Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Σιωπή







Τώρα, Σιωπή,
καθώς o Μποτιτσέλι, ο Μικελάντζελο και ο Λεονάρντο, ο Κοπέρνικος και ο Τζιορντάνο Μπρούνο μας κοιτάζουν, ενώ η γλυκιά ελαφρότητα της άγνοιας και της αλαζονείας διαλύει όλα όσα χτίστηκαν επειδή υπήρξαν εκείνοι.
Τώρα, Σιωπή,
καθώς ο θεός των παπάδων δείχνει τα χαμογελαστά του δόντια στους αγγράμματους και ο οργασμός του εγωκεντρισμού ισοπεδώνει πέντε αιώνες συνουσίας με την απέραντη ομορφιά του σύμπαντος.
Τώρα, Σιωπή,
γιατί ότι και να πούμε το ρίχνουν στην πυρά σαν βιβλίο, σαν ζωγραφικό πίνακα, το σπάνε στα βράχια σαν άγαλμα λαξεμένο από μάρμαρο.
Τώρα Σιωπή,
γιατί οι άναρθροι αλαλαγμοί σβήνουν την σκέψη και η αδιαφορία ευνουχίζει το μεγαλείο.
Τώρα, Σιωπή,
επειδή γνωρίζουμε πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε την φωνή μας και την γλώσσα μας και πότε να κοιτάζουμε σιωπηλά αφήνοντας τον άνεμο και την φωτιά να κάνουν την δουλειά τους ώστε η φύση να φέρει με χρόνια και καιρούς την επόμενη Αναγέννηση από τα μακρινά μας δισέγγονα.
Τώρα, Σιωπή.


~~~


Now, silence,
as Botticelli, Michelangelo and Leonardo, Copernicus and Giordano Bruno look at us, while the sweet effervescence of ignorance and arrogance dissolve everything that was built because they existed.
Now, silence,
as the god of the priests shows his grinning teeth to the ignorant and orgasmic self-centeredness levels to the ground five centuries of making love to the immense beauty of the universe.
Now, silence,
because whatever we say they throw it into the pyre like a book, like a painting, they crash it on rocks like a marble statue.
Now, silence,
because senseless yelling erases thought and indifference castrates greatness.
Now, silence,
because we know when to use our voice and our language, and when to just look-on, silently, letting the wind and fire do their job so that nature will bring forth the next Renaissance many years from now born of our distant great-grandchildren.
Now silence.





32 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά, Δημήτρη, με υγεία και μικρές-μεγάλες χαρές στον μικρόκοσμο που ο καθένας μας έχει χτίσει....από την ανθρωπότητα δεν είναι καιροί να περιμένεις πολλά πράγματα. Από την άλλη κάτι καλό που κάνεις , ακόμη και μικρό, μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο, έχει όμως ένα θετικό αποτύπωμα. Νομίζω πως εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι.
    Να περνάτε όμορφα στα αγέρωχα βουνά σας με την όμορφη φυση να σας περιτριγυρίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Χρονιά αγαπητή μου Scarlett με υγεία και χαρά!

      Πράγατιέτσι είναι πια. Ο καθένας μας να κένει τα μικρά προσωπικά [ρ’αγματα που έχουν σημασία και να ελπόυμε ότιθα το κάνουν αυτό δισεκατομμύρια άνθρωποι για δισεκατομμύρια μικρά, καλά πράγματα. Εξαρτάται πια από τον καθένα μας γιατί η κοινωνίες σαν σύνολα πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια... Βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας και κάτι δεν πάει καλά, πράγματι. Οι πιο συχνές παρατηρήσεις είναι το μέγεθος του εγωκεντρισμού/αδιαφορίας για τους άλλους, και η φθήνουσα νόηση. Και για μας είναι ιδιαίτερα παρατηρήσιμο όταν κατεβαίνουμε από το βουνό μας στην πεδιάδα, το αεροπλάνο, και την Αθήνα. Μόλις φτάσαμε στο Φάληρο μια το πρωί με το λεωφορείο από το Βενιζέλος...

      Διαγραφή
  2. Καλώς ήλθατε! :) Και καλά να περάσετε!
    Όμορφα, και χωρίς δυσάρεστες περιπέτειες! Τουλάχιστον ο καιρός είναι για την ώρα με το μέρος. Και η Αθήνα είναι τόσο πιο ωραία χωρίς τους ανοιξιατικο-καλοκαιρινούς τουρίστες.Να την χαρείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε, αγαπητή Scarlett! Ανευ αυτοκινήτου γι' αυτή τη βδομάδα ήδη πήραμε 45 λεπτά να ψάχνουμε εισητήρια σε περίπτερα για λεωφορείο ή τραμ Παλό Φάληρο-Γλυφάδα και δεν βρήκαμε. Το μηχάνημα στη στάση του τραμ χαλασμένο και ο οδηγός του λεωφορείο μας είπε ότι εισητήριο αγοράζουμε στο μετρο αλλά το φάληρο δεν έχει μετρό και πρέπει να πάμε στην Αθηνα να πάρουμ εισητήριο Π. Φάληρο-Γλυφάδα αλλά δεν υπάρχει οδηγία ως προς το πως να πάει κανείς αό Φάληρο Αθήνα χωρίς εισητηριο για να πάρει εσητήριο...

      Κατά τ' άλλα όλα καλά :-)

      Διαγραφή
  3. Αχ Δημητρη! που εμπλεξες με τον περιφημο ΟΑΣΑ. Κατ'αρχην εισιτηρια μπορεις να βρεις στον σταθμο του ηλεκτρικου του Φαλήρου απ'ότι ξερω. Όλοι οι σταθμοι του ηλεκτρικου εχουν ενα μηχανημα για εισιτηρια. Τωρα αν ειναι κι αυτο χαλασμενο αυτο δυστυχως δεν μπορω να σου το πω. Το καλυτερο βεβαια, οταν βρεις ενα μηχανημα που θα λειτουργει, ειναι να παρεις εισιτηρια για περισσοτερες διαδρομες, για να μην ψαχνεις ολη την ωρα. Παντως Αθηνα χωρις αυτοκινητο ειναι λιγο δραμα υποθεση. Ακου κι εμενα που εχω περασει απειρες ωρες περιμενοντας σε στασεις για ενα λεωφορειο που απλα δε θελει να περασει. Μονο αν σε εξυπηρετει το μετρο ή ο ηλεκτρικος εχεις ελπιδα να πας καπου χωρις πολυ ταλαιπωρια. Διαφορετικά σκεψου τη λύση να νοικιασετε κανεναν μικρο αυτοκινητακι. Ίσως τώρα που δεν ειναι και τουριστικη σεζον να συμφερει κιολας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ-Βαχ! Τελικά βρήκαμε και πήραμε την χάρτινη κάρτα των 5 εισητηρίων, και πήραμε δύο, σ' ένα περίπτερο στην Γλυφάδα, και το μηχάνημα του τραμ της Γλυφάδας δουλεύει και μπορούμε να τα ξαναφορτίσουμε. Το μηχάνημα της στάσης του τραμ του παλιού φαλήρου δεν δουλεύει. Και μεταξύ Παλιού και Νέου Φαήρου το περπάτημα είναι αρκετό! Ούτε στη Ιταλία δεν είναι τόσο κακα-στραβα-κι-ανάποδα τα διάφορα καθημερινά λειτουργικά... Φεύγοντας από την Ελλάδα πάντα έχω PTSD (Post-Traumatic Stress Disorder) Και ευτυχως στην Ιταλία ζούμε στο βουνό ψηλά εκεί και δεν μας αγγίζει η ουνα-φατσα-ουνα-ρατσα τέχνη του πως να κανουνε την ζωή όσο πιο παράλογα δύσκολη όσο είναι δυνατόν... Μα ποιοί τις σκαρφίζονται τις μεθόδους αυτές; Πρέπει να πάνε φροντιστήριο πριν φτάσουν στην πνευματική έξαρση που να τους επιτρέπει το δημιουργικό αυτό σκεπτικό;

      Διαγραφή
  4. Η αλήθεια, Δημήτρη, είναι ότι σίγουρα κι εσύ έχεις συνηθίσει σε άλλους ρυθμούς στο όμορφο χωριό σας. Κι εδώ αμα πας στην επαρχία και ειδικά στα χωριά οι ρυθμοί είναι χαλαροί. Η Αθήνα όμως εκτός από πρωτεύουσα με 5 εκ κατοίκους , δεν είναι και η πιο φιλική προς τους πολίτες της, πόλη.
    Παρ'όλα αυτά εύχομαι να βρείτε τρόπους και λόγους να περάσετε όμορφα τις μέρες που θα είστε εδώ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι γίνεται Δημήτρη; Πώς είστε; Με τον ιό; Όλοι καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για το μήνυμα :-) Ναι, πολύ καλά, εμείς είμαστε στο χωριουδάκι μας, τα δυό μας και το τζάκι μας, χωρίς επαφές. Τα σύνορα των περιοχών που αποκλείστηκαν σήμερα είναι κάπου 130 χλμ βόρεια στην Ρετζιμίλια, και 80 χλμ νοτιοανατολικά στο Ριμινι. Κάτω στην πόλη, στο Φορλί, έχουν 10 κρούσματα αλλά όχι θάνατο και δεν είναι αποκλεισμένοι. Θα δούμε τι θα γίνει, πάντως εμείς εδώ είμαστε από τους ασφαλέστερους. Έχουμε εισητήρια για τρία ταξίδια φέτος, ξεκινώντας με Αθήνα για Πάσχα αλλά τώρα δεν ξέρουμε αν θα μας επιτραπεί καν να κουνηθούμε στο εξωτερικό (από την Ιταλία) και αν θα ...θέλουμε. Κάθε μέρα κάτι καινούργιο... Νά 'σαι καλά κι εσύ και καλύτερα περισσότερη προσοχή απ' ότι χρειάζεται, παρά λιγότερη :-)

      Διαγραφή
  6. Πραγματικά τι συμβαίνει πάλι. Ότι θα ζούσαμε και επιδημία...δε το περίμενα. Είναι λίγο τρομοκρατικά όσα συμβαίνουν στην Ιταλία. Εύχομαι να είστε καλά, ελπίζω να μην έχουμε κ εδώ το επόμενο διάστημα τόσα κρούσματα... τι να πω πια θα δείξει, γιατί υπάρχουν πολλοί ανεγκέφαλοι. Καλή δύναμη σε όλους μας εύχομαι! Και να περάσει κ αυτό σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ιταλία είναι δεύτερη μετά από την Κίνα, με 9.172 περιπτώσεις και 463 θανάτους. Τρίτη η Ν. Κορέα και τέταρτο το Ιραν. Μετά, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και ΗΠΑ. Ζώντας στην Ιταλία 12 χρόνια μπορώ να βεβαιώσω ότι η γενική άγνοια (στα πάντα) των καθημερινών ανθρώπων είναι αποστομωτική, να ανοίγεις το στόμα και να γουρλώνεις τα μάτια. Και μόνο πλήρης άγνοια συν ανικανότητα κρατικών συστημάτων μπορούσε να επιτρέψει τέτοια άμεση εξάπλωση εδώ. Εν τω μεταξύ, αυτός ο ιός έχει ξεπεράσει την "επιδημία" και βρίσκεται στο στάδιο της πανδημίας... Στην Ελλάδα έχετε αυτή τη στιγμή 89 κρούσματα εκ των οποίων τα 5 σημερινά, και κανέναν θάνατο μέχρι τώρα. Παγκόσμια, 114.629 κρούσματα, 64.277 θεραπεύτηκαν και 4.030 θάνατοι. 46.322 ασθενείς αυτή τη στιγμή με 5.771 σε κρίσιμη κατάσταση.

      Διαγραφή
  7. Ναι Δημήτρη μου, παρακολουθώ από εδώ https://infographics.channelnewsasia.com/covid-19/map.html?fbclid=IwAR1EtH3vGPpQTMZShl5YWyjZKtL9o3lmmBSysBoeHTv7zVj-RHqDSXuolBs .
    Το αξιοπερίεργο έως γελοίο είναι η Τουρκία με τα μηδέν κρούσματα! Ντάξ!
    Προσωπικά από αυτή την εβδομάδα, ακύρωσα εξόδους π.χ. σε θεατρικές παραστάσεις που είχα να δω... και εύχομαι να μην έχουμε τέτοια εξάπλωση γιατί φοβάμαι τότε θα πεθάνουν άνθρωποι... Δεν υπάρχουν οι υποδομές κατάλληλες για τόσο κόσμο σε ΜΕΘ. Ακούγοντας απόψεις και εδώ (π.χ. από την Εκκλησία και πιστούς) νιώθω στιγμές οτι ζω στο Μεσαίωνα. Προσέξτε, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι σελίδες αναφορών και στατιστικής, την Τουρκία και την Βόρειο Κορέα τις έχουν ως "Χωρίς Αναφορές". Φυσικά δεν είναι "μηδέν" κρούσματα αλλά ο μπέμπης της Βόρειας Κορέας και ο Σουλτάνος της Τουρκίας δε μας λένε.

    Η εκκλησία που βγήκε και είπε ότι δεν κολλάς από το κουταλάκι της θείας κοινωνίας είναι απλά κωμικό. Ούτε καν τραγικό. Εξέλιξη δια Φυσικής Επιλογής :-)

    Τώρα πρέπει να κάτσουμε όλοι μέσα για 2-3 εβδομάδες το λιγότερο. Άντε νά 'σαι καλά! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κοίτα τώρα τι είδα τυχαία..διάβασε το πρώτο σχόλιο εδώ...

    https://roadartist.blogspot.com/2017/05/albert-camus.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφητική ανάρτηση και σχόλια :-)
      Εδώ πάντως σήμερα οι δρόμοι είναι άδειοι.
      Ζούμε σαν κομπάρσοι ταινίας αποκαλυπτικής καταστροφής.

      Διαγραφή
  10. Κ εδώ σήμερα...αν κ ακόμη δεν έχει γίνει καραντίνα τύπου Ιταλίας... Φοβάμαι έρχεται.

    Η Αγγλία τι φάση; Είναι δυνατόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καραντίνα θα πρέπει να επιβληθεί παντού, αργά ή γρήγορα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάντως είναι από εκείνους που δεν το πιστεύουν, ή που προωθούν θεωρίες συνωμοσίας και εκείνους που νομίζουν ότι ξέρουν καλύτερα από όλους τους άλλους. Επίσης από εκείνους που χάβουν ότι "ειδήσεις" ή "θεραπείες" πλασάρει η κάθε ιστοσελίδα. Ο ιός θα ακολουθήσει τον φυσικό του δρόμο και θα διαδοθεί. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να πράττουμε ΄τσι ώστε αυτό να γίνει σε μεγαλύτερο χρόνο αντί σε άμεσο μικρότερο, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται οι υγειονομικές υπηρεσίες αντί να πνιγούν από τον αριθμό που θα αρρωσταίνει κάθε μέρα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ ακούμε τους ειδικούς.
      Με την Αγγλία τι γίνεται, δεν καταλαβαίνω, υπάρχει περίπτωση να πάει αυτό καλά; https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/15/britain-goes-it-alone-over-coronavirus-we-can-only-hope-the-gamble-pays-off?CMP=fb_gu&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1584281728

      Διαγραφή
  11. Έχω μείνει λίγο. Ελπίζω βέβαια να μας εκπλήσσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, πολύ …Βρετανικοί οι Βρετανοί. Ή μάλλον μόνο οι Άγγλοι, γιατί οι υπόλοιποι Βρετανοί δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αντιμετώπιση της κυβέρνησης του mini-Me του Τραμπ (Τζόνσον).

      Η Αγγλική γλώσσα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη που μιλιέται σήμερα επιτρέπει πολλαπλά επίπεδα νοήματος και υπονοουμένων και, στην περίπτωση ειδήσεων και ανακοινώσεων, χρειάζονται υπότιτλοι.

      Στην ανακοίνωση, δηλαδή, ότι αποφάσισαν πως αν τον αρπάξουν όλοι τον ιό θα αποκτήσουν ανοσία με καινούργια αντισώματα, οι υπότιτλοι λένε:
      «Το Εθνικό σύστημα Υγείας μας είναι χρεοκοπημένο και μια πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία σαν κι’ εμάς έχει και φλέγμα να’ούμ και δε συμμαζεύεται, οπότε περιμένουμε τους άλλους να χαλάσουν τις οικονομίες τους, και, όταν βρεθεί το φάρμακο και το εμβόλιο, θα τα πάρουμε χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα εμείς. Αμ’ πως! Μέχρι τότε, Carry on and think of England. God Save the Queen (from the virus --But Meghan and Harry can catch it, no problem)»

      Κλασσική Αγγλία.

      Διαγραφή
  12. Απανθρωπιά. Με μια λέξη. Λες και εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε οικονομικά προβλήματα, απλώς ας γελασουμε. Ας αφήσουμε λοιπόν τους γονείς μας να πεθάνουν. Τραγικοί. Έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτό το brexit? Εύχομαι να πάνε όλα καλά άμεσα.

    Καλή δύναμη σε όλους, με τις λιγότερες απώλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Μπρέξιτ δεν έπαιξε ρόλο σε αυτή την απόφαση. Το γενικότερο πρόβλημα της Αγγλίας και Ουαλίας (εκτός Σκωτίας και Βορείου Ιρλανδίας) που εξελίχθηκε τα περασμένα 10-20 χρόνια, το πρόβλημα του πορτραίτου του Ντόριαν Γκρέη, είναι εκείνο που "γέννησε" και το Μπρέξιτ και αυτή την απόφαση και διάφορα άλλα. Έζησα 8 χρόνια στην Αγγλία και εκεί "μεγάλωσα" μετά τα 17, και εκεί έμαθα να σκέφτομαι. Η Βρετανία που έζησα δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή.

      Άντε νά 'μαστε καλά με προσοχή!

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα Δημήτρη,
    έχει καιρό τώρα που θέλω να σε ρωτήσω τι γίνεται στα μέρη σου και όλο κάτι τυχαίνει και το ξεχνάω. Αυτά που ακούμε και διαβάζουμε είναι τουλάχιστον τρομαχτικά. 627 θάνατοι χτες σε μία μέρα, Χώρια οι προηγούμενοι. Χώρια αυτά τα απίστευτα πολλά φέρετρα και η αδυναμία να τιμήσεις τον νεκρό σου όπως θα ήθελες.Τι γίνεται ;Τι ακούτε εκεί ; Και πάνω απ'όλα φυλαχτείτε. Εσείς που έχετε και πολλά πράγματα δικής σας παραγωγής, περιοριστείτε όσο μπορείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Scarlett, σ’ ευχαριστούμε! Ελπίζω να είσαι καλά. Προσεχτική και σπίτι! Σε κανένα χρόνο θα αναδυθούμε από την απομόνωση και δεν θα αναγνωρίζουμε την ζωή των αναμνήσεών μας. Η Ιταλία ήταν οι πρώτη. Οι άλλοι ακολουθούν. Σήμερα 6.557 καινούργια περιστατικά, και 793 θάνατοι. Εχθές 5.986 καινούργια περιστατικά και 627 θάνατοι. Σύνολο 53.578 ασθενείς, θεραπευμένοι 6.072, θάνατοι 4.825. Οι καινούργιες περιπτώσεις αυξάνονται κατά περίπου 19% την ημέρα.
      Ενώ στην Κίνα η θνησιμότητα ήταν γύρω στο 4%, στην Ιταλία είναι 8,8%. Είναι μια πραγματική καταστροφή, κοινωνική, οικονομική και ανθρώπινη.

      Ο περισσότερος κόσμος είναι μουδιασμένος, πανικοβλημένος ή άναυδος. Σίγουρα κανείς δεν ξέρει πως να το αντιμετωπίσει και φυσικά δίνουν και παίρνουν οι θεωρίες συνομωσίας και τα παραμύθια. Και εκείνοι που δεν το πιστεύουν ότι είναι τόσο σοβαρό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από τους ασυμπτωματικούς φορείς που δεν γνωρίζουν καν ότι είναι φορείς και το διαδίδουν με γεωμετρική εξάπλωση. Αυτοί είναι πολλές χιλιάδες.

      Εγώ έχω να βγω από το σπίτι μήνες και η Μαργαρίτα μένει στο γραφείο και στο δάσος αλλά οπωσδήποτε συναντά άλλους και φοβάται μην το φέρει στο σπίτι σε εμένα. Κατά τα άλλα η δική μας η ζωή είναι όπως πάντα χωρίς αισθητές αλλαγές εδώ στο χωριό. Τα κοντινότερα κρούσματα είναι τρία χωριά πιο κάτω προς το Φορλί.

      Έτσι τουλάχιστον θα δούμε πόσο ανήμποροι είμαστε μπροστά στην φύση της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέρος και ίσως αυτό να ξυπνήσει και πάλι την ιδέα ότι θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει περισσότερο το χτίσιμο μιας ασφαλέστερης κοινωνίας και υποδομής.

      Scarlett μου, να ‘σαι καλά, με πολλή προσοχή και κουράγιο τους αρκετούς μήνες που έχουμε μπροστά μας…

      Διαγραφή
  14. Πέρασα να δω τι κάνετε και χαίρομαι πάρα πολύ που είστε καλά. Στην Αμερική χάσαμε πολύτιμο χρόνο και τώρα δεν μαζεύονται τα ασυμμάζευτα. Καθαριότητα, καραντίνα, σύνεση. Να προσέχετε και να είστε όλοι καλά. Τι μαθαίνετε από τον Κώστα στη Φλόριντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου, Λευκή, και χαίρομαι που σε "ακούω"! Ναι, εμείς εδώ στο χωριό, στα βουνά είμαστε ασφαλείς, εκτός βέβαια αν ο ιός γίνει airborne στην οποία περίπτωση το πράγμα θα αλλάξει. Πάντως η παντελής άγνοια, αντίδραση και θεωρίες συνωμοσίας συναγωνίζονται για καταστροφικότητα με τον ιό. Ο Κώστας, όπως όλοι οι πιλότοι, φοβάται για την δουλειά του και επίσης ανησυχεί πάρα πολύ για το επίπεδο άγνοιας και ανευθυνότητας που βλέπει γύρω του. Πρόσεχε αγαπητή Λευκή και νά 'σαι καλά!

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα Δημήτρη, χαίρομαι που είστε καλά.
    Περίμενα κάποιο ποστ, καποιες σκέψεις για όλ αυτά, αλλά φαντάζομαι η ψυχολογία και η διάθεση δεν η καλύτερη. Εξακολουθώ να απορώ με τη στάση της Αμερικής και την ανοησία από την Αγγλία. Εύχομαι να ξεπεραστεί όλο αυτό άμεσα και να γίνουμε επιτέλους καλύτεροι άνθρωποι. Να αναδυθεί μια άλλη, φωτεινή ανθρωπότητα. Καθώς πια είναι εμφανες ότι η τωρινή έχει χάσει το δρόμο και τη καθαρή σκέψη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου, Roadartist μου, και νά 'σαι και σύ καλά! Και προσεκτική!

      Η ανάρτηση αυτή, η "Σιωπή", που μου βγήκε σε πέντε λεπτά αυθόρμητη στα Αγγλικά και την μετέφρασα στα Ελληνικά, δυό-τρεις 'βδομάδες πριν ξεκινήσουν τα σημερινά, μου φάνηκε δύσκολο να την αφήσω πίσω δημοσιεύοντας μια καινούργια, αν και το σκέφτηκα μερικές φορές.

      Μάλλον "θα αναδυθεί μια άλλη, φωτεινή ανθρωπότητα", μόνο που η τελευταία ανάδυση πήρε 1.037χρόνια, από το 415 (Υπατία) ως το 1452 (Λεονάρντο) της Κοινής Εποχής.

      Όσο για την στάση της Αμερικής, αυτό που υπάρχει είναι 50 διαφορετικές στάσεις 50 διαφορετικών κρατών (Πολιτειών) συν την στάση της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης χωρισμένη σε Κογκρέσο και Εκτελεστικό (Λευκό Οίκο) και φυσικά η αντίδραση των πολλών φατριών από ακαδημαϊκούς σε μωρούς, από αριστερούς σε δεξιούς, από πραγματιστές σε συνομωσιολόγους και από υγιείς σε ασθενείς (τω πνεύματι). Πάντα θεώρησα ευτράπελο το πως ο κόσμος θεωρεί "ένα κράτος" την Αμερική, καθ' ομοίωση του τι ξέρει ο καθ'ενας από το δικό του κράτος, ενώ United States σημαίνει "Ενωμένα Κράτη". Στην Γραικία τις λέμε "Ηνωμένες Πολιτείες" γιατί έχουμε την πετριά της καθαρεύουσας και του λεκτικού των αρχαίων (υποτιθέμενων) προγόνων... αλλά αυτό μπερδεύει την φαντασιακή και την πραγματική έννοια μιας ένωσης κρατών που δεν είναι παρά ο μικρόκοσμος απεικόνισης της ανθρώπινης κοινωνίας όπως έχει εξελιχθεί σε πλανητικό επίπεδο.

      Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τίποτα, και ο κάθε άνθρωπος, η κάθε κοινωνία και το κάθε κράτος αρνούνται να κάνουν εκείνο το πρώτο βήμα κατανόησης του τι συμβαίνει, το οποίο βήμα θα ήταν η αποδοχή του γεγονότος ότι ούτε εμείς, ούτε οι θεοί και δαίμονες που εφηύραμε για να αποδώσουμε σημασία στο ποιοι είμαστε, έχουν την παραμικρή δύναμη ελέγχου ενός φυσικού περιβάλλοντος του οποίου είμαστε αναπόσπαστα και ομοούσια μέρη.

      Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αυτο-απομονωθούμε ώστε να μην πάρουμε και να μην μεταδώσουμε κάτι που μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο.

      Πάντως μάλλον κάποια ανάρτηση θα γίνει κι' εδώ, αργά ή γρήγορα :-)

      Νά 'σαι καλά! Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. O Bill Gates το είχε πει πριν τέσσερα χρόνια, είχε προειδοποιήσει. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες ότι δε ξέραμε, και σε αυτό το σημείο ειδικά δεν υπάρχουν δικαιολογίες πια. Ας μη τα αναλύουμε άλλο Δημήτρη, έχουμε καταλάβει πια τις παθογένειες κάθε κράτους, κάθε ηπείρου, κάθε ηγέτη -σε κάποιες περιπτώσεις τελείως τρελων, ανηθικων, ηλίθιων ατόμων. Ας είναι όλος ο κόσμος καλά.. Άντε καλή δύναμη κ καλή τύχη σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέραμε από όσο υπήρχαν ανθρώπινες κοινωνίες. Ο Μπιλ Γκέητς όπως και τόσοι άλλοι απλά μας το θυμίζουν. Έχουμε περάσει πάρα πολλές επιδημίες και πανδημίες, λοιμούς και πανούκλα. Αλλά είτε μιλάμε για πριν 4.000 χρόνια, είτε για τον μεσαίωνα είτε για σήμερα, η άμυνά μας ήταν και είναι πάντα η ίδια. Απομόνωση. Έτσι έκαναν στην Αρχαία Αθήνα, έτσι τον 14ο αιώνα, έτσι τον 17ο αιώνα, έτσι το 1918… Όλη η επιστημονική εξέλιξη δεν έχει ακόμα φέρει άλλη άμεση λύση από την απομόνωση.

      Όσο και να το ξέρουμε, δεν είναι επιστημονικά ή οικονομικά δυνατόν να είναι προετοιμασμένος κανείς, άτομο ή κράτος, γιατί δεν ξέρουμε πότε, που και πως θα το αντιμετωπίσουμε αλλά κυριότερα δεν ξέρουμε τι είδους ιός, πως θα μεταδίδεται, πως θα μεταλλάσσεται, τι θα είναι. Είναι σαν να λέμε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα ατύχημα χωρίς να ξέρουμε πως και γιατί θα γίνει και τι θα είναι. Όλοι ξέρουμε ότι γίνονται συνέχεια ατυχήματα.

      Τα εκτεταμένα και οργανωμένα τεστ για στατιστική, έρευνα και συνεπή επιστημονική απάντηση σε έναν καινούργιο, άγνωστο ιό, κοστίζουν δισεκατομμύρια συνεχούς επιτήρησης και μπορεί να είναι αχρείαστα για έναν αιώνα μέχρι τον επόμενο ιό. Καμία οικονομία ανθρώπινης κοινωνίας δεν μπορεί να διατηρήσει τέτοια οργάνωση.

      Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι άμεση απομόνωση την στιγμή που ένας νέος ιός θα εμφανιστεί. Και αυτό δεν το κάνουν τα κράτη ή οι κυβερνήσεις αλλά ο καθένας μας που δέχεται ή δεν δέχεται, αποφασίζει ή δεν αποφασίζει να απομονωθεί, το κάνει άμεσα ή καθυστερημένα.

      Διαγραφή
    2. 1. Prehistoric epidemic: Circa 3000 B.C.
      2. Plague of Athens: 430 B.C.
      3. Antonine Plague: A.D. 165-180
      4. Plague of Cyprian: A.D. 250-271
      5. Plague of Justinian: A.D. 541-542
      6. The Black Death: 1346-1353
      7. Cocoliztli epidemic: 1545-1548
      8. American Plagues: 16th century
      9. Great Plague of London: 1665-1666
      10. Great Plague of Marseille: 1720-1723
      11. Russian plague: 1770-1772
      12. Philadelphia yellow fever epidemic: 1793
      13. Flu pandemic: 1889-1890
      14. American polio epidemic: 1916
      15. Spanish Flu: 1918-1920
      16. Asian Flu: 1957-1958
      17. AIDS pandemic and epidemic: 1981-present day
      18. H1N1 Swine Flu pandemic: 2009-2010
      19. West African Ebola epidemic: 2014-2016
      20. Zika Virus epidemic: 2015-present day
      21. Corona virus pandemic: 2020

      Διαγραφή
    3. Παρεμπιπτόντως, ο μαύρος θάνατος/πανούκλα/πανώλη/βουβωνικός λοιμός (που μεταφέρεται από ποντίκια) υπάρχει και παρουσιάζεται και σήμερα. Σήμερα όμως έχουμε φάρμακα που βοηθάν στην άμεση αντιμετώπιση και ανάσχεση. Αυτά είναι φάρμακα θεραπείας –εμβόλιο ακόμα δεν υπάρχει.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.