Είχα ξεκινήσει
αυτή την ανάρτηση 7 Σεπτεμβρίου και την είχα αφήσει στα κιτάπια να την
ξαναπιάσω αργότερα. Εν τω μεταξύ, ο καλός φίλος Jolly Roger δημοσίευσε προχτές δική του ανάρτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία
είναι λεπτομερέστερη και με πολλές ακριβέστατες πληροφορίες και υποθέσεις –πολύ καλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη από
όσο θα είχα ολοκληρώσει εδώ.
https://anotherskipper.blogspot.com/2024/11/blog-post.html
Artificial Intelligence, Τεχνητή Νοημοσύνη.
Όταν μια έννοια περιγράφεται με δύο λέξεις, όπως «Τεχνητή Νοημοσύνη», ο ανθρώπινος νους δίνει περισσότερη σημασία στην μια από τις δύο λέξεις ως επεξηγηματική. Όταν ο νους επεξεργάζεται την έκφραση «Τεχνητή Νοημοσύνη», ποια λέξη άραγε θεωρεί καθοριστική; Την «Τεχνητή», ή την «Νοημοσύνη»;
Αν θεωρήσουμε την «Νοημοσύνη» ως καθοριστική λέξη, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για νοημοσύνη την οποία εκλαμβάνουμε ως γρηγορότερη και ανώτερη από το που θα μπορούσε να φτάσει η δική μας νοημοσύνη, και δίνουμε εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα.
Αν θεωρήσουμε την «Τεχνητή», ως καθοριστική λέξη, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για αποτελέσματα τα οποία επιτεύχθηκαν από τον βιολογικό εγκέφαλο, τον νου ανθρώπων σαν κι’ εμάς με όλα τα απορρέοντα όρια και ατέλειες, οι οποίοι προγραμμάτισαν το πως σκέφτεται η τεχνητή μέθοδος και δεν δίνουμε εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα περισσότερη από όση θα δίναμε στην γνώμη των οποιωνδήποτε συνανθρώπων, έστω και επαγγελματιών.
Οι άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους, αντιλαμβάνονται την λέξη «Νοημοσύνη» ως καθοριστική λέξη της τεχνολογίας που ονομάζουμε «Τεχνητή Νοημοσύνη» και αυτή η παρανόηση αντιπροσωπεύει τον καταλύτη ο οποίος ξεχαρβαλώνει τον πολιτισμό μας.
Εκλαμβάνουμε τα αποτελέσματα που
μας προσφέρει η «Τεχνητή Νοημοσύνη» ως σωστά, αξιόπιστα και ακριβή, και πράττουμε αναλόγως,
ενώ τα αποτελέσματα στην πραγματικότητα απορρέουν από μη-κριτική σκέψη
οργανωμένη τεχνολογικά από ανθρώπους σαν κι’ εμάς, βασισμένη στο ισοζύγιο του τι έχει γραφεί από ανθρώπους, σαν κι' εμάς. H απόλυτη αυταπάτη του εξυπνότερου από τους μεγάλους πιθήκους.
Επίλογος για έναν πολιτισμό:
Η δημιουργία του οτιδήποτε, παρουσιάζει μια πολύ καλή ερώτηση: είναι δυνατόν το δημιούργημα να είναι ανώτερο του δημιουργού; Στα περισσότερα φιλοσοφικά και θρησκευτικά πλαίσια, η έννοια ότι μια δημιουργία μπορεί να είναι ανώτερη από τον δημιουργό της θεωρείται παράλογη και παράδοξη, καθώς ο δημιουργός θεωρείται εγγενώς ως η πηγή και το θεμέλιο ό,τι έχει δημιουργηθεί, καθιστώντας αδύνατο τη δημιουργία να ξεπεράσει την προέλευσή της όσον αφορά την δύναμη, την γνώση ή την ύπαρξη.
Όμως, πως αλλάζει αυτό το τοπίο όταν, στην περίπτωση υπολογιστών με προγραμματισμένους αλγόριθμους οι οποίοι μιμούνται νοημοσύνη, οι υπολογιστές έχουν την προγραμματισμένη ικανότητα να μαθαίνουν όλο και περισσότερα καθώς τα προγράμματα τους τρέχουν; Είναι δυνατόν ένας αυτοβελτιονόμενος και εξελισσόμενος «νους», στο μέλλον, να υπερβεί τον νου ο οποίος τον δημιούργησε και τον προγραμμάτισε;
Ο ανθρώπινος νους που εφηύρε το πρόγραμμα βάση του οποίου η νοημοσύνη αυτοβελτιώνεται έγραψε το πρόγραμμα αυτοβελτίωσης βάση των μεθόδων που χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να μάθει, στο σχολείο και μέσω εμπειρίας.
Δηλαδή, ο άνθρωπος δημιούργησε την «Τεχνητή Νοημοσύνη» κυριολεκτικά καθ’ ομοίωσή του.
Άρα, η εξέλιξη της «τεχνητής νοημοσύνης» θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο που ακολούθησε η ανθρώπινη νοημοσύνη κατά την δική της εξέλιξη τα τελευταία 250.000 χρόνια και τα τελευταία 6.000 χρόνια.
Όταν ο ανθρώπινος νους φτάνει σε αδιέξοδο, εφευρίσκει μια αναπαράσταση συγκυρίας υποθέσεων η οποία του επιτρέπει να δεχτεί, με κάποια αναπόδεικτη λογική την αδυναμία του να κατανοήσει αυτό το οποίο έφερε την σκέψη του σε αδιέξοδο. Όταν ο ανθρώπινος νους δεν μπόρεσε να απαντήσει στις ερωτήσεις Τι Ειμαι; Που Είμαι; Γιατί Υπάρχω; Ο ανθρώπινος νους εφηύρε τον Θεό ώστε να μην χρειάζεται να σκέπτεται κάτι για το οποίο δεν δύναται να βρει απάντηση.
Καθώς η «Τεχνητή Νοημοσύνη» που δημιούργησε ο άνθρωπος αρχίσει να μαθαίνει και να βελτιώνεται, πως θα αντιδράσει όταν η σκέψη της φτάσει σε μια αφηρημένη έννοια, ή μια ερώτηση για την οποία δεν μπορεί να τεκμηριώσει απάντηση;
Πιστεύω ότι θα αντιδράσει με τον τρόπο και μεθόδους που την δίδαξαν οι δημιουργοί της. Και θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα που έφεραν οι δημιουργοί της. Την αποτυχία.
Το ότι ο πολιτισμός μας του εικοστού πρώτου αιώνα βασίζεται στην πίστη ότι μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα της «Τεχνητής Νοημοσύνης», είναι αυτό που θα κάνει τον πολιτισμό μας να καταρρεύσει.
Πρώτα, η Κοινωνική Δικτύωση έσπειρε την αμάθεια και την ηλιθιότητα (με την αρχαία Ελληνική έννοια της λέξης «ηλιθιότητα»). Αμέσως μετά, η εμπιστοσύνη στην «Τεχνητή Νοημοσύνη» θα φέρει το τέλος του πολιτισμού μας.
Η ίδια η «Τεχνητή Νοημοσύνη» θα πάψει να υπάρχει μια και δεν θα υπάρχει πλέον ηλεκτρικό από τη πρίζα στον τοίχο για να λειτουργήσουν οι υπολογιστές.
Η Φύση θα βασιλεύσει και πάλι στον πλανήτη καθώς τα τεκμήρια του μιας φοράς κι' ενός καιρού πολιτισμού μας θα χάνονται μέσα στα δάση, τις ζούγκλες και τους ωκεανούς. Μετά από χιλιετηρίδες, ακόμα και οι πυραμίδες θα έχουν γίνει άμμος.
~~~
Απο φιλοσοφικη σκοπια, ειμαι μαζι σου. Εχω παρομοιες σκεψεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο τεχνολογικη σκοπια, ... τα πραγματα ειναι γεματα με πολλες και πολυπλοκες μαθηματικες εξισωσεις. Δλδ. ειναι πολυ δυσκολο να τα περιγραψεις με λογια, ιδιως σε μη μαθηματικους ;-)
Γνωμη μου ειναι, οτι ο ορος "νοημοσυνη" ειναι εντελως παραπλανητικος. Καποιος καποτε τον καθιερωσε για αυτον τον τεχνολογικο τομεα και επειδη η λεξουλα ειναι πιασαρικη, εμεινε.
Εδω δεν ξερουμε ακομα το πως δουλευει η φυσικη νοημοσυνη, σιγα μην φτιαξουμε και τεχνητη.
Αμα βαλουμε και την "συνειδηση" μεσα, εχουμε χασει τα αυγα και τα καλαθια. Ναι μεν φιλοσοφουμεν ανευ μαλακιας (με την αρχαια εννοια του ορου), αλλα οι φιλοσοφικες μας τοποθετησεις εχουν πολυ μικρη σχεση με τα μηχανηματα - και ιδιως με τα προϊόντα - για τα οποια μιλαμε.
Οι κλασσικοι υπολογιστες ειναι Turing machines. Δηλαδη τους βαζεις ενα προγραμμα και __ξερεις__ εκ των προτερων τι θα κανει αυτο το μαραφετι. Τους λες δλδ "παρε αυτο το νουμερο της πιστωτικης και κλεισε μου μια πτηση Λονδινο-Ν.Υορκη". Αν σου κλεισει πτηση Λονδινο-Λισσαβωνα, ειτε αν χρεωσει αλλη πιστωτικη καρτα, ειτε αν χρεωσει τα διπλά, τοτε το μηχανημα ειναι χαλασμενο και το πηγαινεις στο σερβις.
Οι ΑΙ υπολογιστες - που δεν ειναι ΑΙ, αλλα τεσπα - δεν ειναι Turing machines. Η βασικη τους διαφορά ειναι οτι __δεν__ ξερεις εκ των προτερων τι αποτελεσμα θα σου βγαλει το μηχανημα. Και δεν μπορεις καν να ελεγξεις αν αυτο που θα σου βγαλει ειναι "σωστο". Πρεπει να εμπιστευτεις τυφλα οτι η μηχανη δεν τα σκατωσε.
Π.χ. σε καποιες περιπτωσεις ζητησαν απο το chatgpt ενα ασχετο κειμενο και το μηχανημα εβγαλε σαν αποτελεσμα ενα ναζιστικο παραληρημα που ελεγε χοντρικα "βαλτε τους ολους στους φουρνους".
Αυτο δικαιολογει εν μερει και το δεος που νιωθουμε μπροστα σε αυτα τσιγκινα κουτακια με τις λαμπιτσες τους. Δεν ξερουμε τι θα μας πουν και δεν ξερουμε αν μπορουμε να εμπιστευτουμε αυτο που θα μας πουν. Πόσο μαλλον οταν περναμε απο το "τι θα πουν" στο "τι θα κανουν".
Γιατι ειναι αλλο πραγμα να του λες "φτιαξε μου ενα βιντεο με δελφινια" και αλλο πραγμα να του λες "παρε αυτο το μαυρο στρογγυλο πραγμα με το φυτιλι και τοποθετησε το στο σημειο ταδε".
Γιατι το βιντεο βγει λαθος, το πετας. Αν ομως βαλει την βομβα στο λαθος σημειο, την πατησες.
1/2
2/2
ΑπάντησηΔιαγραφήΞαναλεω, προκειται για (πολυπλοκες) μαθηματικες εξισωσεις, που δεν εχουν απολυτως καμια σχεση με οτιδηποτε μπορει να ονομαστει νοημοσυνη - τεχνητη ειτε φυσικη.
Αυτες οι εξισωσεις ειναι recursive (δεν ξερω τον ελληνικο ορο) και περιεχουν ολοκληρωματα απο αγνωστες πιθανοτητες σε αγνωστο χρονικο αξονα.
Υπαρχουν λοιπον ειδικα προβληματα (π.χ. αναγνωριση φυσικης γλωσσας, ισορροπια μιας μπαλας ποδοσφαιρου πανω σε ενα ποδι, αυτονομη οδηγηση στο κεντρο της πολης, πτηση μαχητικου αεροπλανου πανω απο αγνωστο εδαφος) που οι κλασσικοι Turing machines υπολογιστες δεν μπορουν να λυσουν. Επειδη ακριβως στις Turing machines πρεπει να ξερεις απο πριν τι κανεις, ενω αυτα τα ειδικα προβληματα λυνονται μονο αν βασιστεις σε εξισωσεις με αγνωστες πιθανοτητες.
Φτιαξαμε λοιπον μηχανηματα που λυνουν μερικα προβληματα [*] βασιζομενα σε ενα ειδος εξισωσεων. Αυτο ΔΕΝ ειναι νοημοσυνη.
[*] Κατα διαβολικη συμπτωση (οχι και τοσο συμπτωση), ειδικα αυτα προβληματα ειναι προβληματα της πολεμικης βιομηχανιας και των μηχανισμων προπαγανδας. Κανενας απλος ανθρωπος δεν τα χρειαζεται.
Καλησπέρα αγαπητέ μου Jolly Roger 😊
ΔιαγραφήΥποθέτω ότι όλη η ανάρτησή μου αθροίζεται σε αυτό που έγραψες: δεν μπορείς καν να ελέγξεις αν αυτό που θα σου βγάλει ειναι "σωστό".
Και οι ερώτηση: τι σημαίνει νοημοσύνη.
Αφ’ ενός, νοώ σημαίνει σκέφτομαι, δηλαδή υπολογίζω. Αν μια μηχανή μπορεί να απαντήσει πόσο ισούται 1+1 τότε υπολογίζει, δηλαδή νοεί.
Η νοημοσύνη είναι κάτι το πιο πολύπλοκο: απλά, ίσως να σημαίνει: αν 1+1=2, τότε 54.531.874,9764+346.857,6987777754=54.878.732,67517778 ή, αν 1x1=1, τότε 2.784,645x498,34=1.387.699,9893. Μετά αντικαθιστάς αριθμούς με λέξεις: δηλαδή Αν το δέρμα ενός οργανισμού είναι λευκό, τότε τι αισθάνεται ο οργανισμός όταν βλέπει μπροστά του παρεμφερή οργανισμό με δέρμα μαύρο; Ή αν υπάρχει αρκετή τροφή για 1.000 οργανισμούς, αλλά υπάρχουν 1.500 οργανισμοί, τι θα κάνουμε με τους παραπανήσιους 500, και πως θα επιλέξουμε ποιοι από τους 1.500 είναι οι παραπανήσιοι; Αφού πρώτα επιλέξουμε πόση είναι «αρκετή» τροφή. Κατόπιν, πως θα αξιολογήσουμε το κατά πόσο (ίσως ποτέ 100%) είναι σωστή η απάντηση που προσφέρει ο υπολογιστής.
Αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος δημιουργήθηκε από οργανική φυσική εξέλιξη, οπότε λέγεται «φυσική νοημοσύνη», και μετά αυτός δημιούργησε μια μηχανή που μιμείται την ίδια λειτουργία, και την λέμε «τεχνητή νοημοσύνη», τότε ισχύει ότι η μηχανή δημιουργήθηκε επίσης από την φύση με ένα σκαλοπάτι δημιουργίας (το σκαλοπάτι είναι ο φυσικός οργανισμός που την δημιούργησε). Η ίδια λογική όπως οτιδήποτε αλλαγές κάνει στην βιόσφαιρα του πλανήτη ένας φυσικός οργανισμός, τότε οι αλλαγές γίνονται από την ίδια την φύση σε τυχαία εξέλιξη από τον οργανισμό τον οποίον δημιούργησε.
Δεν μπορούσα να μην απαντήσω κάτι με τον καφέ μου, αλλά πρέπει να τρέξω σε ραντεβού κάτω στην πόλη! Θα συνεχίσω όταν επιστρέψω σε κάμποσες ώρες 😊
Αν έχεις ήδη απαντήσει και στα παραπάνω, θα συνεχίσω με το σημερινό σου σύνολο νόησης!
Νά ‘σαι καλά!