βικιλεξικό την αποδίδει ως «αποδεικτικό στοιχείο, πειστήριο». Ο μεταφραστής του Google το μεταφράζει στα Αγγλικά ως «Presumption», λέξη η οποία μεταφραζόμενη πίσω στα Ελληνικά φέρεται να έχει την σημασία: «αλαζονεία, υπόθεση, πιθανότητα».

Στα νέα Ελληνικά, που από την εποχή των ζιβάγκο και του Τσοβόλα που τα έδινε όλα, η γλώσσα τείνει προς την δημοτική και μονοτονική, την γλώσσα των καθημερινών ανθρώπων στον δρόμο, καθιστώντας χαραμισμένα τα χρόνια που πέρασα στο σχολείο μέχρι το 1976, στα νέα Ελληνικά λοιπόν, χώνουμε λέξεις καθαρεύουσας ή αρχαίων όταν θέλουμε μια λέξη να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ή σημασία. Ουκ κατανοώ το διότι, αλλά έτσι φαίνεται να είναι.

Έχει ίσως να κάνει με την πετριά που έχουμε με τα επιτεύγματα των Αρχαίων που ζούσαν εδώ τότε, αλλά πράγματι φαίνεται ότι χρησιμοποιούμε την καθαρεύουσα ή τα αρχαία για να δώσουμε βάρος στο πράμα όταν μιλάμε.

Υπάρχει λοιπόν ένας νόμος που έχει να κάνει με την Εφορία και ονομάζεται «Τεκμήριο». Είχα την ιδιαίτερη χαρά να εντρυφήσω στην σημασία του όταν ήρθα στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο να δω τι μπορώ να περισώσω από τους χαρούμενους ληστές οι οποίοι εφευρίσκουν χρέη για να λένε στις Βρυξέλες ότι έχουνε λαμβάνειν.

Το «Τεκμήριο» που λέτε, έχει μια έννοια πολύ απλή: Λέει ότι, αν έχεις στην ιδιοκτησία σου ορισμένα αντικείμενα, ή αν επιλέγεις κάτι στην ζωή σου ή για τα παιδιά σου, το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε μια αυθαίρετη λίστα του κράτους, τότε, λέει το «Τεκμήριο» είσαι ψεύτης και είπες ψέματα στην δήλωση εισοδήματος, οπότε και σε φορολογούν με ότι λέει η αυθαίρετη κλίμακά τους.

Όλοι δηλαδή οι Έλληνες θεωρούνται ένοχοι, αλλά δεν τους δίνεται καν η οδός να προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι είναι αθώοι.

Και εδώ βρίσκεται η ουσία της ανάρτησής μου σήμερα: Πως είναι δυνατόν ένας λαός να δέχεται στην νομοθεσία του κράτους του την λέξη «Τεκμήριο», μια λέξη αυθάδη και αλαζονική που τον προεξοφλεί ως «κλέφτη»;

Ρώτησα λοιπόν πολλούς Έλληνες και έλαβα απαντήσεις που με άφησαν άναυδο. Ο μέσος όρος των απαντήσεων που έλαβα μπορεί να συνοψισθεί ως: «Έ, όλοι φοροδιαφεύγουμε, καλά μας κάνουν».

Τι νοοτροπία δουλοπάροικου ραγιά προς βεζίρη είναι αυτή, να σας χαρώ; 
Δεν ντρέπεστε να σκύβετε έτσι το κεφάλι και να δέχεστε ότι οι βεζίρηδες που εκλέγετε από ανάμεσά σας, σας αποκαλούν κλέφτες και απαιτούνε να πληρώσετε από αυτά που δεν έχετε;

Η απάντηση που έλαβα όμως από Έλληνες συμπεριλαμβάνει κάτι το πολύ ενδιαφέρον: το ότι οι Έλληνες, λέει, στην πλειοψηφία τους, φοροδιαφεύγουν. Γιατί άραγε φοροδιαφεύγουν; Είναι μήπως επειδή είναι πράγματι ψεύτες και κλέφτες οι Έλληνες, ή μήπως είναι επειδή τον Ιανουάριο του 2002 όταν τους βάλανε στην Ευρωζώνη, τους έδωσαν κόστος ζωής ανάλογο με την υπόλοιπη Ευρωζώνη αλλά αποδοχές το εν τέταρτο (περίπου το 25%) της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Ο κόσμος χάρηκε με τα Ευρώπουλα αλλά κανείς δεν πήρε χαμπάρι ότι τον κάνανε 75% φτωχότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Έπρεπε να απαιτήσετε, ή υψηλότερες αποδοχές, ή χαμηλότερο κόστος ζωής, ώστε η αγοραστική σας δύναμη και η ικανότητά σας να ζείτε και να πληρώνετε και φόρους να είναι παρεμφερής με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Αλλά κανείς δεν το πήρε χαμπάρι και κανείς δεν το απαίτησε. Από τον Ιανουάριο του 2002 και μετά, το Καστελόριζο του 2010 ήταν απλά θέμα χρόνου. 

Ας επιστρέψουμε όμως στον ραγιά. Πως και γιατί, να σας χαρώ, δέχεστε σαν δουλοπάροικοι την λέξη «Τεκμήριο» σαν μέρος της νομοθεσίας του κράτους σας και δεν απαιτείται μια διαφορετική λέξη που να μην είναι υβριστική;

Αυτό ήθελα να πω σήμερα σ’ αυτή την ανάρτηση:

Ότι, αν θέλετε να σας παίρνουνε στα σοβαρά,
πρέπει εσείς πρώτοι να πάρετε τον εαυτό σας στα σοβαρά.


Όσοι κάνετε κέφι μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε για την δική μου περίπτωση:

Έζησα στις ΗΠΑ σαν Αμερικανός πολίτης από το 1990 ως το 2007. Το 1994 είχα αγοράσει στις ΗΠΑ ένα αυτοκίνητο Τζιπ Τσεροκή με 4 λίτρα μηχανή. Το 2007, όταν το αυτοκίνητο ήταν 13 ετών και στην Αμερική μου δίνανε εκατό δολάρια να το αφήσω σε μάντρα, το έφερα με μετοικεσία στην Ελλάδα, με πινακίδες Ελληνικού Τελωνείου, γιατί μου κόστιζε 1.800 δολάρια να το φέρω ενώ θα μου κόστιζε πολλές χιλιάδες παραπάνω να αγοράσω αυτοκίνητο στην Ευρώπη.

Από το 2008 ζω στην Ιταλία με φορολογική κατοικία στην Ιταλία και έβαλα Ιταλικές πινακίδες στο αυτοκίνητο το 2013. Το 2013 ήταν 19 ετών και σήμερα είναι 25 ετών.

Τον Μάιο του 2019, το Ελληνικό κράτος θυμήθηκε το τότε 19 ετών αυτοκίνητο του 2013, και, έξι σχεδόν χρόνια μετά από το 2013, το 2019 μου ζήτησαν ξαφνικά 16.000 Ευρώ παραπάνω για το 2013.

  • Τον Σεπτέμβριο του 2019 με διαπραγματεύσεις και νόμιμη ανάλωση προηγουμένων ετών οι 16.000 κατέβηκαν στις 8.000. 
  • Για τις 8.000 όπου κατέβασε το λεγόμενο «χρέος» η εφορία, έκανα ρύθμιση και πλήρωσα την ρύθμιση.
  • Αφού έγινε η ρύθμιση και την πλήρωσα, η εφορία έκανε κατάσχεση των τραπεζικών μου λογαριασμών για 16.000.
  • Τηλεφώνησα στην Εφορία και μου είπαν προφορικά από το τηλέφωνο  «Ω… Αχ Θεέ μου… Λάθος κάναμε».
  • Και μου είπαν ότι πρέπει να τρέξω εγώ να πάρω χαρτιά από την εφορία και να τα πάω στις τράπεζες.
  • Αλλά μετά μου είπαν ότι πρέπει να πληρώσω 590 Ευρώ του «χρέους» για να πάρω τα χαρτιά να διορθώσουν το λάθος τους.


Τα έκανα όλα αυτά όσο ήμουνα στην Αθήνα και τώρα πληρώνω την ρύθμιση.

Όμως η πραγματικότητα δεν παύει να είναι ότι το 2019 το κράτος θυμήθηκε το τότε 19 ετών αυτοκίνητο του 2013 και μου απαίτησε λεφτά λόγω «Τεκμηρίου» ως προς την δήλωση εισοδήματος του 2013, και επίσης «Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης». Παρατηρήστε ότι πρόκειται για «Διαβίωση» και όχι για «Ζωή». Καθαρεύουσα! Είπαμε! Ιδιαίτερη βαρύτητα.

Και δεν μου επιτρέπεται και δεν μου παρέχεται οδός να αποδείξω ότι η δήλωση εισοδήματος μου είναι αληθινή και ότι τα 4.000 κυβικά αυτοκινήτου 19 ετών δεν αποδεικνύουν στην περίπτωσή μου βαθύ πλούτο ή απόκρυψη πλούτου. 

Γιατί, ρε, έτσι αποφασίζει και διατάσσει το κράτος των ραγιάδων.
















10 σχόλια:

  1. Αυτό το πράγμα με εσας τους Ελληνες του εξωτερικού που δε θελετε να καταλαβετε πώς λειτουργει το κρατος μας, είναι "άλλο πράγμα" :))) Ό,τι και να σας λέμε ....εσείς εκεί...προσπαθείτε να βρείτε λογική εκεί που δεν υπάρχει.
    Βρε Δημητρη μου, βρε χρυσε μου, ποτε θα καταλαβεις οτι η Ελλάδα εφαρμόζει και τιμωρει με τους νόμους της τους πιο αθώους και τους πιο τιμιους (για να μην χρησιμοποιησω την άλλη ορολογία που έχουν για εμάς και δε μου ξαναμιλήσεις)
    Μου ψάχνεις κι εσυ τι θα πει "Τεκμηριο" και τι θα πει "Πολυτελης διαβιωση".
    Ένα κράτος κλεφτών ήταν και είναι και απλά εφαρμόζει τις τιμωρητικές ποινές εκεί που μπορεί.
    Εδώ λένε δήθεν για νέο στις Ειδήσεις ότι ο άλλος χρώσταγε 20000 στη ΔΕΗ και ζουσε σε βιλα των 1000 τοσο τετραγωνικών και το ανακαλυψανε τωρα....Σωπα ρε, σπουδαιε δημοσιογραφε!!!! Εμενα γιατι μου κοβουνε το ρευμα αν δεν πληρωσω το 50ρικο μου εγκαιρως και κεινον τον αφηνανε ;
    Ποιος ξέρει σε ποια συμφωνια δεν τα βρηκανε μαζι του ή τι άλλη λαμογια θέλουν να κάνουν μαζί του και βγάζουν δήθεν για νέο ότι χρωσταει στη ΔΕΗ.
    Συμπερασμα : Εχεις δικιο.....μεγααααλο δίκιο. Η Ελλάδα στο μεγαλο της σύνολο φοροδιαφευγει (εκτος απο κατι μα@@@#ς σαν κι εμενα ειπαμε, που οι γονεις μου με μεγαλώσανε με λαθος αρχές και τώρα που θα ηθελα κι εγω να φοροδιαφυγω απλα δεν μπορώ :((((
    Συμπέρασμα δευτερο : το κράτος το ξέρει και ενισχυει με καθε τροπο τη φοροδιαφυγη, γιατι μονο ετσι η κάθε κυβερνηση μπορει να παραμεινει κυβερνηση. Απλα πραγματα.
    Ποιοι την πληρώνουν ; Μάντεψε.....
    ΌΛα τα άλλα πέρι τεκμηρίων κλπ κλπ είναι η φρασεολογία του "τίμιου" κλέφτη. Κάπως πρέπει να δικαιολογήσουν αυτά που σου παίρνουν άδικα. Δεν μπορούν να σου πουν : "Δωσε μας 5000 επειδη ετσι γουσταρουμε κι επειδη εσυ δεν εμαθες ακομη τους κανονες του παιχνιδιου!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Scarlett!

      Σου φύλαξα ιδιαίτερο μέρος συζήτησης για να ξεκινήσω την απάντησή μου:
      - Μα γιατί το θεωρείτε καινούργιο το 2007 αφού τότε ήταν 13 ετών, και το 2013 ήταν 19 ετών?
      - Τα εισαγόμενα αυτοκίνητα θεωρούνταν καινούργια το έτος εισαγωγής.
      - Μα αυτό είναι άδικο!
      - Πράγματι, θεωρήθηκε άδικο και ο νόμος άλλαξε. Τώρα υπολογίζεται η πραγματική ηλικία και πάνω από 10 ετών δεν το πιάνει ο φόρος.
      - Έ, τότε, δεν πρέπει να με πιάσει!
      - Ο νόμος άλλαξε το 2013. Εσάς σας πιάνει ο παλιός νόμος. Είστε στην τελευταία του χρονιά.

      Πολύ σωστά τα γράφεις όλα και χαιρόμουνα που σε διάβαζα.
      Πάντως μου έχει κολλήσει και δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ τι θα γινότανε αν οι ραγιάδες πηγαίνανε στο Σύνταγμα ξεκαρδισμένοι στα γέλια με ντομάτες και αυγά.
      Τίποτα δεν θα γινόταν, θα μου πεις.
      Και θα έχεις δίκιο.

      Σε άλλη συζήτηση, όταν είπα στον εφοριακό ότι με αντιμετωπίζει σαν βεζίρης τον ραγιά, με έδιωξε, και καθώς έφευγα είπε δυνατά σ’ αυτούς που περιμένανε ουρά: «Ο κύριος ζει στο εξωτερικό και νομίζει ότι είναι καλύτερος από εμάς».

      Αυτός ο λαός πρέπει να ζει σε μόνιμη κατάσταση κατάθλιψης, με ένα δυαδικό σύμπλεγμα ανωτερότητας-κατωτερότητας χωρίς να πιστεύει τις ιστορίες του πως ζουν πολίτες σε άλλα κράτη. Μάλιστα τους άκουσα να λένε ότι «και στις άλλες χώρες έτσι είναι όπως κι’ εδώ». Είναι κι αυτό μια αυτοάμυνα.

      Άντε και καλό χειμώνα!

      Διαγραφή
  2. Δημητρη μου, εχεις αναρωτηθει ξανα τι θα γινοταν αν ο κοσμος εβγαινε να διαμαρτυρηθει στο Συνταγμα πετώντας γιαουρτια ή ντομάτες ή ό,τι άλλο θέλεις στους κυβερνώντες μας. Αυτό που δυσκολευεσαι να καταλαβεις ειναι οτι πρωτον οι Ελληνες εχουν διαμαρτυρηθει πολλες φορες στο Συνταγμα και τιποτα δεν αλλαξε και δευτερον δε νομιζω οτι μπορει να αλλαξει οτιδηποτε αν δεν αλλαξει η νοοτροπια του ιδιου του λαου.
    Πώς όμως θα αλλάξει αυτή αφού ο λαός ο ίδιος τη γεννά και την ανακυκλώνει.
    Κι αυτοί που κάποτε διαμαρτυρήθηκαν στο Συνταγμα κι αυτοί που θα διαμαρτυρηθούν στο μέλλον , βασικά θα το κάνουν για να υποστηρίξουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι για να έχουμε μια πιο δικαιη, τιμια και διαφανη κοινωνια.
    Το οτι εγω , εσυ και καποιοι λιγοι που μενουν στην Ελλαδα σκεφτομαστε διαφορετικά, οφείλεται στο ότι έχουμε διαφορετικά βιώματα από κοινωνίες που λειτουργούν διαφορετικά
    Είμαστε όμως μια μικρη μειοψηφία.Για τους διαμενοντες δε εντος των ελληνικων συνορων, θα ελεγα πως ειμαστε μια εξαιρετικα μικρη μειοψηφια. Γιατί ακόμη και τα νεα παιδια που μπορει να πηγαν καπου στο εξωτερικο να σπουδασουν και μετα επεστρεψαν, ουσιαστικα δεν αλλαξαν νοοτροπια. Δε φτανουν 3-4 χρονια σπουδων σε μια χώρα της Δυτ. Ευρωπης ή των ΗΠΑ για να πετάξεις από πάνω σου τη μαγκικη νοοτροπία του πατέρα σου και τον τρόπο που εμαθες να αντιλαμβανεσαι την πραγματικοτητα απο μικρο παιδι. Ίσα ίσα που στο εξωτερικο μπορει και να διαπρεψεις ως πιο "καπατσος" και να ευλογεις ενδομυχα τη χωρα που σε γεννησε και δε σε εκανε κουτοφραγκο

    Κι εδώ θέλω να κανω και μια αναφορα και σε κατι αλλο, που το θεωρω ομως σχετικο. Προσωπικά δε λεω οτι η Ελλαδα ως κρατος κλεβει τον πολιτη και οι αλλες χωρες δεν το κανουν. Αντιθετως εχω νιωσει και στη Γερμανια να με κλεβει το κρατος και πιστευω πως όπου και να ζουσα θα ειχα ενα παρομοιο αισθημα, γιατι παντα και παντου οι νομοι θα αποβλεπουν πρωτιστως στην επιβιωση του κρατους κι επειτα του πολιτη. Αρα με καποιον τροπο θα πρεπει να τον αναγκαζουν να δουλευει γι'αυτά.
    Ποια ειναι ομως η διαφορα. Η διαφορα ειναι οτι στην Ελλαδα σε κλεβουν πρωτον εξωφθαλμα και δευτερον και ακομη χειροτερο, επιλεκτικα. Ο ιδιος νομος δεν εχει την ιδια ισχυ για όλους. Οι νομοι επισης -οπως στη δικη σου περιπτωση- εχουν αναδρομικη ισχυ για πολλά χρονια πιο πισω, κατι που ειναι εντελως παραλογο. Γιατι ουσιαστικα σε τιμωρουν για κατι που στο παρελθον ηταν νομιμο ...
    Δε μπορεις πχ (θα αναφερω ενα εντελως γελοιο παραδειγμα), να μου λες οτι απο σημερα απαγορευεται να περνας απο τον δρομο χ και επειδη εσυ περασες απο τον δρομο χ το 2015 πρεπει τωρα να πληρωσεις προστιμο.
    Ε, στην Ελλαδα πρωτον γινεται αυτο (αναμεσα σε πολλα άλλα παραλογα και αδικα) και δευτερον και καλυτερο δεν πληρωνουν όλοι το προστιμο. Ή το ιδιο προστιμο.Κι αυτη ειναι η μεγαλη μας διαφορα απο τους πιο πολιτισμενους απο εμας λαους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Scarlett, κατ' αρχάς συγγνώμη για την καθυστέρηση να απαντήσω.

      Πολύ έχω χαρεί και με τα δύο σου σχόλια γιατί λες ακριβώς ότι σκέφτομαι και πιστεύω κι' εγώ. Εγώ απλά τα λέω από άλλη οπτική και με διαφορετική δομή, αλλά αν δεν ήμουν τόσο θυμωμένος, απελπισμένος και μπαϊλντισμένος ίσως να τα έγραφα όπως εσύ.

      Μαζί με όλα όσα ανακυκλώνει ο λαός είναι και η νοοτροπία του ραγιά. Είναι γεγονός και το βλέπω αλλά δεν το καταλαβαίνω. Περνάω μια δύσκολη εποχή όπου συνειδητοποιώ ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στις γειτονιές της Ελλάδας ούτε στα κυβερνεία του κόσμου και μόνο στο χειρότερο θα πάμε.

      Και ναι, παντού μπορεί να σε κλέβει το κράτος, δεν το κάνει όμως αποκαλώντας σε εσένα ψεύτη και κλέφτη και στο κάτω κάτω κάμποσα από τα λεφτά που σου πήρανε έξω τα βλέπεις να διορθώνουν τις λακκούβες στο δρόμο και να κάνουν τα ασθενοφόρα να φτάνουν σε 5-10 λεπτά και όχι σε μιάμιση ώρα...

      Ο σεβασμός που έχουμε συνηθίσει σε άλλα κράτη εδώ είναι η υποκρισία της κάλπικης ευγένειας.

      Είμαι κουρασμένος, Scarlett μου. Κουρασμένος και θλιμμένος για το που και πως ζει ο κόσμος. Δεν μπορώ να αντέξω άλλη επίσκεψη στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να ξανάρθουμε το Πάσχα.

      Νά 'σαι καλά.

      Διαγραφή
  3. Παρανοια λέγετε Δημήτρη μου. Και είναι να απορείς πώς αντέχουμε. Τόσο όμορφη χώρα, λες και σε τιμωρούν που ζεις εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Roadartist, αντοχή στην παράνοια, ή αποδοχή της δουλοπαροικίας, η ερώτηση που μου γεννήθηκε μετά από αυτή την επίσκεψη είναι το πως είναι δυνατό ένας λαός να δέχεται ότι, ναι, είναι ραγιάς... και να αποδέχεται την λέξη "τεκμήριο", άσχετα με το τι λέει ο νόμος. Ας τον ονομάσουν τον νόμο κάτι άλλο. Όχι "Τεκμήριο". Η αποδοχή της λέξης αυτής είναι στον πυρήνα της νοοτροπίας που δέχεται ο Έλληνας σαν ταυτότητά του...

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά Δημήτρη,
    με υγεια και αγαπη ! Να περνάς πάντα όμορφα κοντα στους αγαπημενους σου!
    (Και οι ιστορίες παρανοιας και αυτές μεσα στη ζωή είναι. Γεροι να ειμαστε να τις αντεχουμε.)
    Να περασετε ομορφα σημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ αγαπητή μου Scarlett!
      Εδώ στον μικρό μας παράδεισο η ευχή σου πάντα βγαίνει αληθινή!
      Σ' ευχαριστώ και νά 'σαι και εσύ πάντα καλά, με υγεία και χαρά!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα.
    Βλέποντας σήμερα τον Τραμπ να πανηγυρίζει και να συγχαίρει την Αγγλία, κατάλαβα ότι τα αξίζουμε όλα αυτά που ζούμε. Τρομακτικό ότι και οι δυο ψηφίστηκαν.. οπότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σου αγαπητή μου Roadartist :-)

      Η Δημοκρατία και η ισότητα σημαίνουν ότι έχουν δικαίωμα φωνής και οι αγράμματοι, οι ηλίθιοι, οι φασίστες, οι αλαζώνες, οι κακόβουλοι, και όλοι εκείνοι που μέσα στην άγνοιά τους έχουν την ανάγκη να εφεύρουν ένα παραμύθι μέσα στο οποίο να βρίσκουν κάποια σημασία για την ύπαρξή τους. Η πραγματική Δημοκρατία συμπεριλαμβάνει τα εργαλεία αυτό-κατάλυσής της.

      Από την δεκαετία του 50, με την πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την μόρφωση και την ισότητα, μέχρι την πτώση των δίδυμων πύργων, η κοινωνία έβαλε στο περιθώριο όλους αυτούς… Τώρα το εκκρεμές της Ιστορίας τους έφερε σε θέση ισχύος. Το σκοτάδι της εγωιστικής αμορφωσιάς έχει ξαπλωθεί παντού και τώρα βρισκόμαστε εμείς στην άμυνα. Ίσως να κρατήσει δέκα χρόνια ή χίλια χρόνια, αν επιβιώσει καν το είδος νοήμονος ζωής –το μόνο άλλωστε που καταφέραμε είναι να καταστρέψουμε το περιβάλλον μας.

      Έχοντας δραπετεύσει στα 17 μου από μια κοινωνία την οποία θεωρούσα και θεωρώ γελοία στα βάθη της αλαζονικής υποκρισίας της, και έχοντας επιλέξει και υιοθετήσει σαν οίκο και εστία μου τις κοινωνίες της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπω τώρα το σκοτάδι να πέφτει και φοβάμαι ότι δεν θα προλάβω στον κύκλο της δικής μου ζωής να δω την επόμενη αναγέννηση. Εύχομαι να την προλάβεις εσύ, και ο γιός μου ή τα εγγόνια μας, αν και διστάζω να συλλογιστώ το που πραγματικά θα βρεθεί η ανθρωπότητα τις ερχόμενες δεκαετίες.

      Υποθέτω ότι η γενιά μου έχει την ευθύνη για το χάος αμορφωσιάς και του απομονωτισμού το οποίο σας παραδώσαμε…

      Κουράγιο…

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.