Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Παθολογία












Διάβασα ένα άρθρο στο Βήμα σήμερα που με έκανε να κλάψω. Κοίταξα κατάματα την θλιμμένη απελπισία του να τυχαίνει να ξέρεις την Ελληνική γλώσσα και ως εκ τούτου να μπορείς να υπολογίσεις το βάθος της προχειρότητας, της αγραμματοσύνης και της επαίσχυντης και έντεχνης σοβαροφάνειας της Ελληνικής κοινωνίας του σήμερα. Την χαζοχαρούμενη πρακτική του να λέει κανείς αρλούμπες και ναρκισσιστικά να πιστεύει ότι μοιράζει στην ομήγυρη την σοφία των αιώνων (ναι, φυσικά μπορεί κανείς να προτείνει ότι γράφοντας αυτήν την ανάρτηση είμαι ο ίδιος ένοχος εκείνων που μόλις περιέγραψα -ή όχι).

Το άρθρο που διάβασα είχε συγκεκριμένο αντικείμενο, μπορεί όμως κάλλιστα, και θα έπρεπε να θεωρηθεί άριστο παράδειγμα του πως λειτουργεί ο δημόσιος βίος στην δύστυχη τούτη κοινωνία.

Το αντικείμενο του άρθρου, μου είναι γνωστό έχοντας περάσει 40 χρόνια μελετώντας το, σαν το πιο ενδιαφέρον, για μένα, θέμα της ζωής. Και μπορώ ανεπιφύλακτα να πω ότι αυτά που διάβασα ότι είχε πει ο επιστήμονας που έδωσε συνέντευξη ήταν ασυναρτησίες. Ασυναρτησίες που άγγιζαν επιφανειακά ορισμένες δεδομένες θεωρίες χρησιμοποιώντας όρους τους οποίους ο ομιλητής προφανώς δεν καταλάβαινε στο πλήρες νόημά τους (ή δεν μπορούσε να περιγράψει με σωστούς όρους), και, μπέρδευε και πηδούσε ανάμεσα στις θεωρίες και υποθέσεις με τρόπο ο οποίος απεδείκνυε σίγουρα ότι είχε εντελώς χάσει τον ειρμό του, ή απλά δεν καταλάβαινε τι έλεγε.

Έγραψα παραπάνω: "αυτά που διάβασα ότι είχε πει..." Δεν είμαι σίγουρος ότι ο επιστήμονας αυτός τα είπε όπως τα διάβασα, και ως εκ τούτου δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι αυτά που πραγματικά είπε ήταν ασυνάρτητα. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο υπεύθυνος της ασυναρτησίας να μην είναι ο επιστήμονας που έδινε συνέντευξη αλλά ο δημοθιογλάφοθ που κατέγλαφε και μετά απέδωθε τη θυνέντευκθη. Πιθανόν (όμως πολλές από τις ρήσης ο δημοθιογλάφοθ τις είχε βάλει σε εισαγωγικά, εννοώντας ότι έτσι, κατά λέξη, μίλησε ο επιστήμονας).

Ως είναι σύνηθες στην Ελληνική Δημοθιογλαφία το άρθρο δεν ήταν υπογεγραμμένο, άρα δεν ξέρω ποιός το έγραψε (ούτε πόσων χρονών είναι). Στην αρχή του άρθρου (αλλά μέσα στο κείμενο του άρθρου) λέει ότι "ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο". Ο Βασίλης Χιώτης και ο Νότης Παπαδόπουλος αναφέρονται στο τρίτο πρόσωπο, άρα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το άρθρο το έγραψαν εκείνοι, ή κάποιος άλλος --οπότε αυξάνεται και η πιθανότητα "χαλασμένου τηλέφωνου".

Αυτό που ξέρω είναι ότι στο άρθρο ο κύριος Νανόπουλος, φέρεται να είπε ότι: "ο ήλιος είναι 3,6 δις χρόνια και έχει «αποθήκη» ακόμα 4,6 δις χρόνια" και ο δημοθιογλάφοθ έβαλε τίτλο στο άρθρο: "Το Σύμπαν μας έχει ακόμα 4 δις χρόνια ζωής". Για όποιον δεν κατάλαβε, ο καθηγητής μιλούσε για το ηλιακό μας σύστημα και ο δημοθιογλάφοθ έγλαπθε για το Θύμπαν μαθ. Ίσως ο δημοθιογλάφοθ να πήρε την ποιητική άδεια να εκφράσει πως το ηλιακό μας σύστημα ΕΙΝΑΙ το σύμπαν μας.

Είναι προφανές ότι ο δημοθιογλάφοθ δεν κατάλαβε λέξη από ότι έλεγε ο καθηγητής, άρα ας μην κακολογήσω στον καημένο τον καθηγητή για όλα όσα διάβασα, μιά και, ότι είπε πραγματικά μπορεί να χάθηκε στο γλάπθιμο από τον δημοθιογλάφο. Όπως χάνονται τα πάντα στα Ελληνικά ΜΜΕ και ο κόσμος πιστεύει ότι είναι πληροφορημένος (και το πιστεύει, ότι είναι πληροφορημένος, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή ούτε εμπειρία από καταστάσεις άλλων επιλογών).

Όμως για να μην τον αφήσω εντελώς στην άκρη τον κύριος καθηγητά, και τα λοφία του, ας εξετάσουμε αυτή την φράση (που στο άρθρο ήταν σε εισαγωγικά) λίγο κοντύτερα. 

"...ο ήλιος είναι 3,6 δις χρόνια και έχει «αποθήκη» ακόμα 4,6 δις χρόνια. Ο ήλιος θα ελαττώνεται, οι δυνάμεις θα αλλάξουν και τελικά η γη θα φύγει από δορυφόρος του ήλιου, άρα θα εξαφανιστούμε έτσι."

Η επιστήμη του σήμερα, και σύσσωμο το ...σώμα των (πραγματικών) επιστημόνων όλων των χωρών διαφωνεί. Η οικουμενικά αποδεκτή επιστημονική υπόθεση, σχεδόν ένα αιώνα τώρα, σε πλήρη αντίθεση με την ρήση του Νανόπουλου, είναι ή εξής: Ο ήλιος έχει ηλικία 4,5 δις χρόνια (όχι 3,6). Η Γη δεν θα ξεφύγει στο σύμπαν αλλά ο ήλιος θα συνεχίσει σχεδόν όπως έχει για άλλο ένα περίπου δισεκατομμύριο χρόνια και μετά θα αρχίσει σιγά σιγά να χάνει την ισχύ και θερμοκρασία του, γεγονός το οποίο θα ξεκινήσει το στάδιο επέκτασης του ήλιου σε Κόκκινο Γίγαντα. Στα επόμενα 5 δισεκατομμύρια χρόνια Γη πρώτα θα χάσει το νερό της το οποίο θα εξατμιστεί στο διάστημα, και καθώς ο ήλιος θα φουσκώνει θα ξεπεράσει την περιφέρεια της τροχιάς της Γης, και η Γη θα βρεθεί πλέον μέσα στον κόκκινο ήλιο και θα εξατμισθεί. Στο τέλος ο ήλιος θα αρχίσει να μικραίνει και από Κόκκινος γίγαντας θα καταλήξει Λευκός Νάνος.

Φαίνεται ότι ο Έλλην καθηγητής διαφωνεί με την επιστήμη ή απλά δεν την κατάλαβε καλά. Κανένα μαθηματικό μοντέλο, κανένας σοβαρός επιστήμονας, καμία σοβαρή θεωρία δεν προτείνει πως η Γη θα απομακρυνθεί τόσο από την τροχιά της που να ξεφύγει στο σύμπαν (υπάρχουν και παλαιότερες και πρόσφατες θεωρίες που αποδεικνύουν μόνο το αντίθετο). Οι αναγνώστες του Βήματος όμως αυτό κατάλαβαν.

Μιά κοινωνία ανεύθυνης παραπληροφόρησης όπου οι δέκτες της παραπληροφόρησης την υπερασπίζονται γιατί τους αρέσει ρε αδερφέ (και θέλουν να επιμένουν ότι η πληροφόρηση που έχουν είναι  σωστή, αν μη ολίγον δημιουργικά ασαφής).

Δεν θέλω να εστιάσω σε αυτό το ασήμαντο μέρος της συνέντευξης περί ζωής του ήλιου, γιατί το άρθρο έγραψε πως ο επιστήμων είπε τόσα και τόσα άλλα τα οποία όπως γράφτηκαν είναι πολύ μεγαλύτερες αρλούμπες και ανακρίβειες (σχετικά με το τι πραγματικά λέει η επιστήμη για τα θέματα που έθιξε, και πως φρασεολογούνται σωστά αντί όπως γράφτηκαν)... 

Θα έπαιρνε 8.000 λέξεις να γράψω για το κάθε τι και στο τέλος δεν θα είχε αξία να το κάνω γιατί η προσπάθειά μου δεν θα κατέληγε στο θεμιτό και μόνο ενδιαφέρον συμπέρασμα, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα σώσει την Ελλάδα (και από την τρόικα ΚΑΙ από τον ήλιο).

Πάντως ο μέγας επιστήμων δεν παρέλειψε, κατά τον αρθρογράφο, να αναφερθεί στις αδικίες που υπέστη όταν δεν του έδωσαν κάποια θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο και όταν τον απομάκρυναν από το CERN στην Γενεύη. Αναρωτιέμαι γιατί τον αδικήσανε έτσι βάναυσα... ίσως να τον ζηλεύανε οι κακοί (ή, ίσως, οι πραγματικοί επιστήμονες να είχαν καταλάβει ότι λέει αρλούμπες).

Απλά, θλίψη. Εκτός της φαντασιακής ελπίδας, ελπίδα δεν υπάρχει. Εκτός του τι αρέσει στον Έλληνα να ακούει και να παπαγαλίζει, συνέπεια δεν υπάρχει. Μόνο οι σοφιστείες υπάρχουν, με τις οποίες "αποδεικνύουμε" ότι οι άλλοι κάνουν λάθος γιατί το σωστό το ξέρουμε εμείς.





Το άρθρο παρέλειψε να γράψει ότι η Γη είναι ένας επίπεδος δίσκος και ότι κάθεται στην πλάτη τεσσάρων ελεφάντων οι οποίοι στέκονται στην πλάτη μιας τεράστειας χελώνας που κολυμπά νωχελικά στο σύμπαν, καθώς ο ήλιος και το φεγγάρι περιφέρονται γύρω από την χελώνα.
Αλλά, ας αναφερθώ σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον...
Μετά από 34 χρόνια δανεισμού, το Ελληνικό κράτος τώρα θα αρχίσει να δανείζεται από τους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα πληρώνονται με ιδιαίτερο νόμισμα "IOU" (I owe you = Σου χρωστάω). Θα παίρνουν οι Έλληνες για μισθό χαρτιά που θα λένε πόσα τους χρωστάει το κράτος (που δεν θα έχει λεφτά να πληρώσει μισθούς) και θα μπορούν να πληρώνουν τα ψώνια τους με αυτά ώστε οι μαγαζάτορες μια μέρα να επιστρέψουν τα IOU στο κράτος και να πάρουν τα λεφτά τους. Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια και Ελπίδα αλά-σύριζα-Βαρούφ! Ποιός ενδιαφέρεται για το πότε και πως θα πεθάνει ο ήλιος όταν τον Ιανουάριο του 2015 εξερράγη τέτοιο σούπερνόβα φωτός στην γενέτειρα του πολιτισμού και της επιστήμης, ρε;












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.