Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Επικοινωνικά










Το μοναδικό επίτευγμα που έχει να επιδείξει η ανθρώπινη κοινωνία τα τελευταία 40 χρόνια είναι η ραγδαία και κατακλυσμική διευκόλυνση και γεωμετρική αύξηση της επικοινωνίας με την ψηφιακή τεχνολογία και το ίντερνετ.

Και ενώ είναι ένα πρωτοφανές τεχνολογικό επίτευγμα και κοινωνιολογικό γεγονός, απομένει να αποφανθεί η ιστορία ως προς το αν βοήθησε ή όχι την πρόοδο της ανθρωπότητας.

  • Η χρήση του αφορά κατά 75%-80% την πορνογραφία.
  • Τα μέσα πληροφόρησης ελέγχονται κατά 95% από ερασιτεχνικές ή/και ιδεολογικά, ή και ιδεοληπτικά προκατειλημμένες ομάδες.
  • Η επιβίωση των πηγών επικοινωνίας εξαρτάται από διαφημιστικά κονδύλια που απαιτούν αναγνωσιμότητα χωρίς ανάγκη εγκυρότητας.
  • Ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε χωρίς το παραμικρό φίλτρο ή αποδεικτικό στοιχείο.


Το πλέον διαδεδομένο αποτέλεσμα της επικοινωνιακής αυτής επανάστασης ήταν η καταβαράθρωση της παιδείας και η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας.

  • Στην Εκκλησία του Δήμου της αρχαίας Αθήνας ο όχλος άκουγε τον κάθε ομιλητή και μετά αποφαινόταν δια βοής.
  • Στην Εκκλησία του ίντερνετ οι ομιλητές ομιλούν όλοι μαζί με αποτέλεσμα να ακούγεται μόνο μια βοή. Και μέρη του όχλου συμφωνούν με ότι τυχαίνει να προλάβουν να ακούσουν, αν αυτό που άκουσαν συμφωνεί με την ήδη ισχύουσα γνώμη τους. 


Τα τελευταία 3.000 χρόνια ένας συγγραφέας έπρεπε να αποδείξει την εγκυρότητα και την ποιότητα των γραπτών του για να δημοσιευτούν και να υποστούν κριτική και εκτίμηση.
Τώρα ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει ότι θέλει, όποτε θέλει, χωρίς κόστος, και δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση ή ανάγκη να αποδείξει οτιδήποτε, ούτε να έχουν τα γραπτά του οποιαδήποτε ποιότητα ή εγκυρότητα.

  • Αντί η έκρηξη της επικοινωνίας να ενώσει τους ανθρώπους σε μία ανοδική κατεύθυνση, τους αποσυνδέει σε μικρές ομάδες όπου η κάθε μία κατευθύνεται όπου θέλει.
  • Αντί η έκρηξη της επικοινωνίας να διαδώσει γνώση, έσπειρε άγνοια.


Η ύψιστη έκφραση της επικοινωνιακής τεχνολογίας, σήμερα, είναι ότι οι άνθρωποι περπατάνε χωρίς να δίνουν σημασία ο ένας στον άλλον, κοιτώντας τις οθόνες των κινητών τους στις οποίες βλέπουν τι υπάρχει μπροστά τους ούτως ή άλλως, καθώς ένα πρόγραμμα βάζει στην εικόνα ζωάκια κινουμένων σχεδίων τα οποία πρέπει να αιχμαλωτίσεις για να πάρεις πόντους. Μετά έρχεται ένα φορτηγό και σε σκοτώνει, καθώς γίνεται ένα κου ντ’ ετά που αποτυχαίνει επειδή ο δικτάτορας τον οποίον οι πραξικοπηματίες προσπαθούσαν να αφοπλίσουν κάλεσε τους πιστούς του από το ίντερνετ, και μετά ψηφίζεις Νόναλντ Τραμπ, καθώς φεύγεις από την Ευρώπη για να διώξεις τους μετανάστες που έχουν έρθει ανάμεσά σου –και επιστρέφεις στο ίντερνετ για να συμφωνήσεις με αυτά τα οποία υποτίθεται ότι είπε εναντίων του Ισλάμ η πρωθυπουργός της Αυστραλίας χωρίς να συνειδητοποιήσεις ότι συμφωνείς με ένα κείμενο-απάτη που κυκλοφορεί έντεκα χρόνια ότι δήθεν το είπε ο ένας ή ο άλλος επίσημος. Τέλος, επιστρέφεις στο μπλογκ σου για να πεις την γνώμη σου πριν παραγγείλεις από το τηλέφωνο να σου φέρει κάποιο φαγάδικο να φας.

Δεν ξέρω γιατί πήγα 16 χρόνια σχολείο και μελετούσα και μάθαινα πράγματα τα οποία σήμερα δεν αναγνωρίζονται να έχουν την παραμικρή αξία. Αυτό επέτυχε η κατακλυσμική διευκόλυνση της επικοινωνίας. Και για αυτό δεν φταίει η τεχνολογία αλλά η ανθρώπινη φύση και η απορρέουσα ψυχολογία του όχλου η οποία σήμερα είναι ο κανόνας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.