Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Ηθικά

 



Από τις 9 Απριλίου 2011, δηλαδή εδώ και 13 χρόνια, 6 μήνες, 3 βδομάδες και 4 μέρες, ή, 1.240 από τις 1.394 αναρτήσεις μου, χρησιμοποιώ μια μόνο λέξη για τον τίτλο κάθε ανάρτησης, για διάφορους λόγους, και ο μονολεκτικός τίτλος της κάθε ανάρτησης έχει γίνει μέρος της ταυτότητας του μπλογκ. Συνήθως αυτό είναι πολύ εύκολο και, που και που χρειάζεται λίγη σκέψη για να βρεθεί η μία λέξη. Σήμερα για πρώτη φορά ήταν αρκετά δύσκολο.


Ο τίτλος της σημερινής ανάρτησης θα έπρεπε να είναι «Ηθική και άλλα Διηγήματα». Μια λέξη θα σήμαινε να ονομάσω την ανάρτηση ή «Ηθική» ή «Διηγήματα». Την ονόμασα τελικά «Ηθικά», ελπίζοντας ότι οι αναγνώστες πιθανόν να σκεφτούν, ή να ξέρουν, ότι η όποια ηθική δεν είναι παρά το διήγημα, η αφήγηση, της ζωής του καθενός.

Στις οικογένειες των οποίων αποτέλεσμα είμαι εγώ, οι γονείς, παππούδες και προ-λοιποί, ζουν μέχρι γύρω τα μέσα της δεκαετίας των ’70 τους χρόνων, πράγμα που σημαίνει ότι, καθώς ετοιμάζομαι να μπω στα 67, έχω μπροστά μου κάπου μεταξύ 5 και 11 χρόνια. Αν προσθέσουμε την ζωή και τον αέρα στο χωριουδάκι στο βουνό, υγιεινότερη από την συνήθη τροφή, εδώ στο βουνό, και το καλύτερο σύστημα υγείας που γνώρισα ποτέ στις χώρες που έζησα, ίσως να προσθέσει κανείς κάπου 5 ακόμα χρόνια για αναμενόμενα 10-16. Είναι βέβαια πιθανόν να αρχίσω την γυμναστική και την εξάσκηση, να προσέχω περισσότερο τον διαβήτη μου, να σταματήσω το κάπνισμα …και μόλις τα κάνω αυτά να με πατήσει λεωφορείο ή να με χτυπήσει μετεωρίτης.

Τέλος πάντων, το γεγονός είναι ότι έχω μπροστά μου πολύ λιγότερο μέλλον από όσο έχω παρελθόν πίσω μου.

Ευτυχώς, στο ένστικτό μου και στην σκέψη και συνείδησή μου, η ύπαρξη δεν είναι μια μονοδιάστατη ευθεία γραμμή από την γέννηση μέχρι το ξαφνικό τέλος. Είναι μια σφαίρα τρισδιάστατη την οποία ο θάνατος, ως μέρος της ζωής, δεν την σταματά αλλά την συμπληρώνει. Καθώς μπαίνουμε από τον χώρο και γραμμικό χρόνο στον χωροχρόνο, όπου ο χρόνος είναι και άπειρο και μηδέν, συνάμα. Όταν έρθει θα έρθει σαν παλιός φίλος. Κάτι είναι κι’ αυτό.

Όμως είναι φυσικό καθώς πλησιάζει κανείς το ολικό συμπλήρωμα να θέλει να έχει βάλει τα πάντα, το κάθε τι στην θέση του. Σε θέσεις που να αντιπροσωπεύουν το σύνολο της ύπαρξής του. Ειλικρινά και χωρίς δικαιολογίες ή αυταπάτες. Να απεικονίζει σωστά το διήγημα της ηθικής που έχτισε.

Ο Κώστας ήταν ο τελευταίος με την ιδιαίτερη ορθογραφία του επωνύμου μας, το οποίο ξεκίνησε στην Γαλλία τον 14ο αιώνα, και με διάφορες ορθογραφίες πέρασε στην βόρεια Αγγλία, την Ισπανία, την Βόρειο Αμερική, και για μας στο Αϊβαλή και στην Πόλη, καταλήγοντας στην Αθήνα και την Βοστώνη. Τώρα όμως που ο Κώστας πέταξε προς την Δύση, χωρίς εγγόνια για μένα, εγώ, για την δική μας ορθογραφία του επωνύμου στα Ελληνικά, είμαι ο Τελευταίος των Μοϊκανών.

Όπως εξήγησα στην πρόσφατη ανάρτηση «Είμαι», η πατρίδα μου είναι ολόκληρο το Σύμπαν και το Έθνος μου όλη η Ζωή στο Σύμπαν. Η υπηκοότητα που επέλεξα σαν δική μου είναι τα Ενωμένα Κράτη της Αμερικής. Την Ιταλική υπηκοότητα δεν την είχα επιλέξει τόσα χρόνια από το 2008, επειδή δεν αισθάνομαι ότι ζω στη Ιταλία αλλά απλά στο σπιτάκι μας, στο χωριουδάκι μας στο βουνό μας. Αν είχα ποτέ αισθανθεί ότι ζω στην Ιταλία, θα είχα πηδήξει στην Μεσόγειο και θα ειχα κολυμπήσει στην Αμερική με την Μαργαρίτα στους ώμους μου. Αλλά, το 2020 καθώς επιστρέφαμε στην Ιταλία από τον εορτασμό της ζωής του Κώστα σκέφτηκα ότι θα ήταν μια πράξη σεβασμού προς την χώρα όπου θα συμπληρώσουμε την ζωή μας να έχω την υπηκοότητά της. Κι’ έτσι, το 2025 θα γίνω και Ιταλός υπήκοος.

Γεγονός το οποίο αφήνει την ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα.

Πολύπλοκη ερώτηση. Αλλά θυμάμαι ένα καλαμπούρι που είχε πει την δεκαετία των ’60 ο Αμερικανός κωμικός Lenny Bruce. Είχε πει ότι, καθημερινά άνθρωποι εγκαταλείπουν την εκκλησία και ξαναβρίσκουν τον Θεό. Το νόημα είναι ότι η πραγματική ουσία του οτιδήποτε δεν βρίσκεται απαραίτητα εκεί που την έχει βάλει το στερεότυπο μιας κοινωνίας, αλλά ίσως να πρέπει να απομακρυνθεί κανείς από τα στερεότυπα για να βρει την βαθύτερη ουσία.

Πως λοιπόν μπορώ να κρατήσω μέσα μου τις ρίζες μου, από τους Μινωικούς στους Δωριείς στους Αχαιούς, τους Ίωνες, τους Αιωλείς, τους Δαναούς, τους Αθηναίους, τον Αλέξανδρο, τους Ρωμιούς… το αριστούργημα Σέργιος και Βάκχος του Καραγάτση, την Αναφορά στον Γκρέκο του Καζαντζάκη, το Παραμύθι Χωρίς Όνομα της Πηνελόπης Δέλτα... την Ιστορία, την παράδοση, τις ιδέες, την λογοτεχνία… ότι μπήκε μέσα μου από τότε που γεννήθηκα μέχρι που άνοιξα τα φτερά μου και δέχτηκα τόσα μα τόσα άλλα, από παντού, από το Σύμπαν…

Πως μπορώ να υφάνω μια κλωστή που να με συνδέει απ’ ευθείας με όλα αυτά χωρίς να μαγαρίζεται από το στερεότυπο της σημερινής γελοίας κοινωνίας όπου κατάντησαν την Ελλάδα οι λεγόμενοι νεοέλληνες με την πλήρως παιδαριώδη και κακεντρεχή άγνοια, εθνικισμό και αλαζονεία τους…

Πως μπορώ να προχωρήσω το διήγημα της δικής μου Ηθικής ώστε να αισθάνομαι ειλικρινής;

Όταν πάρω την Ιταλική υπηκοότητα του χρόνου, με την οποία μπορώ να παραμείνω πολιτογραφικά και Ευρωπαίος συνάμα με την υιοθετημένη μου Αμερική, θα πρέπει να κάνω ότι χρειάζεται για να αποποιηθώ την Ελληνική υπηκοότητα. Τότε μόνο μάλλον θα μπορέσω να ξαναβρώ την Ελλάδα που αγαπώ, μέσα μου.



~~~




6 σχόλια:

  1. Υπάρχει ομορφιά στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Αμερική, παντού στον κόσμο ή μάλλον σε αυτά τα σημεία του κόσμου, υπάρχει και με το παραπάνω παρ' όλες τις ασχήμιες τους, μα σε άλλα σημεία, πια με τόσους πολέμους δίπλα μας, δυστυχώς δεν υπάρχει. Τα βλέπω κάθε μέρα να πετάγονται στην οθόνη, εικόνες με σκοτωμένα παιδιά κλπ και παθαίνω επιπλέον ...θλίψη. Πολύ ιδιαίτερη, προσωπική ανάρτηση... Η δε φωτογραφία όλα τα λεφτά, και ταιριαστή η φράση στην μπλούζα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι! Αγαπητή μου Roadartist! Ομορφιά υπάρχει παντού, και φυσική και νοητή, αρκεί να έχουμε στην ψυχή μας την χαρά που βοηθά να αναγνωρίζουμε την ομορφιά!

      Και να μπορούμε να την κρατάμε στην ψυχή μας, πάνω από τα άλλα, που δεν είναι όμορφα…

      Οι εικόνες με τα σκοτωμένα παιδιά, με τους ανθρώπους που πεινάνε και με εκείνους που καταδυναστεύονται είναι αληθινές, είναι η πραγματικότητα. Αυτές οι εικόνες δυστυχίας. από την αρχή των Homo Sapiens μέχρι χτες είναι τα μπαγκάζια που κουβαλάμε. Οι εικόνες που βλέπουμε σήμερα είναι υπευθυνότητά μας. Ο κάθε ένας από εμάς είναι υπεύθυνος να βάλει το βοτσαλάκι του για να τις απαλύνει, καθώς άλλοι τις διαιωνίζουν.

      Self portrait, Hasselblad 500CM, London, August 1983. T-shirt: July 1983, Boston. 😊

      Να ‘σαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Δεν μπορείς να αποποιηθείς την ελλ. υπηκοότητα. Το δοκίμασα, προσπάθησα πολύ - ανεπιτυχώς. Δαιδαλώδη γραφειοκρατικά τρεχάματα θα σε εξαντλήσουν μέχρι να πεις "... κι εσύ κι ο γρύλος σου".
    Γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι ο χρόνος που πρέπει να επενδύσεις σε βλακώδεις διαδικασίες [*] δεν αξίζει το προσδοκώμενο αποτελεσμα.
    Με μια επιφύλαξη ότι ίσως έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε που προσπάθησα εγώ - αν και δεν το θεωρώ πιθανό.

    Η ελληνική υπηκοότητα είναι μια ρετσινιά που δεν βγαίνει εύκολα.

    [*] Μου ζήτησαν χαρτί από τον ιερέα της ενορίας που με βαφτισε ότι εγκρίνει την αποποίηση. Οταν ρώτησα τι σχέση έχει η εκκλησία με μια κρατική ιδιότητα μου απάντησαν "ετσι γίνεται εδώ".
    Θεώρησα προσβλητικό για την προσωπικότητα μου, ότι η απόφαση για το αν είμαι έλληνας ή αυστραλός ή κινέζος περνάει (και) από την έγκριση ενός παπά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, ναι… Έχω ακούσει τις Ιστορίες για Αγρίους…
      Ποιες χρονιές προσπάθησες;

      Το να μπλέξουν την εκκλησία για να βάλουν όσα εμπόδια είναι δυνατόν, είναι νόμιμο και …φυσικό, επειδή κατά το Ελληνικό Σύνταγμα όχι μόνο δεν υπάρχει διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, αλλά το αντίθετο: κατά το Σύνταγμα, το Ελλαδιστάν είναι …Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών (Θυμίζει κάτι αυτό;😉) όπου καλωδιώνονται χέρι-σε-ώμο σε βαγγέλιο οι γελοίοι να ορκιστούν υπουργοί. Ευτυχώς και στα 18 χρόνια στην Αμερική και στα 17 χρόνια στην Ιταλία, και τα οχτώ στο Ήτα-Βήτα, υπάγομαι στο Φανάρι, είμαι επίτροπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φλωρεντίας και έχω φίλους ιερωμένους σε δύο Ηπείρους και τρεις χώρες να βοηθήσουν. Και αν στην Τήνο που βαπτίστηκα και παντρεύτηκα τον πρώτο γάμο έχουνε πρόβλημα, θα τους δώσω να διαβάσουν την ανάρτησή μου «Πασχαλινά» να με αφορίσουνε https://dimitristhinks.blogspot.com/2024/02/blog-post_20.html. Άλλωστε τον γάμο της Ελληνικής Αυτοκέφαλης και Ανεγκέφαλης Εκκλησίας από την Τήνο τον έλυσε η Αρχιεπισκοπή Βορείου Αμερικής.

      Με τρεις υπηκοότητες και πάνω από 43 χρόνια στο εξωτερικό είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρω αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα διασκεδάζω προσπαθώντας 😊
      Όλα γίνονται αν δεν βαριέται κανείς… και το κάνει σκασμένος στα γέλια.

      Και, είναι κι’ αυτό: https://mitos.gov.gr/index.php/%CE%94%CE%94:%CE%91%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%99%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82_%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89_%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%91%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82

      Ένα από τα κλειδιά είναι ο νομικός προσδιορισμός του «γνησίου δεσμού με την Ελλάδα».

      Καλή, η εβδομάς, αγαπητέ μου Jolly Roger 😊

      Διαγραφή
  3. Πολύ τον γουστάρω τον συνδεσμο που εδωσες. Διαβασα με ιδιαιτερη προσοχη τις προυποθεσεις. Η εγκριση απο τον παπα της ενοριας (μοιαζει να) εχει πλεον καταργηθει.

    Αντι γι αυτο υπαρχει καινουργια προυποθεση που με αποκλειει: "ο αιτων δεν πρεπει να διατηρει οικογενειακους δεσμους στην Ελλαδα". Εγω εχω μια αδελφουλα που ζει στην Αθηνα. Ειναι αυτό αραγε οικογενειακος δεσμος; Η μηπως εννοουν να εισαι παντρεμενος με ελληνιδα;

    Ενδιαφερον ειναι και ο χρονος διεκπεραιωσης. Απο 150 εως 300 μερες (10μηνο).

    Παντως για μια αλλη διαδικασια, πολυ πιο απλη και πολυ πιο ευκολη, ο χρονος που δινουν ειναι 4 βδομαδες και εδω και 24 μηνες δεν μου την εχουν διεκπεραιωσει (αν και ολα τα δικαιολογητικα ειναι στα χερια τους). Δηλαδη 24Χ υπερβαση χρονου.

    Αν παρουμε την ιδια αναλογια καθυστερησης και για την ιθαγενεια, θα εχεις τελειωσει σε 300 Χ 24 = 7200 μερες = 20 χρονάκια.
    Θα κανεις την αιτηση οταν εισαι βρεφος και η υποθεση σου θα τελειωσει οταν απολυθεις απο φανταρος ;-) ;-) ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνω μόνο μια επιφανειακή «έρευνα» όποτε μού ‘ρχεται και φωνάζω Fuck it! I wannouttathere! This bullshit ain’t me! Son of a bitch! Fuck a duck! Και τότε πάω και διαβάζω τίποτα σαν αυτό που σου έστειλα παραπάνω, να ηρεμήσω.

      Πάντως, έχεις δίκιο για την εικοσαετία. Είναι δεκαεφτά χρόνια τώρα που προσπαθώ συνεχώς να πάω στη ΔΟΥ Εξωτερικού με όποιο τρόπο μπορείς να φανταστείς, και τελικά φαίνεται ότι θα βρεθώ επί τέλους εκεί αρχές του 2025…

      Σοβαρά, στο να πετύχω να αποποιηθώ την υπηκοότητα σε λιγότερο από διετία, μου δίνω ένα φίφτυ-φίφτυ, αν και θα μου πεις να βγάλω το μηδενικό από το πέντε… Πάντως, όταν πάρω την Ιταλική, και ξεκινήσω, θα ξεκινήσω με δικηγόρο, ή με δικηγόρους. Μόνος μου δεν πάω πλέον σε κανένα γραφείο Ελλαδιστανικού κράτους… Έν είμ’ λωλός! Απλά πέην ιν δε ας είμαι 😊

      Βέβαια, τα ούνα-φάτσα-ούνα-ράτσα ξαδελφάκια από ‘δω δεν πάνε πίσω. Ήμουνα ήδη 13 χρόνια παντρεμένος με Ιταλίδα και μόνιμος κάτοικος και φορολογούμενος, και είχα εκλεγεί και ελεγκτής του Δήμου σε εκλογές, γαμώ το, όταν έκανα την αίτηση και αρχίσανε να μετράνε χρόνια από την ημερομηνία της αίτησης. Όχι από την άδεια μόνιμης διαμονής και φορολογία. Μου είπανε ότι θα έβγαινε Απρίλιο του 2024 αλλά στο εν τω μεταξύ ψηφίσανε φασιστική κυβέρνηση που μισεί τους μετανάστες και τον Απρίλιο του ’24 μου είπανε ότι θα περιμένω άλλον ένα χρόνο μέχρι τον Απρίλιο του ’25, χωρίς καμία αιτιολογία.

      Πάντως, με στυλ, ανεμελιά και τραγουδώντας. Πότε τραγουδάω το Τρια Πουλάκια Κάθουνταν, και πότε το Σε Τούτη την Κακιά Σκουριά, Μάρμαρο δεν Πιάνει.

      Διαγραφή