Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Ούφο!

 Από καιρού εις καιρόν τα Ούφα (πληθυντικός του Ούφο) εμφανίζονται στην επικαιρότητα. Πρόσφατα επειδή το Κογκρέσο και το Πεντάγωνο των Ενωμένων Κρατών της Αμερικής αποφάσισαν, και πάλι, να ερευνήσουν την φύση και εγκυρότητα των αναφορών που έχουν λάβει τις δεκαετίες από το τέλος του Β’ΠΠ ως σήμερα σχετικά με ανεξήγητα ιπτάμενα αντικείμενα. Γιού-Εφ-Όου, που λένε.
washingtonpost.com_ufo-aliens-congress-hearing-reaction

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με τα Ούφα, αλλά μόνο όσον αφορά την πιθανότητα να είναι εξωγήινοι. Άλλες πιθανότητες, όπως καιρικά φαινόμενα, μαγνητικά φαινόμενα, ή απόρρητα γήινα σκάφη μυστικής τεχνολογίας είναι αδιάφορες στο κοινό. Το κοινό θέλει εξωγήινους. Και, απαγωγές ανθρώπων από εξωγήινους. Όπου οι εξωγήινοι κάνουν και ανιχνευτικά πειράματα στους ανθρώπους που απάγουν, χρησιμοποιώντας κυρίως πρωκτικούς καθετήρες. Έτσι, είπα να κάνουμε και εδώ, στην Αποθήκη Σκέψης, την δική μας ανίχνευση,
ελπίζοντας να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε και σε πρωκτικούς καθετήρες.
 

Λοιπόν. Επισκέφθηκαν ποτέ, ή επισκέπτονται τώρα, την Γη, οι εξωγήινοι; 

Για να βρεθούν στην Γη εξωγήινοι πρέπει πρώτα να ταξιδέψουν από τον πλανήτη τους στην Γη.

Το ταξίδι αυτό θα το κάνουν είτε με ταχύτητα συμβατική, όπως τα δικά μας διαστημόπλοια, είτε με ταχύτητα που να πλησιάζει έως 99% της Ταχύτητας του Φωτός, είτε ακόμα και με τεχνολογία που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν γρηγορότερα της Ταχύτητας του Φωτός χρησιμοποιώντας Warp ή Wormholes, αν είναι δυνατόν να υπάρξει και αν έχουν τέτοια προηγμένη τεχνολογία. 

Από που ξεκινάνε οι εξωγήινοι; Που είναι ο πλανήτης τους; Πιθανώς μέσα από τον γαλαξία μας, ή ίσως από άλλο γαλαξία; 

Ο Γαλαξίας μας έχει διάμετρο περίπου 100.000 έτη φωτός. Αν οι εξωγήινοι ξεκινάνε από σχετικά κοντά, δηλαδή σε απόσταση από εμάς 1/1000 (ένα χιλιοστό) της διαμέτρου του Γαλαξία, δηλαδή κάπου 100 έτη φωτός, χίλια τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, τότε, για να φτάσουν στην Γη, χρειάζονται πάνω από:

 • Δυόμισι εκατομμύρια χρόνια με ταχύτητα σαν τα δικά μας διαστημόπλοια, ή
 • 105 χρόνια με ταχύτητα 99% της ταχύτητας του φωτός, όπου αν και για τους ταξιδιώτες θα περάσουν μόνο λίγες μέρες δικές τους (Θεωρία της Σχετικότητας του Χρόνου), στον πλανήτη από όπου ξεκίνησαν θα περάσουν 105 χρόνια για το ταξίδι τους.
 • 25 ημέρες με ταχύτητα Warp 9, την ανώτατη ταχύτητα επιστημονικής φαντασίας Warp της τηλεοπτικής σειράς Ταξίδι στ’ Αστέρια. 

Αν έρθουν από άλλο γαλαξία, σκεφτείτε ότι ο κοντινότερος γαλαξίας είναι της Ανδρομέδας ο οποίος απέχει δυόμισι εκατομμύρια έτη φωτός, δηλαδή πολλαπλασιάστε τους παραπάνω χρόνους επί 2.500.000, για τον κοντινότερό μας μόνο γαλαξία. 

Τώρα, για να έρθουν σε εμάς πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουμε και που είμαστε, για να βάλουν πορεία προς τα εμάς, ή να μας βρούνε εντελώς κατά σύμπτωση καθώς ήρθαν στην περιοχή μας τυχαία. 

Για να γνωρίζουν ότι υπάρχουμε και να αποφασίσουν να μας επισκεφτούνε, πρέπει να έχουν λάβει τα σήματα/κύματα ενέργειας της τεχνολογίας μας, που δηλώνουν την ύπαρξή μας, τα οποία εκπέμπουμε μόνο κατά τα τελευταία 87 χρόνια, άρα, για να φτάσουνε τα σήματά μας σε εκείνους και μετά εκείνοι να ταξιδέψουν σε εμάς πριν το σήμερα, πρέπει να βρίσκονται όχι περισσότερο από 40 έτη φωτός μακριά μας αν ταξιδεύουν με 98% την ταχύτητα του φωτός. Με μικρότερη ταχύτητα δεν θα φτάσουν σε εμάς για πολλές χιλιάδες χρόνια ακόμα. 

Και αν ακόμα βρίσκονται λιγότερο από 40 έτη φωτός από εμάς, και μπορούν να ταξιδέψουν με 98% της ταχύτητας του φωτός, ή με Warp γρηγορότερα από το φως, όταν μάθουνε ότι υπάρχουμε θα γνωρίζουν που βρισκόταν η Γη πριν 40 χρόνια και θα πρέπει να έχουν τεχνολογία που να υπολογίσει που είναι η Γη «τώρα» και που θα βρίσκεται όταν διανύσουν την απόσταση. 

Επίσης, ο πολιτισμός τους και η τεχνολογία τους, και συνεπώς η εξέλιξή τους σαν όντα, θα πρέπει να είναι τόσο ανεπτυγμένη, περισσότερο από την δική μας που συγκρινόμενοι με εμάς θα είναι σαν να συγκρίνουμε εμείς τον εαυτό μας (τον άνθρωπο) με τους πιθήκους, ή τις γάτες και τους σκύλους. Ή τα μυρμίγκια.

Κι’ αν ακόμα μάθουν ότι υπάρχουμε και έχουν την δυνατότητα να έρθουν να μας βρούνε, γιατί να έρθουν; Ποιος ο λόγος να κάνουν το ταξίδι;

 1. Για να αποκτήσουν γνώση χωρίς να επέμβουν με εμάς ή την Γη, ή,
 2. Για να επικοινωνήσουν μαζί μας και να επισπεύσουν την ανάπτυξή μας, ή,
 3. Για να αδιαφορήσουν ως προς εμάς και να χρησιμοποιήσουν τον πλανήτη μας για πάρτι τους.

Το τρίτο είναι ανέφικτο επειδή η βιόσφαιρα της Γης δεν θα είναι συμβατή με οποιαδήποτε άλλη βιόσφαιρα (που εξελίχτηκε τυχαία) στο σύμπαν, συμπεριλαμβανομένης της δικής τους, άρα δεν θα τους χρησιμεύσει σε τίποτα η Γη, εκτός αν πάρουν χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια για να αλλάξουν την σύσταση της βιόσφαιρας (Terraforming). Αν όμως αλλάξουν την σύσταση της βιόσφαιρας θα πεθάνουν τα περισσότερα ήδη ζωής στην υπάρχουσα βιόσφαιρα, από δέντρα μέχρι ανθρώπους και ο πλανήτης θα αρχίσει να εξελίσσει ζωή από το σχεδόν μηδέν (Οπότε η επιχείρηση να κάνουν την Γη κατοικίσημη για αυτούς είναι μια επιχείρηση οξύμωρη χωρίς απτά οφέλη).

Το δεύτερο απαγορεύεται από οποιοδήποτε ανεπτυγμένο και σκεπτόμενο ον γιατί γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επισπευσθεί η διανοητική και πολιτιστική εξέλιξη ενός είδους ζωής χωρίς καταστρεπτικές συνέπειες (σαν να δίνεις σε ένα παιδάκι τριών χρονών να οδηγήσει μια Φεράρι ή να πιλοτάρει ένα αεροπλανο). 

Το πρώτο, η απόκτηση γνώσης, είναι η μόνη πιθανή εκδοχή, μόνο όμως αν βρίσκονται 40 έτη φωτός ή λιγότερο από εμάς, αν έχουν την τεχνολογία να βρουν τι θέση είχε η Γη όταν έφυγαν από την Γη τα σήματα/κύματα ενέργειας τα οποία ανίχνευσαν, αν έχουν την τεχνολογία να κάνουν το ταξίδι, αν έχουν την ναυσιπλοΐα να βάλουν πλώρη για να φτάσουν σε εμάς όπου θα  βρισκόμαστε 80 χρόνια αφού εκπέμψαμε τα σήματα/κύματα που δήλωσαν την ύπαρξή μας… κλπ., κλπ. 

Κοντολογίς, δεν είναι δυνατόν να μας έχει επισκεφθεί κανείς. Η πιθανότητα είναι λιγότερο από ένα στο τρισεκατομμύριο και βάλε. 

Για να μας επισκέφτηκαν μάλιστα το 1947 όταν ξεκίνησε ο μύθος των Ούφο, θα έπρεπε να απείχαν, τότε, μόνο 5 έτη φωτός από εμάς, δηλαδή στο πλησιέστερο αστρικό σύστημα του Άλφα Κενταύρου. Το να έτυχε να βρίσκονται στην περιοχή μας και να μας ανακάλυψαν κατά σύμπτωση είναι σαν να λέμε ότι μια βαρκούλα έφυγε στον Ατλαντικό από την Ευρώπη και ανακάλυψε ένα κόκκο άμμου στην μέση του ωκεανού κατά σύμπτωση.

Από την άλλη, εμείς παρακολουθούμε με ειδικά ραδιοτηλεσκόπια το σύμπαν επί 50 χρόνια τώρα. Αν υπήρχε τεχνολογικός πολιτισμός 50 έτη φωτός από εμάς, κάτι θα είχαμε «ακούσει». 

Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στον μοναδικό πλανήτη όπου αναπτύχθηκε ζωή στον Γαλαξία μας ή στο Σύμπαν. Αλλά επίσης δεν είναι δυνατόν να μας έχει βρει ή επισκεφτεί ακόμα κανείς. Δεν υπήξε ακόμα ο αναγκαίος χρόνος, και το να μας βρήκαν κατά τύχη έχει πιθανότητες πολύ, πολύ περισσότερο αστρονομικές από λαχείο. Θα χρειαστούν χιλιάδες χρόνια ακόμα για να είναι πιθανόν να μας επισκεφτούν κάποιοι. 

Όμως μάλλον δεν θα γίνει αυτό μια και σαν όντα είμαστε αυτοκαταστρεπτικοί και ήδη καταστρέφουμε τις συνθήκες επιβίωσής μας στην βιόσφαιρα της Γης. Δε μας βλέπω να επιβιώνουμε για πολύ ακόμα -κι' αν επιβιώσουμε δειγματοληπτικά σαν όντα, θα έχουμε μείνει ελάχιστοι και θα έχουμε επιστρέψει στα σπήλαια.

Σημ. 1: Τα παραπάνω υποθέτουν ότι οι εξωγήινοι ζουν μέχρι 40 έτη φωτός από εμάς. Βέβαια σε ένα Γαλαξία ακτίνας περίπου 50.000 έτη φωτός, τα 40 έτη φωτός δεν είναι τίποτα. Όμως αν βρίσκονται κάπου στα υπόλοιπα 49.920 έτη φωτός από εμάς, δεν θα είχαν ακόμα τον χρόνο να μάθουν ότι υπάρχουμε, ούτε να έρθουν σε εμάς.

Σημ2Οταν ρωτάμε πως θα επικοινωνήσουμε με τους εξωγήινους, βολικά παραβλέπουμε ότι ακόμα δεν έχουμε μπορέσει να επικοινωνήσουμε με ούτε ένα από τα περισσότερα από έξι εκατομμύρια είδη ζωής στην Γη.

Σημ3Το να λέμε ότι είναι πιθανόν η Γη να είναι ο μοναδικός πλανήτης όπου αναπτύχθηκε Ζωή, είναι γελοίο καθώς, αφ' ενός, η εξέλιξη προς την Ζωή είναι η κατεύθυνση που ακολουθεί η φύση παντού, και, αφ' εταίρου, υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια άστρα στον Γαλαξία μας, με κάμποσους πλανήτες στο κάθε ένα από τα περισσότερα άστρα, και η επιστήμη έχει υπολογίσει την ύπαρξη 100 δισεκατομμυρίων έως και δύο τρισεκατομμυρίων γαλαξιών στο γνωστό Σύμπαν. 

 • Αρχή του παρόντος Σύμπαντος: 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια
 • Ηλικία του Γαλαξία μας: περίπου 13,6 δισεκατομμύρια χρόνια
 • Διαμόρφωση του Ηλιακού μας συστήματος: 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια
 • Πρώτη Ζωή στην Γη (μικρόβια): 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια (82% της ύπαρξης της Γης)
 • Ζωή μεγαλύτερη από μικρόβια: 635 εκατομμύρια χρόνια (14% της ύπαρξης της Γης)
 • Δεινόσαυροι: 243 εκατομμύρια χρόνια (κυριάρχησαν περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια μέχρι πριν 65 εκατομμύρια χρόνια).
 • Θηλαστικά: 210 εκατομμύρια χρόνια
 • Πρώτοι πίθηκοι: 25 εκατομμύρια χρόνια
 • Πρώτα ανθρωποειδή με κοινό με εμάς πρόγονο: 6 εκατομμύρια χρόνια
 • Χόμο Σάπιενς: λιγότερο από 300,000 χρόνια
 • Πολιτισμός ξεκινώντας από γεωργία: λιγότερο από 10,000 χρόνια
 • Πρώτο έργο λογοτεχνίας: Γκιλγκαμές, Μεσοποταμία, πριν 4,000 χρόνια
 • Αρχή Δυτικού Πολιτισμού: Νότια Βαλκάνια, Ακτή Μικράς Ασίας και νησιά, πριν 2,800 χρόνια
 • Πρώτη τηλεοπτική εκπομπή που εξέπεμψε η Γη: 1936. Πριν 87 χρόνια (Ολυμπιακοί του Βερολίνου)
 • Έξοδος του ανθρώπου από την βιόσφαιρα προς το διάστημα: Πριν 62 χρόνια
 • Πρώτη εκπομπή σημάτων ειδικά για να μας αναγνωρίσουν εξωγήινοι: 16 Νοεμβρίου 1974, πριν 49 χρόνια.

Μέγιστη απόσταση από την Γη εξωγήινου τεχνολογικού πολιτισμού με χρόνο να λάβει τις γήινες εκπομπές και να απαντήσει ή/και να ταξιδέψει σε εμάς με ταχύτητα 98% της ταχύτητας του φωτός φτάνοντας σε εμάς σήμερα:
- Αν λάβει την πρώτη τηλεοπτική μας εκπομπή: 43 Έτη Φωτός, ή,
- Αν λάβει την ειδική εκπομπή του 1974: 24 Έτη Φωτός
Η ακτίνα Σαράντα τριών Ετών Φωτός αντιπροσωπεύει περιοχή περίπου 0.0000006 της έκτασης του Γαλαξία μας. Για να μας βρουν εξωγήινοι πρέπει να βρίσκονται μαζί με εμάς σε μια περιοχή 0.0000006 της συνολικής περιοχής του Γαλαξία.

Αυτό σημαίνει, εφ' όσον υπάρχουν 1,637,672 τέτοιας έκτασης περιοχές στον Γαλαξία μας, ότι, αν υπάρχουν τα τελευταία σαράντα χρόνια ακόμα και χίλιοι πολιτισμοί εξωγήινων στον Γαλαξία μας (όχι ένας ή δύο αλλά χίλιοι πολιτισμοί), το να μας βρει έστω και ένας από αυτούς έχει πιθανότητες μια στις χίλες εξακόσιες τριάντα εφτά δηλαδή, πιθανότητες κάπου στο 0,5%.

Η αποστολή Voyager 1 (1977) θα περάσει σε απόσταση περίπου ενάμισι Έτος Φωτός από το πρώτο αστρικό σύστημα που θα βρει στην πορεία του σε περίπου 40,000 χρόνια. Το Voyager 1 κινείται με ταχύτητα 17 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Το γρηγορότερο σκάφος που έχουμε κατασκευάσει είναι το Parker Solar Probe με ταχύτητα 163 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Η Ταχύτητα του Φωτός είναι 300,000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
~~~


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.