- Ο λαός λιμοκτονεί! φώναζε ο Ρωμιός. Δεν έχει να φάει, ούτε δουλειά να κάνει!- Έχετε δίκιο... απαντούσανε οι Τροικανοί.- Αντί για ανάπτυξη της οικονομίας η παραγωγή και η αγορά έχει τελματωθεί!- Μα το βλέπουμε...- Ζητάτε να κόψουμε αποδοχές από αυτούς που ήδη δεν έχουν να πληρώσουν νοίκι!- Πράγματι, δεν είναι σωστό...- Κόβετε τις συντάξεις ανθρώπων που δούλεψαν μια ζωή μόνο και μόνο επειδή απέτυχε το σύστημά σας!- Το βλέπουμε καθημερινά ότι όπως τα λέτε είναι.- Ζητάτε να κάνουμε τα ανήκουστα και όταν δεν τα κάνουμε ζητάτε περισσότερα!- Είναι πράγματι ανεπίτευκτα αυτά που χρειάζονται να γίνουν...- Αντί να βοηθάτε λαό της ΕΕ τον χαντακώνετε για να τον ξεζουμίσετε!- Έχετε δίκιο...- Και κάνετε λάθος ότι θα μπορέσει... έχω δίκιο;- Έχετε δίκιο...- Πως έχω δίκιο;- Όπως τα λέτε είναι.- Ε, τότε συμφωνείτε;- Μα και βέβαια συμφωνούμε.- Άντε μπράβο! σταυροκοπιέται ο πρόεδρος. Ελάτε να τα βάλουμε κάτω.- Βεβαίως. Τι προτείνετε;- Πρέπει να ρίξουμε λεφτά στην οικονομία!- Συμφωνούμε.- Να ανέβουν οι μισθοί και οι συντάξεις!- Σωστό.- Να κατέβουν όλα τα επιτόκια των δανείων!- Χωρίς αμφιβολία...- Να κουρευτούν τα δάνεια!- Οπωσδήποτε.- Να χαριστούν ορισμένα από τα δάνεια!- Καλό θα ήτανε...- Θα το κάνετε;- Βεβαίως αγαπητέ. Μόνο μια ερώτηση...- Τι;- Η χρηματοδότηση;- Πια χρηματοδότηση;- Για να επιτευχθούν όλα όσα συμφωνήσαμε;- Ναι;- Από που θα έρθει;- Τι "από που θα έρθει";- Τα χρήματα για τους μισθούς, τις συντάξεις, την οικονομία, τα δάνεια που θα κουρευτούν ή θα συγχωρηθουν; Αυτά τα χρήματα ποιός θα τα βάλει;- Εσείς!- Εμείς;- Εσείς βέβαια! Εμείς δεν έχουμε δεκάρα.- Θέλετε να τα βάλουμε εμείς τα χρήματα, όλα;- Ε, βέβαια!- Δεν ξέρουμε αν θα γίνει εντελώς αποδεκτή η λύση σας κύριε πρόεδρε, αλλά να την προωθήσουμε. Τίποτα άλλο μπορούμε να κάνουμε για σας;- Κοιτάχτε... ο γιός μου τέλειωσε πέρσι το Κολέγιο εδώ στην Αθήνα και δεν έχει δουλειά. Είναι καλό παιδί, εργατικό. Υπάρχει μια θεσούλα στις Βρυξέλες να τον βάλετε; Ή στο Βερολίνο;
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012
Διαπραγματεύσεις
35 σχόλια:
Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:
Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.
Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.
Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.
τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλειο!!!
Ε!!!! Τι σύμπτωση ήταν αυτή!!! Το ίδιο όνειρο είδαμε...
ΔιαγραφήΑλλά εγώ με μια μικρή παραλλαγή! Τον Ρωμιό τον είδα λίγο πιο τσιτωμένο και αποφασιστικό.
Δεν θυμάμαι να σου πω αυτολεξί τον διάλογό του με τους υπόλοιπους, αλλά τους είπε πως κάτω απο τις συνθήκες αυτές που έχουν δημιουργήσει στην ΕΕ.εκείνος πλέον δεν μπορεί να κάθεται να τους κάνει παρέα,γυρίζει πίσω σπίτι του, ανασκουμπώνεται και πιάνει την πλούσια γη του και την εκμεταλλεύεται! Επίσης βάζει κι'εναν καπετάνιο να οδηγήσει μ'αυστηρές πορείες στην στεριά το πλοίο του!
Ετσι κι'αλλιώς θα δυσκολέψουν πολύ τα πράγματα ας δυσκολέψουν αλλά τουλάχιστον να μου μείνει το πλοίο μου.
Τότε οι υπόλοιποι και ιδίως ο Πρόεδρος, αναστατώθηκε, του λέει κάτσε λίγο ακόμα...λίγο και μετά φεύγεις!
Αλλά ο Ρωμιός δεν άκουγε κουβέντα, και κείνοι τρέχαν απο πίσω του σαν τα σκυλάκια και τον παρακαλούσαν...Αλλά πάνω στο καλύτερο σημείο του ονείρου, που θάβλεπα την εξελιξη χτύπησε το ξυπνητήρι και ξύπνησα!!! :))
Aνοίγω το νετμπουκ και πέφτω επάνω στο δικό σου όνειρο, που έμοιαζε με το δικό μου! Αν αυτό δεν είναι σύμπτωση, τότε τι είναι μαγεία? χαχαχχαχαχχαχαχαχχαχαχα!
...και που να σου πω το άλλο, Ρία μου, με τον σκορπιό που παρακαλεί τον βάτραχο να τον βοηθήσει να περάσει το ποτάμι!
ΔιαγραφήΑγαπητή Καρυάτιδα τα όνειρά μας ωραία, αλλά η πραγματικότητα διαφορετική. Σκέψου μια οικογένεια όπου ο οικογενειάρχης βάζει υποθήκη το σπίτι για ένα στεγαστικό δάνειο και μετά δεν έχει να πληρώσει τις δώσεις. Αυτό είναι. Τόσο απλό. Τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Αν νομίζει κανείς ότι η τράπεζα θα παρακαλέσει τον οικογενειάρχη να μείνει όταν της πει ότι εγώ δεν πληρώνω πια και θα τα βγάλω πέρα μόνος μου, βρίσκεται σε κάποια μικρή πλάνη. Μπορεί βέβαια ο οικογενειάρχης να σταματήσει να πληρώνει και να συνεχίσει να πασκίζει να θρέψει την οικογένειά του μόνος του, αλλά, αυτό δεν θα το κάνει από το σπίτι της υποθήκης. Πρέπει να βρει αλλού να κοιμηθεί η οικογένειά του. Ίσως να μπορούσε να πάει σε ένα άλλο σπίτι με ένα άλλο δανειάκι, αλλά καμιά τράπεζα πια δεν θα του έδινε το άλλο δανειάκι...
ΔιαγραφήΞεχνάς κάτι συμπαθέστατε Σκεπτόμενε μου !
ΔιαγραφήΔεν υποθήκευσα εγώ κανένα σπίτι μου, ούτε δάνειο πήρα!
Αυτός που μου το υποθήκευσε,να πάει να τα πληρώσει!
Καμμία σχέση δεν έχω μαζί του εγώ...απλά τόσο καιρό ήθελε να μου πουλά προστασία(κοινός νταβατζής δηλαδή)
Αλλά οι πόρνες(κοινώς ξέρεις πώς τις λέμε) πρέπει να καταλαβουν ότι μπορούν και μόνες τους!!!
Εδώ δεν μιλάμε για απλούς τραπεζίτες και τράπεζες, μιλάμε για τράπεζες τέρατα που μπροστά στο πλούτη δεν τους ενδιαφέρουν αν υποφέρουν λαοί και κράτη!
Υπάρχει και το διεθνές δίκαιο που λεει ότι λαός που αναζητά νέο πολιτικό πρόσωπο μόνος του με συνταγματική πράξη μπορεί να διαγράψει τα χρέη του!
38 Χώρες μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο διέγραψαν μεγάλο μέρος του χρέους τους ή σύνολο του χρέους τους!!!! Καμμία απ'αυτές δεν απομονώθηκε!
Η πολιτική του τα δίνω όλα μας έχει οδηγήσει σήμερα σε ολοκληρωτική καταστροφή!
Πρέπει ν'αντιδράσουμε και να ασκήσουμε τα έννομα δικαιώματά μας! Και έννομα δικαιώματά μας είναι ασκώ την κυριαρχία μου, λέω αυτό το χρέος δεν πληρώνεται, δεν θα πνίξω τον λαό μου προκειμένου να πληρωθεί, δεν πληρώνω ένα χρέος πανωτοκίων επι πανωτοκίων που έρχονται απο τον 19ο αιώνα...νισάφι πια! Τελειώνω εδώ! Και την άλλη μέρα ξεκινώ μια άλλη πολιτική ανάπτυξης, έτσι ώστε να σταθεί στα πόδια του ο τόπος!
Αγαπητή μου Καρυάτιδα, δεν το ξεχνάω καθόλου αυτό που επισημαίνεις. Αλλά, η πραγματικότητα είναι ότι, στο παράδειγμα του δανείου για το σπίτι φερ' ειπείν, το δάνειο δεν το πήραν ούτε το υπέγραψαν η σύζυγος ή τα παιδιά, ή η γιαγιά που μένει στο πίσω δωμάτιο. Μπορούν να ρίξουν όσες σφαλιάρες θέλουνε στον σύζυγο, και μπορούν να ταμπουρωθούν στο σπίτι όταν έρθουν οι τραπεζίτες να το πάρουν, αλλά δεν βλέπω να τα καταφέρνουν.
ΔιαγραφήΟι χώρες που διέγραψαν το χρέος τους μετά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το κάνανε αυτό μετά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Άσε να τελείωση ο Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και τότε το διαγράφουμε και 'μείς!
Επίσης, όταν μιλάμε για ιστορικές αναφορές, νόμους κλπ., μην ξεχνάμε ότι έχουμε το ίδιο νόμισμα με άλλες χώρες και δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε από μόνοι μας... και δεν υπάρχει ιστορική αναφορά για κάτι τέτοιο. Αυτό είναι εντελώς καινούργιο, και μεγιά μας!
Οι τραπεζίτες της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι λογικοί, σωστοί, και τίμιοι. Δυστυχώς όμως, λόγω της αμέτρητης καλοσύνης τους είναι και λίγο αφελείς και γι αυτό τους κοροηδεύουν τόσα χρόνια οι κακούργοι και παμπόνηροι Έλληνες. Κάπου όμως πρέπει να μπει ένα όριο! Δεν γίνεται οι ξένες τράπεζες να είναι συνεχώς τα θύματα!
ΑπάντησηΔιαγραφή...
Σωστά;;;
Αγαπητέ Χριστάκη, μακάρι οι Έλληνες να ήταν κακούργοι και παμπόνηροι και να κορόιδευαν τους τραπεζίτες γιατί τότε δεν θα είχαν καταντήσει όπως κατάντησαν. Και μακάρι οι τραπεζίτες να ήταν λογικοί, σωστοί και τίμιοι αλλά αυτό θα ήταν οξύμωρο: το να είναι οι τραπεζίτες λογικοί, σωστοί και τίμιοι... Δυστυχώς το άγαρμπο χιούμορ της ανάρτησης μου δείχνει έναν τραπεζίτη να ειρωνεύεται και να δουλεύει ψιλό γαζί έναν απλοϊκό και τίμιο ραγιά που κρεμάει τον εαυτό του με το σκοινί που του δίνει ο τραπεζίτης.
ΔιαγραφήΑγαπητέ Δημήτρη μην ανησυχείς, οι τραπεζίτες και οι τρόικα ούτε κάθονται, ούτε πρόκειται να κάτσουν με ραγιάδες. Σιγά τώρα να μην καταδεχτούν!
ΔιαγραφήΟι Παπαδήμοι, οι Κωστάκηδες, οι Γιωργάκηδες, οι Αντωνάκηδες και οι υπόλοιποι συνομιλητές ανήκουν στο δικό τους συνάφι, έχουν όλοι σπιτάκια στην Ελβετία και στο Σίτι του Λονδίνου και δεν χάνουν τον ύπνο τους, ούτε χαλάνε τη φιλία τους ... ούτε για τους Έλληνες, ούτε για τους Εγγλέζους, ούτε για τους Αμερικανούς μικρο-αστούς.
Πίνουν το ποτάκι τους, βγάζουν τα μέτρα, και μετά αν είναι Ιταλίδες ρίχνουν και κανένα δάκρι στις κάμερες για να δείξουν την καλοσύνη τους και "το επίπεδό τους". Και όποιος τους πίστεψε, τους πίστεψε.
Καλόοοο. Αν και ο διάλογος παραβλέπει την έννοια του "επαχθούς χρέους" και την ουσία του ιμπεριαλισμού. Το κλείσιμο δε είναι μοναδικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμο, δεν παραβλέπει καθόλου την έννοια του "επαχθούς χρέους" και την ουσία του ιμπεριαλισμού. Μάλιστα, περί αυτού πρόκειται εφ' όσον στον διάλογο η Τρόικα συνεχώς δουλεύει τον συνομιλητή τους κάνοντάς τον στο τέλος να αποδείξει την παιδιάστικη αφέλεια και κουτοπονηριά του... Όπως και, κατά την γνώμη μου, γίνεται στην πραγματικότητα.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. Από αυτό το διάλογο, κατά τη δική μου γνώμη, φαίνεται η φαιδρότητα των "διαπραγματεύσεων" όχι μόνο από τον κουτοπόνηρο πολιτικό που νοιάζεται μόνο για το τομάρι του, αλλά και από τον "και καλά" πιο "πολιτισμένο" Ευρωπαίο, που η ιστορία έχει αποδείξει και θα αποδείξει από ότι φαίνεται και πάλι πόσο λαμόγιο είναι τελικά! Φαιδρότητα, γελοιότητα = Απάτη. Τι εγκληματικότερο από το απαιτείς να κοπούν οι "κατώτεροι" μισθοί / συντάξεις, να τιμωρηθούν δηλαδή οι μεροκαματιάρηδες, οι άνθρωποι που παλεύουν περισσότερο στην καθημερινότητα, να ζητήσεις το περισσότερο από εκείνον που έχει το ελάχιστο. Ποια οικονομική σχολή έβγαλε αυτά τα αλάνια, ποιο Πανεπιστήμιο έδωσε "πτυχία" σε τέτοιους φωστήρες! Καμία σχολή δυστυχώς δεν βάζει φως στις ψυχές των ανθρώπων και όσο ακούμε τις απόψεις των τεχνοκρατών, ενώ κλείνουμε τα αυτιά στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τόσο φτωχότεροι θα γινόμαστε, και όχι υλικά, μα ουσιαστικά ως οντότητες, ψυχές και άνθρωποι. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά παντού. Η χειρότερη απειλή είναι οι τραπεζίτες... Δε μας γλυτώνουν από τη χρεοκοπία, έχουμε ήδη χρεοκοπήσει και μας ρίχνουν βαθύτερα. Όταν μια χώρα (πόσο μάλλον ήπειρος) έχει κρίση, η ιστορία μας έχει διδάξει πως το πρώτο που κάνει είναι να επενδύσει στους νέους και στην παιδεία της, τότε θα έχει σίγουρη "απόσβεση" άμεση και μέσα σε λίγα μόλις χρόνια άνοδο, οπότε ανάπτυξη και ξεχρεώνει... Τώρα και ο πιο αδαής καταλαβαίνει την απάτη. Δεν υπάρχουν "φίλοι", "βοηθοί", μόνο εχθροί..., κάτι σαν μαυραγορίτες! Τα στεγαστικά δάνεια χορηγήθηκαν 'εύκολα' από τις τράπεζες, δίχως κριτήρια, τώρα που οι άστεγοι παγκοσμίως αυξάνονται, σκέφτομαι η αδυναμία είναι μεγαλύτερο λάθος, ή το προμελετημένο έγκλημα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠτυχίο από London School of Economics. Που έδωσε και στον Καντάφι, αλλά ... το πήρε πίσω επειδή αντέγραψε. (Το βρήκαν αφού άρχισαν οι βομβαρδισμοί. )
ΔιαγραφήΠέρα από τη πλάκα, για όσους θα ήθελαν να διαβάσουν κάποια σοβαρά άρθρα για τα θέματα της σύγχρονης εποχής προτείνω το:
http://www.paulcraigroberts.org/
Είναι από τη σκοπιά συντηρητικών αμερικανών. Δηλαδή καμιά σχέση με μας, και τα δικά μας συμφέροντα ως Έλληνες που αγαπάμε και πονάμε τη χώρα μας. Παρόλα αυτά, πρόκειται για βάση συζήτησης πολύ πιο ουσιαστική και σοβαρή από την ξετσίπωτη προπαγάνδα των ΜΜΕ που παρουσιάζουν συνεχώς ως "κακούς" όσους έχουν δανειστεί, "ξεχνόντας" ότι αυτό που προκάλεσε την παγκόσμια ύφεση το 2008 ήταν η κατάρευση τράπεζας-καζίνο, και όχι η αδυναμία κάποιων φτωχών να πληρώσουν τα δανεικά.
Αγαπητέ Δημήτρη μην ανησυχείς, οι τραπεζίτες και οι τρόικα ούτε κάθονται, ούτε πρόκειται να κάτσουν με ραγιάδες. Σιγά τώρα να μην καταδεχτούν!
ΔιαγραφήΟι Παπαδήμοι, οι Κωστάκηδες, οι Γιωργάκηδες, οι Αντωνάκηδες και οι υπόλοιποι συνομιλητές ανήκουν στο δικό τους συνάφι, έχουν όλοι σπιτάκια στην Ελβετία και στο Σίτι του Λονδίνου και δεν χάνουν τον ύπνο τους, ούτε χαλάνε τη φιλία τους ... ούτε για τους Έλληνες, ούτε για τους Εγγλέζους, ούτε για τους Αμερικανούς μικρο-αστούς.
Πίνουν το ποτάκι τους, βγάζουν τα μέτρα, και μετά αν είναι Ιταλίδες ρίχνουν και κανένα δάκρι στις κάμερες για να δείξουν την καλοσύνη τους και "το επίπεδό τους". Και όποιος τους πίστεψε, τους πίστεψε.
Αγαπητή μου Roadartist, έπιασες ακριβώς όλα τα υπονοούμενα της ανάρτησης... Το σχόλιο σου θα μπορούσε να είναι η ανάρτηση. Και πιο πέρα, φυσικά συμφωνώ ότι τα χαρτιά δεν λένε τίποτα αν δεν υπάρχει καρδιά και ψυχή πίσω από το μυαλό. Επίσης είναι αλήθεια ότι "η χειρότερη απειλή είναι οι τραπεζίτες", αλλά, όσο αλήθεια και να είναι αυτό (που πιστεύω ότι πράγματι είναι), δεν παύει να μου θυμίζει ότι το 1926-1936 στην Γερμανία οι τραπεζίτες είχαν πάλι ταυτοποιηθεί με την απειλή αλλά και την αιτία των κακών της κοινωνίας -τότε όμως είχαν κάνει το έξτρα βήμα να μετατοπίσουν το μίσος προς την "φυλή" στην οποία "ανήκαν" οι τραπεζίτες. Και έτσι από φόβο ενός κατεστημένου, η οργή γύρισε σε μίσος κατά μιας ομάδας ανθρώπων βάση της καταγωγής τους. Ο παραλληλισμός μου δεν αποβλέπει σε κάτι το φυλετικό για την σημερινή μέρα αλλά προειδοποιεί για το προς τα που μπορεί να εξελιχθεί η δυστυχία και οργή οποιουδήποτε λαού...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστάκη μου, με το σχόλιο που απευθύνεται σε μένα συμφωνώ, και θα πρόσθετα ότι αν ήταν του σιναφιού, θα μπορούσαν σαν φιλαράκια να καταφέρουν να φάνε περισσότερα. Είναι του σιναφιού αλλά σα γιουσουφάκια. Του σιναφιού...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά τον Paul Craig Roberts, που στα νιάτα του θεωρείτο ο πατέρας των Reaganomics, μπορώ, από την Αμερικανική μου πλευρά, να πω ότι είναι great να έχουμε τέτοιους γραφικούς τύπους (Nuts!) να περνάει η ώρα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι εκτός Αμερικής τους παίρνουνε στα σοβαρά!
Συνήθως, αυτοί που έχουν προβλήματα δεν έχουν χρόνο και διάθεση να δουν παραπέρα γιατί παλεύουν να επιβιώσουν. Αυτοί πάλι που τα έχουν καταφέρει και δεν έχουν προβλήματα, δεν ενδιαφέρονται για τους υπόλοιπους, προτιμούν να τα βλέπουν όλα ρόδινα και να απολαμβάνουν τη ζωή. Βεβαίως, ίσως μιλάνε για community επειδή τους συμφέρει, αλλά στην πραγματικότητα συχνά κοροϊδεύουν όσους έχουν προβλήματα (υπήρξαν βλάκες-ανίκανοι και δεν τα κατάφεραν).
ΔιαγραφήΤελικά μένουν ελάχιστοι (ενδεικτικά σαν τον Paul Craig Roberts, τον Michael Moore, την Barbara Ehrenreich κλπ) που μιλούν για τις δυσκολίες της εποχής μας και τον πόνο των απλών ανθρώπων που υποφέρουν.
Οι υπόλοιποι είμαστε του "think positive". Γυρνάμε το κεφάλι αλλού...
Και έτσι εκ των υστέρων όσοι διαβάζουμε ιστορία αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατό η πιο μορφωμένη κοινωνία του πλανήτη να έφερε στην εξουσία ένα Χίτλερ. Πως είναι δυνατό οι Ρώσοι με τη βαθιά τους πίστη να έφεραν στην εξουσία τους άθεους μπολσεβίκους. Πως είναι δυνατό η πιο ελεύθερη χώρα του κόσμου να είναι επί 10 χρόνια σε πόλεμο και οι κάτοικοί της να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα Όσκαρ...
Αγαπητέ Χριστάκη, ποτέ δεν σκέφτηκα τους Γερμανούς σαν την "πιο μορφωμένη κοινωνία του πλανήτη". Προσωπικά ακόμη προσπαθώ να διαμορφώσω στο μυαλό μου τον λόγο που τους έχει κάνει να είναι η πιο επικίνδυνη για τους άλλους κοινωνία του πλανήτη. Τι είναι αυτό που τους κάνει να προξενούν τους δύο από τους δύο παγκοσμίους πολέμους, να δολοφονούν εκατομμύρια ανθρώπους και μετά να σηκώνουν τους ώμους ότι εκτελούσαν διαταγές. Τι είναι αυτό που τους κάνει ψυχρές μηχανές μιζέριας και ορθολογιστικής απάνθρωπης αδιαφορίας. Δεν έχω μπορέσει να δώσω απάντηση. Ξέρω μόνο ότι πρέπει να φυλάγομαι από αυτούς και να μην πολυ-λέω την γνώμη μου μην φανώ εγώ σαν ρατσιστής σαν κι αυτούς. Ακόμα και δεκαεφτά χρόνια γάμου με Γερμανούς γιατρούς πεθερικά (από την Γερμανία) και ψυχασθενή κόρη δεν βοήθησαν να βρω μια εξήγηση. Δεν μπορεί να είναι "ο βοράς" γιατί οι Σκανδιναβοί είναι πιο βόρειοι αλλά δεν έχουν τα ψυχοπλακωτικά προβλήματα των Γερμανών. Τέσσερεις από τους καλύτερους φίλους μου είναι Σουηδοί, εγκάρδιοι, καλοί άνθρωποι. Γερμανό και άνθρωπο δεν έχω γνωρίσει...
ΔιαγραφήΑυτό που με λυπεί με τους Roberts, Moore, Ehrenreich, et all, είναι ότι λένε ως επί τω πλείστον σωστά πράγματα με τρόπο γελοίο, άρα εξουδετερώνουν με την παρουσίαση που κάνουν την αλήθεια αυτών που λένε. Αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι από τους ανίδεους, γιατί επιτρέπουν στους ανίδεους να μην παίρνουν το μήνυμα σοβαρά, να το ταυτίζουν με τρελούς και έτσι το μήνυμα χάνεται. Ιδίως με τον αρχιμαλάκα τον Moore απ' την αρχή έλεγα, σωστό το μήνυμα, κρίμα για τον αγγελιοφόρο. Τι κι αν καταλαβαίνουν ορισμένα πράγματα οιλίγοι; Οι πολλοί πρέπει α τα καταλάβουνκαι μέσα από το σύστημα να αλλάξουν. Ένα σύστημα αλλάζει από μέσα. Ένα μήνυμα περνιέται με τρόπο που να βοηθά να το "ανακαλύψει" ο δέκτης από μόνος το: Μέσω ερωτήσεων που δεν έχουν άλλη απάντηση παρά την αλήθεια την οποία την βλέπει, αν μπορεί, ο ακροατής-όχι μέσω κατηγοριών του στυλ του μηνύματος αυτών των τριών και των άλλων προφητών της αποκάλυψης σαν κι αυτούς. Ποιός, μέσα από το σύστημα το οποίο καυτηριάζει το μήνυμα θα πάρει αυτούς στα σοβαρά Χριστάκη; Υπάρχουν άλλοι τρόποι.
Για τους Αμερικανούς έχουμε ξαναμιλήσει: άλλο το τοπίο μέσα, και άλλα τα τείχη της Ουάσινγκτον που βλέπουν οι απ' έξω αλλά δεν ενδιαφέρουν τους από μέσα. Ότι και να γίνει, τα όσκαρ θα συνεχιστούν να απονέμονται, τα παιδιά θα συνεχίσουν να παίζουν μπέης μπωλ το απόγευμα, και η ζωή μέσα, βαθειά στη χώρα θα συνεχίσει να υπάρχει μια ζωή που ποτέ δεν θα πλησιάσει τα προβλήματα που υπάρχουν έξω από τα τείχη ή που προκαλούν τα τείχη...
Δεν γνωρίζω γιατί αποκαλείς τους ανθρώπους αυτούς "γελοίους". Τι γελοίο έχουν ο Roberts και η Ehrenreich;;; Έχεις διαβάσει κάποιο βιβλίο τους και σου φάνηκε γελοίο; Μόνο ο Μουρ έχει κάποιες ακραίες εκδηλώσεις, που μάλλον τις κάνει επίτηδες για να τονίσει κάποια πράγματα. Πάντως και αυτός γελοίος σίγουρα δεν είναι!
ΔιαγραφήΦαντάζομαι ότι με τον ορισμό σου και ο Ζολά, και ο Ρούζβελτ, και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ... ήταν γελοίοι για την εποχή τους. Αιθεροβάμονες. Ειδικά ο FDR που είπε για τους τραπεζίτες: "They are unanimous in their hate for me — and I welcome their hatred."
Ιστορικά, ποτέ το πρόβλημα δεν ήταν αυτοί που προβληματίζονται και συζητούν για τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις. Σχεδόν πάντα το πρόβλημα είναι ότι η μεγάλη μάζα δεν καταλαβαίνει τι γίνεται, αλλά κυρίως: ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να καταλάβει. Θέλει απλώς να περνάει καλά! Τίποτα άλλο. Οποιαδήποτε βαθύτερη κατανόηση είναι επίπονη και γι αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Σε πολλούς έχει γίνει πλέον δόγμα: "think positive!". Διαβάζεις ότι 48 εκ. άνθρωποι πεινάνε στις ΗΠΑ; Ξέχνα το αμέσως! Μην σε προβληματίζει. Think positive!
Όσο για όσους αλλάζουν το σύστημα από μέσα... δεν ξέρω αν εννοείς τους Κλίντον, Ομπάμα, Μπλερ κλπ.
Ή ίσως εννοείς τα καλά παιδιά που κάνουν την δουλειά τους με ευσυνειδησία. Εδώ εξαρτάται από τη δουλειά. Γιατί και οι Γερμανοί το 1940 έκαναν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία. Δυστυχώς σχεδόν όλα τα καλά παιδιά δεν παίρνουν χαμπάρι τι γίνεται παρακάτω. Τα έγραψα παραπάνω.
Τέλος, οι Γερμανοί από το 1900 ως το 1930 που επικράτησε ο Χίτλερ, σαφέστατα ήταν η "πιο μορφωμένη κοινωνία του πλανήτη". Με μεγάλη απόσταση από τους δεύτερους (Άγγλους).
Και μια που το θυμήθηκα, να και τα λόγια του FDR. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει πολιτικός που να τον πλησιάζει...
ΔιαγραφήFor nearly four years you have had an Administration which instead of twirling its thumbs has rolled up its sleeves. We will keep our sleeves rolled up.
We had to struggle with the old enemies of peace—business and financial monopoly, speculation, reckless banking, class antagonism, sectionalism, war profiteering.
They had begun to consider the Government of the United States as a mere appendage to their own affairs. We know now that Government by organized money is just as dangerous as Government by organized mob.
Never before in all our history have these forces been so united against one candidate as they stand today. They are unanimous in their hate for me—and I welcome their hatred.
I should like to have it said of my first Administration that in it the forces of selfishness and of lust for power met their match. I should like to have it said of my second Administration that in it these forces met their master.
http://millercenter.org/scripps/archive/speeches/detail/3307
Αγαπητέ Χριστάκη, ο FDR, γόνος πλούσιας και παλιάς οικογενείας, παλιού χρήματος, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος την σωστή στιγμή στο σωστό μέρος, τον σωστό χρόνο... Από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να δώσει επιδόματα στους αγρότες του Νότου και της μέσης Αμερικής τα οποία τα έκλεβαν οι πάμπλουτοι ιδιοκτήτες της γης στην οποία δούλευα και μαύροι (γιοί σκλάβων) και λευκοί πάμπτωχοι αγρότες σαν δουλοπάροικοι. Επίσης προσπάθησε να μάθει τους αγρότες να αλλάζουν καρπούς ανάλογα με την εποχή ώστε να αναζωογονείται το έδαφος αλλά και πάλι οι ιδιοκτήτες αρνούνταν προτιμώντας να φυτεύουν συνέχεια βαμβάκι, ενέργεια η οποία στείρεψε το χώμα και εξ' ου και η ονομασία dust bowl της Great Depression των '30... Την ανάκαμψη, τελικά, την πραγματική ανάκαμψη, την έφερε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Ο FDR ήταν από τις ξεχωριστές και μοναδικές προσωπικότητες που σπάνια βγάζει η ιστορία... και σ' αυτόν χρωστάμε και την Social Security, η οποία σύντομα χρεοκοπεί και ήδη έχει γίνει αμελητέα ως βοήθεια στα γηρατειά.
ΔιαγραφήΤο γιατί τους Moore και κακό συναπάντημα τους λέω γελοίους είναι κάτι το οποίο δύσκολα θα το αποδώσω γιατί δεν είναι κάτι βασισμένο σε γεγονότα, αλλά σε κουλτούρα και πως λειτουργεί το μυαλό και η κρίση στις ΗΠΑ. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι και να στο συζητήσω δεν θα βρούμε περισσότερο ή λιγότερο δίκιο ή άδικο. Άλλωστε, το ακροατήριό τους και η "αγορά" τους είναι πολύ μεγαλύτερη εκτός παρά εντός Αγγλόφωνου κόσμου για λόγους που στην Αμερικανική κουλτούρα είναι ευνόητοι. Όπως είπα και πριν, τα μηνύματα τους περιέχουν αρκετές αλήθειες.
Αν θέλεις να "κάψουμε" τους κακούς, χαζούς και καλά παιδιά Αμερικανούς, "κάψε" τους. Άλλωστε το Αμερικανικό σύνταγμα δίνει σε όλους αυτό το δικαίωμα. Αν θεωρείς ότι έτσι όπως τα λες είναι Χριστάκη μου, περισσότερη δύναμη σε εσένα. Δεν έχω πρόβλημα με την γνώμη σου, και μια και δεν υπάρχει λόγος να την αλλάξεις, γιατί να προσπαθήσω; αν προσπαθούσα να σου αλλάξω την γνώμη θα ήμουν ένοχος αυτού εναντίων και λόγω του οποίου χτίσαμε την Αμερική...
Κι ο Βίκτωρας Ουγκώ ήταν από εύπορη οικογένεια. Στη κηδεία του πήγαν 2 εκ. άνθρωποι!
ΔιαγραφήΣχεδόν πάντα όσοι βελτίωσαν τον πλανήτη αυτό, ήταν από πλούσιες οικογένειες. Απλούστατα επειδή αν κάποιος παλεύει για να επιβιώσει, δύσκολο θα βρει χρόνο να κάνει κάτι παραπάνω. Η σκέψη και η κατανόηση θέλουν χρόνο και άνεση.
Το πρόβλημα δεν είναι ο πλούτος, το πρόβλημα είναι οι πλούσιοι που θεωρούν τους λιγότερο πλούσιους ως ανίκανους και ανάξιους και αντικείμενα εκμετάλλευσης. Πάντοτε αυτοί ήταν ο κανόνας. Και είναι γεγονός ότι σήμερα όλο και λιγότεροι εύποροι νοιάζονται για οτιδήποτε εκτός από την καλοπέρασή τους.
Βέβαια, πάντοτε οι σωστοί άνθρωποι ήταν οι εξαιρέσεις, και ο FDR και όλοι οι άλλοι είναι σπάνια φαινόμενα για οποιαδήποτε εποχή. Αυτοί όμως ήταν οι άνθρωποι που δημιουργούσαν μια καλύτερη κοινωνία από αυτή που βρήκαν. Σήμερα απλώς έχουν γίνει ακόμη πιο σπάνιοι απ' ότι παλιά.
Και πάντοτε υπήρχε και η "ιδεολογία" του "εαυτούλη": ΕΓΩ αξίζω γιατί είμαι πλούσιος / όμορφος / μορφωμένος / δουλευταράς / έξυπνος / πέτυχα / είμαι ευγενής / αριστοκράτης. Οι υπόλοιποι που δεν τα καταφέρατε ... κρίμα αλλά δεν με ενδιαφέρει!
Δεν είναι αμερικανικό φαινόμενο. Και πριν 300 χρόνια και πριν 2000 χρόνια οι εύποροι έτσι ήταν. Παντού. Απλώς σε κάποιες στιγμές προκύπτει ένας Σωκράτης, ένας Ουγκώ, ένας FDR που είναι αυτοί που κάνουν την κοινωνία να προχωρά παραπάνω. Και είναι κάτι που έχει ανάγκη ο πλανήτης σήμερα και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ που δίνουν και το παράδειγμα σε όλες τις υπόλοιπες χώρες.
Όπως σε όλα τα πράγματα όμως, είναι κάπως και θέμα στατιστικής. Πρέπει να υπάρχουν 100 συγγραφείς που γράφουν για τη φτώχεια για να βγει ένας Ουγκώ. Και βέβαια πρέπει να υπάρχουν και οι αναγνώστες. Σήμερα αυτό φαίνεται απομακρυσμένο σαν πιθανότητα γιατί όλοι είναι απασχολημένοι με τον εαυτό τους και μόνο.
Τα καλά παιδιά που δεν νοιάζονται για το τι συμβαίνει στα πιο κάτω στρώματα, δεν γράφουν ούτε στα συν ούτε στα μείον. Συνήθως κοιμούνται και πηγαίνουν με τη μάζα. Δεν τους ενδιαφέρει οτιδήποτε βαθύτερο, απλώς να περνούν καλά και να διασφαλίσουν τον εαυτό τους. Αν υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, τότε αν τύχει και προκύψει ένας Χίτλερ θα τον ακολουθήσουν, αν προκύψει ένας FDR θα ακολουθήσουν αυτόν. Τόσο απλά.
Το κλειδί είναι να γεννάει η κοινωνία αρκετούς ανθρώπους που νοιάζονται για τον δίπλα τους και για τον από κάτω τους, και να έχουν τα μάτια τους ανοικτά για το τι συμβαίνει πέρα από το σπιτάκι τους και να ψάχνουν να βρουν γιατί συμβαίνει αυτό. Όπως οι Roberts, Ehrenreich, Moor, κλπ. Μόνο έτσι υπάρχει μια στατιστική πιθανότητα κάποιος από αυτούς να τύχει να είναι ιδιαίτερα χαρισματούχος ώστε να βελτιώσει την κοινωνία.
Αγαπητέ μου Χριστάκη, παίρνω το τελευταίο σου σχόλιο σαν μια ευπρόσδεκτη και σωστή πρόσθεση σε αυτό το μπλογκ. Σ' ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΑλλά έχω μια εντύπωση, λανθασμένη ίσως, ότι το σχόλιο αυτό (ιδίως με την εισαγωγή του για τον Ουγκό) απευθύνεται σε εμένα επειδή τόλμησα να γράψω ότι ο FDR ήταν από εύπορη οικογένεια. Δεν φαίνεται άραγε ότι ο λόγος που το έγραψα ήταν για να δώσω ακριβώς την ίδια έμφαση που δίνεις και εσύ; Αν νόμιζες διαφορετικά, τότε, με όλο το θάρρος να προτείνω ότι ίσως να βρίσκεσαι μονίμως σε ένα aggressive stance και να εκλαμβάνεις λανθασμένα κάτι που σου δίνει την πρώτη εντύπωση ότι έχει λεχθεί εναντίων των πιστεύω σου, κι αν ακόμα αυτός που το είπε όχι μόνο δεν διαφωνούσε αλλά συμφωνούσε μαζί σου γράφοντας το. Take it easy :-) Relax. We're on the same side... most of the time.
ΥΓ. Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τόσα και τόσα που υπάρχουν για τον FDR βρήκες να πεις ότι: "Ο FDR ήταν από τις ξεχωριστές και μοναδικές προσωπικότητες που σπάνια βγάζει η ιστορία... και σ' αυτόν χρωστάμε και την Social Security, η οποία σύντομα χρεοκοπεί και ήδη έχει γίνει αμελητέα ως βοήθεια στα γηρατειά."
ΔιαγραφήΔηλαδή αυτό είναι το χειρότερο που βρήκες να πεις γι αυτόν;;;;!!!
Ότι έφτιαξε την SS και αυτή ... σύντομα χρεοκοπεί;;;;
:-)))
Και σου φαίνεται λογική η σύνδεση αιτίου-αποτελέσματος με το τι συμβαίνει (υποτίθεται) με την SS σήμερα, και τον δημιουργό της που πέθανε 67 χρόνια πριν; Στα 67 αυτά χρόνια τι έκαναν οι πρόεδροι; Και πόσοι από αυτούς πλησίασαν το ανάστημα του FDR;
Όσο για την ίδια την SS, τι συνέβαινε το 1935 και πόσους ηλικιωμένους έσωσε αυτό το μέτρο; Αν σήμερα δεν βοηθάει όσο πρέπει τους ηλικιωμένους, γιατί κανένας από τους προέδρους δεν φτιάχνει κάτι ακόμη καλύτερο που να τους βοηθά, όπως καλή ώρα είχε κάνει τότε ο FDR;
Τέλος, μήπως έχεις υπόψη σου ότι ψηφίστηκε με ψήφους 372 υπέρ και 33 κατά στο house, και 77 ψήφους υπέρ και μόνο 6 κατά στο senate;;;;;;
Φίλε μου Χριστάκη, αν παίξουμε ποτέ μπέης μπωλ μαζί, όταν πιάσεις το μπαστούνι, εγώ για καλό και για κακό θα φορέσω το κράνος μου του σκι και θα κρυφτώ πίσω από τον πάγκο!!
ΔιαγραφήΤην Social Security, ένα από τα σημαντικότερα κοινωφελή έργα του εικοστού αιώνα στην Αμερική, την έχτισε ο FDR και την κατέστρεψε ο Ρέγκαν και οι 2xΜπους! Γι αυτό έγραψα ότι χρεοκοπεί. Και χρεοκοπεί γιατί κανείς δεν συνέχισε το έργο του με την δική του καρδιά! Για ξαναδιάβασέ με! Τόσο χάλια Ελληνικά γράφω; ή μήπως εσύ είσαι νομίζεις ότι ο κόσμος όλος ("they") σε κατατρέχει;
Λάθος μου, Δημήτρη. Τελικά το κατάλαβα αντίθετα από αυτό που εσύ εννοούσες και γι αυτό αντέδρασα. Αυτό που έγραψες για τον FDR το έλαβα ως "yes, but ...". Φταίει και το ότι σε έχω κόψει ως ρεπουμπλικανό, και γι αυτό είμαι και λίγο προκατειλημμένος σε όσα γράφεις! Καθώς ξέρεις, τα τελευταία χρόνια οι ρεπουμπικανοί επιτίθενται σε όλα όσα (κατά τη γνώμη μου) ωφελούν τον απλό κόσμο, ακόμη και στην SS. Ακόμη και εναντίον του FDR. Σε λιγάκι θα αρχίσουν να αφήνουν υπονοούμενα και για τον Ουάσιγκτον!...
ΔιαγραφήΟ στόχος τους μοιάζει να είναι μια τελείως εκβαρβαρισμένη κοινωνία. Όπου ο δυνατός σκοτώνει τον αδύνατο, χωρίς να έχει καν τύψεις. Και οι απλοί άνθρωποι την έχουν καταπιεί αυτή τη φιλοσοφία, και δεν καταλαβαίνω γιατί. Πως γίνεται αυτοί που υποφέρουν να μην καταλαβαίνουν καθόλου τι γίνεται; Πως γίνεται να μην συζητιούνται καν αυτά τα θέματα;
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι από την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό και την Επιστήμη, σιγά-σιγά (αλλά δυστυχώς σταθερά!) επιστρέφουμε στον Φεουδαλισμό, και οι περισσότεροι δεν θέλουν ούτε να το συζητήσουν.
Και βέβαια, αυτά τα θέματα δεν είναι "αμερικανιές" όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί συμπατριώτες μας. Η φιλοσοφία ζωής είναι ένα από τα κύρια προϊόντα που εξάγουν οι ΗΠΑ. Με πολλούς τρόπους, και με το Χόλιγουντ, και με τους σπουδαγμένους εκεί, και τους MBA, και με τις τράπεζες, και βεβαίως με την Wall Street.
Τέλος, δεν με κατατρέχει κανείς, ούτε έχω τέτοιες φοβίες. Απλώς έχω πάθος στο διάλογο, ειδικά για θέματα που τα θεωρώ πολύ σοβαρά για το μέλλον των παιδιών μου και του πλανήτη ολόκληρου. Πάντα όμως μέσα σε ευπρεπή πλαίσια. Μην προσπαθείς τόσο πολύ να με ψυχολογήσεις. Ούτε πρόκειται να σου πουλήσω, ούτε πρόκειται να μου πουλήσεις τίποτα! Πιθανότατα δεν θα συναντηθούμε καν. Από την πλευρά μου απλώς συζητώ κάποια θέματα που θεωρώ σημαντικά με κάποιον που τον θεωρώ ενδιαφέροντα τύπο, κοσμογυρισμένο και έξυπνο.
Πράγματι οι συμφωνίες με τη τρόικα ήταν μία αποτυχία, ίσως είμαι ευγενικός..., αλλά φοβάμαι ότι δεν έχουμε άλλο τρόπο να βρούμε χρήματα. Το ιδανικό θα ήτανε να μειώναμε τις αμυντικές δαπάνες και να φορολογούσαμε την Εκκλησία αλλά αυτό μάλλον είναι ευσεβής πόθος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθατε, Ιωάννη Κ.
ΔιαγραφήΜάλλον είναι ...ευγενικό να πούμε ότι οι συμφωνίες με την ομάδα αντιπροσώπων των τριών κέντρων που ρυθμίζουν τις οφειλές μας ήταν, απλά, αποτυχία. Από πρώτη άποψη για τα γνωστά: ότι από τον Ιανουάριο του 2010 ούτε εμείς αλλά ούτε εκείνοι είχαν μπορέσει να συλλάβουν το πλάτος και βάθος του προβλήματος και τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν συνεχώς λιγότερα και διαφορετικής κατεύθυνσης από ότι έπρεπε. Μπορούμε να πούμε σίγουρα ότι η Μέρκελ άργησε να μπει στο νόημα του επείγοντος της κατάστασης χάνοντας έξι πολύτιμους μήνες, και ότι ο Γιωργάκης δεν είχε ιδέα πως να διαπραγματεύεται, κι ας τον έχουμε όλοι για "Αμερικανάκι".
Όμως υπήρχε και ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο βλέπω εγώ τουλάχιστον, και αυτό είναι πως η νοοτροπία και η κατανόηση του σύμπαντος εκ μέρους του Έλληνα και ως ανθρώπου και ως πολιτικού απείχε παρασάγγας από την νοοτροπία του Δυτικού. Κι ας μιλούσαν Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά ή με διερμηνείς, ούτε εμείς τους καταλάβαμε ποτέ ώστε να παίξουμε σωστό πόκερ στο τραπέζι τους, ούτε εκείνοι μας πήραν ποτέ σοβαρά ούτε τους δώσαμε λόγο να μας πάρουν σοβαρά.
Το να κόψουμε χρήματα από την άμυνα θα είχε άλλες σοβαρές προεκτάσεις και εμφανείς αλλά και υποτραπέζιες. Η εκκλησία είναι μέρος του δημοσίου, η περιουσία της είναι δημόσια και οι παπάδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι πράγμα που δεν το συνειδητοποιούν πολλοί, οπότε στην πραγματικότητα δεν νομίζω ότι η εκκλησία θα είχε πραγματικά όσο βαθειά σεντούκια νομίζουμε, αλλά, και ελάχιστα να είχε έπρεπε η ίδια η Ελληνική αυτοκέφαλη και ανεγκέφαλη εκκλησία να προσπαθήσει να βοηθήσει με κάποιο τρόπο την πατρίδα του ποιμνίου, και το ποιμνίο, και σε αυτό μένει παγερά σιωπηλή.
Τα επόμενα χρόνια ο κόσμος θα αλλάξει περισσότερο από όσο υπάρχει δυνατότητα να φανταστεί κανείς και η Ελλάδα θα είναι ένα πολύ μικρό μέρος του τι πρόκειται να γίνει. Θα πρέπει να επιβιώσουμε όπως μπορέσουμε και ευσεβής πόθος θα είναι να το κάνουμε μονιασμένοι, αν και αμφιβάλω...
Καλό βράδυ, και ευχαριστώ.
Δεν ξέρω τι ακριβώς είχε στο κεφάλι του ο ΓΑΠ όταν έκανε τις διαπραγματεύσεις αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από εξωτερικούς εχθρούς, ακόμα και αν κινδυνεύαμε το αυτονόητο θα ήταν να φτιάχναμε έναν αξιόμαχο στρατό κάτι που δεν συμβαίνει.
ΔιαγραφήΠράγματι η περιουσία της Εκκλησίας είναι Δημόσια αλλά μόνο στα χαρτιά, το τελευταίο και προκλητικό παράδειγμα είναι ότι εξαιρείται από το χαράτσι της ΔΕΗ, εγώ και εσύ το πληρώνουμε...
Σίγουρα ο τρόπος σκέψης του μέσου Έλληνα απέχει παρασάγγας από του νοοτροπία του Δυτικού και ο ΓΑΠ δεν ήταν εξαίρεση :( Είναι ένας από τους λόγους που έχουμε τόσα πολλά προβλήματα σαν χώρα...
Καλησπέρα Ιωάννη Κ. Ο ΓΑΠ ήταν μια κωμικοτραγική φιγούρα που καλύτερα να είχε απασχολήσει ψυχολόγους, όσον αφορά τα προβλήματα που πατεράδες και παππούδες ρίχνουν στους ώμους των λιγότερο χαρισματικών παιδιών, παρά το Ελληνικό κράτος, όπως και το αποσχόλησε. Τώρα βέβαια το γιατί τον εξέλεξαν οι ψηφοφόροι είναι άλλη συζήτηση...
ΔιαγραφήΗ Ελλάδα βέβαια δεν κινδυνεύει από εξωτερικούς εχθρούς υπό την έννοια ένοπλης συρράξεως, αλλά οι πόλεμοι την σήμερον ημέρα δεν γίνονται πια με όπλα. Τουλάχιστον, όχι στην "Δύση". Τα συμβόλαια για αγορά όπλων όμως, και μάλιστα αγορά από τα εργοστάσια των αγαπητών εταίρων, είναι άλλη υπόθεση.
Αν ξεχάσουμε για μια στιγμή ότι μιλάμε για την "Εκκλησία" και τα κτήρια της, και ας υποθέσουμε ότι μιλάμε για τα κτήρια των Κρατικών Νηπιαγωγείων "Η Ωραία Ελλάς", και τον μισθό των νηπιαγωγών που πληρώνονται από το κράτος. Θα ρωτούσαμε, σίγουρα, αν είναι πράγματι απαραίτητα τόσα νηπιαγωγεία, αλλά δεν θα ρωτούσαμε γιατί δεν πληρώνουν χαράτσι στην ΔΕΗ, εφ΄ όσον τον φόρο του κράτους επί κρατικού κτηρίου το κράτος θα τον πλήρωνε από την άλλη του τσέπη...
Και πάλι, ευχαριστώ.
Δημήτρη καλημέρα. Άργησα να περάσω, συγχώρα με!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό δεν ήταν όνειρο Δημήτρη, ανταπόκριση από το πρακτορείο REUTERS! Πέρα από τη σάτιρα με την οποία καυστικά σχολιάζεις τα γεγονότα, νομίζεις ότι τέτοιοι διάλογοι δε γίνονται; Ή μήπως επειδή είναι καμουφλαρισμένοι πίσω από έντεχνα στολισμένα λόγια, το νόημα είναι διαφορετικό;
Πάντως, για τον καφέ, έχω μόνο να παρατηρήσω το γεγονός ότι η διαφήμιση που επικαλείσαι είναι από τις πιο πετυχημένες αφού κατάφερε να αλλάξει ακόμα και στη συνείδησή μας την ονομασία του!
Μπορεί η φίλη Roadartist να έπιασε ακριβώς όλα τα υπονοούμενα της ανάρτησης, αλλά εσύ έπιασες το γεγονός ότι, πέρα από το δεικτικό χιούμορ και την ειρωνεία της ανάρτησης, αυτές ήταν οι διαπραγματεύσεις που κάναμε, τρομάρα μας. Σ' ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΈρχεται απογευματάκι και η ώρα για ένα τούρκικο βαρύ γλυκό φίλε μου. Με γλυκαντικό για διαβητικούς φυσικά! Καλό σου απόγευμα.
Συγγνώμη από όλους για την σχεδόν 48ωρη απουσία και καθυστέρηση στην απάντηση! Πολύ-πολύ δουλειά να παραδώσω, χιονοθύελλα, διακοπές ρεύματος, κάηκε ο βοηθητικός μετασχηματιστής/μπαταρία ρεύματος, και είμαστε αποκλεισμένοι. Αλλά το ρεύμα τώρα είναι σταθερό, τέλειωσα την δουλειά, και η Μαργαρίτα πήρε τα εργαλεία της, κάθισε στο χαλί και διόρθωσε τον μετασχηματιστή. Θα απαντήσω σε λίγο στην Καρυάτιδα, τον Χριστάκη και Ιωάννη Κ. Καλή σας μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια σημείωση: μήπως να ξανασκεφτείς τον τρόπο που εμφανίζονται τα σχόλια; Αυτός που επέλεξες σίγουρα έχει θετικά στοιχεία. Όμως κατά τη γνώμη μου ο απλός γραμμικός χρονολογικός τρόπος κάνει πιο εύκολη την παρακολούθηση ενός θέματος, ειδικά για όσα γράφουν οι άλλοι. Τώρα είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσω τι γράφηκε από ποιον και πότε. Πρέπει κάθε φορά να "σκανάρω" όλα τα σχόλια, πράγμα που δεν γίνεται. (Φυσικά δικό σου είναι το blog και κάνεις ότι σου αρέσει και σε βολεύει εσένα.)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Χριστάκη, ενδιαφέρον το ότι με είχες κόψει για Ρεπουμπλικάνο, γιατί δεν είμαι μόνο Δημοκρατικός από βαθειά πεποίθηση, αλλά είμαι εγγεγραμμένος, και υπογεγραμμένος στα κατάστιχα της πόλης μου εκεί, ως Δημοκρατικός εκ πεποιθήσεως! Έχω πάντα ψηφήσει Democrats και οι ποιό ικανοποιητικές εκλογές της ζωής μου ήταν όταν ψήφιζα τον Τέντυ Κέννεντυ για Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης. Το 2008, αν είχε προκριθεί η Χίλαρυ θα είχα πάει στις ΗΠΑ μόνο και μόνο για να την ψηφίσω δια ζώσης. Ο Ομπάμα ήταν σωστότερη εκλογή, αλλά όχι για την συγκεκριμένη εποχή. Η Πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο Νομοθετικό του έδεσαν τα χέρια το 2010 αλλά τουλάχιστον έκαναν περισσότερους να δουν πόσο άχρηστοι είναι οι Ρεπουμπλικάνοι.
ΔιαγραφήAnyway! Έχω στο ράφι μου το DVD της ταινίας The Way We Were με την Μπάρπρα Στράιζαντ, και αν δεν ήμουν Δημοκρατικός θα ερχόταν η ίδια να μου κατάσχει την κόπια!
Μεταξύ του Tea Party και των μηδενικών που τρέχουν για την Ρεπουμπλικάνικη πρόκριση (Συμπεριλαμβανομένου του πρώην κυβερνήτη μας υπό του οποίου βρισκόμουνα στην Μασαχουσέτη), μου φαίνεται ότι έχουμε εξασφαλίσει άλλα 4 χρόνια Δημοκρατικού Εκτελεστικού. Τα δύο νομοθετικά μόνο μη μας βγουν από σπόντα πάλι!
Πάντως μην ξεχνάς ότι καμιά 150αριά εκατομμύρια ανθρώπων προτιμούν του Ρεπουμπλικάνους. Προσωπικά πιστεύω ότι η καλύτερη άμυνα, ή επίθεση, σε κάτι που θεωρούμε λάθος, είναι να κατανοούμε το πως και γιατί σκέφτονται όπως σκέφτονται στα σοβαρά: όχι απλά να τους βρίζουμε και να προσπαθούμε να αποδείξουμε τον λόγο για τον οποίο έχουν άδικο :-) Δεν είναι χαζοί: ξέρουν τα επιχειρήματα των Δημοκρατικών αλλά έχουν τους δικούς τους λόγους να τα απορρίπτουν. Πρέπει να κατανοήσουμε αντικειμενικά τους λόγους που μας απορρίπτουν για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα δικά μας πιστεύω (όπως, μέσες άκρες λες και εσύ στο σχόλιό σου αν δεν κάνω λάθος).
Και πράγματι, το έχω πει συχνά σε αυτό το μπλογκ ότι η ανθρωπότητα εισέρχεται σίγουρα και καθαρότητα σε μια νέα εποχή σκοταδισμού και "Μεσαίωνα".
Και βέβαια το ξέρω ότι δεν "σε κατατρέχει" κανείς :-) Πλάκα έκανα λέγοντας ότι στάσου ρε παιδί, τα ίδια λέμε!
Τέλος, έχεις απόλυτο δίκιο για τα σχόλια! Δεν τα έκανα εγώ έτσι: εμφανιστήκαν ξαφνικά και είναι προσκολλημένος ο κώδικας στην αρχική template που χρησιμοποίησα για το μπλογκ. Προσπάθησα να τα αλλάξω ήδη, στα εύκολα, αλλά δεν γίνεται. πρέπει να μπω στο design το οποίο είναι βαρύ και με το μόντεμ του χωριού μας θα μου πάρει ώρες! Ίσως μάλιστα να μην αλλάζει ούτε εκεί άρα θα πρέπει να βρω καινούργια template και να αλλάξω όλο το design. Αν ξέρεις κάποιο τρόπο που δεν τον ξέρω πες μου!
Και σου απαντώ εδώ αντί στο παραπάνω σου για να βρίσκεται πιο εύκολα :-)
Καλό σου απόγευμα.