Το πάρτι τελείωσε. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Ο αγαπητός ηγέτης, όποιοι και να τον αποτελούν, με 28 χρόνια καθυστέρηση από το 1984, ανακάλυψε το ίντερνετ, και σε λίγο θα θυμόμαστε με γλυκές αναμνήσεις εκείνα τα σχεδόν 20 χρόνια ελευθερίας του λόγου και κοινωνικής επανάστασης.
Το Πάρτι όμως τέλευσε πια. Από την 1η Μαρτίου, 2012, αποχαιρετήστε την εποχή που φεύγει.
Τα πρώτα 35 χρόνια του Εικοστού Αιώνα ήταν ελεύθεροι και οι ουρανοί. Οι πιλότοι με τα διπλάνα κόκκινα και κίτρινα αεροπλανάκια τους πετούσαν όπου και όπως ήθελαν, έβλεπαν από πάνω ένα πανηγύρι, προσγειωνόντουσαν στο γρασίδι και έπαιρναν παιδάκια και ερωτευμένα ζευγάρια ένα γύρο για 10 σεντς. Μετά όμως ήρθαν οι αεροπορικές εταιρείες και έφτιαξαν νόμιμες λεωφόρους στα ουράνια, και απαίτησαν διπλώματα και άδειες για να πετάει κανείς υπό τις οδηγίες της πολιτικής αεροπορίας. Οι μέρες του ελεύθερου και ξέγνοιαστου πιλότου είχαν περάσει στην ιστορία για πάντα.
Με το καινούργιο κομποσκοίνι μας, το ίντερνετ, όλοι πίστευαν ότι η αστυνόμευση και η λογοκρισία θα ερχόταν από τις κακές σκοτεινές δυνάμεις του υποχθόνιου κράτους με τις σκοτεινές συνομωσίες του και την σκοτεινή αντιδημοκρατική του δράση. Αλλά όχι... δεν έμελε να γίνει έτσι.
Η αστυνόμευση του ίντερνετ ξεκινά από δύο διαφορετικά σημεία, ταυτόχρονα:
Το Πάρτι όμως τέλευσε πια. Από την 1η Μαρτίου, 2012, αποχαιρετήστε την εποχή που φεύγει.
Τα πρώτα 35 χρόνια του Εικοστού Αιώνα ήταν ελεύθεροι και οι ουρανοί. Οι πιλότοι με τα διπλάνα κόκκινα και κίτρινα αεροπλανάκια τους πετούσαν όπου και όπως ήθελαν, έβλεπαν από πάνω ένα πανηγύρι, προσγειωνόντουσαν στο γρασίδι και έπαιρναν παιδάκια και ερωτευμένα ζευγάρια ένα γύρο για 10 σεντς. Μετά όμως ήρθαν οι αεροπορικές εταιρείες και έφτιαξαν νόμιμες λεωφόρους στα ουράνια, και απαίτησαν διπλώματα και άδειες για να πετάει κανείς υπό τις οδηγίες της πολιτικής αεροπορίας. Οι μέρες του ελεύθερου και ξέγνοιαστου πιλότου είχαν περάσει στην ιστορία για πάντα.
Με το καινούργιο κομποσκοίνι μας, το ίντερνετ, όλοι πίστευαν ότι η αστυνόμευση και η λογοκρισία θα ερχόταν από τις κακές σκοτεινές δυνάμεις του υποχθόνιου κράτους με τις σκοτεινές συνομωσίες του και την σκοτεινή αντιδημοκρατική του δράση. Αλλά όχι... δεν έμελε να γίνει έτσι.
Η αστυνόμευση του ίντερνετ ξεκινά από δύο διαφορετικά σημεία, ταυτόχρονα:
- Το ένα είναι το Χόλυγουντ και η Νάσβιλ, όπου δεν θέλουν οι καλλιτέχνες (και οι δισεκατομμυριούχες εταιρείες που τους δίνουν δουλειά) να κλέβουμε την δουλειά τους και να την βλέπουμε ή να την ακούμε χωρίς να τους πληρώνουμε.
- Δεύτερον, οι μεγάλες επιχειρήσεις ανακάλυψαν ότι το ίντερνετ έχει λεφτά με τη σέσουλα.
Υπάρχει βέβαια και ο κύριος της ιστοσελίδας Γουίκιλικς ο οποίος απέδειξε στις κυβερνήσεις ότι είναι ακάλυπτες, και μην ξεχνάμε τους τρομοκράτες που χρησιμοποίησαν το ίντερνετ για να χτίσουν την Αλκάιντα.
Αξίζει να εξηγήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίον θα εγκατασταθεί η πρώτη πράξη καταστρατήγησης του ελεύθερου ίντερνετ.
Έχετε ακούσει για το Google. Ίσως να μην ξέρετε ότι το Google δεν είναι μόνο η σελίδα ψαξίματος και τα μπλογκ αυτά εδώ που γράφουμε, αλλά συνολικά 60 προϊόντα, πολλά εκ των οποίων δεν φαντάζεστε ότι ανήκουν στο Google.
Έχετε αναρωτηθεί πως βγάζει λεφτά το Google, μια που δεν πληρώνετε τίποτα για να ψάχνετε και να μπλογκάρετε;
Τα βγάζει από διαφημίσεις. Ναι. Δισεκατομμύρια δολάρια που τα πληρώνουν οι εταιρείες που διαφημίζουν μέσω των προϊόντων του Google. Και, όπως κάθε καλός διαφημιστής ξέρει, βγάζεις πιο πολλά λεφτά όταν στοχεύεις τις διαφημίσεις σε εκείνους που τους ενδιαφέρει το προϊόν που διαφημίζεις.
Το Google έχει τις τέλειες "μηχανές" για να αποσπάσουν πληροφορίες για σας και τι σας αρέσει. Τους λέτε τι σας ενδιαφέρει κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα μπλογκ ή που ψάχνετε κάτι στο ίντερνετ, και κάθε φορά που χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν του Google, όπως το gmail, για να κάνετε οτιδήποτε.
Το ότι συνέλλεγαν αυτές τις πληροφορίες και τις χρησιμοποιούν το ξέρατε μάλλον ήδη. Αλλά, μέχρι τώρα, το κάθε ένα από τα προϊόντα του Google είχε δικαίωμα να συλλέγει πληροφορίες μόνο για τον εαυτό του. Δηλαδή, τις πληροφορίες που συνέλλεξε για σας η μηχανή ψαξίματος Google δεν μπορούσε να τις μοιραστεί με τις πληροφορίες που συνέλεξε για σας η εταιρεία των μπλογκ του Google, η το gmail.
Από την 1η Μαρτίου, 2012, το Google αποφάσισε να ενοποιήσει τις 60 διαφορετικές Πολιτικές Ασφάλειας Προσωπικών Δεδομένων σε μία. Μιά Πολιτική και για τα 60 προϊόντα του Google. Τα Μεγάλα αδελφάκια ενώνονται και γίνονται ένας Μεγάλος Αδελφός που θα ξέρει τα πάντα για σας. Μέχρι τώρα ήσασταν ένα παζλ με πολλά κομμάτια. Από την πρώτη Μαρτίου γίνεστε μιά καθαρή εικόνα. Για τους διαφημιστές και εκείνους που θέλουν τα στοιχεία σας.
Αυτό όλο παρουσιάζεται πως γίνεται για όφελός σας! Για να έχετε μια πλήρη και πιο ευκίνητη εμπειρία στο ίντερνετ. Και δεν μπορείτε να πείτε όχι. Αν δεν συμφωνήστε έννομα, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα τους.
Στην πραγματικότητα είναι το πρώτο βήμα της καταστρατήγησης του ίντερνετ από αυτούς που έχουν τα λεφτά και θέλουν κι άλλα.
Κι αν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα Google και πάτε φερ' ειπείν στο Yahoo, τα ίδια θα γίνουν παντού, σύντομα. Η πρώτη ομοβροντία πέφτει την 1η Μαρτίου. Οι ουρανοί δεν είναι πλέον ελεύθεροι.
Πέρα από αυτά, το Χόλυγουντ πιέζει τις κυβερνήσεις να περάσουν νόμους εναντίων της πειρατείας στο ίντερνετ. Οι κυβερνήσεις συμφωνούν με το χέρι στην καρδιά, γιατί ξέρουν ότι οι ίδιοι νόμοι που προστατεύουν τα νόμιμα δικαιώματα κάποιου εναντίων της πειρατείας, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για λογοκρισία.
Αυτούς τους νόμους περί πειρατείας τους υπέγραψαν πολλές χώρες, και η Ελλάδα μαζί, αλλά κανείς ακόμα δεν τους έχει περάσει. Προσπάθησαν να περάσουν τους νόμους αυτούς στις ΗΠΑ αλλά η σύσσωμη αντίδραση του κοινού απέτρεψε το πέρασμα. Για τώρα.
'Έρχεται όμως, αργά η γρήγορα. Το πρώτο βήμα 1η Μαρτίου όταν θα αναγκαστείτε να συμφωνήσετε ή να μην έχετε Google.
Εγώ έχω δικά μου servers με το δικό μου domain name της εταιρείας μου, χρησιμοποιώ email μέσα στο κομπιούτερ μου, όχι στο gmail, hotmail, κλπ., ξέρω που να μην πηγαίνω, και χρήστες σαν εμένα, ιδίως επαγγελματίες του ίντερνετ, θα μείνουν λίγο πιο ανεξάρτητοι λίγο περισσότερο. Αλλά όχι πολύ περισσότερο.
Το ελεύθερο ίντερνετ μας τελειώνει 1η Μαρτίου του 2012.
Πείτε αντίο σε μια εποχή, και Hello! στον καινούργιο Μεσαίωνα.
Το παρακάτω κομμάτι το πρόσθεσα Παρασκευή μεσάνυχτα, 3 Φεβρουαρίου σαν απάντηση στα σχόλια του φίλου Τζων Μπόη, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, και τοποθετώ την απάντησή μου στο τέλος της ανάρτησης γιατί νομίζω η συζήτηση θα ενδιέφερε αρκετούς αναγνώστες.
Αγαπητέ μου Τζων Μπόη, θεωρώ την απαρχή της μίας Πολιτικής Ασφαλείας του Google σαν ένα σημαντικό γεγονός, το πρώτο, στην πορεία κατά την οποία αυτά που γίνονται ούτως ή άλλως από πολλά χρόνια, τώρα θα μπορούν σιγά-σιγά να γίνονται και υπό το φως της ημέρας με τον νόμο.
Σαν παρένθεση πριν συνεχίσω, να πω ότι εκτός του ότι το ίντερνετ είναι η δουλειά μου επί περίπου 18 χρόνια, πριν το ίντερνετ είχα εργαστεί στην Βοστώνη για μια από τις τέσσερεις θυγατρικές εταιρείες μιας εταιρείας 2,4 δις δολαρίων, και η θυγατρική αυτή έστελνε στα σπίτια καταλόγους μόδας, 16-18 καταλόγους τον χρόνο, 36-72 σελίδες ο καθένας, 6 έως 48 εκατομμύρια αντίτυπα ο κάθε ένας, το κάθε αντίτυπο μέσα στο ταχυδρομείο κατ ευθείαν από τις τεράστιες πρέσες κοντά στο Σικάγο. Καταλαβαίνεις το μέγεθος, και το ότι υπάρχει μεγάλη αγορά για ταχυδρομικές διευθύνσεις στοχευμένου κοινού ακόμα και σήμερα! Δεν μοιραζόμασταν καταλόγους ούτε με τις άλλες θυγατρικές ή την μαμά. Επειδή δεν το επέτρεπε ο νόμος. Έπρεπε οι κατάλογοι να αγοράζονται μέσω ιδιαιτέρου επιτραπέζιου νομίμου μεσάζοντος με δικαιολογητικά, από ειδικές εταιρίες που πουλάν λίστες. Εκατομμύρια δολάρια μόνο για να αγοράζονται λίστες, με προκαθορισμένα και ελεγμένα κριτήρια. Ακόμα και μέσα σε όμιλο εταιρειών. Τώρα, οι 33 εταιρείες της Google δεν θα χρειάζεται ούτε να πληρώνουν, ούτε να χρησιμοποιούν τον νόμιμο μεσάζοντα ο οποίος λειτουργούσε σαν ελεγκτής. Θα ξεσαλώσουνε. Και όταν και άλλα μεγαθήρια κάνουν το ίδιο, η ζωή μας θα αξίζει μόνο όσο μπορούμε να αγοράζουμε σαν καλά παιδιά.
Αλλά το πιο σημαντικό ακόμη είναι οι νόμοι κατά της πειρατείας. Διάβασε και την απάντησή μου και το παράδειγμα που έδωσα στον Δείμο του Πολίτη στα σχόλια πιο κάτω.
Τώρα βέβαια λες κάτι πολύ σωστό, όσον αφορά τις περίφημες διευθύνσεις IP. Πράγματι δεν σημαίνουν ούτε αξίζουν τίποτα. Και στο Ελληνικό ίντερνετ, τα ηλίθια παιδάκια που λένε "Α! έχουμε καταγράψει την IP σας" για να φοβίσουν τον κόσμο, ή ιδέα δεν έχουν τι λένε ή φοβίζουν εκείνους που δεν ξέρουν. Η διεύθυνση IP του κομπιούτερ σου αλλάζει κάθε φορά που ανακυκλώνει το ρούτερ του ADSL ή κάθε φορά που συνδέεται το μόντεμ μέσω τηλεφωνικής γραμμής. Οι υπηρεσίες του ίντερνετ που δίνουν μετρητές για τα σάιτ έχουν και το πραματάκι που σου λέει που βρίσκεται η IP γεωγραφικά. Αλλά, πρώτον, όταν το κοιτάς, η IP μπορεί να έχει ήδη αλλάξει κομπιούτερ και πόλη ακόμα, δεύτερον, η ακρίβεια του γεωγραφικού σημείου είναι +/- 20 χιλιόμετρα και παραπάνω. Και, τρίτον, στην Ελλάδα ιδιαίτερα, λόγω της γελοίας ανικανότητας των προγραμματιστών των ISP μια IP μπορεί να δείξει στην Θεσσαλονίκη ενώ την ίδια εκείνη στιγμή το κομπιούτερ είναι στην Πελοπόννησο.
Δεν ενδιαφέρεται κανείς για την IP. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, και δεν το ξέρουν πολλοί, είναι η M.A.C. address η οποία είναι σκληρογραμμένη στο motherboard κάθε κομπιούτερ. Και από αυτή την διεύθυνση μπορεί η κατάλληλη νομική υπηρεσία να σου χτυπήσει την πόρτα σε λιγότερο από 20 λεπτά της ώρας, στην Αμερική τουλάχιστον.
Το άλλο ενδιαφέρον είναι τα cookies που ΔΕΝ μπορείς να βρεις και που δεν βρίσκουν τα κοινά antivirus που πουλιούνται στην αγορά. Αυτά μπορούν να καταγράφουν και να στέλνουν ότι θέλει εκείνος που τα βάζει, μέχρι και κάθε χτύπημα πλήκτρου που κάνεις στο πληκτρολόγιό σου. Και, για να μπουν στο κομπιούτερ σου, αρκεί να βρίσκεσαι οπουδήποτε στο ίντερνετ. Κάτι που αρκετοί δεν ξέρουν είναι ο λόγος για τον οποίον οι ιστοσελίδες κάνουν κάποιο χρόνο να "γραφτούν" στην οθόνη σου: ότι βλέπεις στη οθόνη σου κατεβαίνει μέσα στο κομπιούτερ σου από το ίντερνετ. Η σελίδα που βλέπεις, βρίσκεται ήδη μέσα στο κομπιούτερ σου. Ότι έχεις δει, ότι φωτογραφία έχεις δει βρίσκεται στο κομπιούτερ σου. Και τα βίντεο, αν ήταν στρήμινγκ, έχουν αφήσει το αποτύπωμα ότι τα είδες.
Αγαπητέ μου Τζων Μπόη, θεωρώ την απαρχή της μίας Πολιτικής Ασφαλείας του Google σαν ένα σημαντικό γεγονός, το πρώτο, στην πορεία κατά την οποία αυτά που γίνονται ούτως ή άλλως από πολλά χρόνια, τώρα θα μπορούν σιγά-σιγά να γίνονται και υπό το φως της ημέρας με τον νόμο.
Σαν παρένθεση πριν συνεχίσω, να πω ότι εκτός του ότι το ίντερνετ είναι η δουλειά μου επί περίπου 18 χρόνια, πριν το ίντερνετ είχα εργαστεί στην Βοστώνη για μια από τις τέσσερεις θυγατρικές εταιρείες μιας εταιρείας 2,4 δις δολαρίων, και η θυγατρική αυτή έστελνε στα σπίτια καταλόγους μόδας, 16-18 καταλόγους τον χρόνο, 36-72 σελίδες ο καθένας, 6 έως 48 εκατομμύρια αντίτυπα ο κάθε ένας, το κάθε αντίτυπο μέσα στο ταχυδρομείο κατ ευθείαν από τις τεράστιες πρέσες κοντά στο Σικάγο. Καταλαβαίνεις το μέγεθος, και το ότι υπάρχει μεγάλη αγορά για ταχυδρομικές διευθύνσεις στοχευμένου κοινού ακόμα και σήμερα! Δεν μοιραζόμασταν καταλόγους ούτε με τις άλλες θυγατρικές ή την μαμά. Επειδή δεν το επέτρεπε ο νόμος. Έπρεπε οι κατάλογοι να αγοράζονται μέσω ιδιαιτέρου επιτραπέζιου νομίμου μεσάζοντος με δικαιολογητικά, από ειδικές εταιρίες που πουλάν λίστες. Εκατομμύρια δολάρια μόνο για να αγοράζονται λίστες, με προκαθορισμένα και ελεγμένα κριτήρια. Ακόμα και μέσα σε όμιλο εταιρειών. Τώρα, οι 33 εταιρείες της Google δεν θα χρειάζεται ούτε να πληρώνουν, ούτε να χρησιμοποιούν τον νόμιμο μεσάζοντα ο οποίος λειτουργούσε σαν ελεγκτής. Θα ξεσαλώσουνε. Και όταν και άλλα μεγαθήρια κάνουν το ίδιο, η ζωή μας θα αξίζει μόνο όσο μπορούμε να αγοράζουμε σαν καλά παιδιά.
Αλλά το πιο σημαντικό ακόμη είναι οι νόμοι κατά της πειρατείας. Διάβασε και την απάντησή μου και το παράδειγμα που έδωσα στον Δείμο του Πολίτη στα σχόλια πιο κάτω.
Τώρα βέβαια λες κάτι πολύ σωστό, όσον αφορά τις περίφημες διευθύνσεις IP. Πράγματι δεν σημαίνουν ούτε αξίζουν τίποτα. Και στο Ελληνικό ίντερνετ, τα ηλίθια παιδάκια που λένε "Α! έχουμε καταγράψει την IP σας" για να φοβίσουν τον κόσμο, ή ιδέα δεν έχουν τι λένε ή φοβίζουν εκείνους που δεν ξέρουν. Η διεύθυνση IP του κομπιούτερ σου αλλάζει κάθε φορά που ανακυκλώνει το ρούτερ του ADSL ή κάθε φορά που συνδέεται το μόντεμ μέσω τηλεφωνικής γραμμής. Οι υπηρεσίες του ίντερνετ που δίνουν μετρητές για τα σάιτ έχουν και το πραματάκι που σου λέει που βρίσκεται η IP γεωγραφικά. Αλλά, πρώτον, όταν το κοιτάς, η IP μπορεί να έχει ήδη αλλάξει κομπιούτερ και πόλη ακόμα, δεύτερον, η ακρίβεια του γεωγραφικού σημείου είναι +/- 20 χιλιόμετρα και παραπάνω. Και, τρίτον, στην Ελλάδα ιδιαίτερα, λόγω της γελοίας ανικανότητας των προγραμματιστών των ISP μια IP μπορεί να δείξει στην Θεσσαλονίκη ενώ την ίδια εκείνη στιγμή το κομπιούτερ είναι στην Πελοπόννησο.
Δεν ενδιαφέρεται κανείς για την IP. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, και δεν το ξέρουν πολλοί, είναι η M.A.C. address η οποία είναι σκληρογραμμένη στο motherboard κάθε κομπιούτερ. Και από αυτή την διεύθυνση μπορεί η κατάλληλη νομική υπηρεσία να σου χτυπήσει την πόρτα σε λιγότερο από 20 λεπτά της ώρας, στην Αμερική τουλάχιστον.
Το άλλο ενδιαφέρον είναι τα cookies που ΔΕΝ μπορείς να βρεις και που δεν βρίσκουν τα κοινά antivirus που πουλιούνται στην αγορά. Αυτά μπορούν να καταγράφουν και να στέλνουν ότι θέλει εκείνος που τα βάζει, μέχρι και κάθε χτύπημα πλήκτρου που κάνεις στο πληκτρολόγιό σου. Και, για να μπουν στο κομπιούτερ σου, αρκεί να βρίσκεσαι οπουδήποτε στο ίντερνετ. Κάτι που αρκετοί δεν ξέρουν είναι ο λόγος για τον οποίον οι ιστοσελίδες κάνουν κάποιο χρόνο να "γραφτούν" στην οθόνη σου: ότι βλέπεις στη οθόνη σου κατεβαίνει μέσα στο κομπιούτερ σου από το ίντερνετ. Η σελίδα που βλέπεις, βρίσκεται ήδη μέσα στο κομπιούτερ σου. Ότι έχεις δει, ότι φωτογραφία έχεις δει βρίσκεται στο κομπιούτερ σου. Και τα βίντεο, αν ήταν στρήμινγκ, έχουν αφήσει το αποτύπωμα ότι τα είδες.
Ο λόγος για τον οποίον είμαι "ανοικτός" ως προς την ταυτότητά μου, είναι ότι αφ' ενός ξέρω ότι δεν μπορώ ποτέ να είμαι κρυφός από εκείνους που θέλουν να με βρούν αν ανήκουν σε κρατικές υπηρεσίες, και αν είναι απλοί θνητοί και θέλουν να με επισκεφτούν, είμαι στην Ιταλία και με προστατεύει η ...ένοπλη αστυνομία :-)
Αυτά όλα δεν είναι καινούργια. Υπάρχουν από καταβολής ίντερνετ. Αλλά, δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίων κανενός, απλά γιατί ήταν εκτός νόμου, και χρειαζόταν δικαστική απόφαση πριν καν ξεκινήσουν την παρακολούθηση. Το 2001 στις ΗΠΑ με τον λεγόμενο "Πατριωτικό Νόμο" δόθηκε το ελεύθερο να παρακολουθείται οποιοσδήποτε, αλλά μόνο για τρομοκρατική δράση. Τίποτα άλλο.
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι όλα αυτά που πάντα υπήρχαν, και κανείς μη επαγγελματίας δεν συνειδητοποιούσε, τα παραπάνω που είπα και άλλα, θα αρχίσουν να οργανώνονται και να γίνονται νόμιμα. Θα πάρει μήνες και χρόνια. Αλλά η αρχή γίνεται επισήμως τώρα, και η ελευθερία που πράγματι είχαμε θα εξανεμιστεί, αργά αλλά σίγουρα. Και πολύς κόσμος θα βρει μπελάδες που δεν υποψιαζόταν ποτέ ότι μπορεί να βρει.
Αυτό οριοθετεί η 1η Μαρτίου.
Αυτά όλα δεν είναι καινούργια. Υπάρχουν από καταβολής ίντερνετ. Αλλά, δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίων κανενός, απλά γιατί ήταν εκτός νόμου, και χρειαζόταν δικαστική απόφαση πριν καν ξεκινήσουν την παρακολούθηση. Το 2001 στις ΗΠΑ με τον λεγόμενο "Πατριωτικό Νόμο" δόθηκε το ελεύθερο να παρακολουθείται οποιοσδήποτε, αλλά μόνο για τρομοκρατική δράση. Τίποτα άλλο.
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι όλα αυτά που πάντα υπήρχαν, και κανείς μη επαγγελματίας δεν συνειδητοποιούσε, τα παραπάνω που είπα και άλλα, θα αρχίσουν να οργανώνονται και να γίνονται νόμιμα. Θα πάρει μήνες και χρόνια. Αλλά η αρχή γίνεται επισήμως τώρα, και η ελευθερία που πράγματι είχαμε θα εξανεμιστεί, αργά αλλά σίγουρα. Και πολύς κόσμος θα βρει μπελάδες που δεν υποψιαζόταν ποτέ ότι μπορεί να βρει.
Αυτό οριοθετεί η 1η Μαρτίου.
Επίσης, διόρθωσα στην παραπάνω ανάρτηση τον αριθμό προϊόντων του Google από 33 σε 60.
Σχετικό άρθρο στο Washington Post:
Google requires all users to agree to new privacy policy
Πόσο δίκιο έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέσα στους πρώτους μήνες του 12 καταρρίπτεται ο μύθος του ελεύθερου ίντερνετ που δεν μπορεί να ελεγχθεί γιατί πλέον μύθο αποτελεί. Και ήταν αναμενόμενο. Δίνει την δυνατότητα να μιλήσεις ελεύθερα, να συζητήσεις, να ξεμπροστιάσεις την αμετροέπεια και την ασυδοσία των κυβερνήσεων και των βιομηχανιών, να οργανώσεις κινήματα.
Δυστυχώς ήταν αναμενόμενο και δεν κάναμε αρκετά εγκαίρως. Άραγε πόσο χρόνο έχουμε μέχρι να περάσουν οι νόμοι?
matias
Καλώστονε, Matias, καλή και ενδιαφέρουσα χρονιά! Το ελεύθερο ίντερνετ δεν ήταν μύθος, ήταν πραγματικότητα, και θα είναι για τέσσερεις ακόμα βδομάδες. Αλλά τα ντόμινο αρχίζουν να πέφτουν. Δεν νομίζω ότι γίνετε επειδή, έδινε την δυνατότητα να μιλήσεις ελεύθερα, να συζητήσεις, να ξεμπροστιάσεις την αμετροέπεια και την ασυδοσία των κυβερνήσεων και των βιομηχανιών, να οργανώσεις κινήματα. Πολλοί θα ήθελαν να τυο φιμώσουν γι αυτό τον λόγο. Αλλά δεν μπορούσαν. Το φίμωμα ξεκινά από το Χόλυγουντ επειδή ξεσαλώσαμε στην ελευθερία μας και πειρατεύαμε παίρνοντας τα πάντα τζάμπα, παράνομα, μέσω του ίντερνετ, και επειδή οι εταιρείες με την δύναμη θέλουν τα στοιχεία μας για να μας βάζουν να αγοράζουμε περισσότερα πράγματα.
ΔιαγραφήΘα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τίποτα εγκαίρως; Αμφιβάλω. Κοίτα το παράδειγμα που έδωσα στην δεύτερη παράγραφο με το πως άλλαξε η αεροπορία την δεκαετία του 30. Είναι "φυσική" εξέλιξη. Πρέπει να βρούμε τρόπο όμως. Αν οι "νόμοι" είναι το μπετόν και η πέτρα, εμείς πρέπει να γίνουμε το νερό που τα διαπερνά στο τέλος όλα και βρίσκει δρόμο...
Δεν εννοούσα ως μύθο το ελεύθερο ίντερνετ αλλά ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί. Πολλοί το πίστευαν αυτό. Τελικά μπορεί να ελεγχθεί.
ΔιαγραφήΤο φίμωμα μπορεί να ξεκίνησε από το Χόλιγουντ που έχανε λεφτά από την πειρατεία αλλά πλέον θεωρώ ότι αυτό αποτελεί μόνο την βιτρίνα. Απώτερος σκοπός είναι ο ουσιαστικός έλεγχος του ίντερνετ και όχι απλώς τα πνευματικά δικαιώματα.
Καλό το παράδειγμα, με την αεροπορία. Μάλλον έχεις δίκιο δεν μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά. Αλλά μπορούμε τώρα όπως είπες να γίνουμε το νερό που διαπερνά τα πάντα.
matias
Αγαπητέ Matias, συμφωνώ, με την διάκριση ότι πάντα ελεγχότανε το ίντερνετ, απλώς τώρα θα αρχίσει να ελέγχεται με τον νόμο επισήμως. Και με αυτή την έννοια είχες δίκιο να αποκαλέσεις την ελευθερία του ίντερνετ ένα "μύθο". Πράγματι, στο τέλος βιτρίνα είναι όπως το λες, αλλά δες και την φρασεολογία της απάντησης μου στην φίλη Roadartist παρακάτω... Καλό σου απόγευμα!
Διαγραφήδεν έχω καταλάβει ακριβώς τι αλλαγές θα γίνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήαν μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής... είμαι και ξανθιά!
Ρία μου, εξηγώ τα πάντα περισσότερο στος απαντήσεις που θα δώσω στον Δείμο του Πολίτη και τον Τζων Μπόη. Καλό σου απόγευμα!
ΔιαγραφήΣτην ουσία η διαδικασία τούτη είχε αρχίσει περίπου πριν από 2 χρόνια. Τότε εμφανίζονταν διάφορα/σκόρπια δημοσιεύματα που μιλούσαν για τη στόχευση. Προσωπικά, αν και δε διαφωνώ μαζί σου, δεν ενοχλούμαι τόσο με τη στόχευση και τη συλλογή δεδομένων. Όχι ότι συμφωνώ, αλλά ουσιαστικά τα είχαμε αποδεχτεί από την αρχή. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν θέσει/δημοσιεύσει δεκάδες προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο με τον ένα ή άλλο τρόπο, έχοντας αποδεχτεί όλα αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς θυμόμαστε ότι σήμερα πάντως κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντιληφθεί τις επιλογές-δεδομένα μας μέσα από τις χρήσεις. Ουσιαστικά το σύστημα θα απαιτεί ευθείες ερωτήσεις που θα συμπληρώνονται σε ειδικά πεδία. Αυτό προς το παρόν μας αφήνει ελεύθερους.
Από την άλλη, ο φόβος ότι το διαδίκτυο θα οδηγούνταν σε μία ελεγχόμενη περιοχή είναι δεδομένος. Έτσι, ξεκίνησε -μην ξεχνάς. Το web2 έφερε την επανάσταση. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα κινηθεί το web3 -και αν θα είναι τόσο επαναστατικό ή προσαρμοσμένο στις κυβερνητικές και διαφημιστικές απαιτήσεις. Προς το παρόν μόνη λύση φαντάζει το ατομικό/προσωπικό ιστολόγιο με ατομικό domain, αλλά και τούτο παύει ουσιαστικά την ελευθερία. Απλά από το να είμαστε φιλοξενούμενοι, είναι καλύτερο να είμαστε ιδιοκτήτες.
Δήμο, δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Η στόχευση βέβαια είναι παλιό πράγμα, αλλά ο κόσμος δεν έχει εννοήσει τι σημαίνει την στόχευση αυτή να την μοιράζονται εταιρείες αντί να έχει η κάθε εταιρεία την δικιά του. Επίσης δεν έχει ο κόσμος αντιληφθεί τι θα σημαίνουν οι νόμοι περί πειρατείας οι οποίοι θα ισχύουν μεταξύ κρατών και εσένα θα μπορεί να σου κάνει κάποιος μήνυση όχι μόνο αν βάλεις στο μπλογκ σου μια εικόνα που δεν ήξερες καν ότι έχει κοπυράιτ, αλλά και αν απλά ΔΕΙΣ ένα βίντεο το οποίο έβαλε άλλος και δεν ήξερες καν ότι ο άλλος δεν είχε ξεκαθαρίσει το κοπυράιτ.
ΔιαγραφήΈπειτα, αυτά όλα δεν έχουν τίποτα να κάνουν με το web 2.0, ή 3.0 ή 10.0. Το web 2.ο κλπ., είναι η εμπειρία του χρήστη. Δεν έχει σχέση με το τι γίνεται στο παρασκήνιο το για το οποίο ιδέα δεν έχει ο χρήστης κι ας νομίζει ότι ξέρει το ίντερνετ.
Το σχόλιό σου είναι γραμμένο από την πλευρά εμπειρίας του χρήστη, έστω και χρήστη με παιδεία σε όσα αφορούν τον χρήστη, και πιστεύεις ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Δεν μιλάμε γι αυτά. Πριν 11 χρόνια, δυό άνθρωποι αντάλλασαν instant messages, ο ένας στις ΗΠΑ και ο άλλος στην Αφρική. Instant messages που νομίζουμε ότι είναι λίγες λέξεις από δισεκατομμύρια λέξεις που γράφονται στο ίντερνετ... Όταν το άτομο στην Αφρική πήγε στην Αμερικανική πρεσβεία με ραντεβού να πάει στις ΗΠΑ, και είπε ότι πάει για διακοπές και δεν ξέρει κανέναν εκεί, ο υπάλληλος της πρεσβείας έδειξε στο άτομο αυτό 4-5 τυπωμένες σελίδες από τις συνομιλίες που είχε στο ίντερνετ πριν μήνες με τον Αμερικανό στις ΗΠΑ, και αρνήθηκαν την βίζα. Αυτό Δήμο ήταν πριν 11 χρόνια. Τώρα τα πράγματα έχουν εξελιχθεί λιγάκι.
Αλλά η διαφορά είναι πως ότι γινότανε ήδη χωρίς να το πολυκαταλαβαίνουν οι χρήστες, τώρα επισημοποιείται σιγά-σιγά και νομιμοποιείται και οι χρήστες θα πρέπει να λαμβάνουν γνώση έννομα του ότι αυτά που κάνουν στο ίντερνετ καταγράφονται επισήμως και εις βάρος τους.
Αυτή η επισημοποίηση αρχίζει τώρα.
Ο Μεσαίωνας άρχισε "επισήμως" με την δολοφονία της Υπατείας, αλλά η Ιερά εξέταση ήρθε κάμποσους αιώνες μετά. Δεν λέω ότι η ενοποίηση των στοιχείων των εταιριών του Google αποτελεί αυτή καθαυτή τον καινούργιο Μεσαίωνα. Απλά ότι οριοθετεί την επίσημη έναρξή του.
Τώρα, αν πας στο Google να ψάξεις μια λέξη κλειδί για να κάνεις μια έρευνα για μια ανάρτησή σου, μια λέξη κλειδί σαν αυτή που διέγραψα από το μπλογκ μου τις προάλλες, θα δίνεις επισήμως και με τον νόμο το στίγμα ότι σε ενδιαφέρει αυτή η λέξη κλειδί, και μετά άντε ν' αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφας.
Καλημέρα Δημήτρη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάλι είτε είμαι βλάκας, είτε αφελής, είτε τεμπέλης γιατί δεν κάθισα να διαβάσω τη νέα πολιτική του google, είτε ένα σωρό άλλα πράγματα, ξανθός πάντως είναι το μόνο σίγουρο ότι δεν είμαι, δεν καταλαβαίνω γιατί τόση κουβέντα για αυτό το θέμα.
Είχαμε την ψευδαίσθηση ότι στοιχεία προσωπικά μας δεν διαρρέουν εδώ κι εκεί, μόνο και μόνο επειδή κλικάρουμε στο ίντερνετ;
Τι θα πει 33 διαφορετικές πολιτικές σε σχέση με 1; Εγώ ξέρω ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν θυγατρικές...ο σωστός ο manager της μητρικής λες να αγνοεί ή να μην κάνει χρήση στοιχείων των - άμεσων μάλιστα - θυγατρικών του;
Επίσης, άντε και μπαίνω σε κάποιο site μέσω του google, το οποίο διαφημίζει σοκολατάκια, τι με απασχολεί εάν θα με βομβαρδίζουν με διαφημίσεις σοκολάτας εταιρείες από την Νέα Ζηλανδία έως τη Γροιλανδία, λίγο πολύ και τώρα γίνεται, ζούμε μέσα σε ένα βομβαρδισμό μηνυμάτων προς εμπορική χρήση…προσωπικά τα σβήνω όλα ή τα αγνοώ, ότι δεν με ενδιαφέρει απλά για μένα δεν υπάρχει, το έχω κανόνα στη ζωή και δεν πρόκειται να τον αλλάξω!
Τώρα αν μπαίνεις κανείς σε πορνοσάιτ και μετά γεμίσει το pc του με μπούτια, στήθη και με άλλα παρόμοια και σε ενδιάμεσες μάλιστα σωματικές ζώνες κομμάτια, τι να πω κι εγώ ο εστέτ, αφού αυτό ψάχνει, ας μην κάνει και τον κόπο να κουράζεται...
Εδώ ήδη στο youtube όταν μπαίνεις για να ακούσεις κάποιο τραγούδι, την επόμενη κιόλας φορά που θα μπεις, αυτό έχει ήδη απομνημονεύσει τις μουσικές σου προτιμήσεις και σου προτείνει ανάλογα τραγούδια.
Θα διαρρεύσει ή ip address μου; εδώ γελάμε, εδώ κι εγώ που είμαι μεγάλο ντουβάρι στα μηχανογραφικά και ιντερνετικά θέματα, μια ip address την βρίσκω εύκολα, κι όχι μόνο αυτό αλλά και τον τόπο από τον οποίο προέρχεται και επαναλαμβάνω ότι είμαι εντελώς άσχετος με αυτά…και τι περισσότερο θα κάνουν την ip address μου, από ότι την κάνουν τώρα;
Γιατί ο Μεγάλος Αδερφός γίνεται λοιπόν πιο μεγάλος από ότι ήδη ήταν;
Νομίζω κάνουμε πολύ μεγάλη κουβέντα περί όνου σκιάς. Οι ζωές μας είναι ήδη διάτρητες Δημήτρη και μάλιστα από παντού. Εσύ ας πούμε στο blog σου δημοσιοποιείς αρκετά θέματα και φωτογραφίες της προσωπικής σου ζωής. Θα μου πεις είναι δική σου επιλογή αυτό, δεν έχει κανείς άλλος το δικαίωμα να το πράξει. Συμφωνώ μέχρι κεραίας κι επαυξάνω!
Αλλά όμως κάνοντας αυτή την επιλογή έχεις ήδη κάνει γνωστό ποιος είσαι και τι κάνεις, αν από 1η Μαρτίου κάποιος σε βομβαρδίσει με διαφημίσεις με συνταγές γαλοπούλας για το επόμενο Thinksgiven, καθώς και με τα εστιατόρια στην περιοχή της Emiglia Romana, θα αισθανθείς ότι έχεις αστυνομευτεί;
Καθημερινά κατεβαίνω με τα πόδια την Β.Σοφίας, όπου και να στρέψω το βλέμμα μου βλέπω κάμερες να με καταγράφουν, βλέπω κάμερες στη δουλειά μου, βλέπω κάμερες παντού, ένα μάτι με καταγράφει, τους χαμογελώ...στα δημόσια μεταφορικά μέσα της Ιταλίας βλέπεις παντού την πληροφορία περί telecamere per la videosorveglianza, ακόμα και στο λεωφορείο που έχεις γίνει σαν σαρδέλα!
Με το καλό λοιπόν η νέα ενιαία πολιτική, εμένα δεν θα με κάνει αντι-εστέτ το google J
Αγαπητέ μου Τζων Μπόη, θα απαντήσω πρώτα στα άλλα σχόλια, και η απάντησή μου και στα δύο τα δικά σου σχόλια θα μπει αργότερα κάτω από την ανάρτηση σαν μέρος της ανάρτησης γιατί θα θέλω να την διαβάζουν την απάντηση όλοι, μια και θίγεις σημαντικά θέματα από το σημείο βλεψεως ενός χρήστη που ήδη κατέχει αρκετά πράγματα -απ' όσα μπορούν να κατέχουν οι χρήστες... Σ' ευχαριστώ και καλό σου απόγευμα.
ΔιαγραφήΑγαπητέ Τζων Μπόη, ευχαριστώ για την υπομονή! Έβαλα την απάντηση κάτω από την ανάρτηση. Για τα θέματα ή γνώμες του σχολίου σου που δεν έχω θίξει εκεί, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΔημήτρη καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σου. Και μάλιστα νομίζω ότι όλα όσα λες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου και ότι σιγά σιγά θα επακολουθήσουν κι άλλες χρήσεις της συγκέντρωσης όλων αυτών των πληροφοριών. Κατά τη γνώμη μου, έπρεπε με νομοθετική ρύθμιση να μην επιτρέπεται σε μια εταιρεία να μπορεί να συγκεντρώνει τέτοια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών και μάλιστα με τρόπο που να μπορεί κάποιος να εξάγει τόσα πολλά συμπεράσματα. Νομίζω ότι ο Big Brother έχει αρχίσει να παίρνει μορφή και σχήμα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Προσωπικά έχω 8 διαφορετικούς λογαριασμούς στο gmail (για διαφορετική χρήση ο καθένας) κι άρχισα ήδη να σχεδιάζω τη σταδιακή μου αποχώρηση. Θα αρχίσω κι εγώ να χρησιμοποιώ το mail από το server που έχω. Όχι ότι στο τέλος θα γλυτώσουμε κι εμείς...
Υ.Γ. Δεν κάνεις ένα κόπο να περάσεις το ιστολόγιό σου στη WordPress? Μπορείς να το φιλοξενήσεις και στο server σου και στήνεται σε 5 λεπτά!
Φίλε μου Κώστα, συμφωνούμε βέβαια, αλλά δεν έχει σημασία αν είναι κανείς στο blogspot ή στο Wordpress. Το δικό μας domain αποκλείει την συγκέντρωση δεδομένων για "διαφημιστικούς" λόγους από μεγάλες εταιρείες. Όχι όμως από την παρακολούθηση η οπία σε μερικούς μήνες ή κανένα δυό χρόνια θα γίνει έννομη. Και τώρα είναι γνωστά τα πάντα, τώρα όμως δεν μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν την γνώση τους νόμιμα. Σε λίγο θα μπορούν. Και αυτό γιατί οι νόμοι που λες ότι θα έπρεπε να υπήρχαν υπάρχουν τώρα ήδη για προστασία μας. Οι καινούργιοι νόμοι όμως θα ανοίξουν τρύπες και παράθυρα στους υπάρχοντες. Η ειρωνεία είναι ότι το σχήμα του Μεγάλου Αδελφού άρχισε να παίρνει μορφή με πρωτοβουλία όχι των κυβερνήσεων αλλά του Χόλυγουντ και των διαφημιστικών εταιρειών.
Διαγραφή@ Δημητρη, Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ανάλυση, φυσικά και συμφωνώ μαζί σου. Για άλλη μια φορά θα ζήσουμε το τελος μιας εποχής.
@ Τζων Μποη, πιστευω πως τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα, όπως το να θελει κανεις να σε φλομωσει με διαφημισεις απο σοκολατακια. Αυτο όπως κι εσυ εχεις διαπιστωσει γινεται ήδη.
Η πληροφορία όπως και να το κανουμε ειναι δυναμη κι επειδη δεν μπορω να φανταστω πώς μπορει καποιος να χρησιμοποιησει αυτην τη δυναμη, προτιμω να μην του την προσφερω και στο πιατο.
Καλό σου απόγευμα αγαπητή μου Scarlett και σ' ευχαριστώ. Ξέρω ότι συμφωνούμε. Ρίξε και μια ματιά στις απαντήσεις μου στον Δείμο του Πολίτη και τον φίλο Τζων Μπόη.
ΔιαγραφήScarlett, η πληροφορία έχει δοθεί ήδη στο πιάτο, δεν χρειάζεται 1 πολιτική και με 33 μια χαρά γίνεται η δουλειά, τα προσωπικά μας δεδομένα είναι ήδη γνωστά, καθώς και οι προτιμήσεις μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσφατα και με αφορμή την περιπέτεια μια φίλης έμαθα - γιατί άραγε τόσο αργά; - ότι είναι απίστευτα εύκολο να παρακολουθηθεί κανείς, ακόμα και στις πιο προσωπικές του στιγμές, να καταγράφεται κάθε του συνομιλία, κάθε του κίνηση.
Αυτά που άκουσα ήταν βγαλμένα μέσα από σενάριο επιστημονικής φαντασίας και μάλιστα χωρίς η συγκεκριμένη να χρησιμοποιεί το google ή κάποια άλλη επινόηση του οξαποδού.
Χτες μπήκα σε κάποιο πολυκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, ε λοιπόν ακόμα και στο ανσανσέρ υπήρχε κάμερα που με κατέγραφε, υποτίθεται ότι ήταν το εσωτερικό κύκλωμα ασφαλείας του καταστήματος, εμένα όμως ποιος με διαβεβαιώνει ότι αύριο δεν θα δω την φάτσα μου στο youtube να κρατάει μια τσάντα με εσώρουχα και μετά ποιος μου λέει ότι δεν θα με βομβαρδίσουν με διαφημίσεις για εσώρουχα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο; Λίγα βλέπουμε στο youtube; κι αν με κατέγραφε κανένας πιτσιρίκος με το σουπερ ντούπερ κινητό του για να κάνει πλάκα καθώς ψώνιζα εσώρουχα και να λέει μετά… «για κοίτα ρε τον μεσήλικα που τα θέλει και seamless»…και καλά να φοράω κανένα ευπρεπές μποξεράκι, αν εμένα μου αρέσει να φοράω στρινγκ δαντελωτό, γιατί θα πρέπει δηλαδή να το κάνω βούκινο παγκοσμίως επειδή έτυχε να μπω στο πολυκατάστημα για να αγοράσω βρακιά;
Έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι τα τσατ, τα φόρουμ, τα msn και γενικώς τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι διάτρητα από παντού;
Τα πράγματα δεν είναι φυσικά απλά, είναι σύνθετα και εφιαλτικά, αλλά εγώ έχω για πολλά περισσότερα πράγματα να φοβηθώ σε αυτή τη ζωή παρά για την αλλαγή πολιτική της Google, με άλλα λόγια θεωρώ ότι μπορεί το ιντερνετ να έχει μπει βαθιά μέσα στη ζωή μας, αλλά δεν είναι αυτό που θα μας καθορίσει ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και κυρίως τις δικές μας επιλογές, το βαθμό ελευθερίας μας τον ορίζουμε κι εμείς…
Στο κάτω κάτω ας μάθει και το google ότι αύριο πετάω για προμήνυμα στους Αγίους τόπους, το ξέρει ήδη η αεροπορική εταιρεία, το yahoo που έχω το λογαριασμό, η τράπεζα μέσω της χρήσης της πιστωτικής κάρτας που χρησιμοποίησα για να πληρώσω, το ξέρει ο τηλεπικοινωνιακός μου πάροχος, το ξέρει η ΙΑΤΑ, το ξέρει το ξενοδοχείο στο οποίο θα μείνω το οποίο έκλεισα μέσω booking.com, άρα το ξέρει και το booking, το ξέρει και η γειτόνισσα που μου ζήτησε να της φέρω αγιασμένο νερό από τον Ιορδάνη ποταμό, γιατί θέλει να ραντίσει τον γιο της από τα ζιζάνια που μπήκαν μέσα του καθώς σερφάριζε στο ιντερνετ, η google πλέον θα είναι το πρόβλημά μου;
Φίλε Τζων, δες την παραπάνω μου απάντηση. Θα γράψ κάτω από την ανάρτηση αργότερα.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Δημήτρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάσαι πριν μέρες που σου είχα μεταφέρει τους φόβους μου; Συμφωνώ ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα. Ένα "πρόσχημα" είναι τα περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο στόχος είναι διαφορετικός και δεν είναι τυχαίο που γίνεται σε αυτή την εποχή. Έχω gmail για το blog, μα δεν ξέρω αν έχει νόημα να το αλλάξω. Πάντως από το blogger έτσι κ αλλιώς δεν είμαι ικανοποιημένη. Σκεφτόμουν μήπως ανοίξω ένα δικό μου domain, αλλά από την άλλη είμαι σίγουρη πως όπου και αν πας, σε λίγο καιρό παντού θα ισχύουν τα ίδια. Φυσικά και δεν έχω αυταπάτες πως δεν γνωρίζουν ήδη τα πάντα για εμάς. Απλά υπάρχει σημαντικός λόγος που θέλουν να κόψουν το διαδίκτυο προς το ευρύ κοινό. Ίσως φανεί υπερβολή να υποθέσουμε πως είμαστε στην αρχή μιας παγκόσμιας δικτατορίας... μα όλα όσα ζούμε θα τα φανταζόμασταν πριν λίγο καιρό; Και αυτά δε θα μας φαίνονταν τότε ακραία; Το ίντερνετ μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο, να τον κάνει συνειδητοποιημένο πολίτη, να τον κάνει κριτικό, να του ανοίξει ορίζοντες, τώρα όμως όλα αυτά φαντάζουν επίφοβα στις κυβερνήσεις, ειδικά στους καιρούς που εισερχόμαστε...
Καλησπέρα αγαπητή μου Roadartist. Και βέβαια θυμάμαι... Θα παραφράσω λίγο να πω ότι αυτό που λες "ο στόχος είναι διαφορετικός", για μένα διαβάζεται περισσότερο ως ότι τώρα που το Χόλυγουντ και οι διαφημιστικές εταιρείες ανοίγουν νόμιμα και με καλά προσχήματα τον χορό, οι κυβερνήσεις θα μπορούν επί τέλους να κάνουν επισήμως και νομίμως αυτό που κάνουν 10-15 χρόνια τώρα ούτως ή άλλως αλλά δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ανοιχτά.
ΔιαγραφήΌσο για το δεύτερο ήμισυ του σχολίου σου, ει[ναι και οι δικές μου σκέψεις κατά λέξη. Απλά, εμείς, τα ποντίκια, κάθε φορά που κάποιος εφευρίσκει μια καλύτερη ποντικοπαγίδα, πρέπει να μαθαίνουμε πως να την κάνουμε το λιγότερο δυνατόν επικίνδυνη για μας :-)
Πάντως από μία άποψη -ταξική- αν σκεφτείς ότι το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από τη μεσαία τάξη, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ο έλεγχος αφορά το κύριο μέσο επικοινωνίας κι ενημέρωσής της, αυτό που ουσιαστικά τη βοήθησε να ριζοσπαστικοποιηθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμο, πράγματι, έτσι είναι.
ΔιαγραφήΚαι, ενώ συμφωνούμε επί της ουσίας του νοήματός σου, εγώ προσωπικά και υποκειμενικά προτιμώ, όπως ξέρεις πια, να χρησιμοποιώ ορισμούς και λέξεις της πραγματικότητας του εικοστού πρώτου αιώνα, αντί αναφορές σε κοινωνιολογία του δεκάτου ενάτου και εικοστού. Είναι η διαφορά μεταξύ του να μπαίνεις στα χαρακώματα και να λες ότι πρέπει να φορέσουμε μάσκες αερίων, για τα αέρια μουστάρδας του πρώτου πολέμου, καθώς ο αντίπαλος ετοιμάζει όχι αέρια αλλά πυρηνικές κεφαλές :-)
"Και, τρίτον, στην Ελλάδα ιδιαίτερα, λόγω της γελοίας ανικανότητας των προγραμματιστών των ISP μια IP μπορεί να δείξει στην Θεσσαλονίκη ενώ την ίδια εκείνη στιγμή το κομπιούτερ είναι στην Πελοπόννησο."
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ip μου αυτή τι στιγμή εμφανίζεται γύρω στα 110μίλια μακριά από την πραγματική μου διεύθυνση.. :))
Παρεμπιπτόντως στα ψαχτήρια σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το startpage αντί για google
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.startpage.com/
(κωδικοποίηση https για privacy)
Καλό αυτό αγαπητέ μου Epanechnikov, γιατί εκεί που φαίνεσαι σαν να είσαι είναι περισσότερο για καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο, με ένα ξεσκέπαστο Triumph Spitfire! Με τέτοιο καιρό και εγώ θα διάλεγα να είμαι 110 μίλια βόρεια από εκεί! 99,8 για την ακρίβεια;
ΔιαγραφήΤα ψαχτήριά μου και στους 4 browsers βρίσκονται στην Startpage με https, φυσικά! Σ' ευχαριστούμε για το tip!! Στο τέλος, μόνο ένα 5% των χρηστών θα καταλάβει την σημασία της μελλοντικής φύσης του internet ΚΑΙ θα διαλέγει να ξοδεύει τις ώρες που θα χρειάζεται για να προστατεύεται... ψάχνοντας cookies στο computer και λοιπά... :-)
Δεν ειναι αυκολα τα πραγματα. Δινω για αρχη απο λιγο δικιο σε ολους. Το ζουμι βρισκεται στις λεπτομερειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Τζων Μποης υποστηριζει οτι μας βομβαρδιζουν ετσι κι αλλιως με διαφημισεις, μας παρακολουθουν ετσι κι αλλιως απο παντου. Εχει δικιο. Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει και να τους βοηθησουμε σ' αυτο!
Στα τεχνικα τωρα: Η 1/3/2012 δεν ειναι καποια "σημαδιακη" ημερομηνια. Ο κοσμος δεν θα ειναι διαφορετικος σε σχεση με σημερα στις 2 του Μαρτη. Αλλα με τις αλλαγες που επισημαινει ο thinks θα εχει γινει πιο ευκολη η *συστηματοποιηση* των δεδομενων μας. Και οσο πιο συστηματικοι γινονται στο να μας παρακολουθουν, τοσο πιο ισχυροι γινονται και στο να μας ελεγξουν. Αρα ο thinks εχει δικιο να ανησυχει.
Ο Τζων Μποης εχει ομως ενα σημαντικο point: τοσο τα λεφτα των διαφημισεων οσο και τα λεφτα των καταναλωτικων αγορων εχουν ενα ανω οριο. Ο παγοσμιος διαφημιστικος τζιρος ειναι Χ δις. Σημερα τον νεμονται διαφημιστικες εταιρειες, εφημεριδες, τηλεοραση και ιντερνετ. Ε, απο αυριο θα τον νεμεται (σχεδον) αποκλειστικα η google. Για μας τους καταναλωτες δεν θα αλλαξει η συνολικη ποσοτητα των διαφημισεων που δεχομαστε [** δες σημαντικη επιφυλαξη στο τελος του σχολίου]. Ιδιως οταν σε εποχες κρισης οι τζιροι πεφτουν.
Το ιδιο ισχυει και για τις αγορες και για την διασκεδαση. Πόσα βρακια μπορεις να αγορασεις; Ποση TV μπορεις να δεις; Για οσους δεν το ξερουν: η google θα εκπεμπει προσεχως το δικο της προγραμμα τηλεορασης.
Αν καποιος μας εξωθησει με διαφημισεις στο να αγοραζουμε τα δαντελωτα βρακια της google, θα σταματησουμε να αγοραζουμε τα δαντελωτα βρακια του Ζαρα.
Αν καποιος μας αναγκασει να βλεπουμε την google-TV επι 10 ωρες/24ωρο, θα κοψουμε αυτην την τηλεθεαση απο αλλα ΜΜΕ.
Στην τελικη, για μας τους απλους ανθρωπους δεν θα εχει αλλαξει κατι σημαντικο. Μια εταιρεια (η google) θα γινει πλουσιοτερη σε βαρος των αλλων εταιρειων. Ας προσεχαν.
Ειπαμε, μας θελουν αποβλακωμενους. Αλλα θελουν και να δουλεουμε παραγωγικα για καποιες (ΠΟΛΛΕΣ ! ) ωρες τις ημερας. Δεν ειναι δυνατον να επιβιωσει ο καπιταλισμος σε εναν πλανητη με 7 δισεκατομμυρια ατριχους πιθηκους που απλα τρωνε, χεζουν, αγοραζουν βρακια και βλεπουν TV.
Αρα εχει και ο Τζων Μποης δικιο οταν λεει "business as usual".
[**] Υπαρχει μια θεμελιωδης επιφυλαξη για τις διαφημισεις. Σημερα "ξερουμε" οτι μια διαφημιση ειναι διαφημιση και "ξερουμε" να την αγνοησουμε. Αλλα η απλη, κλασσιη διαφημιση ειναι νεκρη. Το μελλον ανηκει στην στοχευμενη διαφημιση. Εκεινη που ξερει απο πριν ποιος εισαι, τι σου αρεσει, τι προτιμας. Εκεινη που ξερει απο πριν τους σκελετους που εχεις στην ντουλαπα. Αυτη η διαφημιση δεν μπορει να αγνοηθει ευκολα. Δεν ειναι καν αναγνωρισιμη σαν διαφημιση.
Στο (πολυ) κοντινο μελλον θα βλεπουμε "ειδησεις" που δεν θα ειναι ειδησεις. Θα ειναι κρυπτο-διαφημισεις, φτιαγμενες ειδικα για μας.
Οποιος ελεγχει την πληροφορια, ελεγχει την πραγματικοτητα.
Και η πραγματικοτητα του google ΔΕΝ μου αρεσει.
ΥΓ: η δικη μου μεθοδος αμυνας: τακτικες guerilla. Χτυπαω και φευγω. Δεν αφηνω πουθενα ψηφιακα ιχνη (οσο μπορω λιγοτερα). Αλλαζω συνειδητα διευθυνσεις και δηλωνω ψευτικες προτιμησεις. Αστους να πιστευουν οτι ειμαι ενας 60χρονος γκει που ζει στην Αλασκα.
Προς το παρον - για δικη μου ευκολια - αφηνω καποιες πληροφοριες για το ατομο μου. Αν ομως οι μεθοδοι τους αγριεψουν, θα αγριεψουν και οι δικες μου τεχνικες αποκρυψης.
Καλημέρα σε όλους!
ΔιαγραφήΔημήτρη ευχαριστώ για την προσθήκη και τις πληροφορίες.
Το κεντρικό σημείο της συλλογιστικής μου είναι ότι μπορούμε να ορίσουμε κι εμείς το βαθμό ελευθερίας που επιθυμούμε. Το ίντερνετ δεν θα ορίσει τη ζωή μας στο κάτω κάτω, όχι πάντως τη δική μου.
Με τις διαφημίσεις, τις στοχευμένες ή μη, δεν έχω πρόβλημα, σβήνω ή δεν κοιτώ, αγοράζω τα βρακιά που θέλω όταν τα θέλω κι από εκεί που τα θέλω, παρακολουθώ τις διαφημίσεις μόνο για να δω το εικαστικό ή τεχνικό τους αποτέλεσμα και μόνο αυτό, πιστεύω δε ότι μερικοί είναι πραγματικοί καλλιτέχνες πολύ υψηλού επιπέδου, είτε διαφημίζουν ασφαλιστικές εταιρείες, είτε βρακιά, είτε σερβιέτες με φτερά προστασίας.
Επαναλαμβάνω ότι προσωπικά σε ότι με αφορά, ότι δεν με ενδιαφέρει, απλά δεν υπάρχει! Αυτό όμως προϋποθέτει ένα βαθμό κριτικής σκέψης, που ακόμα φαίνεται ότι διαθέτω, δεν συμβαίνει με όλους...και μάλλον όλα αυτά τα επινοήματα δεν στοχεύουν σε μένα, γιατί έχουν σίγουρα ψωνίσει από σβέρκο, αλλά σε εκείνους που κάποια άλλα συστήματα προσπαθούν να τους κρατήσουν σε πνευματική καταστολή.
Το μεγάλο πρόβλημα, είτε αυτό λέγεται ίντερνετ, είτε δεν ξέρω εγώ τι άλλο, είναι ότι γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια περιστολής της ελευθερίας του λόγου, της σκέψης, της πρόσβασης στην εκπαίδευση και σε ότι τέλος πάντων ορίζεται ως πνεύμα...τώρα πια καταρακώνουν και το σώμα και τη δυνατότητα να έχεις πρόσβαση ακόμα και σε απαραίτητα υλικά αγαθά.
Ο κόσμος λοιπόν πάει κατά διαόλου;
Δεν ξέρω, τα ίδια λένε όλες οι γενιές κι εγώ έχω (πιστεύω βέβαια) ακόμα δρόμο μπροστά μου να διανύσω, αλλά και να βοηθήσω άλλους να περάσουν το ποτάμι....
...θέλω να χαμογελώ στη ζωή :)
υ.γ.: Πειρατή, μα σε έχουμε καταλάβει κι εμείς οι πανάσχετοι, στην απόκρυψη είσαι μανούλα!
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες μου έδωσες! Πράγματα που δυσκολευόμουν ή διατηρούσα ερωτηματικά μου τα ξεκαθάρισες!
Διαγραφή---
Ειλικρινά σου λεω πως αν όλοι οι άνθρωποι διέθεταν το δικό μου αδιάφορο χαρακτήρα οι διαφημιστές θα είχαν πεθάνει στην πείνα.
Οι διαφημίσεις περνούν μπροστά απο τα μάτια μου και είναι λες και δεν έχουν περάσει...Κατ'ευθείαν βρίσκουν τον κάδο ανακύκλωσης! χαχα!
Σπάνιο φαινόμενο για γυναίκα αλλά ναι εγώ αποτελώ εξαίρεση!
----
Πάω να δω αν η ρουφιάνα μου καταγράφει την M.A.C Address χιχιχιχιχιχι! Αλλά μπα...δεν νομίζω, δεν την θυμάμαι!
Μάθε μου κι'άλλα τέτοια, μάθε μου κι'άλλα...χιχιχιχιχιχιχιχι!
Ωραίος ο Jolly!θα παρακαλούσα να μοιραστείτε μαζί μας τις τεχνικες΄σβησίματος των ιχνών,των cookies,καθότι δεν είμεθα όλοι experts....
ΔιαγραφήΑγαπητέ Jolly Roger, ζυγισμένο το σχόλιό σου και συμφωνώ γενικά. Πάντως δεν διάβασα να μιλάς για το πως θα εξελιχθούν στην παρακολούθηση του ίντερνετ οι νόμοι κατά της πειρατείας οι οποίοι και θα έχουν άμεση εφαρμογή λογοκριτική και τους οποίους παρέθεσα σαν το παγόβουνο κάτω από το θέμα των στοχευμένων διαφημίσεων. Η αυξανόμενη και συνεχώς καλύτερα οργανωμένη δύναμη του Google θα είναι μια από τις πλατφόρμες τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν τα κράτη για να εφαρμόσουν τους νόμους κατά της πειρατείας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως, πέρα από το σημαντικότατο θέμα των νόμων κατά της πειρατίας, ακόμα και το θέμα των διαφημίσεων και της ενοποιημένης Πολιτικής Ασφαλείας δεν είναι τόσο απλό η καθαρό. Αν διαβάσεις το άρθρο στην Washington Post όπου βάζω λινκ κάτω από την απάντηση στον Τζων Μπόη στην ανάρτηση, θα δεις ότι υπάρχει πολύ ανησυχία η οποία εστιάζει όχι μόνο σε θέματα antitrust αλλά και σε Δημοκρατικές αξίες και θέματα ελευθερίας του λόγου.
Μακάρι να ήταν μόνο για τον όγκο και το σχήμα των διαφημίσεων που λαμβάνουμε. Λόγω εργασίας και δικών μου domain εγώ από χρόνια παίρνω μέχρι και 200 SPAM την ημέρα! Απλά μπαίνουν τα περισσότερα σε junk και διαγράφονται. Μ' αυτό ζω θαυμάσια. Τώρα όμως που θα οργανωθούν με τον νόμο και θα συνυπάρχουν με την καταπολέμηση της πειρατείας και του plagiarism, τα πράγματα αλλάζουν ριζικά και πάνε πολύ μακρύτερα από το τι διαφημίσεις θα μας κάνουνε.
Ναι μεν business as usual, αλλά η εξέλιξη φέρνει δεινόσαυρους.
Είμαστε αποκλεισμένοι στο χιόνι εδώ και έχουμε όπως πάντα φαγητό για τα πουλάκια έξω από το παράθυρο της κουζίνας. Αν μπω στην κουζίνα πετάνε όλα τρομαγμένα κι ας είναι κλειστό το παράθυρο. Αν όμως σταθώ στο παράθυρο ακούνητος λίγα λεπτά με το κούτελο ακουμπισμένο στο τζάμι τα πουλάκια έρχονται και αρχίζουν πάλι να τρώνε χαρούμενα. Γυρνάνε το κεφαλάκι τους και με βλέπουνε και τα ματάκια τους με κοιτάνε, ακίνητ, και μετά κοιτάνε το υπόλοιπο παράθυρο και τα γύρω καθώς τρώνε. Βλέπεις δεν ξέρουν ότι είμαι κίνδυνος, δεν ξέρουν ότι αυτό που βλέπουν έστω και στατικό είναι άνθρωπος μόνο από το παρουσιαστικό μου. Όταν με κοιτάν στα μάτια κουνάω δεξιά αριστερά γρήγορα τις κόρες του ματιού μου αλλά δεν τους πειράζει. Μπορώ ακόμη να μετατοπιστώ πολύ-πολύ σιγά και σταθερά, και δεν το καταλαβαίνουν. Αν όμως κουνήσω γρήγορα το μικρό μου δαχτυλάκι, πετάνε μακριά!
Το Google ξέρει να μην κουνάει ούτε δαχτυλάκι.
Αγαπητέ Τζων Μπόη, με το τέλος του σχολίου σου από "Το μεγάλο πρόβλημα..." και μετά συμφωνώ απόλυτα, και πράγματι έτσι είναι, ήταν και θα είναι, και από εμάς εξαρτάται πάντα να χαμογελάμε στην ζωή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα παραπάνω του σχολίου, σωστά τα λες, και εγώ έτσι σκέπτομαι και πράττω, αλλά θέλω να επαναλάβω την ιστορία με τα πουλάκια που έγραψα στον Πειρατή ακριβώς από πάνω. Επίσης να επαναλάβω ότι αυτό που μας αφορά άμεσα δεν είναι οι διαφημίσεις αλλά οι νόμοι κατά της πειρατείας που θα χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα του Google κλπ., για να επεκταθούν. Και πάνω σ' αυτό, όπως λες και συ, χρειάζεται όχι μόνο κατανόηση του προβλήματος αλλά και του αντικειμένου. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την έκταση του θέματος και πως μπορεί να μας αλλάξει την ζωή θέλουμε δεν θέλουμε και ιδίως χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι.
Πολλοί δεν ενδιαφέρονται ή δεν το καταλαβαίνουν ή δεν ξέρουν πως να το αποφύγουν και για αυτό θα έρθει και θα εγκαθιδρυθεί. Άλλοι μπορούν να πουν ότι δεν θα χρησιμοποιούν το ίντερνετ, αλλά στην ουσία θα είναι σαν να λένε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο και θα πάνε με τα πόδια. Αργά ή γρήγορα η διαδικτύωση των πάντων θα είναι τρόποος λειτουργίας της ζωής όπως σήμερα είναι οι δρόμοι και τα αυτοκίνητα που δεν υπήρχαν πριν 100 χρόνια. Τώρα όμως δεν μιλάμε πια για εξέλιξη 100 χρονών αλλά 10 ή λιγότερα.
Ενώ δηλαδή συμφωνώ μαζί σου στον τρόπο του σκέπτεσθαι, προτείνω απλά ότι δεν θα είναι τόσο απλό ή εύκολο να "ξεγλιστράμε" και είναι καλύτερο να είμαστε ενήμεροι :-)
Αγαπητή μου Καρυάτιδα, χαίρομαι που τα πράγματα επεξηγήθηκαν κάπως! Βέβαια όπως επαναλαμβάνω και στις άλλες απαντήσεις μου, τα πράγματα δεν περιορίζονται στο αν θα λαμβάνουμε διαφημίσεις ή όχι. Πάνε πολύ βαθύτερα στην ψυχή της ελευθερίας του λόγου και της κατευθυνόμενης σκέψης, πολύ πέρα από διαφημίσεις. Και όταν περάσουν και οι νόμοι κατά της πειρατείας θα πρέπει να προσέχουμε και τι φωτογραφίες βάζουμε στα μπλογκ μας, ακόμα και τι βλέπουμε, γιατί και να μην ξέρουμε ότι βλέπουμε κάτι κλεμμένο, είμαστε υπό τον νόμο υπεύθυνοι! Και πολλά άλλα τέτοια καλούδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ MAC address μπορεί να βρεθεί εύκολα, αλλά δεν αλλάζει με τίποτα και δεν μπορούμε να κατευθύνουμε ποιός την καταγράφει. Δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο...
Καλό απόγευμα!