Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Έρχεται...

 

Θυμάστε τον παλιό καλό καιρό όταν ο Γιωργάκης από το Καστελόριζο χρεοκόπησε τον κάθε Έλληνα για να μη χρεοκοπήσει το κράτος. Ήταν μόνο καμιά δεκαριά χρόνια μετά από τότε που το Ευρώ είχε κάνει τους Έλληνες ευρωπέη με καγιέν, με κόστος ζωής Ευρωζώνης αλλά μισθούς το εν-τέταρτο των υπόλοιπων οικονομιών στην Ευρωζώνη.

Τότε όταν πάθαμε την κρίση του "Λεφτά Υπάρχουν", αν θυμάμαι καλά, το Εθνικό Χρέος ήταν κάπου 350 δισεκατομμύρια και το Δημόσιο Χρέος έναντι Εθνικού Προϊόντος ήτανε γύρω στο 120%.

Δέκα χρόνια αργότερα η Ευρώπη είπε, εντάξει, χάιδεψέ τους λίγο τα αυτιά και πες τους ότι βγήκανε απ’ την κρίση, και βλέπουμε.

Πέντε χρόνια αργότερα, σήμερα, το Εθνικό Χρέος της Ελλάδας είναι κοντά στα 538 δισεκατομμύρια, 54.000 Ευρώ ανά πολίτη και το Δημόσιο Χρέος έναντι Εθνικού Προϊόντος είναι 230%. Το χρέος της Ελλάδας ανεβαίνει κάπου 10.000 Ευρώ κάθε 11 δευτερόλεπτα.

Οι τιμές αγοράς ακινήτων και τα νοίκια στην Αθήνα έχουν φτάσει σε ύψη απίστευτα, γελοία, αλλά αυτό είναι μια φούσκα που πρόκειται να σκάσει όπως έσκασε στην Αμςρική το 2008. Όσοι γνωρίζουν, γνώρισαν. Φορέστε παιδιά το κράνος σας και καλυφθείτε γιατί έρχεται μεγάλο κραχ στο απέραντο τρελοκομείο της φαιδράς πορτοκαλέας.

Οι Ιταλοί σας ρίχνουνε!
Το Εθνικό Χρέος της Ιταλίας πλησιάζει τα 4 τρισεκατομμύρια, 66.000 Ευρώ ανά πολίτη.

Ορίστε και κάτι που μπορείτε να παρακολουθείτε με τις ώρες. Είναι καλύτερο από σήριαλ στην τηλεόραση. Κάντε και σκρολ πάνω και κάτω και συγκρίνετε:

Πάντως και τα Ενωμένα Κράτη της Αμερικής σας ρίχνουνε!
Το Εθνικό Χρέος τους είναι κοντά στα 36 τρισεκατομμύρια, 109.000 δολάρια ανά πολίτη.
https://www.usdebtclock.org/index.html (καντε κλικ στο κουτί επάνω δεξιά να κλείσει το παράθυρο που καλύπτει την μέση των ενδείξεων) Το χρέος της Αμερικής ανεβαίνει κάπου 100.000 δολάρια κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα.

Όλα αυτά τα τρισεκατομμύρια δεν υπάρχουν, δεν είναι αληθινά. Ειναι αέρας κοπανιστός. Είναι το πόσα έχουν ξοδέψει οι κυβερνήσεις περισσότερα από τα λεφτά που είχανε.


~~~





3 σχόλια:

  1. Οπως μαθαμε ( ; ) απο την κριση του 2008, το υψος του κρατικου χρεους ειναι εντελως αδιαφορο, οσο ισχυουν δυο θεμελιωδεις προϋποθεσεις:
    1. Εχεις δικη σου εθνικη τραπεζα (USA, Ιαπωνια, Αγγλια, Κινα). Το χρεος ειναι προς την τραπεζα σου, και δεν προκειται ποτέ κανενας να σου ζητησει την αποπληρωμη του.
    2. Οι αγορες σου εχουν εμπιστοσυνη με αποτελεσμα να εχεις χαμηλα επιτοκια. Τοσο οι αγορες οσο και η εμπιστοσυνη ειναι φλου έννοιες. Την εμπιστοσυνη μπορουν να στην παρουν μεσα σε 1 μερα, ετσι στο ντουκου - χωρις καμια λογικη εξηγηση.

    Μολις χθες η Κινα εριξε κατι ασυλληπτα απιθανοτρισεκατομμυρια στην εσωτερικη της αγορα, που παραπαιει. Οι αναλυτες λενε, οτι πρεπει να ριξει άλλα τοσα, και παλι δεν το βλεπουν καλα το μαγαζι.
    Δεν προκειται φυσικα να χρεωκοπησει αυτο το παν-βλακωδες τερατουργημα που λεγεται κινεζικη οικονομια. Εκεινο ομως που (ισως) κινδυνεψει, ειναι η εξουσια αυτων των αδιστακτων καθαρματων που βρισκονται στην ηγεσια της Κινας. Μακαρι, αν και χλωμο το βλεπω.

    Στα καθ' ημας: Οι Ιταλοι βρισκονται σε πολυ καλυτερη θεση απο τους τσιφτετελληνες, αν και με μεγαλυτερο ποσοστο χρεους. Ο λογος ειναι απλος: Η παραγωγικοτητα!

    Μολις χθες διαβαζα, οτι το 70% των "επενδυσεων" στην Τσιφτετελλαδα ειναι ντουβαρια. Μπετα και οικοπεδα. Βιομηχανια σχεδον μηδεν, αγροτικος τομεας ρεζιλι, ενεργεια μηδεν, τεχνολογια (απολυτο) μηδεν. Μονο το μπετον κυριαρχει. Το ντουβαρι ομως εχει πολλα μειονεκτηματα.

    Με τα ντουβαρια, η αγορα κινειται παραγωγικα μονο 1 φορα, στο χτισιμο. Μετα, το ντουβαρι θα καθεται εκει 100 χρονια, θα σου πιανει χωρο (που δεν εχεις, γιατι ηδη εχεις τσιμεντωσει τα παντα) και δεν θα __παραγει__ απολυτως τιποτα.

    Ναι μεν θα το νοικιαζεις (η τεραστια πληγη του τουρισμου), ναι μεν θα το πουλησεις καποτε με κερδος, αλλα αυτα ειναι ραντιερικα κερδη και ΟΧΙ παραγωγη. Ακομα και αν τα φορολογησεις (που δεν το κανουν, ειδικα στουν τουρισμο), ακομα και τοτε δεν θα εχεις ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
    Ολοκληρη η οικονομια της Τσιφτετελλαδας ειναι οτι οι μισοι τσιφτετελληνες πουλανε σουβλακια, ξαπλωστρες και ντουβαρια στους άλλους μισους.

    Ποιος ΠΑΡΑΓΕΙ (πρωτογενης παραγωγη) το οτιδηποτε;

    Ε, δεν χρειαζεσαι και Νομπελ Οικονομικων για να καταλαβεις οτι αυτη η τσιφτετελοχωρα ειναι και ηλιθια και χρεωκοπημενη. Αντιθετα η Ιταλια, διαθετει παραγωγη - βαρβατη. Γι αυτο ειναι και σε πολυ καλυτερη θεση, παρα το υψος του χρεους.

    (1 / 2)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (2/2)

    Θελεις ακομα μια γελοια ειδηση; (κλαυσιγελως) Προχθες εδινε συνεντευξη ενας γερμαναρας ειδικος, που ελεγε οτι η παραγωγη ηλεκτρισμου απο τα φωτοβολταϊκα υπερκαλυπτει ήδη τις ενεργειακες αναγκες της Γερμανιας, της πιο βιομηχανοποιημενης χωρας του κοσμου. Ειπε επι λεξει "οταν το καλοκαιρι βγαζει ηλιο, δεν ξερουμε τι να κανουμε το ρευμα και το πεταμε" (λεπτομερεια: Το ηλεκτρικο ρευμα αποθηκευεται πολυ δυσκολα στα μεγαλα μεγεθη). Ουτε να το εξαγουν δεν μπορουν, γιατι οι γειτονικες χωρες (Ολλανδια, Γαλλια, Δανια, Πολωνια) εχουν τον ιδιο ηλιο και δικα τους φωτοβολταϊκα, με λιγοτερες αναγκες απο την βιομηχανικη Γερμανια.

    Σε μεσο ετησιο ορο - μαζι και ο ανηλιαγος χειμωνας - παραγουν 46% απο ΑΠΕ το 2022 και 56% το 2023. You get the picture. (*)

    Τι κανουν οι τσιφτετελληνες; Εισαγουν πανακριβο πετρελαιο, μυξοκλαινε για την Ουκρανια, θελουν να φιλησουν τον κ@λο του εγκληματια ρωσου "για να μας δωσει φτηνο φυσ. αεριο" και συνεχιζουν να πουλανε σουβλακια ο ενας στον αλλο.
    Α, και τσακωνονται με την Τουρκια για το Αιγαιο και τα "κοιτασματα νοτιως της Κρητης" που βρισκονται στην φαντασια καποιων.

    Την στιγμη που θα μπορουσαν μονο με φωτοφολταικα και ανεμογεννητριες να εχουν 350% ενεργειακη επαρκεια, να πουλανε ρευμα σε ολη την Ε.Ε. και να τρεχουν και μια μικρη Silicon Valley καπου στην Πελοποννησο. Αφηνω την τροφικη επαρκεια που θα μπορουσαν να εχουν (μια χωρα με τοσο ηλιο και εισαγει το 70% της τροφης της). Τοσες χιλιαδες αποφοιτοι των παν/μιων καθε χρονο, ουτε ενας δεν εχει μια επιχειρηματικη ιδεα στο μυαλο του, που να ξεφευγει απο το "πουλαω ψαγμενα σουβλακια και καφεδες"; Ουτε ενας ρε γμτ;

    Δινουν έναν σκασμο λεφτα στα βλαμμενα για να τα σπουδασουν, ωστε αυτα μετα ειτε να φυγουν στο εξωτερικο ειτε να πουλανε ξαπλωστρες ειτε να χτιζουν "προχω" ντουβαρια.
    Παραγωγη;;;;;;;

    Το 2008 η Τσιφτετελλαδα δεν χρεωκοπησε απο ελλειψη χρηματων. Λεφτα οντως υπηρχαν, ειχε δικιο το ζαβο του Αντρικου. Η χρεωκοπια ηρθε γιατι τα λεφτα πηγαιναν σε καγιεν, σε μπεμπες και σε λουλουδοπολεμους στα μπουζουκια. Και σε αυθαιρετα ντουβαρια. Με δυο λεξεις: τιποτα παραγωγικο.
    Σημερα, 16 χρονια μετα, τιποτα δεν εχει αλλαξει. Οσο δεν εχουμε δικια μας παραγωγη (ουτε δικια μας εθνικη τραπεζα), ειμαστε 100% εξαρτημενοι απο τις "αγορες". Που μπορουν να μας αφαιρεσουν την εμπιστοσυνη τους οπως φυσαει ο ανεμος. Με την πρωτη γεωπολιτικη βαβουρα, οι πιο ξεβρακωτοι και οι πιο χρεωκοπημενοι θα ειναι - παλι - οι τσιφτετελληνες.

    ( * ) Ενα απο τα πιο γελοια παθηματα του φιλου σου του Τραμπ: Εβγαλε προεκλογικο πυρινο λογο εναντιον των ΑΠΕ και εκστομισε το κουφο "η Γερμανια καταργησε τις ΑΠΕ και ξαναγυρναει στο καρβουνο". Με αποτελεσμα να του βγαλει ανακοινωση το ιδιο το υπουργειο εξωτερικων της Γερμανιας και να τον ξεμπροστιασει ασυστολα. Του εκαναν μαλιστα και πλακιτσα. Αλλα η γερμανικη απαντηση μαλλον δεν εφτασε ποτέ στους αφιονισμενους ψηφοφορους του.

    Νασαι παντα καλα!

    ΥΓ Βρισκομαι σε διακοπες και εχω χρονο για γραψιμο. Την εβαψες ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Jolly Roger μου!
      Διακοπές, ε; Γράφε ‘συ και εμπνέομαι εγώ!

      Πράγματι, τον αέρα τον κοπανιστό που ανέφερα, τον χρωστάνε τα κράτη σε τράπεζες που δεν θα το απαιτήσουνε (σχεδόν, και έχει σημασία το «σχεδόν») ποτέ. Αλλά εδώ μπαίνει και η λεπτομέρεια το που βρίσκεται η τράπεζα και σε ποιους ανήκει. Παραδείγματος χάριν, Το Δημόσιο Χρέος του Ελλαδιστάν ανήκει κατά κάποιο 99% σε φορείς της Ευρώπης. Όχι σε Ελληνικές τράπεζες (λειτουργεί και σαν μοχλός διεθνούς …διπλωματίας, άμα λάχει). Κι όπως έγινε από το Καστελόριζο, οι Ευρωπαϊκοί φορείς μπορούν να μας …θυμίσουν ότι δεν μπορούμε συνέχεια να τρώμε και να πίνουμε χωρίς φόβο ότι νηστικοί θα κοιμηθούμε.

      Μόνο ένα 23% του χρέους της Αμερικής το κρατάνε φορείς εκτός Αμερικής (αν δεν κάνω λάθος).
      Ένα 75% του χρέους της Ιταλίας το κρατάνε φορείς εκτός Ιταλίας.
      Το Ελληνικό χρέος, 99% είναι εκτός.

      Η Βόρεια Ιταλία έχει βιομηχανία. Αν η Βόρεια Ιταλία και η Νότια χωριζόντουσαν σε δύο κράτη (όπως θέλει το ένα από τα τρία κόμματα της τώρα-κυβερνούσας συμμαχίας), τότε η Νότια Ιταλία θα ήταν φτωχότερη και από το Ελλαδιστάν.

      Φυσικά, η Ελληνική οικονομία του γυρόπιτου και του γιαπιού είναι ακριβώς, μα ακριβώς όπως την περιέγραψες, ν’ αγιάσει το στόμα σου, φίλε μου! Όμως ο καραγκιόζης έχει ένα μεγάλο ελαφρυντικό στην καμπούρα του, πιστεύει και διδάσκει τα κολλητήρια και τον μπαρμπα-Γιώργο: «Εμείς, ρε, τους δώσαμε πολιτισμό και μας χρωστάνε!» Ο Εθνικός ύμνος θα έπρεπε να είναι το Σαν τον Καραγκιόζη του Σαββόπουλου… Και δεν έχει πια καγιέν. Τώρα γίνανε μπεμεβέδες. Και δώστου μισθοί 25% της Ευρωζώνης με κόστος ζωής Ευρωζώνης.

      Τώρα γυρίσαμε σπίτι μας-σπιτάκι μας από το Άθενς-μεριά. Στον δρόμο τον κόσμο το είδαμε πραγματικά άγριο και θυμωμένο και ζαβλακωμένο περισσότερο από ποτέ. Και οποιαδήποτε κυβέρνηση χωρίς πλέον την παραμικρή, έστω και γελοία αντιπολίτευση δεν είναι πράμα υγιές, λες και η Ελληνική «κυβέρνηση» ήταν ποτέ υγιής… Και τις κυβερνήσεις που έρχονται και φεύγουνε αλλά η μαλακία μένει, ποιος τος βγάζει; Αυτοί τους οποίους τόσο επακριβώς περιέγραψες!

      Ίσως το «point» (όπως το λένε στο χωριό μου) της ανάρτησης να είναι ότι τώρα κανείς δεν έχει ιδέα ούτε ενδιαφέρεται να αποκτήσει ιδέα, ότι το Εθνικό χρέος είναι τώρα κοντά στο 100% ψηλότερο από το που το είχανε φέρει με τα καγιέν και τα άσματα, όταν τους ρίξανε μια κρισούλα μπας και ξυπνήσουνε.

      Παραγωγή, μηδέν. Σαράντα πέντε τοις εκατό πληθυσμός κράτους στην περιοχή πρωτεύουσας. Κατά τ’ άλλα, εμείς (ρε!) δώσαμε πολιτισμό. Εμείς!

      Και μας χρωστάνε ζωή σαν αυτή που βλέπουμε στα σήριαλ από την Αμερική…

      Να ‘σαι πάντα καλά 😊 !

      Διαγραφή