Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Εργο

 

Δύο ξεχωριστές φωτογραφίες μου του ήλιου και της σελήνης ενωμένες ψηφειακά στο Φώτοσοπ
για να απεικονίσουν έκλειψη του ήλιου.


Αποφάσισα ποιο είναι το έργο που θα με απασχολήσει τα επόμενα τρία χρόνια και δέκα μήνες, μέχρι τις 2 Αυγούστου του 2027, όταν θα είμαι, σύμπαντος επιτρέποντος, 68 ετών και 8 μηνών, και θα πρέπει στις 1 μμ να βρισκόμαστε, με την Μαργαρίτα, και όλο μας το φωτογραφικό σύστημα, στο Λούξορ και στην Κοιλάδα των Βασιλέων, δίπλα στον Νείλο, στην Αίγυπτο, για την ολική έκλειψη του ήλιου.

Η ολικότητα θα διαρκέσει 6 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. Η επόμενη τέτοιας διάρκειας ολικότητα έκλειψης δεν θα δίνει για άλλα 87 χρόνια, το 2114, 6 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα, πάνω από την Αραβία. Η έκλειψη της 2ας Αυγούστου του 2027 στο Λούξορ δεν είναι μοναδική μόνο για μια ολόκληρη ζωή αλλά μοναδική για αιώνες, μια και δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τόσο υπέροχο όσο μια ολική έκλειψη πάνω από την Κοιλάδα των Βασιλέων. Τα αιώνια κοιμητήρια των Φαραώ.

Θα χρειαστεί να αγοράσω τον φακό Nikkor Ζ 800 mm "S", γιατί ενώ έχω τον 400 με μετατροπέα 2x για 800, θέλω τον ατόφιο οχτακοσάρη για λίγη περισσότερη ποιοτητα ανάλυσης. Επίσης θα χρειαστεί να αγοράσω τον υπερευρυγώνιο 12 mm γιατί ο 12 mm έχει γωνία 88,5 μοίρες, η έκλειψη θα γίνει σε ύψος 82 μοιρών στο στερέωμα του ουρανού και θέλω να φτιάξω και μια σύνθεση που να δείχνει και την Κοιλάδα των Βασιλέων και την έκλειψη από πάνω, σε ένα κάδρο. Θα πρέπει να αλλάξω φακούς και συνθέσεις σε σύνολο φωτογράφησης 6 λεπτών...

Ναι, παρά τα τρία χρόνια και δέκα μήνες προετοιμασία, θα έχω έξι λεπτά και 23 δευτερόλεπτα να πάρω τις πιο ιδιαίτερες φωτογραφίες της ζωής μου. Συν γύρω στην μία ώρα, 20 λεπτά πριν την ολικότητα και αλλη μια ώρα και 20 λεπτά μετά την ολικότητα καθως η σελήνη θα καλύπτει μόνο ένα μέρος του δίσκου του ήλιου.

Λέω να μείνουμε στο ξενοδοχείο Sofitel Winter Palace στο Λούξορ, στην Ανατολική πλευρά του Νείλου, 5 Αστέρων, χτισμένο το 1907. Ή, ίσως το Hilton Luxor Resort & Spa... Επίσης, να κάνουμε μια κρουαζιέρα στον Νείλο, χωρίς τον Hercule Poirot, και χωρίς, ελπίζω, να χρειαστεί να εξιχνιάσουμε κανένα φόνο. Δεν θα έχουμε ούτε την συντροφιά και το μαστίγιο του Ιντιάνα Τζόουνς, αλλά μπορεί να έχω το καπέλο του... Και φυσικά θα προσπαθήσω να χωρέσουν στο πρόγραμμα και οι Πυραμίδες. Το πρόβλημα είναι πως να φύγει η Μαργαρίτα από την δουλειά της για μερικές μέρες τις ποιο δύσκολες για την δουλειά της μέρες του καλοκαιριού.

Και θα πρέπει να αποφασίσω και να οργανώσω την τέλεια τοποθεσία όπου να βρισκόμαστε για την ολική έκλειψη, και τις τοποθεσίες από όπου να φωτογραφίσω το πριν και το μετά. Θέλω να φωτογραφήσω και την Σελήνη και τον ήλιο κοντά, απόγευμα προς δύση, τεχνικά πάρα πολύ δύσκολο μια και η πλευρά της Σελήνης που είναι παντοτινά γυρισμένη προς την Γη θα είναι εντελώς σκοτεινή λόγω της θέσης της σε σχέση με τον ήλιο...

Έχω τρία χρόνια και δέκα μήνες να τα απαντήσω όλα και να τα οργανώσω όλα!

 

Τρία χρόνια αργότερα, 1 Ιουνίου 2030, θα γίνει και δακτυλιακή έκλειψη του ήλιου πάνω από την Αθήνα, 7:58 το πρωί, μία ώρα και 54 λεπτά μετά την ανατολή που θα γίνει 6:04 το πρωί. Η ολική δακτυλίωση θα διαρκέσει 4 λεπτά σε κατεύθυνση 77 μοίρες στην πυξίδα, και ύψος του ήλιου 20 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Δακτυλιακή έκλειψη είναι όταν φαίνεται ο ήλιος σαν δακτυλίδι γύρω από την σελήνη λόγω της απόστασης της σελήνης. Το ακριβές κέντρο της έκλειψης θα περάσει πάνω από τον Πύργο δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία, Ξυλόκαστρο, Λιβαδιά, Θεολόγος/Μαλεσίνα στον κόλπο της Λάρυμνας, Βλαχία Εύβοιας, και Άγιος Ευστράτιος στη μέση του βόρειου Αιγαίου. Εμείς, στις 7 το πρωί θα είμαστε στην παραλία της Λυκοποριάς, 16 χιλιόμετρα δυτικά του Ξυλόκαστρου, καθώς η έκλειψη θα γίνεται πάνω από την κατεύθυνση της Τανάγρας και του Σχηματαρίου πάνω από τον Κορινθιακό και τα βουνά της Βοιωτίας.


~~~



2027-08-02


2030-06-01


~~~




8 σχόλια:

  1. Φιλόδοξα και ενδιαφέροντα σχέδια! Εύχομαι από τώρα καλή επιτυχία και φυσικά καλές προετοιμασίες μέχρι τότε! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να κάνεις όνειρα και πλάνα! Το πιο όμορφο πράγμα! :) Καλά σας ταξιδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουνα έτοιμος να κλείσω θέσεις αυτή την εβδομάδα, μετά από πολύ έρευνα και επικοινωνίες γιατί όλες οι θέσεις γεμίζουν γρήγορα. Μετά όμως από το περασμένο Σάββατο το πρωί, όταν μας θύμισαν ότι η αγνή κακία και το βαθύ και τυφλό μίσος αναποδογυρίζουν τα πάντα μπροστά μας, και, αυτή η καινούργια τραγικότητα θα κρατήσει καιρό, στεκόμαστε λίγο και σκεφτόμαστε πόσο ασφαλές θα είναι να βρεθούμε σε ευάλωτη περιοχή με Αμερικανικό τουριστικό γκρουπ. Κάναμε ένα βήμα πίσω και το σκεφτόμαστε.

      Διαγραφή
    2. Την περασμένη Δευτέρα, Αιγύπτιος αστυνομικός δολοφόνησε εν ψυχρώ δύο Ισραηλινούς τουρίστες σε αρχαίο Ρωμαϊκό μνημείο στην Αλεξάνδρια, όταν άρχισε να πυροβολεί σε ένα γκρουπ με τουρίστες.

      Διαγραφή
    3. Τι τραγικό. Όλο πίσω πάμε, στο μεσαίωνα. Δε θα μπορέσω ποτέ να καταλάβω πώς γίνεται να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Από την μια η τεράστια τεχνολογική ανάπτυξη και από την άλλη το σκοτάδι. Τόσο δίπλα μας. Τραγικό.

      Διαγραφή
    4. Το σκοτάδι, αγαπητή μου Roadartist, πιστεύω ότι υπερισχύει επειδή ενστικτωδώς ο εγκέφαλος του Homo sapiens επηρεάζεται από το βιολογικό του κέντρο το οποίο και σήμερα ακόμα είναι το ίδιο που πριν δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμυρίων χρόνια εξέλιξης είναι το ίδιο που ανήκε στους μακρινούς μας προγόνους, τα ερπετά, με στρώματα τυχαίας βιολογικής εξέλιξης χτισμένα γύρω του. Αυτό, συν το ότι η φύση των συναπτικών συνδέσμων νερώνειων στον εγκέφαλο τείνει προς το ζωώδες «Εγώ» όπου δίνεται προτίμηση και εγκυρότητα στις απόψεις που προτιμούμε να πιστεύουμε υποκειμενικά αντί αντικειμενικά. Τίποτα το ποιητικό ή φιλοσοφικό για όλα αυτά, μα, η πραγματικότητα ενός τυχαία εξελιχθέντος βιολογικού οργάνου –όπου ακόμα και όταν θεωρούμε εαυτούς νοήμονες, βασίζουμε τις σκέψεις μας στις αφηγήσεις της εκάστοτε κοινωνίας μας πιστεύοντάς τες αληθινές. Οι κατάρες που συνεπώς μας κυνηγάν από αυτά, είναι ο απομονωτισμός, εθνικισμός, ρατσισμός, θρησκευτικός φανατισμός και φυσικά ο «πατριωτισμός» που δεν είναι τίποτα άλλο παρά το «αθώο» και χνουδωτό θεμέλιο του φασισμού.

      Με ρώτησε ένας αγαπητός μου άνθρωπος πρόσφατα γιατί, κατά την γνώμη του ανθρώπου αυτού, δεν δείχνω περηφάνεια για την καταγωγή μου και κάποιο πατριωτισμό. Απάντησα ότι φυσικά έχω και αγάπη για την καταγωγή μου και για την πατρίδα μου, μόνο που καταγωγή μου θεωρώ όλη την Ζωή σε όλο το Σύμπαν και πατρίδα μου θεωρώ όλο το Σύμπαν με το οποίο είμαι ομοούσιος.

      Διαγραφή
    5. ΥΓ. Όταν έδωσα την απάντηση αυτή (δεύτερη παράραφος του παραπάνω μου σχόλιου) δεν την άκουσε ο άνθρωπος με τον οποίον συνομιλούσα γιατί με είχε διακόψει μετά τις πρώτες τρεις λέξεις μου και δεν είχε ακούσει τις υπόλοιπες.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.