Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Μπαμ!











Και επιστρέφω σε ένα θέμα που δεν έχει "σκάσει" ακόμα.

2006-2009, κάπου 50.000 Έλληνες πήραν στεγαστικά δάνεια σε Ελβετικά φράγκα. Το Ελβετικό φράγκο από γύρω στο 1,5 Ευρώ που ήταν τότε, τώρα κυμαίνεται κάτω από το 1,2. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένας που πήρε στεγαστικό δάνειο σε Ελβετικά φράγκα, σήμερα χρωστάει 25% περισσότερα λεφτά από όσα δανείστηκε, και οι μηνιαίες πληρωμές είναι 33% υψηλότερες, κάθε μήνα, από τότε που άρχισε να ξεπληρώνει, και το ενέχυρο ακίνητό του πουλιέται σήμερα κάπου 40% λιγότερα από όσα πουλιόταν πριν 3 χρόνια.

Δηλαδή, κάποιος που δανείστηκε 100.000 Ευρώ, τώρα χρωστάει 125.000 Ευρώ, και, ενώ στην αρχή πλήρωνε 600 Ευρώ τον μήνα, τώρα πληρώνει 800 Ευρώ τον μήνα. Την ίδια στιγμή, το ακίνητο του δανειζόμενου, το οποίο έβαλε ενέχυρο, το 2006 είχε αντικειμενική αξία, ας πούμε, 120.000 Ευρώ, και πουλιότανε 150.000 Ευρώ, ενώ τώρα η αξία του είναι κάπου 90.000 και δεν πουλιέται πάνω από 70.000.

Ερώτηση #1
Που είναι αυτοί οι 50.000 άνθρωποι;

Ερώτηση #2
Υπάρχει τρόπος, δια μέσου της νομοθεσίας, να ισχυριστούν αυτοί οι 50.000, ως ομάδα αντιπροσωπευόμενη από ένα δικηγόρο, ότι οι τράπεζες έπραξαν ριψοκίνδυνα/παράτολμα/απρόσεκτα/με κακουργηματική αμέλεια; και να απαιτήσουν οι τράπεζες να μετατρέψουν την οφειλή στο ποσό Ευρώ που εκταμιεύτηκε και να φάνε οι τράπεζες την διαφορά σαν ποινή για την απερισκεψία τους (για να μην πούμε κλοπή);

Αν οι 50.000 πήραν από 100.000 Ευρώ ο καθένας, όταν τα πήραν τα 100.000 ευρώ επί 50.000 δάνεια, χρωστούσαν σύνολο 7.500.000.000 Ελβετικά φράγκα μεθερμηνευόμενα σε 5.000.000.000 Ευρώ, ενώ τώρα χρωστιούνται πάλι 7.500.000.000 Ελβετικά φράγκα αντιπροσωπεύοντα 6.250.000.000 Ευρώ.

Δηλαδή, οι Ελληνικές τράπεζες και ο Έλληνας πολίτης με στεγαστικό δάνειο χρωστάνε στις Ελβετικές τράπεζες 1.250.000.000 Ευρώ παραπάνω από όσα πήραν. Αερίσια. 1.250.000.000, ή 1,25 Δισεκατομμύρια Ευρώ (με "Δ") αέρας κοπανιστός από διαφορά συναλλάγματος.

Και για όποιον δεν το συνδύασε ακόμα, το 70% περίπου της 5ης δόσης του πρώτου μνημονίου, ισούται με το σύνολο οφειλής στην Ελβετία για στεγαστικά δάνεια, και 15% από αυτήν την οφειλή είναι αέρας κοπανιστός από διαφορά συναλλάγματος τα τελευταία 3 χρόνια. Δηλαδή, από αυτά που ξεπουλάει ο καινούργιος μας "νόμος", όσα πουλήσουμε για σύνολο 1,25 δις, τα ξεπουλάμε για μια τρύπα στο νερό! Τραβάμε το καζανάκι στην τουαλέττα.

Αυτό, πότε θα "σκάσει"; Ήδη οι αυτοκτονίες ανέβηκαν κατά 40%, και πληθαίνουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τράπεζες.








ΥΓ. Από αυτούς τους 50.000 ανθρώπους, πόσοι έχουν αυτοκτονήσει, και πόσοι πήγαν στο Σύνταγμα με κίνητρο όχι το "Έθνος", αλλά το δάνειό τους; (Ελπίζοντας μπας και καεί από Molotov το ...κομπιούτερ της Eurobank)









21 σχόλια:

  1. Σίγουρα πάρα πολλοί από όσοι είναι στο Σύνταγμα έχουνε πολλά οικονομικά προβλήματα, δάνεια κλπ. και ελπίζουν σε κάποια λύση, μέσα στην απελπισία που νιώθουν. Προσωπικά ευτυχώς ποτέ δεν κατέφυγα σε πιστωτικές κάρτες ή δάνεια. Σκέφτομαι μέσα σε όλες αυτές τις ανατροπές, αν χρωστάς και σε προσωπικό επίπεδο..κάηκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς, Roadartist, αρκετοί βρίσκονται στην θέση την δική σου, ή και την δική μου, αλλά, αυτοί οι 50.000 και τόσοι άλλοι με χρέη και οικονομικά προβλήματα τα οποία γίνονται τώρα, σιγά-σιγά ανυπέρβατα, αποτελούν σεβαστό μέρος του συνόλου, και θα επηρεάσουν με άμεσο τρόπο την συλλογική αντιμετώπιση από τον λαό...

    Απλά ήθελα να προσθέσω στην εξίσωση ΚΑΙ αυτήν την πτυχή, η οποία είναι πολύ σημαντική, αν όχι από τις καθοριστικές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ ξέρω τρεις τέσσερις από τους 50.000! Έμοιαζε με καλή συμφωνία τότε, μάλιστα τον έναν ίσως και να τον πήρα εγώ στο λαιμό μου, δυστυχώς...

    Έχεις δίκιο για όλα, αλλά το καζανάκι της τουαλέτας είναι αδηφάγο, δε χορταίνει με τίποτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε thihks, θα διαφωνήσω μαζί σου, κατά την γνώμη μου, και επειδή έτυχε να τα ζω από κοντά, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι!
    1) Πράγματι υπάρχουν οι δανειζόμενοι σε Ελβετικό νόμισμα αλλά γνώριζαν από την αρχή τον κίνδυνο αυτόν και τον αποδέχθηκαν επειδή ήταν μικρότερο το επιτόκιο.
    Συνολικά, πιθανόν ακόμα και τώρα, να είναι κερδισμένοι από αυτή τους την επιλογή, όπως και ο teleytaios ομολογεί, ήταν μια επιλογή με πιθανά κέρδη ή ζημιές.

    Οι τράπεζες μάλλον προσπαθούσαν να σε αποτρέψουν παρά σε παρότρυναν για εκεί..(έχω στεγαστικό δάνειο και θέλησα και γω να το μετατρέψω μια και πλήρωνα περισσότερα δανειζόμενος σε Ευρώ , τελικά δεν το επέλεξα)
    Σύντομα, απ ότι ακούω , ο κύκλος θα κλείσει και θα υπάρξει πάλι μείωση......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κώστα, μόνοι μας το τραβάμε το καζανάκι, με την βοήθεια των τραπεζών, του ιδιωτικού τομέα, και του βολέματος της στιγμής. Και φταίνε με άμεσο τρόπο και οι τράπεζες σε αυτό.

    Το δικό μου παράδειγμα:
    Με το που γύρισα στην Ελλάδα το 2007, καθώς πέθαιναν οι γονείς μου είπα να πάρω ένα δάνειο για να διαφυλάξω ότι είχαμε, αντί να το μειώσω. Στην δική μου περίπτωση το δάνειο αντιπροσώπευε ένα 14% της ονομαστικής μου αξίας, και τώρα δεν είναι πολύ περισσότερο, οπότε για μένα δεν ετίθετο ποτέ, ούτε και τώρα, πρόβλημα: το γενικό σκεπτικό στην δική μου περίπτωση, του να κρατήσω 14% της αξίας μου με αντιπροσωπευτικό δάνειο αντί να μειώσω την αξία μου κατά 14% χωρίς δάνειο, έχει διατηρηθεί και είμαι εντάξει.

    Αλλά:

    Ξέροντας ένα-δυό πράγματα από οικονομικά, ζήτησα δάνειο, με υπογεγραμμένες σημειώσεις των όρων μου:
    - Σε Ευρώ και ΟΧΙ Ελβετικά φράγκα,
    - Με σταθερό επιτόκιο για την ζωή του δανείου,
    - Χωρίς πέναλτι για γρήγορη απόσβεση
    - Ένα δάνειο και ΟΧΙ δύο (όχι ένα δάνειο 70% του ζητουμένου ποσού και ένα 30% του ζητουμένου ποσού με ψηλότερο επιτόκιο όπως το παίζουν συνήθως οι τράπεζες).

    Η Τράπεζα έγραψε το δάνειο:
    - Σε Ελβετικά φράγκα,
    - Με σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια και μετά κυμαινόμενο,
    - Με πέναλτι για γρήγορη απόσβεση
    - Δύο δάνεια (ένα δάνειο 70% του ζητουμένου ποσού και ένα 30% του ζητουμένου ποσού με ψηλότερο επιτόκιο).
    Δηλαδή, ακριβώς το ΑΝΤΙΘΕΤΟ από ότι είχα ενυπογράφως ζητήσει.

    Και, καθώς ήμουνα στο εξωτερικό, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι μου οι οποίοι είχαν τις ενυπόγραφες σημειώσεις μου προς την τράπεζα στην κατοχή τους, και τις επαναλάμβανα τηλεφωνικώς συνέχεια και σε αυτούς και στα "μανεκέν" του υποκαταστήματος, ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ το δάνειο μου όπως το έθεσε η τράπεζα.

    Κωλοχανείο, Κώστα μου!



    Αγαπητέ μου glam, καλώς σε ξαναβλέπω, και χίλια "μακάρι" να είναι όπως τα λες. Πράγματι, το Φράγκο θα ξανανέβει και θα ξανακατέβει, και ανάλογα με την ετοιμότητα κάποιου μπορεί να βρεθεί κερδισμένος, αλλά σήμερα όχι, και οι οιωνοί για το μέλλον του τόπου βαραίνουν προς την αρνητική πλευρά του αν είναι ρεαλιστικό να ελπίζουμε.

    Όσο για το προς που παρότρυναν οι τράπεζες, σε παραπέμπω στο προσωπικό μου παράδειγμα στην απάντησή μου στον Τελευταίο εδώ από πάνω. Όταν μετά γύρισα στην Ελλάδα και μπήκα στην τράπεζα σαν σίφουνας και ρώτησα το μανεκέν-διευθυντή γιατί κάνανε το αντίθετο από αυτό που ζήταγα, μου απήντησε ως αθώα περιστερά ότι... μα για σένα το κάναμε για να έχεις χαμηλότερο επιτόκιο!

    Σε καλό να μας βγεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Δημήτρη τα είπαμε λίγο και προσωπικά ας το σκαλίσουμε και λίγο στο μπλογκ σου.
    Κατ'αρχήν για μένα είναι απαράδεκτο σε μια σοβαρή και ώριμη οικονομία, να επιτρέπεται σε τραπεζικούς πελάτες λιανικής να παίρνουν ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ δάνειο σε ξένο συνάλλαγμα. Δε γίνεται να βάζεις τέτοια "μπουρλότα" στην οικονομία σου. Το στεγαστικό δάνειο δεν είναι χρηματιστηριακό προϊόν τζογαρίσματος. Είναι οικονομίες και στερήσεις ζωής. Παράλληλα υποθέτω ότι με κάθε δόση και μετατροπή συναλλάγματος υπάρχει και η τραπεζική προμήθεια (σιγά μη στο δίνουν σε τιμή dealer στο συνάλλαγμα). Αυτό είναι έξτρα αδικαιολόγητα λεφτά στην τράπεζα που σου χορήγησε το δάνειο και τους όποιους dealers συναλλάγματος ενδιάμεσα.
    Τώρα όσον αφορά την Ελλάδα που απέχει από τον παραπάνω ορισμό.
    Δεν έχω ανακαλύψει αν υπάρχει άμεση σύνδεση με τις Ελβετικές τράπεζες και σε ποιο βαθμό. Αυτό δεν είναι ξέρεις απαραίτητο να ισχύει. Το δάνειο θα μπορούσε να είναι αποκλειστική εφεύρεση του πολυμήχανου Έλληνα τραπεζίτη τον οποίο αφήνει το ανύπαρκτο κράτος και η μη εφαρμογή νόμων να γδέρνει κατά το δοκούν. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν απέκτησε τραπεζικό πρόβλημα. Οι τράπεζες της δε γνώρισαν τις τραγικές συνέπειες των τραπεζών παγκόσμια. Για ποιο λόγο να τζογάρουν με εξωτικά CDS και αμερικανικά στεγαστικά προϊόντα εφόσον μπορούν να έχουν τα σίγουρα από τον μέσο άσχετο Έλληνα δανειζόμενο μέχρι εκεί που δεν πάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ μου Μάνο, α Γειά σου!!! Πρώτον: δεν τζογάρεις συναλλαγματικά με ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ δάνεια! Δεύτερον: βλ., πρώτον!

    Όταν με τις ενυπόγραφες σημειώσεις στο χέρι, τους είχα εξηγήσει τι θέλω, και μου είχαν πει τις μπούρδες τους της τεχνικής της πώλησης, τους είχα απαντήσει, το 2007-8, ότι "κατά την γνώμη μου το Ευρώ θα αντιμετωπίσει βαριά προβλήματα σε 5-10 χρόνια, και είναι πιθανόν σε 10-15 χρόνια η Ελλάδα να βγει από το Ευρώ και να πιάσει η Νέα Δραχμή πληθωρισμό της τάξης του 70%, οπότε σε καλή περίπτωση θα χρωστάω πιο πολλά από όσα παίρνω τώρα, και στη χειρότερη περίπτωση θα χρωστάω εκατομμύρια σε χαρτονόμισμα-κομφετί από ότι παίρνω τώρα". Αυτά τους τα έλεγα πριν 4 χρόνια περίπου.

    Εις απάντηση η Τράπεζα έκανε ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ να γράψει το δάνειο, καθώς έλειπα από την Ελλάδα, και το έγραψαν σε ένα παράθυρο ΗΜΕΡΩΝ όταν το Ελβετικό Φράγκο ήταν ασυνήθιστα εις όφελος μας. Πράγμα που σημαίνει ότι για να κερδίσω τίποτα εγώ ο πελάτης τους, θα έπρεπε το Ελβετικό φράγκο να φτάσει σε επίπεδα ΑΚΟΜΑ πιο ασυνήθιστα εις όφελός μας!

    ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΙ!

    Άλλο να βλέπεις την Γουώλ Στρητ στην τηλεόραση και άλλο να νομίζεις ότι μπορείς να πας στο υποκατάστημα της παράγκας του Καραγκιόζη και να νομίζεις ότι είσαι ο Γκόρντον Γκέκο...

    Από την άλλη μεριά όμως, εσύ δεν είσαι ξένος στην πραγματική Γουώλ Στρητ
    :-)

    Εγώ και που έδινα οδηγίες που απεδείχθησαν σωστές τι κατάλαβα. Έκανα πληρεξούσιο σε δικηγόρους που ήταν δύο σκαλιά κάτω από πάγκους πανηγυριού και πρόκοψα. Ευτυχώς λόγω της συνολικής μου κατάστασης δεν είναι σημαντική η πληγή. Αλλά άλλοι; Εκείνοι που έμπαιναν σε ένα σπίτι για πρώτη φορά; Εκείνοι που πήραν στεγαστικό για να αγοράσουν μερσεντέ; Τι κάνουν τώρα εκείνοι;

    Και τι θα γίνει με την ισοτιμία του Ελβετικού Φράγκου και της Νέας Δραχμής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά αυτή η ιστορία με τα στεγαστικά σε συνάλλαγμα φαίνεται να έχει μολύνει πολύ κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρη, πολύ καλά τα λέει ο Μάνος. Συνυπογράφω.
    Εσένα όμως Δημήτρη δε φταίει η τράπεζα αλλά οι δικηγόροι σου. Ουσιαστικά παραβίασαν τις εντολές σου. Αν το έκαναν από άγνοια είναι για φάπες, αν όχι είναι για αγωγή! Αλλά όπως λες κι εσύ, κωλοχανείο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάνο, διάβασα γρήγορα και θα διαβάσω σωστά όταν γυρίσουμε από τον περίπατο. Αλλά πριν οτιδήποτε άλλο, στο άρθρο μιλάνε για δάνεια σε Ελβετικά Φράγκα με Ελβετικό ΕΠΙΤΟΚΙΟ! Σημείωσε ότι στην Ελλάδα οι τράπεζες χρησιμοποιούν Ελληνικό επιτόκιο για τα Ελβετικά δάνεια!! Περισσότερα αργότερα, αλλά πες μου τι νομίζεις γι αυτό (δεν νομίζω ότι κάνω λάθος)



    Κώστα πράγματι! Εκείνη την εποχή υποτίθεται ότι χρωστούσα στους δικηγόρους μου εκείνους κάπου 12.000 Ευρώ για διάφορα πράγματα που είχαν κάνει. Μετά από αυτό το περιστατικό εξαφανίστηκαν και δεν μου έστειλαν ποτέ το τιμολόγιό τους και δεν ξαναήρθαν σε επαφή. Μάλλον παραδοχή της γκάφας τους, και αυτο-απονεμόμενη δικαιοσύνη να μην ζητήσουν σχεδόν όσα μου έχασαν! Όχι απλώς κωλοχανείο, αλλά κωλοχανείο κουτοπόνηρων που ξέρουν πότε να το βάλουν στα πόδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ένα άρθρο που πρέπει να διαβάσετε.. Από τον αξιόλογο Γιώργο Αυγερόπουλο (Εξάντας)..

    http://www.exandasdocumentaries.com/gr/news/interesting-articles/241-flertarontas-me-ton-thanato

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημήτρη, αν μιλάμε για δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο αλλά με επιτόκιο αντίστοιχο με το έπαιρνες σε Ευρώ τότε μιλάμε για αισχροκέρδεια. Ο μόνος λόγος να πάρεις δάνειο σε νόμισμα άλλο από το εθνικό είναι για σημαντικά πιο ευνοϊκό επιτόκιο δανεισμού βασισμένο στο Φράγκο στην προκειμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το άρθρο Φλερτάροντας με τον θάνατο που πρότεινε η Roadartist, πρέπει πράγματι να το διαβάσουν όλοι. Αλλά, περισσότερο από το να διαβαστεί, πρέπει να απαντηθεί από την χούντα στην οποία απευθύνεται.

    Τα ξένα δίκτυα, όπως CNN, μιλάνε για οργισμένους πολίτες που επιτέθηκαν στην αστυνομία. Αρκετά πια! Κάποιος από τους πολίτες, κάποιοι, κάπως πρέπει να βοηθήσουν τα δίκτυα να δουν τι γίνεται στην τριτοκοσμική "Ευρώπη". Σήμερα το CNN δείχνει ένα αστείο κομμάτι όπου η δημοσιογράφος, σε μια τέλεια καθαρισμένη και τουριστική πλατεία Συντάγματος, άδεια από πολίτες, ψάχνει κωμικά αναστατωμένη να βρει ένα σκυλί που το λένε "Λουκάνικο" και ήταν πάντα παρών στα επεισόδια της Αθήνας για χρόνια αλλά δεν το έχει δει κανείς δυο τρεις μέρες τώρα. Ρωτάει περαστικούς, και καλά παιδιά της αστυνομίας που ξέρουν και καλά Αγγλικά, αλλά κανείς δεν ξέρει που είναι ο Λουκάνικος. Στο τέλος την σταματά ένας 50άρης με γυαλιά ηλίου και καπέλο και αρχίζει να φωνάζει στο CNN με χάλια και αστεία Αγγλικά ότι είναι θυμωμένος και ότι του πήραν 300 Ευρώ τον χρόνο από την σύνταξη αλλά ο άνθρωπος αυτός ήταν τόσο γελοίος στην παρουσίαση (ίσως και σκηνοθετημένος έτσι) που και εγώ ακόμα γελούσα!

    Δεν μας παίρνουν στα σοβαρά και πρέπει να γίνει αυτό, γιατί όπως έχω πει και πριν, την μάχη θα την κερδίσουμε ή θα την χάσουμε στην κοινή γνώμη έξω από την Ελλάδα.



    Μάνο, θα το ψάξω και θα σου πω...
    Καλό βράδυ!

    Ο Στρος-Καν ελεύθερος, και η υπόθεση μάλλον θα ανακληθεί, δυο μέρες αφού πέρασε τα μέτρα η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Glam, Μάνο:

    Το ελβετικό φράγκ θα συνεχίσει να ανεβαίνει:

    http://seekingalpha.com/article/126159-currency-wars-swiss-franc-edition

    http://www.mindfulmoney.co.uk/wp/shaun-richards/the-rise-of-the-swiss-franc-has-implications-for-austriabulgaria-hungary-lithuaniapoland-and-romania/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://www.tovima.gr/society/article/?aid=409105#.Tg4vTApyXZs.facebook

    Πρέπει άμεσα να υπάρξουν διευκρινήσεις.. Αλλά αυτό θα γινόταν σε μια "δημοκρατική" κατάσταση, έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο. Ενώ λεφτά δεν υπάρχουν και προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο σε υγεία και παιδεία, εχτές (!) ανακοινώθηκαν προσλήψεις ρεκόρ...4.000 ατόμων στα τμήματα ασφαλείας... Θέλει πολύ μυαλό να καταλάβουμε που ακριβώς πάμε;..

    Με στεναχωρεί η εικόνα στο εξωτερικό. Δε ξέρω πως μπορεί να αντικρουστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άλλο ένα αρθρο που προτείνει η Roadartist, στο Βήμα, που πρέπει όλοι να διαβάσουν: Ρίψη 2860 χημικών την Τετάρτη, έναντι 100 σε μια μέση μέρα επεισοδίων.

    Πρέπει πράγματι οι πολίτες που διαδηλώνουν να βρουν ανάμεσά τους εκείνους που έχουν την γλωσσική ικανότητα και νοοτροπία εξωτερικού, να παρουσιάσουν την άλλη όψη στους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται ανάμεσά τους. Να τους περάσουν μνήμες στικ με τα βίντεο, να τους εξηγήσουν την υπόθεση για το ποιοί είναι οι προβοκάτορες και οι κουκουλοφόροι.

    Είναι τώρα πιο σημαντικό και επείγον όσο ποτέ να λεχθεί από τα διεθνή ΜΜΕ και αυτή η άποψη.

    Βαδίζουμε προς αυτό που εμείς ξέρουμε ότι είναι δικτατορία. Στο εξωτερικό όμως αυτό φαίνεται σαν θετική πυγμή της κυβέρνησης, και στην διεθνή κοινή γνώμη ο λαός είναι είδη καμένος γιατί κατά τα φαινόμενα ο λαός τα έφαγε και τώρα δεν θέλει να πληρώσει. Αν αυτή η εντύπωση στο εξωτερικό παραμείνει εμπεδωμένη, τότε δεν θα έχουμε ούτε καν την χλιαρή υποστήριξη που είχαμε με την ανοικτή και παραδεκτή Χούντα του '67.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΓΕΙΑ ΣΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟ 2007 ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΌ ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΌ ΌΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ,ΜΉΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ
    ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε 6:40, δυστυχώς, ζώντας εκτός Ελλάδας, δεν ξέρω κανέναν δικηγόρο. Ξέρω πάντως τα εξής: Οι τράπεζες δεν παρανόμησαν, ή, στην χειρότερη περίπτωση, έκαναν ισορροπία στον φράχτη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.

    Το βασικότερο σημείο που μπορεί να ψαχτεί είναι αν, βάσει των Ελληνικών κανόνων και νομοθεσίας, το ρίσκο του τζογαρίσματος στεγαστικών δανείων πάνω σε κυμαινόμενο συνάλλαγμα, ήταν ενέργεια που μπορεί να ταχθεί κάτω από τον ορισμό της αμέλειας ή επιπολαιότητας (αν και τελική ευθύνη έχουν οι δανειολήπτες που δέχτηκαν να "τζογάρουν").

    Ένα δεύτερο σημείο είναι να ανιχνευτούν οι λόγοι, και η νομιμότητα της πρακτικής του να δίνουν το ένα δάνειο σε δύο: ένα δάνειο 70% περίπου του ζητουμένου, με επιτόκιο λίγο μεγαλύτερο από ότι έπρεπε, και ένα δεύτερο δάνειο για τα υπόλοιπα 30% περίπου του ζητουμένου, με επιτόκιο πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που έπρεπε.

    Αυτές οι δύο ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν όχι απλώς από δικηγόρο, αλλά από ΚΑΛΟ δικηγορικό γραφείο με εξειδίκευση στα οικονομικά και τραπεζικά.

    Επίσης, το δικηγορικό αυτό γραφείο θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει όχι μόνο ένα άτομο, αλλά δέκα, ή πενήντα άτομα (από τα 50.000 άτομα που πήραν αυτά τα δάνεια), ώστε να φανεί η πορεία της τράπεζας με βάση πολλές, όχι μόνο μια, περιπτώσεις.

    Αν δημιουργηθεί τέτοιος πυρήνας παραπόνων, πες μου να μπω κι εγώ μέσα.

    Έχε μόνο υπ' όψιν σου, ότι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε περίπτωση νομικού "θαύματος" θα ήταν απλά η μεταγραφή των δανείων στα εκταμιευμένα Ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εγώ πήρα στεγαστικό δάνειο αξίας 21000 ευρώ σε ελβετικό φράγκο το 2006, με ισοτιμία 1,56 περίπου. Στην απόφαση μου αυτή συνετέλεσε η ισχυρή προτροπή του στεγαστικού συμβούλου της Eurobank, ο οποίος με έπεισε ότι ο κίνδυνος της συναλαγματικής ισοτιμίας είναι μικρός, καθώς η μεταβολή αυτής τα τελευταία 6 χρόνια δεν υπερέβει το 5%. Μάλιστα με την προστασία συναλάγματος για τη δόση που μου προσέφεραν ήμουν καλυμένος και από αυτή. Επίσης με διαβεβαίωσε ότι, όπως διαφήμιζαν στις τηλεοράσεις ,το στεγαστικό τμήμα της τράπεζας παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά θα με ενεμέρωναν για τυχόν κινήσεις που θα έπρεπε να κάνω. Αφελής και ανίδεος περί τα οικονομικά τους επμπιστεύτικα, μην ξεχνάτε ότι το 2006 μόλις πριν από 2 χρόνια είχαμε οργανώσει Ολυμπιακούς και υποτίθεται ότι είχαμε ξεφύγει από την κατάσταση της Ψωροκώσταινας δια βίου. Τελικά ο σύμβουλος ποτέ δεν τηλεφώνησε και όταν κατά καιρούς επικοινωνούσα μαζί τους, από τη στιγμή που διαπίστωσα την άνοδο του φράγκου η απάντησή τους ήταν μην το ακουμπάς.Σήμερα λοιπόν χρωστάω περίπου 255000 ευρώ και έχω πληρώσει 55000 ευρώ σε δόσεις. Λοιπόν άσχετα από τη γραπτή συμφωνία που υπέγραψα τίποτα από τα παραπάνω δεν στοιχειοθετού δικαστικά εξαπάτηση; Τέλος υπάρχει κάποιος που να ξέρει αν με το νόμο 3869/2010, μπορούμε να ζητήσουμε δικαστικά να αναλάβουν οι τράπεζες το βάρος της διαφοράς που προκύπτει από τη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ή τουλάχιστον μέρος αυτής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμε 10:31, μην νομίζεις πως έφταιγε "αφέλεια" ή "ανιδεότητα" που δέχτηκες το δάνειο. Αν διαβάσεις την απάντησή μου στον Τελευταίο παραπάνω θα δεις ότι εγώ, ξέροντάς τα όλα αυτά και έχοντας ζητήσει εγγράφως δάνειο ΟΧΙ σε φράγκα αλλά σε Ευρώ, έφυγα από την Ελλάδα ήσυχος και την πάτησα από τους ίδιους μου τους πληρεξούσιους δικηγόρους και την τράπεζα. Εσύ δεν ήσουν αντιμέτωπος με έναν "Στεγαστικό Σύμβουλο Υποκαταστήματος" που σε προέτρεπε, αλλά, με ένα Φερέφωνο Μανεκέν Βιτρίνας που ήταν σαν σκυλάκι εκπαιδευμένο να "μας την φέρει". Η τράπεζα ήξερε πολύ καλά τι έκανε, το έκανε επίτηδες, και δεν μπορούμε να το αποδείξουμε αυτό, εκτός αν είχαμε στα χέρια μας εσωτερικά μέμο ή email διοικητικών στελεχών όπου να μιλάν ανοιχτά με καταδικαστέα φρασεολογία.

    Ο Νόμος 3869/2010 αναφέρεται σε πτώχευση, ή, χρεοκοπία, του δανειζομένου.
    - Το προσδιορίζει καθαρά αυτό από το πρώτο κιόλας άρθρο.
    - Παρακάτω θα δεις ότι πρέπει να υπάρχει έγγραφη παραδοχή από την τράπεζα πως έχουν σταματήσει αμετάκλητα διαδικασίες συζήτηση για εξωδικαστική επίλυση.
    - Επίσης, πρέπει να αποδειχθεί ότι ο δανειζόμενος πράγματι δεν έχει πόρους και δεν κρύβει τίποτα.
    - Υπάρχει μνεία για προστασία πρώτης κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι έα δεύτερο, ή τρίτο διαμερισματάκι δεν σώζεται, και το παίρνουν.

    Το μόνο το οποίο λέει αυτός ο νόμος είναι να δίνει την πορεία του πως μπορεί κανείς να πτωχεύσει ή να χρεοκοπήσει. Κατά την γνώμη μου δεν είναι απάντηση στο πρόβλημά μας.

    Η πτώχευση, ή χρεοκοπία, για τους γονείς και παππούδες και γιαγιάδες μας ήταν η ύψιστη ντροπή. Σήμερα είναι απλά άλλο ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη του πως να βγάζει κανείς λεφτά αν είναι έξυπνος. Αλλά, για να "βγάλει" κάποιος λεφτά μέσω χρεοκοπίας, τα λεφτά πρέπει να είναι όχι καλά κρυμμένα, αλλά, νόμιμα κρυμμένα. Οι απλοί πολίτες δεν έχουν ελπίδα.

    Στην περίπτωσή μας, ο νόμος αυτός μας βοηθά να χρεοκοπήσουμε, και ΙΣΩΣ να μπορέσουμε να κρατήσουμε, υπό όρους, μια κατοικία μας για να μην βγούμε στον δρόμο. Όλα τα άλλα τα χάνουμε. Είναι καλός αν είναι κανείς μισθωτός με ένα διαμέρισμα, οικογένεια, και τίποτα άλλο (όπως ακριβά αυτοκίνητα, καταθέσεις, κλπ).

    Να επαναλάβω την γνώμη μου, ότι χρειαζόμαστε ΙΚΑΝΟΤΑΤΗ αντιπροσώπευση, που στην Ελλάδα είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί, και, αντιπροσώπευση που να επιτεθεί στις τράπεζες, όχι να προσφέρει μια απλή άμυνα σε εμάς από αυτές. Και αυτό πρέπει να γίνει από κάμποσους δανειολήπτες συγχρόνως και οργανωμένα.

    Μπορώ να ρωτήσω, έκαναν και σε εσένα το κολπάκι των δύο δανείων αντί για ένα; 70/30 ή 80/20 του ζητουμένου, με μεγαλύτερο επιτόκιο στο μικρότερο δάνειο; Τέτοιες λεπτομέρειες είναι αυτές που μπορούν να προσφέρουν ενδείξεις κακής διαχείρισης από πλευράς τράπεζας. Αν το κάνουν αυτό σαν ρουτίνα σε όλους, όπως πιστεύω ότι το κάνουν, τότε πρέπει να βρουν μια δικαιολογία η οποία να ευσταθεί ως προς γιατί το γράψανε σαν δύο δάνεια. Και, όταν έχεις δέκα κατήγορους μαζί, με διαφορετικές συνθήκες ο καθένας, τότε γίνεται πιο δύσκολο για την μια δικαιολογία της τράπεζας να καλύψει πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, η τράπεζα αναγκάζεται να προσφέρει περισσότερες δικαιολογίες, και έτσι αρχίζει η θέση της να υποσκάπτεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το μπαμ έγινε ήδη στην Πολωνία!

    http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/07/14/622806/the-swiss-national-bank-of-poland-and-other-cee-countries/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.