Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Βατικανό

όλες οι φωτογραφίες © 2008 Αποθήκη Σκέψης/thinkworks.com








Η τρίτη εκκλησία του Αγίου Πέτρου που κτίστηκε στην Ρώμη, πάνω στα ερείπια των παλαιότερων κτισμάτων, και στέκει μέχρι σήμερα μέσα στο κράτος του Βατικανού, άρχισε να χτίζεται στις 18 Απριλίου του 1506, 53 χρόνια μετά την άλωση της Πόλης, και τελείωσε στις 18 Νοεμβρίου του 1626, 120 χρόνια αργότερα. Μια λίγο γνωστή λεπτομέρεια είναι ότι ενώ ο ναός χτίστικε από το 1506 έως το 1626, ο Μιχαήλ Άγγελος δημιούργησε το έργο του, την οροφή της Καπέλας Σιστίνας, μεταξύ του 1508 και 1512. Δηλαδή, η εργασία του Μιχαήλ Άγγελου είχε τελειώσει 114 χρόνια πριν ολοκληρωθεί ο ναός του Αγίου Πέτρου, δίπλα στον οποίο τώρα στέκεται η Καπέλα Σιστίνα.

Ο τρούλος του Αγίου Πέτρου έχει τελικό ύψος 136,57 μέτρα από το πάτωμα της εκκλησίας με εσωτερική διάμετρο 41,47 μέτρα. Με άλλα λόγια, ο ουρανοξύστης Empire State Building στο Μανχάταν είναι μόνο 2,79 φορές ψηλότερος!

Ο ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, χτισμένη επί Ιουστινιανού από τον Ισίδωρο και τον Ανθέμιο στην Κωνσταντινούπολη χρειάστηκε μόνο 5 χρόνια να κτιστεί, και μετά τα εγκαίνια της στις 27 Δεκεμβρίου του 537 είχε επί 969 χρόνια τον πιο μεγάλο και θαυμαστό τρούλο που είχε κατασκευάσει η αρχιτεκτονική και η μηχανική των ανθρώπων, 55,6 μέτρα από το πάτωμα, με διάμετρο ελαφρά ελλειπτική μεταξύ 31,24 και 30,86 μέτρα. Ο καθεδρικός ναός της Σεβίλλης, που κτίστηκε μεταξύ του 1402 και 1506, κράτησε τον τίτλο του μεγαλύτερου τρούλου από το 1506 για 120 χρόνια μέχρι την αποπεράτωση του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη το 1626.

Σήμερα, η εκκλησία του Αγίου Πέτρου προορισμός προσκυνητών και τουριστών από όλο τον κόσμο επιβάλει στον επισκέπτη το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος συνάμα με την υποταγή στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.








































κλικ εδώ για μεγάλη εικόνα High Definition
αν την δείτε μεγάλη, ίσως να βρείτε μια έκπληξη...

Να και δύο γνώριμα αντικείμενα σε ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΗ κλίμακα, για να δώσουν το πραγματικό μέγεθος του Αγίου Πέτρου (της εκκλησίας, όχι του Αγίου).

Πρόσοψη Αγίου Πέτρου: 114,69 μέτρα
Μήκος Boeing 747-400: 75 μέτρα
Πρόσοψη Παρθενώνα: 30,9 μέτρα

Σε αυτή τη φωτογραφία, η οποία ήταν πανάκριβη για να γίνει όπως καταλαβαίνετε, η ρέπλικα του Παρθενώνα κατασκευάστηκε από αφρολέξ με ακρίβεια από συνεργείο του Βρετανικού Μουσείου, πάνω στις στέγες δυτικά της εκκλησίας, και η πρόσοψή του είναι στο ίδιο ακριβώς επίπεδο απόστασης από εμάς με την πρόσοψη της εκκλησίας. Το τζάμπο της Λουφτβάφε (ξέρω, Λουφτχάνσα λέγεται αλλά εγώ προτιμώ να τη λέω Λουφτβάφε -που είναι και η αγαπημένη εταιρεία του Παπαράτσι [πάπας Ρατσίνγκερ]), το κατεβάσαμε στην μέση της πλατείας με το δεξί φτερό να ακουμπάει την πόρτα της εκκλησίας, άρα η άτρακτος είναι 32 μέτρα κοντύτερα σε εμάς από την πρόσοψη. Εμείς, στεκόμαστε με τη φωτογραφική μηχανή 215 μέτρα απόσταση από την πρόσοψη! Αν ο Άγιος Πέτρος ήταν η Βουλή των Ελλήνων, εμείς θα ήμασταν στο MacDonald's του Συντάγματος.

Ο τρούλος του Αγίου Πέτρου είναι βέβαια 115 μέτρα πίσω από την πρόσοψη. Αν ο τρούλος καθόταν πάνω στον Παρθενώνα, θα περίσσευαν κάπου 6 μέτρα δεξιά και άλλα 6 αριστερά.



Εδώ, βλέπετε πάλι σε ακριβή κλίμακα και θέση ως προς τον Βορρά, την Αγιασοφιά, την εκκλησία και την πλατεία του Αγίου Πέτρου, και τον βράχο της Ακρόπολης.







10 σχόλια:

  1. Μην μου πείς ότι πήγες στο Βατικανό και δεν ανέβηκες στον θόλο να βγάλεις και από εκεί φωτογραφίες;
    Πάντως αυτές είναι εξαιρετικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mπράβο Δημήτρη, υπέροχες οι φωτογραφίες. Πράγματι, Ρώμη και Βατικανό είναι ενα ζωντανό μουσείο τέχνης. Ενα τέλειο αισθητικά και φωτογραφικά τοπίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' ευχαριστώ Αθεόφοβε! Σχετικά με τη φωτογραφία από τον τρούλο, εκείνη η μέρα ήταν σκέτος μπλε ουρανός, μεσημέρι. Εφ' όσον οι φωτογραφίες μου υποτίθεται ότι πρέπει λόγο εργασίας να έχουν χρηματική αξία, συνήθως, οπουδήποτε στον κόσμο, αποφεύγω να τραβάω το ίδιο ακριβώς που τραβάνε άλλοι 10.000 την ημέρα. Την φωτογραφία που λες θα ήθελα να την πάρω αυγή ή σούρουπο με χρυσά συννεφάκια :-)


    Locus, σ' ευχαριστώ! κάθε βήμα εκεί είναι μια φωτογραφική πρόκληση! Η συνεχής ιστορία δυόμιση χιλιετηρίδων είναι κάτι το μοναδικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά ο Παρθενώνας, καλά και το αεροπλάνο. Τον Πάπα που τον πέτυχες ρε Δημήτρη; Χα,χα,χα... Είσαι άψογος!!!

    Πραγματικά καταπληκτικές οι φωτογραφίες σου. Κάποια στιγμή θέλω να τα δω όλα αυτά από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πανέμορφες φωτογραφίες, ούτε φωτογράφος να ήσουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελευταίε, ήθελα να βάλω και το αερόστατο των Μονγκολφιέ αλλά δεν μπορούσα να βρώ τις διαστάσεις του να το τοποθετήσω σε σωστή κλίμακα!



    Epanechnikov, σ' ευχαριστώ!



    ria, σ' ευχαριστώ! ελπίζω μια μέρα όταν μεγαλώσω να γίνω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εντυπωσιακές οι φωτογραφίες και εντυπωσιακά τα νούμερα αγαπητέ Δημήτρη. Μ'αρέσουν ιδιαίτερα η 1η η 2η και 5η φωτογραφία.
    Είναι δύσκολο βέβαια στη θέα αυτού του οικοδομήματος να μη σταθεί κανείς να αναρωτηθεί το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει. Η ιστορία αυτού του οικοδομήματος με τα παρακλάδια της είναι ικανή να ξεπεράσει κατά πολύ οποιοδήποτε σενάριο χολυγουντιανής υπερπαραγωγής ταινίας δόλου, ίντριγκας, σφαγών και αίματος, προδοσίας, πολιτικής, επανάστασης και τη δύναμη της τέχνης φυσικά.
    Δύσκολο να παρακάμψεις τα χρήματα που μαζεύτηκαν για την κατασκευή του πουλώντας συγχοροχάρτια εκμεταλεύοντας την ανθρώπινη αδυναμία των απανταχού πιστών στην Ευρώπη της αναγέννησης. Πως να ξεχάσει η ανθρώπινη ιστορία την επανάσταση που ξεκίνησε με αφορμή αυτό ακριβώς το γεγονός και τη ροή που πήρε από αυτό αρχής γενομένης της προτεσταντικής επανάστασης και του μανιφέστου του Μαρτιν Λουθερ κατά της πρακτικής των συγχοροχαρτιών (και άλλων λόγων βέβαια) του "αγαπητού" γόνου των μεδίκων πάπα Leo του 10ου της Ρώμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @thinks

    Πολύ ωραίες τραβηγμένες όλες οι εικόνες.Τώρα αν μου λές για αυτήν http://www.thinkworks.com/Blog/Vatican/TKS_6464d.jpg την φώτο εγώ τέτοια φωτοσοπιά δεν μπορώ να κάνω με τίποτα...Εσύ την έκανες;Όποιος και να την έκανε θερμά συγχαρητίρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ManBlogg, σε όσα είπες με βρίσκεις εντελώς σύμφωνο, κατά λέξη. Ο δικός μου τρόπος να τα πω όλα αυτά ήταν η τελευταία παραγραφούλα της εισαγωγής μου, με φλέγμα λίαν Βρετανικό. Και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.



    Ύπνε, σου έστειλα μέηλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.