Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Χρονολογία







Ο σημερινός Δυτικός (Ευρωπαϊκός) Πολιτισμός ξεκίνησε να διαμορφώνεται στην αρχική του πολιτιστική μορφή κατά τα δύο χιλιάδες οκτακόσια χρόνια από την απαρχή του Μινωικού Πολιτισμού πριν 5.100 χρόνια (3100 ΠΚΕ) μέχρι το τέλος του Ελληνικού Πολιτισμού με τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 Προ Κοινής Εποχής. Εν τω μεταξύ, νότια του Ελλαδικού χώρου, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, η Αίγυπτος των Φαραώ υπήρξε σταθερά εκεί από πριν 5.500 χρόνια (3500 ΠΚΕ) έως το τέλος της Περιόδου των (Ελλήνων) Πτολεμαίων Φαραώ το 30 ΠΚΕ. Οι Μεγάλες Πυραμίδες χτίστηκαν στην Γκίζα, δίπλα στο σημερινό Κάιρο μεταξύ πριν 4.600 και 4.500 χρόνια (2600-2500 ΠΚΕ). Ο Παρθενώνας, 2.000 χρόνια μετά τις πυραμίδες, τον πέμπτο αιώνα ΠΚΕ. Ο Μεγάλος Αλέξανδρος, εκατόν είκοσι χρόνια μετά τον Παρθενώνα, ένωσε πολιτιστικά τον Ελλαδικό χώρο, την Μικρά Ασία, Μέση Ανατολή, Αίγυπτο, Περσία, Αυγανιστάν, μέχρι τον Ινδό Ποταμό. Ο μόνος στρατηλάτης που, αντί να κατακτήσει, έδειξε την σοφία του να ενώσει πολιτιστικά.

Το σημαντικότερο γεγονός που καθόρισε την πολιτιστική πορεία της Ανατολικής Μεσογείου, και συνεπώς την μετέπειτα πορεία της Ευρώπης, ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Η ημερομηνία της έκρηξης αμφισβητείται μεταξύ του 1675 ΠΚΕ και του 1480 ΠΚΕ με πιθανότερες ημερομηνίες μεταξύ 1550 ΠΚΕ και 1500 ΠΚΕ.

Σημειωτέον ότι εκτός από την ίδια την έκρηξη είναι σίγουρο ότι υπήρχαν γεωλογικά γεγονότα, σεισμικά, εκκρίσεις αερίων, αλλαγές στην συμπεριφορά του εδάφους και της φύσης, στις πλάκες Ευρώπης και Αφρικής που συναντιόντουσαν στην Σαντορίνη, και πριν και μετά από την έκρηξη, πιθανότατα για περιόδους ίσως και αρκετών χρόνων πριν και μετά, γεγονότα αισθητά από τον Ελλαδικό χώρο μέχρι την Μικρά Ασία και την Αίγυπτο που τότε δεν θα φαινόντουσαν συνδεδεμένα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις προσπάθειες καθορισμού χρονολογίας γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την Εποχή του Χαλκού είναι η ασυμφωνία μεταξύ αρχαιολογικών πηγών αφ' ενός και επιστημονικού καθορισμού μέσω άνθρακα (radiocarbon dating) και επίσης δια της Αιγυπτιακής χρονολόγησης η οποία πάντα θεωρείται ακριβής. Οι τρεις αυτές μέθοδοι χρονολόγησης, απλά δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Επίσης, πέρα από αυτά, υπάρχει και η ασυμφωνία μεταξύ των προαναφερθέντων και της μυθολογίας των Θρησκειών.

Τα σημαντικότερα πολιτιστικά/κοινωνικά γεγονότα και περίοδοι που οριοθέτησαν και κατεύθυναν την εξέλιξη της Ιστορίας, γνωστής σε εμάς μόνο ως προϊστορία και μυθολογία, επικεντρωμένα και επηρεασμένα από την έκρηξη της Σαντορίνης είναι:

  • Η Έξοδος των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο, πιθανώς τον δέκατο έκτο αιώνα ΠΚΕ ή τον δέκατο τρίτο Αιώνα ΠΚΕ
  • Η Ταυτότητα του λαού των Ύκσος από το 1900 έως 1200 ΠΚΕ,
  • Η Ταυτότητα των Δαναών, πιθανώς 1700 έως 800 ΠΚΕ,
  • Η μετακίνηση Ινδοευρωπαϊκών πληθυσμών από νότια του Καύκασου μέχρι τα νότια Βαλκάνια, περίπου 2000 έως 1000 ΠΚΕ.
  • Η Παρακμή του Μινωικού Πολιτισμού, 1500 έως 1200 ΠΚΕ,
  • Η Πολιτιστική κατάρρευση της Ανατολικής Μεσογείου, 1200-1150 ΠΚΕ
  • Ο Τρωικός πόλεμος, μεταξύ 1200 και 1100 ΠΚΕ,
  • Οι επιδρομές των Ανθρώπων της Θάλασσας, μεταξύ 1200 και 1000 ΠΚΕ,

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν  στην Εποχή του Ελληνικού Πολιτισμού, 1200 ΠΚΕ έως 323 ΠΚΕ.

Βέβαια υπάρχει και η ερώτηση του αν αυτά είναι μεμονομένα γεγονότα ή σύνθετα, ή/και όχι ένα γεγονός στην κάθε περίπτωση αλλά μια συνέχεια γεγονότων τα οποία στην μυθολογία έμεινε ως ένα γεγονός. Παραδείγματος χάριν, έγινε η Έξοδος των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο με τον Φαραώ να τους επιτρέπει να φύγουν ή να τους εκδιώκει; ήταν μια Έξοδος ή μια συνέχεια αναχωρήσεων/μετακινήσεων επί δεκαετίες ή και αιώνες;

Κατά την Εβραϊκή Θρησκεία, γραμμένα στην τελική τους μορφή γύρω στο 500 ΠΚΕ και την Παλαιά Διαθήκη, οι Ισραηλίτες βρισκόντουσαν στην Αίγυπτο επί 400 περίπου χρόνια, όπου ξεκινώντας από περίοπτη θέση στην κυβέρνηση κατέληξαν σκλάβοι των Αιγυπτίων και ο Φαραώ τους επέτρεψε να φύγουν προς την γη Καναάν μετά από τις Δέκα Πληγές που έστειλε ο Θεός του Μωυσή στον Φαραώ και τους Αιγυπτίους.
  • Κατά την Ορθόδοξη Εβραϊκή παράδοση, η Έξοδος έγινε γύρω στο 1476 ΠΚΕ.
  • Κατά την Ιστορική ανάλυση, η έξοδος τοποθετείται γύρω στο 1300 ΠΚΕ.
  • Κατά διαδεδομένη ακαδημαϊκή και επιστημονική γνώμη, και οι δέκα πληγές του Φαραώ όπως και η διάβαση μέσω της χωρισμένης θάλασσας, μπορούν να εξηγηθούν επιστημονικά μέσω των διαφόρων φυσικών συνεπειών μια έκρηξης ηφαιστείου όπως της Σαντορίνης.

Ευθεία γραμμή 700 χιλιομέτρων μεταξύ της Σαντορίνης και της Αιγύπτου,
με ελεύθερη διάβαση πιθανού τσουνάμι από ανάμεσα στην ανατολική Κρήτη και την Κάσο
(δυτικά της Κάρπαθου).
Άνοιγμα 45 χιλιομέτρων μεταξύ Κρήτης και Κάσου.
Οσο για την Κρήτη, 110 χιλόμετρα νότια της Σαντορίνης: Η έκρηξη έγινε αισθητή σε μινωικές τοποθεσίες στην Κρήτη.
Στη βορειοανατολική Κρήτη, οι σεισμοί κατέστρεψαν τοποθεσίες όπως ο Πέτρας,
ενώ τα τσουνάμι ύψους 9 μέτρων σάρωσαν παράκτιες τοποθεσίες όπως το Παλαίκαστρο.
Τέφρα και ελαφρόπετρα έπεφταν σε όλο το νησί.

Όμως, η ασυμφωνία ημερομηνιών, μεταξύ έκρηξης της Σαντορίνης γύρω στο 1550 ΠΚΕ και πιθανών ημερομηνιών της «Εξόδου» 1476-1300 ΠΚΕ παρουσιάζει μια διαφωνία περίπου 250 ετών.

Η ύπαρξη των Ύκσος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την αφήγηση και τις ημερομηνίες.

Κατά την Εβραϊκή παράδοση και την Παλαιά Διαθήκη, ο Ιωσήφ ο οποίος γεννήθηκε το 1590 ΠΚΕ στο Πανταμ Αράμ, το Χαρράν της σημερινής Τουρκίας, και πέθανε στην Αίγυπτο κατά την δεύτερη ενδιάμεσο περίοδο της Αιγύπτου, δωδέκατος και νεότερος γιός του Ιακώβ και της Ραχήλ, και πατέρας μιας από τις Εβραϊκές φυλές, πουλήθηκε από τους αδελφούς του ως σκλάβος στην Αίγυπτο, όμως αφού απέδωσε σωστά τα όνειρα του Φαραώ ανήλθε στην θέση του δεύτερου πιο σημαντικού κυβερνώντα την Αίγυπτο μετά από τον ίδιο τον Φαραώ, και η οικογένειά του τον ακολούθησε εκεί, όπου τους επιτράπηκε να μείνουν στην γη του Γκόσεν, στο ανατολικό μέρος του Δέλτα του Νείλου.




Όμως ακριβώς εκεί, ιστορικά και με αρχαιολογικές ανακαλύψεις, στο ανατολικό μέρος του Δέλτα του Νείλου, υπάρχει η πόλη Αβάρις, η πρωτεύουσα του λαού Ύκσος (Hyksos) μιας σημιτικής φυλής Ισραηλιτών από την γη Καναάν, που βρισκόντουσαν στην Αίγυπτο πιθανώς από το 1900 ΠΚΕ οι οποίοι κυβέρνησαν την Αίγυπτο επί περίπου 100 χρόνια τον δέκατο έκτο αιώνα ΠΚΕ και τελικά εκδιώχθηκαν από την Αίγυπτο από τον Φαραώ Αχμόσε Ι, μεταξύ του 1650 και 1550 ΠΚΕ. Υπάρχει Ιστορική και ακαδημαϊκή εκδοχή του ότι οι Ύκσος ήταν οι Ισραηλίτες της Παλαιάς Διαθήκης. Όμως, και πάλι, υπάρχει ασυμφωνία ημερομηνιών. Άξιο λόγου του ότι η έκρηξη της Σαντορίνης και ο διωγμός των Ύκσος από την Αίγυπτο συμπύπτουν κάπου τον δέκατο έκτο αιώνα ΠΚΕ, αν και μπορεί να απέχουν πάνω από 250 χρόνια από την κοινά αποδεκτή ημερομηνία της Εξόδου.

Ο Ιωσήφ φορούσε, κατά και την Εβραϊκή παράδοση και την παλαιά Διαθήκη, το περίφημο ένδυμα των πολλών χρωμάτων, και, εντελώς ξεχωριστά και από άλλες πηγές Αιγυπτιακές, γνωρίζουμε ότι οι Ύκσος, σαν λαός, φορούσαν πολύχρωμο ρουχισμό κατά παράδοση.

Υπάρχει και η περεταίρω περιπλοκή της ύπαρξης και ταυτότητας των Δαναών.

Οι Δαναοί αναφέρονται στο Ομηρικό Έπος της Ιλιάδας ως μέρος των Αργείων και των Αχαιών που πολιόρκησαν την Τροία. Φοβού τους Δαναούς και Δώρα Φέροντες (το οποίο σήμερα στα Αγγλικά το λένε να φοβάσαι Έλληνες που σου φέρνουν δώρα). Κατά την Ελληνική παράδοση, και το βάζω σε εισαγωγικά επειδή το αντιγράφω από Ελληνικές πηγές, «οι Δαναοί ήταν Ελληνική φυλή», απόγονοι, σύμφωνα με τη μυθολογία, του Δαναού. Όμως… πάντα κατά την Ελληνική παράδοση και μυθολογία, «Ο Δαναός ήταν γιος του βασιλιά της Αιγύπτου («χώρας των Μελαμπόδων» όπως την αποκαλούσαν τότε) Βήλου, απογόνου της Ιούς, και της Αγχινόης ή Αγχιρρόης, κόρης του Νείλου, και δίδυμος αδελφός του Αιγύπτου. Ο Ευριπίδης αναφέρει ότι είχε αδέλφια και τους Κηφέα και Φινέα και κατά άλλο μύθο και τους Φοίνικα και Αγήνορα. Ο Βήλος πριν πεθάνει όρισε τον Δαναό ως βασιλιά της Λιβύης, όπου και ίδρυσε το ιερό του Άμμωνος, και τον Αίγυπτο βασιλιά της Αραβίας, την οποία και ονόμασε «Αίγυπτο». Ο Αίγυπτος απέκτησε 50 γιους και ο Δαναός 50 κόρες, τις Δαναΐδες, από τις γυναίκες που παντρεύτηκε: (Ευρώπη, Αντινόη, Τεγέα και Κασσιέπεια). Ο Δαναός φοβούμενος τους 50 γιους του Αίγυπτου καθοδηγούμενος από τη Θεά Αθηνά ναυπήγησε πλοίο με 50 κουπιά, και με αυτό έφυγε από την βόρειο Αφρική μαζί με τις κόρες του».

...τώρα, πως ο γίος ενός βασιλιά της Αιγύπτου ήταν πατέρας μιας «Ελληνικής φυλής» είναι άλλου Έλληνα ιστορικού θέσφατο. Η μονη εκδοχή μπορεί να είναι ότι οι Δαναοί συγχωνεύτηκαν, στις Μυκήνες, με τους Αχαιούς, και ως εκ τούτου θεωρήθηκαν πλέον «Ελληνική φυλή».

Ερευνώντας και την Εβραϊκή παράδοση βρίσκουμε την Εβραϊκή φυλή του Δαν, η οποία μετά την Έξοδο και επιστροφή στην Καναάν, μετακινήθηκε βόρεια της Καναάν στην Φοινίκη και ιστορικά πιθανόν να αποτέλεσε αργότερα μέρος των Λαών της Θάλασσας. Κατά την παράδοση η Ισραηλιτική φυλή Δαν κινήθηκε προς τον Ελλαδικό χώρο, προς το Άργος και τις Μυκήνες. Στις Μυκήνες έχει ανακαλυφθεί χρυσό αντικείμενο το οποίο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα και πιθανώς να αναπαριστά την κοιβωτό μέσα στην οποία φυλάσσονταν οι Δέκα Εντολές από το όρος Σινά τις οποίες σκάλισε σε δύο πέτρινες πλάκες ο Μωυσής. Άλλη παράδοση (εκείνη του Δαναού με τις 50 κόρες που αναφέρθηκε παραπάνω) προτείνει ότι ένα μικρό μέρος των Ύκσος πιθανόν να μετακινήθηκε κατ’ ευθείαν από την πόλη Αβάρις μέσω Ρόδου και να κατέληξε στις Μυκήνες. Είτε έτσι είτε αλλιώς υπάρχουν ισχυρές Ιστορικές ενεδείξεις άφηξης μέρους των Ύκσος στις Μυκήνες πριν τον Τρωικό Πόλεμο.

Είναι αποδεκτό ως ιστορική πιθανότητα οι Ύκσος και οι Δαναοί να έχουν κοινή καταγωγή ή ακόμα και να πρόκειται για τον ίδιο πληθυσμό με διαφορετικές ονομασίες (όπου το μέρος των Ύκσος που κινήθηκε προς τον Ελλαδικό χώρο να ονομάστηκαν Δαναοί, λόγω και του Ισραηλίτη πατριάρχη Δαν).

Δεν υπάρχει εν κατακλείδι συμφωνία ως προς το πότε εξερράγη το ηφαίστειο της Σαντορίνης, πότε έγινε η Έξοδος των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο, τι ρόλο έπαιξαν οι Ύκσος και ποιοι ήταν οι Δαναοί. Οι πραγματικές ημερομηνίες και όποια σχέση μεταξύ τους είναι χαμένες μεταξύ παραδόσεων, διαφορετικών ιστορικών αναφορών, και επιστημονικών ημερομηνιών μέσω radiocarbon dating. Και όλα βρίσκονται πίσω από την ομίχλη των σκοτεινών αιώνων μετά την πολιτιστική και κυβερνητική κατάρρευση της ανατολικής Μεσογείου, 1200-800 ΠΚΕ.

Άλλη μια οπτική γωνία άξια παρατήρησης είναι το πως τα δύο χιλιάδες περίπου χρόνια από το 3000 ΠΚΕ ως το 800 ΠΚΕ, ξεκίνησαν στην Μεσοποταμία με το έπος Γκιλγκαμές και τελείωσαν στην ακτή της Ιωνίας, την ακτή της Μικράς Ασίας, με το έπος της Ιλιάδας. Ο Πατριάρχης Αβραάμ ξεκίνησε από την Μεσοποταμία. Οι Δαναοί ξεκίνησαν από τις Μυκήνες για την Τροία.

Η Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας είναι απόλυτα γνωστή από το 800 ΠΚΕ και μετά. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια οριοθέτησαν την εκκίνηση της Κλασσικής Ιστορίας. Πάντως, πέρα από τις Ινδοευρωπαϊκές μετακινήσεις των Δωριέων, Αχαιών, Ιώνων και Αιολέων προς τον νότο, την δεύτερη χιλιετηρίδα ΠΚΕ, οι πληθυσμοί που τελικά έχτισαν το σύνολο των «Αρχαίων Ελλήνων» και του Κλασσικού Πολιτισμού συμπεριλαμβάνουν και τους Μινωικούς, οι οποίοι αρχικά ήρθαν από την Ανατόλια και Λεβάν, και πληθυσμούς από την Αίγυπτο συμπεριλαμβανομένων Ισραηλιτών που έφτασαν στον Ελλαδικό χώρο με το όνομα Δαναοί.


~~~


Σημ.: Ο Ιουδαϊσμός έφτασε στην σημερινή του μορφή γύρω στο 500 ΠΚΕ μετά την αιχμαλωσία στην Βαβυλώνα. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του Ιουδαϊσμού (και Εβραίων) στον Ελλαδικό χώρο χρονολογείται από το 300 έως το 250 ΠΚΕ στο νησί της Ρόδου. Τον δεύτερο αιώνα ΠΚΕ., ο Υρκανός, ηγέτης της εβραϊκής κοινότητας της Αθήνας, τιμήθηκε με την ανύψωση ενός αγάλματος στην Αγορά.

Όλοι οι λαοί του Λεβάν, Άραβες, Ισραηλίτες, και άλλοι, είναι Σημιτικοί λαοί. Σήμερα λέμε Σημίτες μόνο τους Εβραίους από πλήρη άγνοια (άγνοια θρεφόμενη από μίσος και ανακριβείς ή και ψευδείς αφηγήσεις). Οι ισραηλίτες του 1500 ΠΚΕ (πριν 3.500 χρόνια) και οι Εβραίοι του 500 ΠΚΕ (μετά την αιχμαλωσία στην Βαβυλώνα πριν 2.500 χρόνια), χίλια χρόνια απόσταση οι μεν από τους δε, δεν είναι το ίδιο. Οι Ισραηλίτες, γνωστοί επίσης ως Ύκσος στην Αίγυπτο, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρισκόντουσαν υπό εξελισσόμενες συνθήκες στην Αίγυπτο μεταξύ του 1900 ΠΚΕ και του 1300 ΠΚΕ εξελίχθηκαν σε Εβραϊκό έθνος και Ιουδαϊκή θρησκεία (περιοχή της Ιουδαίας) κατά τα χίλια αυτά χρόνια 1500-500 ΠΚΕ μέσω των βασιλέων Δαυίδ και Σολομώντα οι οποίοι βασίλευσαν στην τότε Ιερουσαλήμ, στην Ιουδαία, γύρω στο 1000 έως 930 ΠΚΕ.


~~~






~~~

ΥΓ. Δεν ξέρω αν θα πάθουν εγκεφαλικό μερικοί νέο-Έλληνες από την πολύ ισχυρή πιθανότητα οι Δαναοί να ήταν Ισραηλίτες, πάντως είμαστε όλοι οι άνθρωποι συγγενείς και ξαδέλφια πολύ πιο πρόσφατα στον χρόνο από όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. Παραδείγματος χάριν, ο καθένας μας έχει δυό γονείς, τέσσερεις παππούδες/γιαγιάδες, 8 προ-παππούδες/προ-γιαγιάδες και 16 προ-προ-παππούδες/προ-προ-γιαγιάδες (μετά πάμε στους 32, στους 64, και λοιπούς και πάει λέγοντας. Όλοι έχουμε κάπου 256 προγόνους μόνο στην γραμμή κάπου 8 γενεές πίσω μας, γύρω στο όριο μεταξύ του δεκάτου εβδόμου και του δεκάτου ογδόου αιώνα. Συνολικά, 510 προγόνους πίσω μας στις 8 τελευταίες γενεές). Στην γενιά της γραμμής των 16 προγόνων μου, ο ένας από τους 8 προ-προ-παππούδες μου γεννήθηκε το 1817 στην Γαστούνη στην Πελοπόννησο και με την επανάσταση όταν ήταν μικρός πήγε στην Αλεξάνδρεια όπου παντρεύτηκε, έκανε οικογένεια, και γύρισε στο κέντρο της Αθήνας το 1858. Κάτι που δεν το ήξερε κανείς, και δεν ζει πια κανένας να του το πω, είναι ότι ο προ-προ-παππούς από την Γαστούνη, στην Αλεξάνδρεια παντρεύτηκε την Εβραϊκής Σεφαρδικής καταγωγής προ-προ-γιαγιά μου, και στο DNA μου έχω 11,5% Εβραϊκό DNA 😊. Υποθέτω ότι δεν είναι απ’ ευθείας από τους Δαναούς, μετά από 3.200 χρόνια, αλλά άγνωστες οι βουλές της φύσης 😊 και η φύση, όπως και η Ιστορία, δεν δίνουν καμία σημασία στις εθνικιστικές προτιμήσεις και μυθολογίες του καθενός 😊(ιδίως στις προτιμήσεις του Μουσολίνι, του Χίτλερ και του Κασιδιάρη και εκείνων που οργασμικά αυτοϊκανοποιούνται να πιστεύουν ότι ολοι οι «Αρχαίοι Έλληνες» ήταν μια φυλή και ενας λαός, και μάλιστα πιο έξυπνος απ' όοοολους τους άλλους).

~~~

Οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι σύγχρονοι Homo sapiens, οπως ακριβώς είμαστε σήμερα, υπήρχαν από περίπου πριν 200.000 χρόνια (πιθανώς 250.000 χρόνια) (και όλα τα είδη των Μεγάλων Πιθήκων έχουμε κοινό πρόγονο πριν 6.000.000 χρόνια). Αυτή η κατανόησή μας για την ανθρώπινη ύπαρξη ώθησε νέους υπολογισμούς και διαβουλεύσεις με ειδικούς, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί ότι περίπου 117.000.000.000 (117 δισεκατομμύρια) μέλη του είδους μας, του Homo Sapiens, έχουν γεννηθεί ποτέ στη Γη εκ των οποίων περίπου 8.000.000.000 ζουν σήμερα.

Τα ορόσημα, χρονολογίες πριν σήμερα:

  • Ζωή στην Γη: 4.300.000.000 χρόνια (κάπου 200 εκατ., χρόνια μετά από τον σχηματισμό της Γης),
  • Ζωντανά πολυσύνθετα όντα: 300.000.000 χρόνια,
  • Εξάλειψη Δεινόσαυρων: 65.000.000 χρόνια,
  • Μεγάλοι Πίθηκοι: 6.000.000 χρόνια (από την εξάλειψη των δεινοσαύρων πέρασαν περίπου 60.000.000 χρόνια, εξήντα χιλιάδες χιλιάδες χρόνια με την άνοδο των θηλαστικών μέχρι να εμφανιστούν οι Μεγάλοι Πίθηκοι, και άλλα 5.700.000 χρόνια ακόμα μέχρι να εμφανιστούμε εμείς, που είμαστε ένα κλαδί στο δένδρο των Μεγάλων Πιθήκων. Μην σας δημιουργηθεί κομπλεξ σκεπτόμενοι ότι ειμαστε πίθηκοι, ή ότι όλοι οι Homo Sapiens ξεκινήσαμε με μαύρη επιδερμίδα στην Αφρική.

    Αν πιστεύετε ότι αυγά με διαφορετικού χρώματος τσόφλια έχουν διαφορετική υπόσταση ή γεύση,
    ή διαλέγετε αυγά βάση του χρώματος του τσοφλιού,
    σκεφτείτε μήπως, χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε, το ένστικτό σας τείνει προς τον ρατσισμό.
    Αν ναι, κανένα πρόβλημα. Ο ρατσισμός είναι φυσιολογικό ζωώδες ένστικτο, το οποίο το διορθώνει μόνο ο μορφωμένος νους.
    Σκεφτείται το σαν τιμή, του να είστε αυτό που συμβαίνει μετά από 4.300.000.000 χρόνια εξέλιξης της ζωής στην Γη, αυτό που συμβαίνει μετά από 13.800.000.000 χρονια εξέλιξης του ατόμου του Υδρογόνου με ένα πρωτόνιο και ένα ηλεκτρόνιο το κάθε άτομο, στο Σύμπαν, που ζυμώθηκαν σε ανώτερα άτομα στους πυρήνες τεράστιων αστεριών, και μετά έχτισαν την ζωή στους πλανήτες όπου έφτασαν, δημιουργόντας πρώτα ένα οργανομένο σύνολο ατόμων που μπόρεσε να αντιγράψει και να αναπαράγει ένα αντίγραφό του.
    )
  • Homo Sapiens: 250.000 χρόνια,
  • Πολιτισμοί: 6.000 χρόνια,
  • Βιομηχανική Επανάσταση: 250 χρόνια,
  • Πυρηνική Εποχή: 79 χρόνια,
  • Προσεδάφιση στην Σελήνη: 55 χρόνια,
  • Νέα Εποχή Σκοταδισμού: 24 χρόνια, και προχωράμε ακάθεκτοι προς το καινούργιο σκοτάδι.

Όμως αν ακολουθήσουμε τις γενεές, μαθηματικά αυξανόμενες για τον καθένα μας, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256… κλπ., με 25 χρόνια στην κάθε γενιά, και πάμε έτσι 200.000 χρόνια πίσω, βγάζουμε τρισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων περισσότερους ανθρώπους από όσους έχουν ζήσει ποτέ, γεγονός που αποδεικνύει ότι όλοι μας έχουμε κοινούς προγόνους μεταξύ μας, πολύ πρόσφατα στους κοντινούς αιώνες. Ότι, ο ανθρώπινος πληθυσμός διαιωνίζεται με αναπαραγωγή ανάμεσα σε περίπου δεύτερα έως τέταρτα ή πέμπτα ξαδέλφια. Παραδείγματος χάριν, οι διεθνείς βάσεις στοιχείων που έχουν τώρα και το δικό μου DNA στα κυτάπια τους δεν έχουν βρει ούτε έναν κοντινό συγγενή μου, αλλά έχουν βρει εκατοντάδες τέταρτα και πέμπτα και έκτα ξαδέλφια μου. Μάλιστα, έχει αποδειχτεί από σπουδή του μιτοχονδριακού DNA που βρίσκεται στα κύτταρά μας και είναι η γενετική υπογραφή που περνά από τη μητέρα στο παιδί, ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν στην Γη σήμερα έχουμε, όλοι μας από όλες τις φυλές, ράτσες και σημερινές γεωγραφίες, ένα συγκεκριμένο άτομο, μια συγκεκριμένη κοινή μητέρα που έζησε πριν περίπου 200.000 χρόνια και έχει ονομαστεί «μιτοχόνδρια Εύα».

Προϊστορία
Παλαιολιθική (2.5 εκ. - 10000 ΠΚΕ)
Μεσολιθική (10000 - 7000 ΠΚΕ)
Νεολιθική (7000 - 3500 ΠΚΕ)
Χαλκολιθική (3500 - 1500 ΠΚΕ)
Εποχή του Χαλκού (2000 - 1000 ΠΚΕ)
Εποχή του Σιδήρου (1600 - 600 ΠΚΕ)
Αρχαία Ιστορία
Αρχαϊκή (10ος - 7ος αιώνας ΠΚΕ)
Κλασική (7ος - 4ος αιώνας ΠΚΕ)
Ύστερη (3ος αι. ΠΚΕ - 5ος αι. ΚΕ)
Μεσαίωνας
Πρώιμος (6ος - 10ος αιώνας)
Ώριμος (10ος - 13ος αιώνας)
Ύστερος (14ος - 15ος αιώνας)
Νεότερη ιστορία
Πρώιμη νεότερη περίοδος (14ος - 16ος αιώνας)
Νεότερη Εποχή (17ος - 19ος αιώνας)
Σύγχρονη ιστορία
20ός αιώνας
21ος αιώνας



Πριν 3.500 χρόνια


Πριν 3.200 χρόνια, Λαοί της Θάλασσας.
Ενδυμασίες, οπλισμοί και κράνη από εικόνες σε Αιγυπτιακές επιγραφές σχετικά με τους Λαούς της Θάλασσας και τους Ύκσος.


Homo Sapiens: Πριν 200.000 χρόνια, Αφρική.
(Έτσι, μπας και υπάρχει κανείς που νομίζει ότι το είδος μας του Χόμο Σαπιενς γεννήθηκε να είναι
λευκοί, ξανθοί και γαλανομάτηδες
)


Homo Sapiens: Πριν 50.000 χρόνια, Ευρώπη,
αφού άρχισε να ασπρίζει η επιδερμίδα και να ξανθένουν τα μαλλιά στα βορεια κλίματα.
Πρώιμη διασπορά Χόμο Σάπιενς από την βόρειοανατολική Αφρική:
Πληθυσμοί του Χόμο Σάπιενς μετανάστευσαν στο Λεβάν και στην Ευρώπη πριν μεταξύ 130.000 και 115.000 χρόνια
και πιθανώς σε παλαιότερα κύματα ήδη πριν από 185.000 χρόνια.
(Το ξεχωριστό είδος των Νεαντερτάλ έφτασε στην Ευρώπη πριν 400.000 χρόνια)


Homo SapiensΠριν 55 χρόνια, Θάλασσα της Ηρεμίας (Sea of Tranquility).






~~~




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου