Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Λίγο Κέτσαπ ακόμη;







Είχε φτάσει απομεσήμερο ένα Αυγουστιάτικο απόγεμα και με τη γυναίκα μου ακόμα τρέχαμε να τελειώσουμε διάφορα κάτω στην πόλη, περιμένοντας πως και πως να γυρίσουμε στα βουνά μας.

Είπα σε μια στιγμή:
- Δεν ξέρω πως και γιατί αλλά για πρώτη φορά σε δύο χρόνια αισθάνομαι την βιοενστικτώδη ανάγκη να φάω ΜακΝτόναλντς!
- Πάμε αν είναι ανοικτό δύο η ώρα το μεσημέρι, λέει η γυναίκα μου.
- Αν και το ΜακΝτόναλντς κλείνει 12:30 με 3:30, όπως όλα στην Ιταλία, θα τους πάω στη Χάγη για παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!
Δόξα τους Θεούς ήταν ανοικτό. Και η μυρωδιά στον αέρα θύμιζε την χώρα των ελεύθερων και το σπίτι των γενναίων...

- Μπιγκ Μακ, λαρτζ φράϊς, λαρτζ ντάϊετ κόουκ...
Κοιτάζω δεξιά κι αριστερά:
- Που είναι το μεγάλο πλαστικό δοχείο με το κέτσαπ και τον μοχλό-αντλία επάνω;!
Η κοπελίτσα δειλά-δειλά βγάζει κάτι κεσεδάκια τριών εκατοστών και λέει...
- Αυτά έχουμε...
- Ήμαρτον! κάνω εγώ και πάω να χουφτώσω τρία-τέσσερα.
- Είκοσι σεντς το ένα, λέει η κοπέλα ακόμα πιό δειλά.
- Μα δεν είναι δυνατόν! Φωνάζω εγώ! Ορίστε! Αμερικανικό διαβατήριο! Δικαιούμαι κέτσαπ τζάμπα και με τη σέσουλα!
- Είκοσι σεντς το ένα, ψελλίζει η κοπέλα έτοιμη να παραιτηθεί...

Εκεί που τρώγαμε και ένοιωθα το μπιγκ μακ να πλημυρίζει το κυκλοφοριακό μου με αγάπη (και είχα πάρει και μια μικρή μερίδα τσίκεν νάγκετς) σκεφτόμουνα όλα τα μέρη που έχω ζήσει και όλα όσα μου έχουνε τύχει και έχω κάνει, και πως εδώ στην Ιταλία, την ημέρα που οδήγησα το Τσεροκή στα βουνά, έφτασα επί τέλους σπίτι μας, σ' ένα μέρος όπου δεν είχα βρεθεί ποτέ πριν... και όλα τα πράγματα που έχω βρει εδώ και τους εκπληκτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει (προτείνω να το διαβάσετε, αν δεν το έχετε ήδη διαβάσει, έτσι για γνωριμία).

Όπως τον φίλο μας τον πυρηνικό φυσικό που η γυναίκα μου είχε γνωρίσει πριν 20 χρόνια στη λέσχη των Αστρόφιλων, και άρτι αφιχθείς από δουλειά στο Χιούστον του Τέξας είχε έρθει να την συγχαρεί για το δοκτορά της και είχαμε φτιάξει σπιτικές ταλιατέλες, κι εγώ βέβαια το ψωμί μου με τα χεράκια μου.

- Έλα μου δω, του λέω, καταπίνοντας μια μπουκιά από το ψωμάκι με μια γουλιά κοκκινέλι. Έχω κάνει μαύρα μάτια να μιλήσω με έναν του κλάδου σου! Παίρνεις ερωτήσεις;
- Βεβαίως, μου απαντά. Και η γυναίκα μου αρχίζει να μεταφράζει μια που τα Ιταλικά μου φτάνουν στο προσούτο αλλά όχι και στην Γενική Σχετικότητα.

- Πες μου, του λέω, δεν είναι αλήθεια ότι το μεγάλο ερωτηματικό αυτές τις μέρες είναι το πως να γεφυρώσουμε, με μία θεωρία, την Σχετικότητα με την Μηχανική Κουαντουμ, μια που μέχρι σήμερα θεωρούνται και οι δύο σωστές στο μέρος του σύμπαντος που η κάθε μία απευθύνεται, αλλά όχι συμβιβάσιμες. Ο στόχος ανθρώπων όπως ο Στήβεν Χώκινγκ και ο Κιπ Θορν είναι να μπορέσουμε να βρούμε το μονοπάτι αυτό μεταξύ των δύο θεωριών. Έτσι δεν είναι;
- Ναι, μου λέει, πράγματι.
- Και είναι επίσης αλήθεια ότι ελέιψη νεώτερης ιδέας θεωρούμε ότι η φόρμουλα που περιγράφει την Γενική Σχετικότητα με ακρίβεια είναι ότι η Τιμή την Ενέργειας ισούται με την τιμή της μάζας πολλαπλασιαζόμενης με το τετράγωνο της τιμής της ταχύτητας του φωτός. E=mc2
- Βεβαίως.
- Μάλιστα. Και για τους πιο πεζούς ανάμεσά μας σαν κι εμένα, E=mc2  είναι σαν να λέμε: 20 = 5 x 22
- Περίπου.
- Λοιπόν βάσει της αριθμητικής και των μαθηματικών είναι τότε εξ' ίσου σωστό να πούμε 2=√20/5 προτείνω θριαμβευτικά:
c=E/m
Όπου η ταχύτητα του φωτός είναι η τετραγωνική ρίζα του αποτελέσματος της διαίρεσης της τιμής της ενέργειας δια της τιμής της μάζας. Πρόσεχε: δεν είπα "Η τιμή της ταχύτητος του φωτός ισούται" αλλά "η ταχύτητα του φωτός είναι".
- Όχι! μου λέει.
- Γιατί; ρωτάω.
- Δεν είναι αριθμητική!
- Γιατί όχι; η γλώσσα των μαθηματικών είναι η μοναδική γλώσσα την οποία μιλάει όλο το σύμπαν. Και μην ξεχνάς και το Ξυράφι του Όκαμ: "Μεταξύ περισσοτέρων από μια εκδοχές, η απλούστερη είναι η σωστή".
- Μα επειδή οι τιμές της Ενέργειας και της μάζας είναι μεταβλητές και η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή. Στην φόρμουλά σου η ταχύτητα του φωτός γίνεται μεταβλητή εφ' όσον εξαρτάται από μεταβλητές τιμές .
- Ακριβώς! Ανακράζω! Άναψε τώρα ο γλόμπος;
- Μα απαγορεύεται από την Γενική Σχετικότητα η μεταβλητή ταχύτητα του φωτός, δικαιολογείται ο φίλος μας.
-Κοίτα, του εξηγώ. Κατ' αρχάς η ταχύτητα του φωτός δεν είναι ταχύτητα και το φως δεν υπάρχει. Υπάρχει Ενέργεια η οποία εκφράζεται με ένα μήκος κύματος. Ελάχιστες τιμές του μήκους κύματος, κάπου στην μέση του φάσματος, ερεθίζουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ανθρώπινου ματιού, λέει το οπτικό νεύρο στον εγκέφαλο: "Όπα! έπιασα ενέργεια!", και ο εγκέφαλος λέει στην σκέψη να φανταστεί αυτό που καταλαβαίνουμε σαν διαφοροποίηση από το σκοτάδι, ή κάτι εκεί που ήταν τίποτα, και μας επιτρέπει να φανταστούμε την αίσθηση που αποκαλούμε χρώμα, η οποία εξαρτάται από το μήκος κύματος της ενέργειας. Φως και χρώματα υπάρχουν μόνο στο μυαλό μας. Μπορείς να εξηγήσεις το χρώμα κόκκινο ή πράσινο σε έναν εκ γενετής τυφλό με λέξεις μόνο; Στο σύμπαν δεν υπάρχει φώς. Υπάρχει ενέργεια με διάφορα μήκη κυμάτων.

Παίρνω ανάσα και συνεχίζω:

- Ταχύτητα στο σύμπαν δεν υπάρχει γιατί για να έχεις ταχύτητα πρέπει να έχεις ένα σταθερό σημείο, ένα αντικείμενο κινούμενο μπροστά από το σταθερό σημείο, και ένα ρολόι να μετρήσεις χρόνο. Και χρειάζεσαι και απόσταση. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει σταθερό στο σύμπαν. Μόνο πολύ-πολύ τοπικά, με σταθερό την επιφάνεια ενός πλανήτη φερ' ειπείν, μπορείς να μετρήσεις ότι τα κύματα ενεργείας μεταδίδονται από τη Γή στο φεγγάρι, που απέχει περίπου 300.000 χιλιόμετρα, σε αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε σαν ένα δευτερόλεπτο.

Εν τω μεταξύ, ακόμα και η τοπική ταχύτητα της Ενέργειας είναι σχετική. Αν είχαμε απ' ευθείας σύνδεση τηλεοπτική με ένα πλανήτη ο οποίος είχε τρομακτικά μεγάλη μάζα εν σχέση με τη Γη, και ένα ήλιο με ακόμα μεγαλύτερη μάζα, ή αν είχαμε απ' ευθείας σύνδεση τηλεοπτική με ένα διαστημόπλοιο που ταξίδευε με 98% της "ταχύτητας του φωτός", και εμείς και οι άνθρωποι στην άλλη μεριά της τηλεοπτικής σύνδεσης θα αισθάνονταν ο καθένας για πάρτη του το χρόνο να κυλά σωστά. Ενώ βλέποντάς τους στην οθόνη θα μας φαινόντουσαν σαν να ζουν σε αργή κίνηση, και εμείς θα τους φαινόμαστε γρήγοροι σαν τον Σαρλώ.

Ο χρόνος είναι σχετικός με τοπικότητα και επηρεάζεται από την τιμή της μάζας και βαρύτητας στην εκάστοτε τοπικότητα. Αλλά στο σύμπαν εν γένει, σταθερός χρόνος δεν υπάρχει.

Όσο πλησιάζουμε αυτό που νομίζουμε ότι είναι ταχύτητα του φωτός τόσο η τιμή της μάζας μας μεγαλώνει, βαραίνει, ώσπου στην ταχύτητα του φωτός η μάζα έχει τιμή άπειρη: για αυτό ακριβώς, στην ταχύτητα του φωτός ο χρόνος σταματά.

Δηλαδή, από το σημείο βλέψεως ενός φωτονίου, ο χρόνος που θα περάσει από την αρχή μέχρι το τέλος του σύμπαντος είναι χρόνος Μηδέν. Το σύμπαν υπάρχει εκτός χρόνου. Άρα, ταχύτητα δεν υπάρχει στο σύμπαν. Μόνο στην εμπειρία μας. Το ίδιο και το φώς. Ταχύτητα του φωτός είναι λάθος όρος. Ποιός είναι λοιπόν ο πιο ακριβής όρος στο σύμπαν;

Αυτό που ονομάζουμε ταχύτητα του φωτός, που στην πραγματικότητα είναι η τιμή εξαπλώσεως του μήκους κύματος της ενέργειας, και συνδυάζοντας το γεγονός ότι το σύμπαν υπάρχει εκτός χρόνου, ότι ο χρόνος δηλαδή είναι ανθρωπομορφική εφεύρεση, είναι νομίζω ενδιαφέρον να υποθέσουμε ότι σκεφτόμενοι την ταχύτητα του φωτός μιλάμε για την υφή του Σύμπαντος.
 
Αυτό που προτείνω είναι ότι η Ενέργεια και η μάζα αποκτούν τιμές μικρότερες του απείρου λόγω της φθοράς που αντιπροσωπεύουν τα μήκη κύματος. Κάτι σαν δια-κοσμικό κότα και αυγό. Έτσι έρχονται σε ύπαρξη ο σχετικός χρόνος και οι διαστάσεις. Και εμείς με την ανθρωπομορφική αντίληψή μας των πάντων. Αν το καλοσκεφτείς, χρησιμοποιώντας Γενική Σχετικότητα περιέγραψα το τι υποψιαζόμαστε ότι συμβαίνει με τα Κουάρκ, στον υποατομικό μικρόκοσμο πού είναι τα θεμέλεια του μεγαλόκοσμου.

Έχει παρατηρηθεί, ή πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει, ένα συγκεκριμένο μήκος χρόνου που να είναι μικρότερο από το χρόνο που χρειάζεται ένα φωτόνιο για να διασχύσει απόσταση ίση με το μήκος κύματός του; Αυτός ο χρόνος ειναι απειροελάχιστος. Μα, για φαντάσου το φωτόνιο να μην ταξιδεύει αλλά να υπάρχει στατικό, και μετά να υπάρχει στατικό πάλι στην επόμενη θέση. Αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε ως χρόνο θα ήταν τότε ένα κοσμικό σινεμά που θα έδειχνε σχεδόν άπειρα καρέ το δευτερόλεπτο.

Αυτό συμφωνεί και με το σύμπαν να είναι εκτός χρόνου... και πολλά άλλα όπως μπορείς να φανταστείς.

Αν το καλοπροσέξεις επιτρέπει στα κουάρκ την συμπεριφορά που έχει παρατηρηθεί;

Γιατί λοιπόν όχι c=E/m ;

- Γιατί για να φτάσεις σε αυτό το συμπέρασμα προσθέτεις κάτι που η Γενική Σχετικότητα δεν δέχεται: την μεταβλητή ταχύτητα του φωτός. Μου λέει ο φίλτατος.
 
- Η ταχύτητα του φωτός, αντικρούω εγώ, είναι σταθερή σε κάθε τοποθεσία, και δεν είναι προσθετική. Αλλά στο σύνολο του σύμπαντος πουθενά δεν έχει την ίδια φαινομενική ταχύτητα εν σχέση με άλλα μέρη σε απ' ευθείας σύγκριση. Είναι σχετική με το άμεσο περιβάλλον και η τιμή της σταθερή μόνο υπό και εντός της γωνίας βλέψεως του εκάστοτε περιβάλλοντος. Γι αυτό τη θεωρία την λένε "Σχετικότητα"...

Κοίτα, επιμένω: Ξέρουμε ότι η Γενική Σχετικότητα είναι ...σχετικά σωστή, όπως επίσης είναι η Μηχανική Κουάντουμ. Επίσης ξέρουμε ότι κάτι λείπει από τις δύο θεωρίες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε αλλαγές ή και προσθέσεις.
 
Μια Επανάσταση για να είναι ζωντανή πρέπει να είναι συνεχής. Όταν οι Μπολσεβίκοι έγιναν κυβέρνηση η επανάσταση μεταμορφώθηκε σε δικτατορία. Η επανάσταση δεν πρέπει να σταματά ποτέ.

Εγώ μπορεί να λέω μπούρδες. Αλλά δεν μπορούμε να αποβάλουμε καινούργιες ιδέες μόνο και μόνο επειδή οι υπάρχουσες θεωρίες, φαινομενικά και στην επιφάνεια, τις απορρίπτουν.

- Μα είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τις αποδεκτές φόρμουλες, δικαιολογείται ο φίλος.


- Εμένα μου φαίνεται, μοιρολογώ, ότι κοιτάζοντάς το ως E=mc2 μαθαίνω πως να τινάξω κάτι στον αέρα, ενώ το c=√E/m μου προτείνει, πιθανώς, πιό είναι το ομορφότερο μυστικό του σύμπαντος...


Αλλά, μπορεί και να έχεις δίκιο, του λέω,
...και από μέσα μου σκέφτηκα σιωπηλά:
Αχ Πυρηνικέ μου Φυσικέ, το ράσο μόνο σου λείπει κι ένα καλάθι μ' αντίδωρο...


(και ο θείος Άλμπερτ φαίνεται να συμφωνεί!
με τουλάχιστον έναν από τους δυό μας)




Σημ.: Ότι διαβάσατε παραπάνω είναι αυτά που σήμερα δέχεται η Επιστήμη, εκτός από αυτά που είναι γραμμένα με πλάγια γράμματα, τα οποία είναι δικά μου.
Επίσης η επιστήμη διχάζεται ως πρός το αν το κέτσαπ πρέπει να δίνεται τζάμπα
με παραγγελίες άνω των τριών Ευρώ.




"...if we discover a complete theory [unifying General Relativity and Quantum Mechanics (ed.)] it should in time be understandable in broad principle by everyone, not just a few scientists. Then we shall all, philosophers, scientists, and just ordinary people, be able to take part in the discussion of the question of why it is that we and the universe exist. If we find the answer to that, it would be the ultimate triumph of human reason --for then we would know the mind of God."



Stephen Hawking
A Brief History of Time



"Behold, the man is become as one of Us, to know good and evil: and now, lest he put forth his hand, and take also of the tree of life, and eat, and live forever."

Genesis 3:22



read: A Human Understanding of Creation





12 σχόλια:

  1. Τώρα κατάλαβα γιατί ποτέ μου δεν κατάλαβα όλα τα σχετικά με την θεωρία της σχετικότητας.
    Σιχαίνομαι τα Μακ Ντόναλτς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άψογος, αθεόφοβε! πράγματι, ότι είναι τα φαστφουντάδικα εν σχέση με την διεθνή κουζίνα, το ίδιο είναι η ανθρώπινη κατανόηση εν σχέση με την άπιαστη πραγματικότητα της γνώσης! Πρέπει να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε καλύτερα εστιατόρια, ή τουλάχιστον περισσότερο τζατζίκι στα σουβλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι άξιο απορίας τελικά γιατί η επιστήμη της Φυσικής έχει κολήσει σχεδόν σε ένα σημείο εδώ και 70 χρόνια. Προφανώς το σοκ της Κβαντικής Μηχανικής και της Σχετικότητας δεν έχει μπει ακόμα στην πέψη των Φυσικών, οπότε επαναλαμβάνουν τον συντηρητισμό του παρελθόντος όπου η Νευτώνια Φυσική ήταν αδιαπραγμάτευτη. Αισιοδοξώ πάντως ότι κάποια στιγμή θα ξεκολήσει η βελόνα.

    Παραμένω όμως απαισιόδοξος όσον αφορά το άνοιγμα αλυσίδας Burger King στην Ελλάδα που είναι κλάσεις ανώτερα από τα McDonald's :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο κέντρο του στόχου ellinaki! Bullseye! Ο ανθρωπομορφισμός βασιλεύει και ο συντηρητισμός του τι θεωρείται ασφαλές κρατάει τα παράθυρα κλειστά!

    Πριν καμιά εικοσαριά χρόνια η διαφημιστική εταιρεία του Burger King είχε προτείνει μια καμπάνια βασισμένη στο ότι το BK είναι για μεγάλους ενώ το McD's είναι για παιδάκια. Η διεύθυνση του ΒΚ διαφώνησε και απέλυσε την εταιρεία γιατί δεν ήθελαν να "χάσουν" τα παιδάκια. Ίσως να αρχίζαμε διανέμοντας φωτογραφίες του BK Broiler με onion rings στις πόρτες των McDonalds'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χμμμμμ, ναι...

    δεν κατάλαβα γρι όμως!

    η κρυφή σου σκέψη όμως σα να έχει καποια βάση στο δογματισμό του συνομιλητή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ria, είναι ακριβώς αυτό που λες, ότι η σκέψη μου είναι απόλυτα βασισμένη στην θεωρία που ο συνομιλητής θεωρεί δόγμα. Η πρότασή μου ότι c=√E/m δεν είναι παρά η αντιστροφή του "δόγματος" E=mc2, υπολογισμένη σωστά σαν μαθηματικά. Αλλά βλέποντάς το από αυτή τη γωνία επιτρέπει άλλες σκέψεις που το "δόγμα" δεν δέχεται. Και ο δογματικός φρικάρει χωρίς να σκεφτεί ότι αυτή η άποψη υπάρχει ήδη στα μαθηματικά του "δόγματος". Το όλο μου θέμα μιλά για παρωπίδες και πόσο χρήσιμες δεν είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εν οίδα, ό,τι ουδέν οίδα.....

    εν ολίγοις και (παραφράζοντας) σκράπα εδώ.
    :-)

    υ.γ.
    και δεν πλησιάζω ΜακΝτόναλντς.

    Καλό βράδυ
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σώπα καλέ που βλέπεις να έχουν οι επιστήμονες παρωπίδες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    και που να δεις τι γίνεται στους ακαδημαϊκούς που ασχολούνται με θεωρητικές επιστήμες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βάσσια μου, κι εγώ αυτό λέω για το εν που οίδα, κι αν τό 'λεγε και ο φίλτατος στην παραπάνω συζήτηση μπορεί να υπήρχε και λίγη πρόοδος... γιατί όσα περισσότερα ανακαλύπτει κανείς τόσο καλύτερα πρέπει να μπορεί να καταλαβαίνει πόσο λίγα ξέρουμε...

    Καλό βράδυ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ria, ααα! υπάρχει μια πόλη που λέγεται Καίμπριτζ, και δίπλα της μια που λέγεται Άρλινγτον, στην άλλη μεριά του ποταμού απέναντι από την Βοστώνη, και εκεί είναι το Χαρβαρντ, το ΜΙΤ, κλπ, κλπ. Οι κάτοικοι εκεί είναι ακαδημαϊκοί, καθηγητές, φοιτητές όλη η αφρόκρεμα των τελευταίων και ψηλότερων ορόφων των πύργων ελεφαντοστού. Κι έχω συναναστραφεί αρκετά σε εκείνο τον παράξενο κόσμο για να μπορώ να σχολιάσω στην τελευταία πρότασή σου ως εξής: "Ααααρργκκκ!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. thinks, γέλασα με την τελευταία σου πρόταση για το αντίδωρο! Πολύ εύστοχο!!!
    Με έχεις καλύψει πλήρως. Η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή μόνο τοπικά κι εφόσον παραδεχτούμε ότι υπάρχει κάποιο σταθερό σημείο απ΄ όπου ο παρατηρητής θα την μετρήσει.
    Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και η Θεωρία της Σχετικότητας είναι απλώς μια θεωρία η οποία αύριο μπορεί να καταρριφθεί από κάποιον νέο Αϊνστάιν ή Καραθεοδωρή. Αυτό που προέχει είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να είμαστε ευπρόσδεκτοι στις αλλαγές.

    Υ.Γ. Σκέφτομαι ότι υπάρχουν πάρα πολλά για σχολιασμό σ’ αυτή σου την ανάρτηση αλλά δε νομίζω ότι χωράνε σ’ ένα σχόλιο. Επιφυλάσσομαι για μια πιο εμπεριστατωμένη απάντηση σε επόμενη ανάρτησή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αμ' έτσι είναι teleytaios! Ένα δόγμα είναι άνευ αξίας αν είναι από τσιμέντο -επιστημονικό ή θρησκευτικό, ή φιλοσοφικό. Κι ένας άνθρωπος θα είναι τελματωμένος, ή προοδευτικός, φωτισμένος, ή χαμένος στην ομίχλη ,είτε είναι παππάς είτε επιστήμονας είτε οτιδήποτε άλλο. Το θέμα δεν είναι να γνωρίζουμε ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο, αλλά να βλέπουμε τον άνθρωπο και το πνεύμα του -όχι τα ρούχα που φοράει! Στην προκειμένη περίπτωση ο φίλτατος θα μπορούσε από ότι είδα να είχε ίση ή καλύτερη επιτυχία ως παππάς :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.