Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Αισθήσεις από την Ρώμη

όλες οι φωτογραφίες © 2008 Αποθήκη Σκέψης/thinkworks.com




κλικ εδώ για μεγάλη εικόνα High Definition
πέντε φωτογραφίες ενωμένες σε μία, Nikon D300, φακός 18 mm (12-24, 1:1.5)
Έξω αριστερά η τοποθεσία όπου βρισκόταν η Σύγκλητος,
στο κέντρο δεξιά, στο βάθος το Κολοσσαίο,
έξω δεξιά ο λόφος του παλατιού των Αυγουστίνων.




Η Ρώμη είναι μια πόλη που αφήνει τα χνάρια της στις αισθήσεις με το μωσαϊκό Ιστορίας δυόμιση χιλιάδων ετών, τα χρώματα, τα μεγαλειώδη απομεινάρια του πολιτισμού που ενέπνευσε ο Ελληνιστικός, και έγινε Ελληνορωμαϊκός, τις υφές του μάρμαρου, του γρανίτη και του πυλού, που μετά μια μέρα περπάτημα στους στενούς της δρόμους δημιουργούν μια εντύπωση σαν αυτή που ελπίζω οι πενήντα αυτές φωτογραφίες να έχουν καταγράψει. Χωρίς λόγια.

























































12 σχόλια:

  1. Τι μου θύμισες!! Πόσο είχα χαρεί τις βόλτες μου στην αιώνια πόλη!! Δε την λάτρεψα όμως όσο την Φλωτεντία.. Υπέροχα..ξύπνησες αναμνήσεις! Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου γέννησες την επιθυμία να ξαναεπισκεφτώ την αξέχαστη αυτή πόλη!
    Εξαιρετικές οι φωτογραφίες με καλύτερες τις νυκτερινές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως είπες κι εσύ στην αρχή, χωρίς λόγια...
    Τι μπορεί κανείς να πει άλλωστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμορφη η Ρώμη, και οι φωτογραφίες σου μεταφέρουν πάρα πολύ καλά το φως της. Η πρώτη, πανοραμική αποτυπώνει καλύτερα από όλες, λόγω της ευρύτητας της, τον χαρακτηρισμό που αρμόζει καλύτερα στην Ρώμη. Πρόκειται για μία πόλη υπαίθριο μουσείο. Από άποψη ποσότητας και ποιότητας διατήρησης έχει πολλούς περισσότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς από την παραμελημένη Αθήνα. Μάλιστα αυτό που κάποιος διακρίνει γενικότερα στην Ιταλία από άποψη ιστορίας είναι η πληθώρα μνημείων από όλες τις εποχές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εκεί έχεις την αίσθηση ότι αυτός ο τόπος είχε μια συνέχεια ιστορικά και υπάρχουν άφθονα μνημεία χαρακτηριστικά των εποχών. Στην Αθήνα αυτό είναι πολύ λιγότερο παρόν . Από την αρχαιότητα στο τσιμέντο του σήμερα με πολύ λίγα ενδιάμεσα.
    Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση (άσχημη) στη μοντέρνα Ρώμη πάντως το 2004 όταν την επισκέφτηκα, ήταν ότι οι δρόμοι ήταν διάσπαρτοι από περιττώματα κατοικίδιων. Ελπίζω να έχει βελτιωθεί από τότε και οι φιλόζωοι κάτοικοι της να αγαπούν τα ζωάκια τους μαζί με τα ...ελαττώματά τους .

    Από φωτογραφική άποψη να πω ότι ένα από τα δύσκολα της πανοραμικής πάντως είναι αυτό που φαίνεται και στην φωτογραφία που έχεις. Μια ο συμβιβασμός του ότι πρέπει να απεικονίσεις σε επίπεδη οθόνη ένα πεδίο που είναι καμπυλωτό, και μία το ότι οι φωτογραφίες απέχουν αναγκαστικά χρονικά μεταξύ τους από την άλλη, δημιουργεί μη φυσιολογικό αποτύπωμα όσον αφορά το φωτισμό και τις σκιές. Μου αρέσει πολύ επίσης και η φώτο με το Κολοσσαίο και την πύλη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου (νομίζω). Βλέπω έβαλες και το Vittoriano οικοδόμημα του 20ου αιώνα και κτίριο που έχει δικαιολογημένα διχάσει ως προς την παρουσία του και το χαρακτήρα του στην αρχαία πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχη,μοναδική Ρώμη...μια πόλη όπου το ενδοξο παρελθόν είναι ζωντανό στο παρόν,οργανικά ενταγμένο στην καθημερινότητα της,μια πόλη που ξέρει να ζει,έχει ωραία πάρκα,ξέρει να συντηρεί τους μύθους της...αν είχε και καλύτερο συγκοινωνιακό δίκτυο,ειδικά Μετρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Roadartist, είναι βέβαια εντελώς διαφορετική η Φλωρεντία από την Ρώμη, μήλα και πορτοκάλια, και καταλαβαίνω πως η Φλωρεντία μπορεί να αρέσει πιο πολύ. Και τό 'χω καμάρι ότι παντρευτήκαμε μέσα στη Φλωρεντία, δίπλα στο Πόντε Βέκιο, πάνω από τον Άρνο. Βέβαια, για μας τους ντόπιους έχει πιο πρακτική σημασία ότι η μοντέρνοι Φλωρεντινοί έχουν φτιάξει το χειρότερο κυκλοφοριακό σύστημα που έχω δει ποτέ, και τελείως αλλοπρόσαλλη σήμανση και πινακίδες πληροφοριακές :-) Είναι πολύ ψυλομήτηδες μια που ξέρουν ότι οι τουρίστες θα έρθουν ότι και να γίνει, αλλά ομολογουμένως, η πόλη που ξεκίνησε σαν κομμάτια γης δώρο αποστράτευσης στου λεγεωνάριους του Ιουλίου Καίσαρα, είναι ένα κόσμημα ακριβό της αναγέννησης που όμοιό του δεν υπάρχει!



    Αθεόφοβε, και όταν πας, είμαστε 4 ώρες με το αυτοκίνητο βόρεια :-) Μ' αρέσουν και μένα οι νυκτερινές γενικά, και το λυκόφως, ή η μισή ώρα πριν την αυγή, για φωτογραφίες.



    Τελευταίε σ' ευχαριστώ! όπως βλέπεις, η αποθήκη σκέψης περνά περίοδο φωτογραφική! και με πενήντα φωτογραφίες εδώ, έχουμε ήδη 50.000 λέξεις!



    ManBlogg, σ' ευχαριστώ που είδες κάτι το οποίο είναι πάντα κεντρικό στις φωτογραφίες μου: το φως. Η παρατήρησή σου ότι όσο πιο πανοραμική είναι μια φωτογραφία τόσο χρειάζεται να παρουσιαστεί μεγάλη, σε κοίλη επιφάνεια. Νομίζω εδώ είναι αυτό πιο εμφανές από την προηγούμενη των Βερσαλλιών. Και πράγματι, οι σκιές προδίδουν κάτι το αφύσικο, αλλά θα διορθωνόταν αυτό αν κάναμε την φωτογραφία κοίλη μέχρι να ευθυγραμμιστούν οι σκιές. Η διαφορά σε χρόνο από τη πρώτη στην πέμπτη, είναι δέκα δευτερόλεπτα το πολύ, και αυτό δεν έχει σημασία κατά την γνώμη μου.

    Οπωσδήποτε η Ρώμη έχει συνεχή ιστορία 2.500 ετών, και η Αθήνα έχει Ιστορία περίπου τριακοσίων ετών γύρω από τον Περικλή και 170 χρόνια τώρα. Ανάμεσα, ήταν ένα απλό χωριό. Η Ιστορία η δικιά μας, του Ρωμιού, βρίσκεται στην Πόλη του Κωνσταντίνου, και στην ακτή της Ιωνίας. Όχι στην Αθήνα. Μη βαράτε μπρε έτσι είναι σας λέω!

    Και, αγαπητέ, όσον αφορά τα δωράκια που μας αφήνουν στο πεζοδρόμιο τα τετράποδα και τα δίποδα σκυλάκια, η Ρώμη είναι δεύτερη μόνο της Αθήνας! Στο Παλιό Φάληρο για να πάω δυό τετράγωνα στα μαγαζιά περνάω από ναρκοπέδιο κάθε φορά! Την τελευταία φορά μάλιστα πάτησα ένα κατά λάθος κι ας πρόσεχα όπως πάντα!

    Και ναι, είναι η αψίδα του Κωνσταντίνου, δίπλα στο Κολοσσαίο!



    Squarelogic, η Ρώμη έχει πράγματι μια οργανική συνέχεια δυόμισι χιλιάδων ετών, και υπάρχει μια περίεργη αρμονία στο χαώδες μωσαϊκό της αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και υλικών και χρωμάτων. Είναι πράγματι μοναδική -δεν μπορώ να πω από τις αγαπημένες μου αλλά σίγουρα εμπνέει και είναι ζωντανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άλλη μια πανέμορφη πόλη. Την είχα ζήσει σαν ξεναγός (εποχή λιρέττας). Την περπάτησα όλη, την έζησα κάθε ώρα, τη λάτρεψα. Ένα ζωντανό μουσείο για όλες τις χρονικές περιόδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δήμο, πράγματι ένα ζωντανό μουσείο για όλες τις εποχές και ήσουν τυχερός άνθρωπος να την ζήσεις έτσι. Δηλαδή μιλάς Ιταλικά! κάποια μέρα θα μάθω κι εγώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μιλώ ιταλικά; Αν εννοείς μια μέσω οργανωμένης εκπαίδευσης όχι, δε μιλώ. Τα καταλαβαίνω και μπορώ να συνεννοούμαι στα βασικά (ίσως επειδή γνωρίζω πολύ καλά τα λατινικά, τα γαλλικά κι επειδή η γλώσσα είναι σχετικά εύκολη) μαζί βέβαια με τις απαραίτητες κινήσεις παντομίμας. Ξέρεις κάτι σε a destra και το χέρι να δείχνει προς την κατεύθυνση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δήμο, κι εγώ το ίδιο. Μεταξύ Λατινικών, Γαλλικών, και Αγγλικών καταλαβαίνω κάπου 70% απ' ότι ακούω, αλλά μετά βίας μιλάω ένα 20-30%. Και μια που με την Μαργαρίτα μιλάμε Αγγλικά, τα μόνα Ιταλικά που μαθαίνω είναι από το αυτί από συγγενείς και χωριανούς! Πάντως, για αριστερά, δείχνω με το αριστερό χέρι και λέω "mia altra destra!" (για του μη Ιταλομαθείς: "το άλλο μου δεξί")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θέλω να πάω ταξίδι ΤΩΡΑ!
    Α ρε Δημήτρη τι μου έκανες και αύριο είναι και Δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ESKARINA, χίλια συγγνώμη, αλλά η αποθήκη σκέψης προγραμματίζει φωτογραφίες για αυτήν την περίοδο! περίμενε όλες τις αναρτήσεις πριν διαλέξεις προορισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.