Οι απόγονοι του γιού του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, του οποίου το όνομα ήταν Έλλην, λέγονται Έλληνες. Ποτέ όμως δεν υπήρξε κράτος με το όνομα Ελλάδα μέχρι το 1828. Το όνομα αυτό χρησιμοποιήθηκε μόνο από τους νεοέλληνες μια και ανέκαθεν εκτός Ελλάδας ονομάσθηκαν Γραικοί και η χώρα τους Γραικία. Και οι Έλληνες της αρχαιότητας είχαν σαν πρώτο συνθετικό της ταυτότητάς τους το κράτος τους. Την Αθήνα… την Σπαρτη… την Μακεδονία. Στην πραγματικότητα, πέρα από τους μύθους, Έλληνες ήταν μετέπειτα εξέλιξη του ονόματος Ελλοί, ή Σελλοί, κάτοικοι της περιοχής της Δοδώνης. Στην σημερινή Ήπειρο.
Η Μακεδονία υπήρξε υπολογίσιμη δύναμη στην Ιστορία για περίπου 40 χρόνια, από τον Φίλιππο τον Β’ ως τον γιό του τον Αλέξαδρο Γ’ τον Μακεδόνα, τον γνωστό ως Μέγας Αλέξανδρος. Και αυτά τα 40 χρόνια, μέσα από τα τελευταία 4.000 χρόνια, απασχολούν σήμερα, μέχρι που πιθανόν και κυβερνήσεις να ρίξουν.
Αλλά τι λέει ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος για όλα αυτά;
«Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν κατοικούντων»
Άλλοι λένε ότι το συνδετικό «και» σημαίνει ότι ο Αλέξανδρος διαχωρίζει τους Μακεδόνες από τους Έλληνες. Άλλοι λένε ότι απλά έβαλε τον εαυτό του πρώτο. Υπάρχει και η εκδοχή ότι ήθελε να την ρίξει στους Σπαρτιάτες που δεν τον ακολούθησαν. Ή, ότι ήθελε να ειρωνευτεί το γεγονός ότι οι Αθηναίοι έβλεπαν τους Μακεδόνες σαν βάρβαρους βάζοντας τους δυσκολίες στην συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και για να πετύχει την ειρωνεία του επέδειξε τους κατοικόυντας την Ασία ως βάρβαρους, και όχι τους Μακεδόνες. Ίσως και όλα τα παραπάνω μαζί.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση ο Αλέξανδρος δεν βοηθά να αποδείξουμε το θέμα έτσι ή διαφορετικά.
Έρχονται οι Σλάβοι οκτακόσια χρόνια μετά τον Αλέξανδρο στην περιοχή που για λίγο ήταν τα βόρεια εδάφη της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Αλέξανδρου, και, άλλα χίλια τετρακόσια χρόνια αργότερα αποφασίζουν ότι είναι Μακεδόνες και ότι το κράτος τους λέγεται Μακεδονία. Και οι Έλληνες που κέρδισαν το κύριο μέρος της Μακεδονίας του Αλέξανδρου μόλις το 1912, αρνήθηκαν το όνομα του νεοσύστατου γειτονικού κράτους, το 1992.
Δυστυχώς, σωστά ή λάθος, κανέναν μα κανέναν εκτός Ελλάδας και Σκοπίων δεν τον ενδιαφέρει ο καυγάς και η κλωτσοπατινάδα στα Βαλκάνια.
Απλά, οι κοινοί άνθρωποι εκτός Βαλκανίων βλέπουν έναν καυγά χωρίς λόγο. Σωστά ή λάθος έτσι το βλέπουν, και, αυτό, το ότι έτσι το βλέπουν, είναι γεγονός.
Και από τους Έλληνες τι ακούν γενικά στις ειδήσεις τους ή όταν επισκέπτονται σαν τουρίστες την Ελλάδα;
Ακούν τους Έλληνες να λένε ότι είναι οι απ’ ευθείας απόγονοι του Μεγαλέξαντρου και ότι οι Σκοπιανοί δεν είναι, αντί να λένε, παραδείγματος χάριν, ότι η αρχαία Μακεδονία ήταν Ελληνόφωνη και ότι ο στερεός πυρήνας των εδαφών της είναι η περιοχή από Αμφίπολη ως Βεργίνα και προάστεια, όλα σήμερα μέσα στο κράτος της Ελλάδας.
Ακούν τους Έλληνες να λένε ότι η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα της Γης τελεία και παύλα, αντί να λένε, παραδείγματος χάριν, ότι η Ελλάδα είναι από τις πέντε-δέκα ομορφότερες περιοχές του κόσμου.
Ακούν τους Έλληνες να λένε ότι δεν φταίνε εκείνοι που φάγανε τα δανεικά αλλά φταίνε εκείνοι που τους τα δώσανε.
Αν η Ιταλία είναι η μόνη χώρα στην οποία θα μπορούσε να γεννηθεί ο φασισμός, η Ελλάδα αποδεικνύεται η μόνη χώρα στην οποία θα μπορούσε να επιζήσει και να διαιωνισθεί το Οθωμανικό, Μικρασιατικό, από τέλη του μεσαίωνα, θέατρο σκιών Ο Καραγκιόζης (μαυρομάτης).
Και εφ’ όσον ο προσδιορισμός του φασισμού (του Μουσολίνι) είναι η πίστη σε απ’ ευθείας σύνδεση με ένα κράτος και λαό που υπήρξε πριν 2000 χρόνια και η θέληση για αναβίωσή του, αν οι δυτικοί ξέραν τι είναι ο Καραγκιόζης θα μπορούσαν κάλλιστα να μας πούνε Καραγκιοζοφασίστες.
Επειδή, οι Έλληνες ουδέποτε μπορέσανε να επικοινωνήσουν ιδέες στα σοβαρά με άλλους λαούς, και αυτό επειδή οι Έλληνες ποτέ δεν έδωσαν δυό λεπτά της ώρας να συλλογιστούν πως σκέπτονται οι άλλοι λαοί και συνεπώς να επικοινωνήσουν με τρόπο που να γίνεται κατανοητός... Και αυτό επειδή ο Έλληνας πάντα σκέπτεται πιο σωστά από όλους και τα ξέρει καλύτερα τα πάντα από όλους, και αν οι άλλοι δεν τον καταλαβαίνουν φταίνε οι άλλοι και όχι ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, επί είκοσι χρόνια, τα Σκόπια παίζουν διαφημιστικά σποτάκια σε όλες τις χώρες εκτός της Ελλάδας. Εκεί δεν τα βλέπετε. Αλλά όλοι οι λαοί έξω από την Ελλάδα βλέπουν επί είκοσι χρόνια διαφημιστικά καλοφτιαγμένα από εταιρείες δυτικές και Αγγλόφωνες που κάνουν θαυμάσια δουλειά. Τα διαφημιστικά της Ελλάδας τα κάνουν οι κυρίες του Κολωνακίου και τα γράφει στα Αγγλικά ο ανιψιός του μπατζανάκη που πήρε και Λόουερ από το φροντιστήριο.
Το ότι τα Σκόπια τα λένε απλά «Μακεδονία» όλοι, σε όλη την Γη, επί είκοσι χρόνια τώρα, και θα συνεχίσουν να τους λένε «Μακεδονία» μα να χτυπιόμαστε κάτω και να φωνάζουμε τη μαμά μας, είναι αποτέλεσμα λανθασμένης στρατηγικής και εσφαλμένης επικοινωνίας από μέρους των νεοελλήνων και του καραγκιοζοφασισμού που τους δέρνει και του υποτιθέμενου «κράτους» τους.
Στο τέλος, σε κάθε συνάντηση, ο ξερόλας μένει μόνος του.
Το ότι επιτρέψαμε στους Σλάβους των Σκοπίων να γίνουν γνωστοί ως Μακεδονία, είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικότητας (idiocy) που μας δέρνει.
Θάλασσα τα κάναμε.
ΥΓ. Κατά τ’ άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το «Βόρεια Μακεδονία» σαν νίκη του μεγάλη, ενώ είναι ήτα κατά κράτος, και στις 14 Ιουνίου τελικά τα Σκόπια έκαναν πίσω από την «συμφωνία». Αυτά.
Συμφωνώ απόλυτα ,τόσο άριστη ανάλυση είχα πολλά χρόνια διαβάσω αλλά και να κατανοήσω να είσαι καλά Δημήτρη μου . Ευχές για καλό καλοκαίρι με την όμορφη οικογένειά σου να είστε καλά !!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστω Νικόλα μου, που να μην ήταν έτσι... αλλά έτσι μάλλον είναι.
ΔιαγραφήΣυγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά για κάποιο λόγο δεν λαβαίνω πια email οταν γίνεται σχόλιο και το βρίσκω όποτε έρχομαι να κοιτάξω.
Είναι και το άλλο... Γιατί λέμε "Αμερική" αντί Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και Αγγλία αντί για Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας, και Ρωσία αντί για Ρωσική Ομοσπονδία; Εειδ'η όλοι αναφέρονται σε οτιδήποτε με συντομία. Και φυσικά, ότι και να ονομαζόντουσαν τα Σκόπια, αν η λέξη "Μακεδονία" είναι μέος του σύνθετου ονόματος, ότι και να είναι το όνομα αυτό, κανείς δεν θα το θυμάται και όλοι Μακεδονία θα τους λένε. Αλλά για εσωτερική κατανάλωση εδω μέσα διυκλιζουμε τον κώνωπα και τρεχα γύρευε, και εμείς τα λέμε και εμείς τα ακούμε...
Καλό σου καλοκαίρι, νά 'σαι πάντα καλά!
Επί της σημειολογίας:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν κατοικούντων"
Η εξήγηση ειναι απλή. Το χρησιμοποιούσαν κατά κορον οι Αρχαίοι αυτόν τον τύπο ο οποιος δήλωνε την γενική κατηγορία του β΄μέρους της πρότασης, άσχετα με το α' μέρος. Πχ "οι Λακεδαιμόνιοι ΚΑΙ οι Πελοποννήσιοι" (σύμμαχοί τους). Ποτέ δεν ισχυρίστηκε κανείς όμως πως οι Λακεδαιμόνιοι δεν ειναι Πελ/σιοι όμως. Στα σημερινά θα μπορούσαμε να πούμε "οι ΗΠΑ και η Δύση", "οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι". Ετσι το "ο Αλεξανδρος και οι Έλληνες" απλούστατα σημαίνει πως ο στρατός του Αλεξάνδρου ήταν ελληνικός. Το τι ήταν ο Αλέξανδρος δεν σημειολογείται στην φράση ούτε καταφατικά ούτε αποφατικά.
Θυμίζω βεβαίως πως "ελληνικό έθνος" με την σημερινή έννοια δεν υπήρχε
Πολύ σωστός, ότι έτσι χρησιμοποιούταν και χτιζόταν το νόημα. Στο κείμενο το έγγραψα από την σημερινή αντιμετώπιση, όπου την φράση αυτή την ακούς από πολλούς με πολλές εκδοχές, αφήνοντάς το έτσι, ελπίζοντας ότι ίσως κάποιος να εξηγούσε αυτό που έγραψες. Πρακτική που, φυσικά, έβαζε «εμάς» ή «εμένα» πρώτο ΚΑΙ τους συμμάχους έστω και ίδιας γενικότερης εθνότητας ή/και γεωγραφίας, δεύτερους.
ΔιαγραφήΚαι βέβαια «Ελληνικό Έθνος» δεν υπήρχε σαν κοινή ταυτότητα, τότε, και μέχρι το 1828. Και εμείς ακόμα (οι περισσότεροι τουλάχιστον) μεγαλώσαμε με την εντύπωση ότι «Ρωμιοί» = «Έλληνες» παρά την οφθαλμοφανή διαφορά μεταξύ Ρωμαίων (έστω και της ανατολικής αυτοκρατορίας) και «Ελλήνων».
Θένκιου αγαπητέ!