Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ζωντόβολο










Τάδε έφη Ζωή:
"Οι χώρες μας δεν είναι εταιρείες"

και, σ' αυτήν την ρήση κρύβεται η παταγώδης αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.




Κάνεις λάθος, ζωντόβολο. Αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ είναι οι χώρες: Εταιρείες! Μόνο σαν εταιρείες μπορούν να λειτουργήσουν η μία με την άλλη, και όλες μαζί στο μοναδικό διεθνές οικονομικό σύστημα που διαθέτει ο πλανήτης. Σαν εταιρεία λειτουργούσε διεθνώς και η Σοβιετική Ένωση, σαν εταιρεία λειτουργεί σήμερα η κομμουνιστική Κίνα, και μάλιστα με μεγάλη καπιταλιστική επιτυχία! Σαν εταιρείες λειτουργούν όλες οι χώρες του κόσμου παράγοντας, πουλώντας, αγοράζοντας, δανείζοντας και δανειζόμενες. Αν δεν λειτουργήσει μιά χώρα σαν εταιρεία την τρώει η μαύρη άβυσσος, σαν την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το κόλπο, σπίρτο μου μονάχο (μην περάσεις από πρατήριο βενζίνης --αλλά το έμαθες ήδη αυτό), είναι τι κάνει μια χώρα ΜΕΣΑ στα σύνορά της. Σαν σύνολο, έξω από τα σύνορα, πρέπει να είναι εταιρεία --αλλιώς δεν γίνεται μα να σου σκάσουν και τα τέσσερα τα λάστιχα. Άντε και τα πέντε μαζί με την ρεζέρβα. 

Μέσα στην χώρα παίζεται το παιγνίδι: στο κατά πόσον η εταιρεία Χώρα ΑΕ μπορεί να διαθέτει καλές συνθήκες και "συμβόλαια" με τους υπαλλήλους-πολίτες. Τόσα και τόσα παραδείγματα εταιρειών μπορείς να βρεις στην Αμερική όπου οι υπάλληλοι είναι ευτυχισμένοι, μοιράζονται τα κέρδη, κάνουν την εταιρεία σπίτι τους. Εταιρείες φιλικές προς τη οικογένεια. Εταιρείες όπου τα αφεντικά σκέφτονται πρώτα τους υπαλλήλους τους, μετά την άμεση κοινωνία στην οποία βρίσκεται το γραφείο, και τελευταίους τους εαυτούς τους. 

Σ' αρέσει το παγωτό Ben & Jerry's; Ξέρεις πως ξεκίνησαν ο Μπεν και ο Τζέρυ από το Λονγκ Άιλαντ και πως έχτισαν την εταιρεία τους στο Βερμόντ πριν 30 χρόνια. Έχεις γνωρίσει τους υπαλλήλους; Εγώ, ναι. Να μια εταιρεία που λειτουργεί καπιταλιστικά σαν μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες του κόσμου και στο εσωτερικό της οι υπάλληλοι έχουν τις πλέον ...αριστερές συνθήκες που ονειρεύεται υπάλληλος.

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν μια ευτυχισμένη εταιρεία, γιατί ούτε τα αφεντικά ούτε οι "υπάλληλοι" ήξεραν πως. 

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν μια ευτυχισμένη εταιρεία, και τώρα που βρήκε την λύση ο Γιάννης που γράφεται Γιάνης θα την κάνη Ελάδα και θα ψάχνετε το λάμδα, καραγκιόζηδες.

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν μια ευτυχισμένη εταιρεία, και τώρα σας φταίει η αγορά για την ανικανότητα των κυβερνήσεων και την ραγιαδοσύνη του πόπολου, και ζητάτε ελεημοσύνη λέγοντας στους δανειστες σας ότι φταίνε και από πάνω. Δεν την ζητάτε την ελεημοσύνη. Την απαιτείτε!

Και στο εσωτερικό της εταιρείας τι κάνετε; Αντί να μαζέψετε όλους τους "υπαλλήλους" μαζί, να βοηθήσουν όλοι να ξαναχτιστεί η χρεοκοπημένη εταιρεία, στήνετε επιτροπές-κουκλοθέατρα για κυνήγια μαγισσών, και βγαίνετε και λέτε ότι "η χώρα μας δεν είναι εταιρεία". Ντροπή σας! Παίζετε με τα απωθημένα του λαού, που διαφορετικά δεν ήξερε ποτέ ο δόλιος ο λαός. Ραγιάδες μάθανε, ακόμα εμφύλιο έχουνε για να φάτε κάτι τις κι' εσείς, και χρεοκοπημένοι σκλάβοι θα πεθάνουνε για να κάνετε και σεις το κομμάτι σας ότι φέρατε αριστερή κυβερνηση τρομάρα να σας έρθει, παιδαιριώδη, ανεύθυνα υποκείμενα.

Η Ελλάδα απέτυχε σαν εταιρεία. Αλλά εσείς ποτε δεν φταίτε σε τίποτα, ποτέ! Εσείς είσαστε έξυπνοι ρε! Όταν οι πρόγονοί σας ήταν έξυπνοι οι άλλοι κρεμόντουσαν από τα δέτρα, ε; Και τώρα πας και λες δώστε καλέ τον οβολόν σας... μη μας φέρεστε όπως φέρεστε σε όλους τους άλλους!... εμείς είμαστε σπέσιαλ, καλέ να σε χαρώ! Σπέσιαλ!! 










28 σχόλια:

  1. Μ΄αρέσεις φίλε Δημήτρη, αλλά έτσι τσεκουράτος που εφορμάς προς τους ψεκασμένους εθνοαλυτρωτισμό ελληναράδες, τα επιχειρήματά σου γίνονται κατανοητά μόνο από τους λογικούς. Στους άλλους, πάνε γυμνά στ' αγκάθια. Μην ξεχνάς τους αποδέκτες της επιχειρηματολογίας: απόγονοι κλεφτών και αρματωλών, ανίκανοι να συνενοηθούν με κανέναν και να επινοήσουν οτιδήποτε, γιατί δεν κατανοούν (ή δεν προσπαθούν να κατανοήσουν) ό,τι υπερβαίνει τις ιδεοληψίες, τους πόθους και τις επιδιώξεις τους.

    Ο Oscar Wilde είχε ίσως δίκιο όταν έλεγε πως αν θες να πεις στους ανθρώπους την αλήθεια, κάν’ τους να γελάσουν, αλλιώς θα σε σκοτώσουν... Πονάει η αλήθεια παλικάρια, και ο πόνος αυτός δεν περνάει με ασπιρίνη!

    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Spacefreak :-)

      Έχεις απόλυτο δίκιο: το είδος του ζωντόβολου για το οποίο μιλάω δεν πρόκειται να καταλάβει λέξη από ότι λέω, με τον τρόπο με τον οποίον το λέω. Μάλιστα, με τον τρόπο που τα λέω, το ζωντόβολο απλά θα αισθανθεί δικαιωμένο, σαν Μάρτυρας του Γιεχωβά που αισθάνεται ότι υπηρέτησε τον Θεό του κάθε φορά που του κλείνουν την πόρτα στη μούρη (στην προκειμένη περίπτωση, Μάρτυρες του Αλέξη).

      Αυτοί Spacefreak μου ποτέ δεν πρόκειται να το πιάσουνε, για λόγους επιβίωσης: διότι έτσι και καταλάβουνε τίποτα, θα πρέπει επίσης, αυτόματα, να δεχτούν ότι χαράμισαν μια ζωή μαλακιζόμενοι. Και αυτό δεν μπορούν να το επιτρέψουν στον εαυτό τους.

      Από χρόνια τώρα έχω πάψει να πιστεύω πως είναι δυνατή η συζήτηση με αυτούς... και θα ήταν αυταπάτη και χάσιμο δικού μου/μας χρόνου και να προσπαθήσουμε. Τα γράφω για μένα, και για μας, και για όσους τα κατανοούν.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Δημήτρη και πάλι χρόνια πολλά αλλά Φτάνει πια φτάνει !..

    Ο Ελληνικός λαός γ@@@όταν κι αυτοί παίζανε και χαριεντιζόντουσαν με τα μνημόνια και τα βοϊδοκέφαλά τους.

    Κι έχει το θράσος ακόμη ο πολιτικός εγκληματίας του PSI, αυτός που με την υπογραφή του (υπουργός οικονομικών τότε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Τραπεζίτη), καταλήστευε τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους οργανισμούς,
    ..να αποφαίνεται τώρα, σαν κατήγορος, πως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι, λέει, αντισυνταγματικές!

    Και πότε έγιναν ''αντισυνταγματικές'' , ώ συνταγματολόγε της πεντάρας;
    Μετά τις 25 Ιανουαρίου; Πριν δεν ήταν;

    Και είναι άλλο πράγμα να χρησιμοποιείς τέτοια ακραία μέσα ώστε να κάνεις μια προσπάθεια να ξεπεράσεις για κάποιον καιρό την ασφυξία που σου επιβάλλουν οι ''δανειστές'' ώστε να ξεπεράσεις τον σκόπελο και να είσαι συνεπής στους μισθούς και τις συντάξεις,
    ..και άλλο να τα χρησιμοποιείς κατά κόρον ΓΙΑ ΝΑ ΡΗΜΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, και την κοινωνία ολόκληρη!

    Άντε βλάκα,
    ..που θες να κάνεις και τον βλάκα,
    ..για να σε περάσουν για έξυπνο!

    Κατά τ' άλλα, το καλαμπουράκι με τους δανειστές-απατεώνες έχει καταντήσει αηδία.
    Εκβιασμοί και απειλές και τελεσίγραφα. Αυτό είναι το νέο τους μοτίβο ''διαπραγμάτευσης''.
    Θέλουν να στραγγαλίσουν την οικονομία για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.
    Αν υποχωρήσουμε τώρα στους εκβιασμούς, έχουμε τελειώσει για πάντα.

    Θέλουν εκβιασμούς; Ας τους έχουν άι σιχτίρ :
    Δημοψήφισμα, ή εκλογές ΤΩΡΑ με αίτημα την ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΡΗΞΗ!
    Απόφαση λαού και τα σκυλιά δεμένα!

    Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση και να μην υποχωρήσει σε εκβιασμούς,
    ..και να τολμήσει ένα βήμα μπροστά!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Νικόλα,

      Έχω την εντύπωση ότι τα περί ΠΝΠ λέγονται για να γελάσουμε τώρα, που ο μέγας "αριστερός" Αλέξης ενώ παραπονιόταν όταν τα ΠΝΠ τα έκανε ο άλλος απατεώνας τόσα χρόνια, τό 'κανε κι εκείνος αμέσως μόλις του το απαίτησε η τρόικα. Το έμαθες, πιστεύω, ότι αυτήν την πράξη την απαίτησε η τρόικα, δεν το έμαθες; Είναι στις εφημερίδες, και στις Ελληνικές και στις ξένες. Ο Αλεξάκης από μόνος του νομίζεις ότι την έκανε; Η τρόικα του το απαίτησε.

      Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς όλοι οι πατριώτες ξεχάσανε τόσο εύκολα και γρήγορα το ΓΙΑΤΙ μας δανείσανε οι δανειστές. Μας δανείσανε για να μας σώσουνε όταν το 2010 είχαμε χρεοκοπήσει από 35 χρόνια φαγοπότι ε ξένα λεφτά. Για να έχουμε να πληρώνουμε μισθούς. Και, "μνημόνιο" είναι οι όροι οποιουδήποτε δανεισμού. Οι πατριώτες στο Ελλαδιστάν θέλουνε δανεισμό χωρίς όρους; γιατί; τόσο "σπέσιαλ" είναι;

      Σας δουλεύουνε και οι Βαγγέληδες και οι Αντώνηδες και οι Αλέξηδες και τα χάβετε.

      Πάντως εδώ στο μπλογκ από το 2010 εγώ λέω ρήξη και δραχμή, γιατί είναι τουλάχιστον καλαμπούρι να πιστεύει η Ελλάδα ότι με τέτοια μυαλά μπορεί να κάθεται στην Ευρώπη επ' αόριστον. Δραχμή και τον δρόμο της "υπερήφανα" να ησυχάσουμε όλοι. Και να σταματήσει ο Αέξης να προσπαθεί να εκβιάσει την Ευρώπη φορώντας τρύπιο σώβρακο... Να δεσει και τα συλιά του ο "λαός". Σε αυτό συμφωνούμε :-)

      Διαγραφή
    2. Βρε Ποσειδώνα, ειλικρινά. Δες τη μεγάλη εικόνα -πέρα από τους "τακτικισμούς". Και το PSI είναι ένας από αυτούς (πετυχημένος ή αποτυχημένος αλλουνού παππά ευαγγέλιο, εφαρμόστηκε όμως επί πτώματος για να το αναστήσει).

      Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι αγαπητέ και δεν χωρούν αυθαίρετες ερμηνείες. Οι προηγούμενες γενιές έζησαν εις βάρος των τωρινών. Απαίτησαν κρατικοδίαιτο επιχειρείν (ως γερμανοτσολιάδικη κεφαλαιοκρατική ελίτ) και δανεική ευμάρεια (ως δεξιά αστική τάξη και ευνοημένη wannabe αστική του Ανδρεϊστάν) και τα πήραν με πελατειακούς όρους. Τώρα, αντί να σκύψουν το κεφάλι, διεκδικούν τα κεκτημένα. Τώρα, φταίνε οι άλλοι, οι ξένοι, οι εξωγήινοι, ο Ανάδρομος Ερμής, η Ανδρομέδα που έχει οροσκόπο στο Πλούτωνα, αλλά ποτέ ο Έλληνας.

      Από την αγαθή πολιτική των κυβερνήσεων μας ο ιδιωτικός τομέας έχει διαλυθεί. Γιατί τα λεφτά σ΄αυτό το κωλότοπο αξίζουν μόνο για τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου. Καταντήσαμε να είναι δικαίωμα ο μισθός και όχι η δουλειά. Λες και το ευρώ πέφτει από τον ουρανό και όχι όταν παράγεις/δουλεύεις.

      Και επειδή η λογική σου (προσοχή όχι εσύ που σου αναγνωρίζω καλές προθέσεις) με προκαλεί, σου παραθέτω ΩΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΣ (έτσι δεν θεωρούμαστε όσοι μιλάμε τη γλώσσα των αριθμών), την ανελέητα σκληρή εικόνα του συνταξιοδοτικού -που προτάσσεις ως "κόκκινη γραμμή".

      (συνεχίζεται...)

      Διαγραφή
    3. Πίνακας 4 της έκθεσης ΗΛΙΟΣ για τον Μάρτιο του 2015.

      Εύρος Ποσού Πλήθος Μ.Ο.(€)
      Σύνταξης Συνταξιούχων Σύνταξης
      1.000-1.500 470.314 1.273,49
      1.500-2.000 296.243 1.688,72
      2.000-2.500 36.912 2.168,40
      2.500-3.000 8.861 2.665,86
      3.000-3.500 1.433 3.213,64
      3.500-4.000 753 3.695,77
      >4.000 242 4.614,69

      Όποιος δει τους συγκεκριμένους αριθμούς και γνωρίζει αριθμητική αντιλαμβάνεται ότι το νυν συνταξιοδοτικό δεν είναι βιώσιμο. Άρα και εφ΄όσον δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του συστήματος (που ΔΕΝ υπάρχουν γιατι αλλοιώς δεν θα εκλιπαρούσαμε για δανεικά) όσο καθυστερούμε να μειώσουμε τις συντάξεις σήμερα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η καταστροφή για τους συνταξιούχους αύριο. Ούτε μπορεί, όταν για τους περισσότερους εκ των 3 εκατομμυρίων παραγωγικά εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι όνειρο να έχουν εισόδημα 1.000 ευρώ το μήνα, να υπάρχουν κοντά 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι με εισόδημα πάνω των 1.000 ευρώ το μήνα. Αυτά είναι παλαβά πράγματα. Ιδίως όταν αναλογιστεί κανείς ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι προνοιακό/ανταποδοτικό και όχι κεφαλαιουχικό όπως στην τρισκατάρατη Αμερική (ο υπολογισμός δηλαδή του ποσού της σύνταξης είναι «διοικητικός» και όχι βάσει πραγματικών ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου/εργοδότη).

      Αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει, είναι οι ΚΥΡΙΕΣ συντάξεις και οι μισθοί του δημοσίου να μειωθούν στον μέσο όρο της ευρωζώνης (δηλ. κατά περίπου 20%), και οι πρόωρες/ειδικές συντάξεις με όριο ηλικίας κάτω των 62 ετών -όλων των ταμείων- κατά 50% μέχρι την εκπλήρωση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Και φυσικά όχι οριζόντια. Και αν θέλουμε κοινωνική δικαιοσύνη, μια προσεκτική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, θα αύξανε τις πολύ χαμηλές συντάξεις από ένα ορθολογικό μέρος της εξοικονόμησης πόρων. Ένα τέτοιο μέτρο όχι μόνο δεν είναι υφεσιακό αλλά αντίθετα είναι προαπαιτούμενο για να πάει το ασφαλιστικό μπροστά. Αλλοιώς θα είναι αδύνατο οι συντάξεις να γυρίσουν στα σημερινά επίπεδα στα επόμενα 5-8 χρόνια (και άδικο για τους μελλοντικούς συνταξιούχους που ξεζουμίζονται να εισφέρουν).

      Αλλά στέκεστε όλοι οι "αριστερούληδες" στο denial που σας οδηγεί στην αυτοπαγίδευση της ανόητης ρητορικής των "εθνικών" κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης, σε ένα ζήτημα (ασφαλιστικό) που είναι ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ. Και για τους Συριζοπολιτικάντηδες το καταλαβαίνω, φοβούνται το πολιτικό κόστος της διαφοροποίησης καθώς ξέρουν πως αν τολμήσουν να αρθρώσουν διαφωνία θα στιγματιστούν ως προδότες που θέλουν να λιώσουν τους καημένους τους συνταξιούχους για να χαρεί ο Σoϊμπλε. Για εσένα τον πραγματικό αριστερό που επιθυμεί ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ δεν το αντιλαμβάνομαι. Στην πραγματικότητα όμως, και δυστυχώς για την άρνησή σου να δεις τα πράγματα, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι… Ξανακοίταξε λίγο το πινακάκι... Nada future και αν με ρώταγαν ως εκπρόσωπο ενός τυχαίου ευρωπαίου φορολογούμενου αν πρέπει να ρίξω τα λεφτά του "εν λευκώ" σε αυτή τη καταβόθρα θα απαντούσα (αν ήμουν τεχνοκράτης John Wayne) "Tell 'em to fuck off... I ain't wasting my money on scumbags".

      (συνεχίζεται...)

      Διαγραφή
    4. Ο σωστός τεχνοκράτης όμως βλέπει πάντα και την άλλη πλευρά. Και δεν ψευτοτσαμπουκαλεύεται με "δημιουργικές ασάφειες". Το μόνο αληθινό επιχείρημα κατά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού που πρέπει κατά τη γνώμη μου να ληφθεί υπόψη είναι ότι δεν είναι σωστό να ρυθμιστεί μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό με βάση την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, γιατί με 26% ανεργία κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Όμως αυτό μπορεί να αμβλυνθεί με παραμετρικό τρόπο στις ρυθμίσεις (π.χ. με αυξήσεις στις συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό και τη μεταβολή του ΑΕΠ), ώστε να ωφεληθούν και οι συνταξιούχοι όταν ανακάμψει η οικονομία και η απασχόληση. Ελπίζω λοιπόν να ΜΗΝ υποχωρήσει η τρόικα στο θέμα του ασφαλιστικού γιατί είμαστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ να το λύσουμε από μόνοι μας.

      Από την άλλη βέβαια, ξεχνάω ότι η ρήξη και επιστροφή στην δραχμή με παράλληλη «αριστερή» αύξηση των εν λόγω συντάξεων κατά 100% θα είναι μια πολύ αξιόπιστη και δελεαστική εναλλακτική για αυτή τη μερίδα ψηφοφόρων. Ποιός να κάθεται να ασχοληθεί με νούμερα που αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομία, τώρα…

      ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΠΗΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ!

      Θα τους πετάξουμε στη θάλασσα να τους φάνε οι καρχαρίες του Αιγαίου.

      Αέέέέέρααααααααα!!!!!!!

      Με εκτίμηση πάντα.

      --
      Ένας Γερμανοτσολιάς.

      Διαγραφή
    5. ΥΓ. Ο πίνακας πιο ευανάγνωστος

      Εύρος Ποσού----- Πλήθος ------------------ Μ.Ο.(€)
      Σύνταξης ----------Συνταξιούχων---------- Σύνταξης
      1.000-1.500 ------ 470.314 --------------- 1.273,49
      1.500-2.000 ------ 296.243 -------------- 1.688,72
      2.000-2.500 ------ 36.912 --------------- 2.168,40
      2.500-3.000 ------ 8.861 ----------------- 2.665,86
      3.000-3.500 ------ 1.433 ----------------- 3.213,64
      3.500-4.000 -------- 753 --------------- 3.695,77
      >4.000 --------------- 242 --------------- 4.614,69



      2. ΡΗΞΗ όχι ΠΗΞΗ (άν και χρειάζεται στα μυαλά μας) -:)

      Διαγραφή
    6. [i]Πάντως εδώ στο μπλογκ από το 2010 εγώ λέω ρήξη και δραχμή, γιατί είναι τουλάχιστον καλαμπούρι να πιστεύει η Ελλάδα ότι με τέτοια μυαλά μπορεί να κάθεται στην Ευρώπη επ' αόριστον. Δραχμή και τον δρόμο της "υπερήφανα" να ησυχάσουμε όλοι. [/i]


      Εδώ Δημήτρη θα διαφoροποιηθώ. Είναι άλλο πράγμα η [u]υιοθέτηση[/u] του ευρώ (που δεν έπρεπε να την είχαμε κάνει ΠΟΤΕ με τα μυαλά/νοοτροπία που κουβαλάμε, αλλά ο Σημήτης την "εκβίασε" για να μάθουμε κολύμπι πέφτοντας στη θάλασσα) και άλλο η [u]επιστροφή[/u] στη δραχμή όντας ήδη στο ευρώ (που είναι παγκόσμια πρώτη). Θα πρεπε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες παραμονής πρώτα -έστω και ματώνοντας. Γιατί πτήση στο κενό με προορισμό την τριτοκοσμική Ανατολία, έχει και νομοτελειακή κατάληξη να υιοθετηθούμε από αυτή.

      Διαγραφή
    7. Χωρίς αμφιβολία δεν έπρεπε να είχε μπει η Ελλάδα στο Ευρώ όταν και όπως μπήκε (και, αποδεδειγμένα, με πλαστά λογιστικά). Όμως, πρέπει επίσης να πούμε ότι και έτσι και τότε που μπήκε, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε επιβιώσει και να έχει πάει καλά, αν αφού μπήκε είχε κάνει σωστές ενέργειες και πολιτικές (ελάχιστη των οποίων και η εκπαίδευση και παιδεία του καταναλωτή).

      Πιστεύω ότι και έτσι που μπήκαμε θα μπορούσαμε να είχαμε επιτύχει. Θεωρητικά, υπήρχε τρόπος να το είχαμε κάνει αν υπήρχε υπευθυνότητα. Αν είχαμε πει: "Εντάξει, μπήκαμε από την πίσω πόρτα, τώρα προσοχή, αστυνόμευση, άμεση αντιγραφή ξένων συστημάτων φορολογίας, ασφαλιστικού, κλπ... Θα ήταν και προσοδοφόρο να είχε γίνει έτσι γιατί αντί να τρώνε μερικοί για 10 χρόνια θα τρώγανε περισσότεροι για "100".

      Αγαπητέ μου Spacefreak, είναι αλήθεια ότι το μέρος της φράσης μου που έλεγε "γιατί είναι τουλάχιστον καλαμπούρι να πιστεύει η Ελλάδα ότι με τέτοια μυαλά μπορεί να κάθεται στην Ευρώπη επ' αόριστον" ήταν ατυχής πρόσθεση-αντίδραση σημερινή. Αλλά πράγματι έχω πει πολλές φορές, περιφραστικά, "να επιστρέψουμε στη δραχμή και να χτίσουμε σιγά-σιγά κάποια αυτοσυντήρηση εν γνώση του τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε σαν λαός και κράτος. Καλύτερα 'αξιοπρέπεια' με το κούτελο καθαρό, με δική μας απόφαση, παρά να μας στραγγαλίσουν μέχρι να φύγουμε εκδιωγμένοι". Τις εκφράσεις "αξιοπρέπεια" και "καθαρό κούτελο" τις είχα χρησιμοποιήσει από χρόνια σε σχέση με συντεταγμένη αποχώρηση από δική μας πρωτοβουλία και γνώθισαυτόν...

      Φυσικά οποιοσδήποτε τρόπος επιστροφής στην δραχμή θα είναι καταστροφή. Αλλά μου φαίνεται ότι κοινωνικά, ψυχολογικά, θα είναι μεγαλύτερη καταστροφή να επιστρέψουμε απροετοίμαστοι, εξαναγκασμένοι και σε άρνηση της πραγματικότητας.

      Και, η άρνηση της πραγματικότητας φαίνεται να αυξάνεται αντί να μειώνεται.

      Το κλειδί για το αν θα ήταν καλύτερο να συζητήσουμε όλοι το να επιστρέψουμε οικειοθελώς και με περίσκεψη στην δραχμή, κρύβεται σε μιά απλή ερώτηση: Βλέπεις, πέντε χρόνια από τώρα, ένα χρόνο από τώρα, έξι μήνες από τώρα, να είμαστε ακόμα στο Ευρώ με την σημερινή μας πορεία, την σημερινή κυβέρνηση, ή οποιεσδήποτε κατευθύνσεις πορείας μπορεί να γεννηθούν σαν συνέχεια της σημερινής κατάστασης;

      Διαγραφή
    8. Φυσικά, εννοείται, ότι το να λέμε να επιστρέψουμε στην δραχμή για να τιμωρήσουμε τους Ευρωπαίους είναι το ζενίθ της παραννοΐας. Δεν εννοώ αυτό βέβαια!

      Διαγραφή
  3. "Βλέπεις, πέντε χρόνια από τώρα, ένα χρόνο από τώρα, έξι μήνες από τώρα, να είμαστε ακόμα στο Ευρώ με την σημερινή μας πορεία, την σημερινή κυβέρνηση, ή οποιεσδήποτε κατευθύνσεις πορείας μπορεί να γεννηθούν σαν συνέχεια της σημερινής κατάστασης;"

    Όχι βεβαία. Θα προλάβει να μας βγάλει η Χρυσή Αυγή αγαπητέ Δημήτρη. Δυστυχώς αυτοί είναι οι επόμενοι αντιμνημονιακοί που ο περήφανος λαός δεν έχει δοκιμάσει.

    Α, by the way. Το ενδεχόμενο το μνημόνιο να είναι το "αναγκαίο κακό" που μας γλίτωσε ως τώρα από την ολική χρεοκοπία και αποτελεί το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο των δεινών που υφιστάμεθα ως κοινωνία, το έχει σκεφτεί η αφήγηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων; Και ότο το σχεδίασαν οι απέξω γιατί εμείς είμαστε ανίκανοι να συντάξουμε το δικό μας. Ως προς αυτό έχει και η Αριστερά τις τεράστιες ευθύνες της με το συνεχή αντιπολιτευτικό αρνητισμό της και την παντελή έλλειψη συναινετικής κουλτούρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως αυτό να με έχει φέρει σε απόγνωση-θυμό, και να γράφω όπως γράφω (χωρίς να το προτείνω σαν δικαιολογία για το γράψιμό μου --δεν πιστεύω σε δικαιολογίες). Το ότι αυτή δεν είναι αριστερά! ούτε οι ψηφοφόροι είναι αριστεροί. Ευκαιριακοί, ανεύθυνοι καιροσκόποι που θέλουν δανεικά χωρίς όρια ή όρους, για να ζουν τον μύθο τους. Θέλουν Ευρώ με δανεικά αλλά δεν θέλουν όρους στα δάνεια. Αν και δεν νομίζω πως οι περισσότεροι καν καταλαβαίνουν ότι αυτό ζητάνε. Και είναι έτοιμοι τώρα να ψηφήσουν την Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι φανερό. Έχεις παρατηρήσει τις τραγικές ομοιότητες στην ψυχολογία του ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ και του ψηφοφόρου της Χρυσής Αυγής;

      Όχι μόνο το "μνημόνιο" (οι όροι για τα δανεικά) ήταν αναγκαίο κακό που μας κράτησε στην επιφάνεια... Όχι μόνο επιπλέαμε με χίλια ζόρια 5 χρόνια και τούτοι φουντάρουνε σε 3 μήνες, αλλά, σκέφτηκε κανείς ότι και τα υπάρχοντα μνημόνια θα ήταν χειρότερα και ότι ήδη είχε γίνει διαπραγμάτευση;;; Θυμάται κανείς ότι το 2010 η τρόικα μίλαγε για απολύσεις 200.000 δημοσίων υπαλλήλων που ποτέ δεν απολύθηκαν και άλλα μέτρα που ποτέ δεν πάρθηκαν;;; Λες τα μέτρα που δεν πήρε το ΝΔΣΟΚ να τα πάρουνε τώρα οι ...αντιμνημονιακοί;

      Διαγραφή
  4. Αν και συμφωνω σε αρκετα σημεια με τη σκεψη σου, εδω και στα προηγουμενα κειμενα σου
    διαφωνω με τον τροπο που την εκφραζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτή την ανάρτηση αγαπητέ Velvet δύο άνθρωποι των οποίων την γνώμη επιζητώ παρατήρησαν το ίδιο πράγμα. Οπωσδήποτε, το βλέπω κι εγώ ότι είναι έτσι, ότι το γράψιμο θα μπορούσε να λέει τα ίδια πράγματα, με διαφορετικό τρόπο και τόνο. Δεν πιστεύω σε δικαιολογίες και δεν θα τις προσφέρω γιατί δεν θα είχαν καμία αξία. Όμως το καμπανάκι το χτύπησα στον εαυτό μου και ελπίζω ότι στις επόμενες αναρτήσεις να μπορέσω να δείξω ότι η φροντίδα και των δυό σας να μου μιλήσετε για αυτό, εκτιμήθηκε, έγινε κατανοητή, και δεν θα πάει στράφι.

      Διαγραφή
  5. Δεκτή η "ιερή αγανάκτηση" και ο θυμός, κρύβουν αγάπη από κάτω τους, αλλά άσφαιρα πυρά όταν απευθύνεται κανείς σε ιδεοληπτικούς και ψεκασμένους -και εμείς που ζούμε αυτή τη τρέλλα καθημερινά και έχουμε φτάσει να μην μπορούμε να συννενοηθούμε ούτε με τους μισούς γνωστούς μας για τα αυτονόητα, το νοιώθουμε καλά στο πετσί μας.

    Να συνοψίσουμε λοιπόν ψύχραιμα μερικές διαπιστώσεις:

    1. Γιατί άλλοι με μνημόνια τα κατάφεραν και όχι εμείς; Μα γιατί έκαναν ότι συμφωνήθηκε.

    2. Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν οριζόντια και κοινωνικά ΑΔΙΚΑ μέτρα. Αυτά που σε κάθε οικονομία έχουν ΑΜΕΣΟ και ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟ αποτέλεσμα. Να κόβουμε μισθούς και συντάξεις και να βάζουμε φόρους εισπρακτικής και τιμωριτικής λογικής επί δικαίων και αδίκων.

    3. Οι πραγματικά ωφελημένοι αυτά τα 5 χρόνια της βαθιάς κρίσης είναι:
    - το σάπιο πολιτικό σύστημα που έστησε την υποδομή που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού,
    - οι ολιγάρχες (και δη οι πιο κρατικοδίαιτοι και διεφθαρμένοι εξ' αυτών),
    - η κομματική πελατεία των εκάστοτε κυβερνώντων (κυρίως Δημοσίοι Υπαλλήλοι και αποδέκτες προνομιακών συντάξεων),
    - οι επαγγελματικοί κομματικοί στρατοί Δεξιάς και Αριστεράς,
    - τα μικρολαμόγια του ιδιωτικού τομέα που "χώνονταν" ώστε να 'χουν αλισβερίσια με όλους τους παραπάνω.

    4. Σε τί άλλαξε πραγματικά η χώρα; Ποιά μεταρύθμιση έγινε η οποία να έκανε την διαφορά σε σχέση με το χθες; Μόνο το να μπορείς να ανοίξεις εταιρεία με κεφάλιο 1 ευρώ.

    5. Ένα μνημόνιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο οδικός χάρτης που πρέπει να έχει κάθε χώρα σε κρίση, η οποία θέλει να ανήκει στην Ευρώπη και να έχει οικονομία δυτικού τύπου.

    6. Το μνημόνιο όταν δεν εκπονείται εσωτερικά (από εμάς δηλαδή), το γράφουν οι ισχυροί (όσοι δανείζουν) και πρωτίστως εξυπηρετεί τους ίδιους.

    7. Σε όποιον δεν αρέσουν οι κανόνες μπορεί να φύγει.

    8. Οι κανόνες μπορεί και να αλλάξουν, αλλά όχι με τσαμπουκάδες. Μόνο μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες (μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων) και με ανταλλάγματα.

    9. Προϋπόθεση για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων είναι η ύπαρξη/δημιουργία συμμαχιών. Και οι συμμαχίες χτίζονται μεταξύ των παικτών που βρίσκονται στο τεραίν που αγωνίζεσαι, όχι στον Άρη. Και εδώ προϋπόθεση είναι τα ανταλλάγματα.

    10. Ποτέ δεν δεχθήκαμε ότι κάποια από αυτά που μας ζητάνε μπορεί να είναι και σωστά. Πάντα ψάχνουμε τα κρυμένα νοήματα και τις συνομοσίες που θα κατέστρεφαν το περιούσιο Ελληνικό Έθνος.

    11. Διεκδικούμε το αλάθητο την ώρα που οι άλλοι -λόγω κουλτούρας- είναι έτοιμοι να δεχθούν και να συζητήσουν τα δικά τους λάθη, αρκεί να σεβαστούμε τους κανόνες και να τους παρουσιάσουμε ισοδύναμα μέτρα που συμπληρώνουν τη μεγάλη εικόνα.

    Θα μου άρεσε να δω να αντιπαρατεθεί η άλλη, "αντιμνημονιακή" άποψη από το 1 μέχρι το 11, με συγκεκριμένα επιχειρήματα και όχι με κραυγές και απελευθερωτικούς μα συνάμα ανεύθυνους συναισθηματισμούς.

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα!

      Φυσικά, είμαι σύμφωνος με τον ενδεκάλογο. Σε κάμποσα μέρη μάλιστα εξηγείς τι έγινε στραβά το οποίο οδήγησε στην αντίδραση οποία έδωσε ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Και είμαι κι εγώ περίεργος για το πως θα απαντούσε, ή τι ενδεκάλογο θα αντιπαρέθετε ο αντιμνημονιακός συνομιλητής, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα αντί τα συνήθη πυροτεχνήματα.

      Και εδώ ίσως να είναι το σημείο όπου βρίσκεται το πρόβλημά μου. Ας ξαπλώσω στον καναπέ. Ο χρεοκοπημένος χρειάζεται δανεικά. Δανεικά χωρίς όρους και πρόγραμμα αποπληρωμής δεν υπάρχουν. Άρα ο "αντιμνημονιακός" απαιτεί κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Σε λογική προέκταση ο "αντιμνημονιακός" μπορεί, ρεαλιστικά, να προτείνει μόνο την χρεοκοπία και την δραχμή.

      Θα υπήρχε το ενδιάμεσο του να γράφουμε εμείς τα μνημόνιά μας αντί οι άλλοι, μα αυτό αποδείχτηκε αδύνατο μια και κανείς δεν θέλει να αλλάξει το κατεστημένο.

      Και στο αντιμνημόνιο-χρεοκοπία και στο μνημόνιο που γράφουμε εμείς, ο αντίστοιχος κόσμος πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν και να ζει καλύτερα από σήμερα. Μόλις έρθουν αντιμέτωποι με επιχειρήματα κατά αυτής της εντύπωσης, η απάντηση τείνει προς τις κραυγές του να φύγουν οι αποικιοκράτες κακοί τοκογλύφοι Ευρωπαίοι που επιβουλεύονται τα πάχη μας και τα κάλλη μας, και δεν καταλαβαίνουν, οι Ευρωπαίοι, την ομορφιά της ξενοιασιάς του να χορεύεις στην παραλία καθώς ψήνεται ο οβελίας που θα ταΐσει τους 5.000 πιστούς.

      Τα επαγγέλματα δεν θα ελευθερωθούν ποτέ. Η νοοτροπία δεν φαίνεται να είναι πιθανόν να αλλάξει ποτέ --και είναι η νοοτροπία άλλωστε που επέτρεψε τις πελατειακές κυβερνήσεις και τώρα την άρνηση της πραγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

      Ίσως να έχω έρθει σε απόγνωση γιατί έχω αρχίσει να πιστεύω ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, και ότι στο τέλος το πρόβλημα δεν είναι οι κυβερνήσεις αλλά εκείνοι που τις επιζητούν και τις επιτρέπουν... και τις δημιουργούν... και τους λένε τι να πουν για να τις ψηφίσουνε, και μετά τι να κάνουν (και τι να μην κάνουν) για να κρατήσουν την καρέκλα.

      Διαγραφή
    2. Ο κόσμος έχει αρχίσει πλέον να πιστεύει πραγματικά στη παρθενογένεση του "μνημονίου". Δεν υπάρχει η παραμικρή παραδοχή του τι έγινε και τι χρειαζόμασταν να γίνει για να επιζήσουμε. Είναι σαν να πήγαιναν όλα ρόδινα και ξαφνικά ήρθαν οι ξένοι με αλεξίπτωτα και μας έβαλαν "μνημόνιο". Αυτή είναι η σημερινή κοσμοθεωρία...

      Διαγραφή
    3. Η λογική του "Ναι, αλλά!"

      Να μην μιλάνε οι Αμερικανοί για τον Ξηρό γιατί εκείνοι κάνανε το Αμπού Γκραΐμπ.
      Να μην μιλάνε οι Άγγλοι για τον Ξηρό γιατί εκείνοι σκότωσαν ανθρώπους στην Κύπρο τα '50.
      Να μην μιλάει ο τάδε γιατί εκείνος έκανε άλλα χειρότερα.

      Και έτσι εξουδετερώνεται το οποιοδήποτε θέμα, και "ξεπλένεται", καθώς παραπλανητικά πηδάμε σε άλλο θέμα.

      Αυτή είναι η Ελληνική συζήτηση που ακούω από τους "αντιμνημονιακούς", και τους "πατριώτες"... και τους "δημοκράτες"...

      Διαγραφή
    4. Πέρασε μισή δεκαετία και ο πεφωτισμένος διαστημοτεχνοκράτης της δεκάρας εδωπέρα ακόμα αναρωτιέται γιατί οι άλλοι τα κατάφεραν κι εμείς όχι. Ακόμα για τον άλλο πεφωτισμένο, τον μπλογκο-ιδιοκτήτη που μας κουνά το δάχτυλο απ΄το εξωτερικό, το πρόβλημα είναι ελληνικό και η περίπτωση μας είναι ίδια με της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, άλλα όχι με της Ισλανδίας φυσικά όπου για αυτή τη περίπτωση μπορεί να παραδέχεται ότι ήταν "άλλο πράγμα". Εχει ακόμα την αγωνία μη τυχόν και δεν γίνουμε ευρωπαική χώρα. Φοβάται μη γίνει Αργεντινή άλλα δεν τρέμει που έγινε ήδη Βουλγαρία και πάει για χαμηλότερα. Ακόμα αναμασάν όλοι αυτοί οι πεφωτισμένοι το στερεότυπο "οι κακοί έλληνες και οι σοφοί ευρωπαίοι που μας δίνουν τα φώτα τους επειδή ειναι καλοί άνθρωποι κι εμείς θέλουμε να παραμείνουμε τριτοκοσμικοί". Φταίνε για τους πεφωτισμένους έτσι γενικά κι αόριστα οι ηγέτες μας, οι έλληνες, η ανατολή... γενικά κι αόριστα όπως λέμε Χρυσή Αυγή. Βλέπουν οι πεφωτισμένοι την χαμένη ευκαιρία για την επώδυνη γνώση, άλλα αναρωτιέμαι αν βίωσαν την επώδυνη βία της απόλυσης, του λουκέτου στο μαγαζί τους, της ανεργίας και της απόγνωσης. Μάλλον όχι. Έχουν ακόμη δουλειά. Γράφουν την... άποψή τους. Έχουν όλοι τους απο μια, όπως και κωλοτρυπίδα. Σα το μπλογκο-ιδιοκτητη και τις ακροβασίες του «ναι μεν αλλά». Σα τον άλλο τον διαστημικό, που θελει να μειωθούν 20% οι συντάξεις. Θα αισθάνονται φαίνεται παραγωγικοί εργαζόμενοι και λαμβάνουν το δικαίωμα να κρίνουν εκ του ασφαλους τους υπόλοιπους αντιπαραγωγικούς έλληνες. Αναρωτιέμαι ακόμα αν ανατρίχιασαν διαβάζοντας για τις αυτοκτονίες ανθρώπων ή για τον θάνατο άλλων που δεν είχαν ρεύμα να ζεσταθούν. Για αυτούς μάλλον οι 1,8 εκατ. άνεργοι είναι απλά τα αναγκαία θύματα προς τον εξευρωπαισμό τους; Δεν είδαν μάλλον τίποτα απο όλα αυτά. Και είναι σίγουροι πως φταίνε οι μύθοι μας και προφανώς δεν υποννοούν τον μύθο ότι τα μνημόνια ήταν "οδηγίες χρήσεως για το πως εξευρωπαίζεται μια χώρα". Με 300 λέξεις-έκθεση είπαν τον καημο τους οι βαθυστόχαστοι ευρωλιγουρηδες. Και οι οποίοι φυσικά δεν φέρουν καμία ευθύνη, βουτώντας μέσα στην οριζόντια, συνολική και γενικευμένη απόδοση ευθυνών. Αμαν πια με την ενοχικότητα! Ειναι μέρος της βίαιης ομογενοποίησης της Ε.Ε., το να ασπαστούμε την προτεστανική ηθική. Με ένα "όλοι φταίμε" πατσίσαμε. Ναι φταίμε... εσύ γιατί δεν παρεμεινες πεφωτισμένε ιδιοκτητη να δουλέψεις να γίνουμε ευρωπαίοι και την εκανες λουης για τα ξενα; Και θρασύτατα μας ψέγεις γιατί επιμένουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τα νούμερα και ότι ένας άλλος κόσμος χωρίς λογιστάκους είναι εφικτός; Κι εγώ γιατί σας διαβάζω ακόμα;

      Διαγραφή
    5. Καλώς ήρθες away.

      Το γιατί με διαβάζεις ακόμα δεν μπορώ να το απαντήσω.

      Μπορώ πάντως να σου πω ότι έφυγα το 1975, 17 χρονών, γιατί ποτέ δεν ταίριαξα με την κουλτούρα και ήθελα να φτιάξω την ζωή μου όσο μπορούσα καλύτερα στην Γη, ή και στο διάστημα αν το προλάβω. Με το οτι δεν ταίριαζα στην κουλτούρα δεν εννοώ οτιδήποτε εναντίων της κουλτούρας, αλλά, απλά, ότι δεν έτυχε να ταιριάζω και γι αυτό έφυγα εγκαίρως για να προλάβω να φτιάξω την ζωή μου όπως την ήθελα εγώ. Έκανα νομίζω το ηθικά σωστό φεύγοντας, και τώρα εξασκώ το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου, όπως το εξασκείς και εσύ.

      Διαγραφή
    6. Μακρυνέ, απόλαυσε τις τελευταίες μέρες και της τελευταίες ψευδαισθήσεις που έχουν απομείνει να δοκιμάσεις... Ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχει η διαπραγμάτευση, η χρεωκοπία που έχουμε ως κοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτη. Σκέψου όμως μόνο αυτό: μόνο το 2010 πληρώθηκαν σε μισθούς και συντάξεις 7 δις με λεφτά του μνημονίου. Και ότι όταν δόθηκε στον Βαρουφάκη ο λογαριασμός του εκτροχιασμού της οικονομίας, που πριν των εκλογών είχε πάρει και ο Σαμαράς, ο ελληνικός λαός πλήρωνε για μισθούς και συντάξεις περίπου 20% παραπάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Και ότι βάσει της πρόσφατης μελέτης του Γιαννίτση, ο εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα έχει 50% υψηλότερο μισθό από τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα -ο οποίος με τους φόρους του καλείται να χρηματοδοτήσει τον πρώτο.

      H μείωση των συντάξεων στα επίπεδα που συνάδουν με τις δυνατότητες της οικονομίας και η απόλυση των αχρείαστων δημόσιων υπαλλήλων, δεν είναι υφεσιακά μέτρα. Αλλά αντίθετα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη, καθώς η διατήρηση του νυν καθεστώτος όπου αυτός που δεν παράγει έχει μεγαλύτερο εισόδημα από αυτόν που παράγει, είναι ένας οικονομικός παραλογισμός που εγγυάται ότι η οικονομία μας θα συνεχίζει να βουλιάζει. Το ξαναλέω -αν και στου κουφού τη πόρτα- το μνημόνιο δεν ήταν ποτέ ιδεολογική επιλογή, απλά και μόνο λογιστική. Οι αριθμοί είναι ψυχροί και λογικοί, αλλά τους έχουμε ανάγκη. Κι ο έλληνας (στη συντρηπτική πλειοψηφία) έχει μάθει τα πάντα να τα βλέπει και να τα προσεγγίζει ΜΟΝΟ συναισθηματικά.

      Στη μεγαλύτερη εικόνα τώρα. Έχεις ποτέ σκεφτεί ότι ο Δυτικός κόσμος είναι αυτή τη στιγμή συγκριτικά, ο δικαιότερος χώρος στον οποίο μπορούν τα παιδιά σου να αναπτυχθούν αρμονικά και ευτυχισμένα; Και από τη στιγμή που "κατά τύχη" βρέθηκες μέσα του, προτιμάς το πήδημα στο κενό;

      Άλλα τί να πω όταν από ομοϊδεάτες σου (μάλλον) διαβάζω το παρακάτω...


      http://toixo-toixo.blogspot.gr/2015/04/blog-post_23.html

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα ! Δεν πρόλαβα να διαβάσω όλα τα σχόλια, απλά ήθελα να πω κι εγώ my tuppence worth of opinion όπως λένε κι οι φίλοι μας οι Άγγλοι.

    H Ben & Jerry's δεν είναι αυτόνομη εταιρεία. Θυγατρική της Unilever είναι. Κι όσο κι αν θέλει να κόπτεται και να περηφανεύεται ότι είναι wholly-owned και δουλεύει για το καλό των εργαζομένων της και της κοινότητας κλπ., αν ο κος Polman δει τα κέρδη του απ' αυτούς να μειώνονται και κόψει τον ομφάλιο λώρο, τότε ... πάπαλα Ben & Jerry's.

    Απ' αυτήν την άποψη, λοιπόν, συμφωνώ με την Πρόεδρο της Βουλής: οι χώρες ΔΕΝ είναι εταιρίες. Σκοπός τους δεν είναι (ή δεν πρέπει να είναι) να υπάρχουν για να προσδίδουν κέρδη σε κάποιον. Απ' την άλλη μεριά όμως, συμφωνώ μαζί σου ότι ΚΑΠΟΙΕΣ από τις αρχές διαχείρησης εταιριών καλό θα ήταν να εφαρμόζονται στις χώρες.

    Ή μάλλον δεν είναι αρχές διαχείρισης εταιριών αυτό που πρέπει να εφαρμόζεται. Απλή κοινή λογική είναι ίσως, αλλά διαπιστώνω κάθε μέρα και περισσότερο ότι τελικά αυτή τείνει να γίνει το σπανιότερο αγαθό στον πλανήτη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλγσπέρα Αγγελική!

      Η Ben & Jerry's έγινε θυγατρική της Uniliever στς 3 Αυγούστου του 2000 (Όπως η Ελλάς ΑΕ έγινε θυγατρική της EU Inc., και department της Eurozone Ltd στις 1/1/2002). Η φυσική εξέλιξη οποιασδήποτε εταιρείας είναι η αύξηση μέσω ενώσεως με άλλες, ή η extinction. Τουλάχιστον οι εργαζόμενοι της Ben & Jerry's μπορούν να αγοράσουν όποτε θέλουν τις μετοχές τους, ή να βγουν από τη Uniliever, ή να παραιτηθούν και να ανοίξουν την Jerry & Ben's δίπλα αν προτιμούν. Είναι θαύμα όμως όπως είναι γιατί η Uniliever δεν τους έχει αλλάξει ούτε τα συμβόλαια ούτε την εταιρική κουλτούρα.

      Αυτό όμως που έχει σημασία, και αυτό το οποίο με έκανε να την αναφέρω ως παράδειγμα, είναι η ιστορία από 1978 έως 2000. Ιστορία που την έχω δει από κοντά, έχοντας βρεθεί εκεί και έχοντας μιλήσει με τους υπαλλήλους.
      http://www.benjerry.com/about-us#1timeline

      Τώρα, ενώ από στόματος Προέδρου Βουλής ακούσαμε ότι "Οι χώρες μας δεν είναι εταιρείες", εσύ έγραψες "Σκοπός τους δεν είναι (ή δεν πρέπει να είναι) να υπάρχουν για να προσδίδουν κέρδη σε κάποιον", το οποίο είναι πολύ διαφορετικό. Κατά την γνώμη μου, Σκοπός τους είναι να υπάρχουν για να προσδίδουν κέρδη στον κάθε και σε όλους τους πολίτες. Και, αν "κάποιοι" σφετεριστούν τα κέρδη από τους πολλούς, υπάρχουν και οι κάλπες, και τα δικαστήρια, και οι επαναστάσεις. Πράγμα το οποίο εσύ το εννοείς στην πολύ σωστά τοποθετημένη παρένθεση σου: "(ή δεν πρέπει να είναι)".

      Εταιρείες είναι γιατί εκ προσδιορισμού δομής λειτουργίας δεν μπορούν να είναι τίποτα άλλο. Η ερώτηση είναι τι "σκοπό" αποδίδει η κάθε εταιρεία, και το κάθε κράτος, στην ύπαρξή του. Και πως διαχειρίζονται την εξέλιξη και την συγχώνευση.

      Όταν οι αρχές διαχείρισης εταιρειών (και χωρών) δεν. είναι βασισμένες στην κοινή λογική, η εταιρεία γίνεται μια δυστυχισμένη εταιρεία ή/και, απλά κλείνει.

      Πράγματι, δυστυχώς, τα καλά παραδείγματα όλο και λιγοστεύουν :-(

      Διαγραφή
  7. Αγαπητέ Δημήτρη Καλημέρα όλη μέρα !!!!!!!!!!!!

    Αν η Ευρώπη πει όχι στον Τσίπρα...

    Μετά την βαριά ήττα της Ν.Δ η ηγετική της ομάδα αρνείται να αποχωρήσει, πιστεύοντας σε δύο τουλάχιστον παιδαριώδη σενάρια.

    1ο) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει και θα επανέλθουν σαν «σωτήρες».

    2ο) Η διατήρηση του σχετικά υψηλού ποσοστού στις εκλογές είναι αφετηρία για νίκη στις επόμενες εκλογές.



    Για το πρώτο σενάριο πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν αποτύχει, η αποτυχία του θα οφείλεται στην άρνηση της Ε.Ε να μειώσει το χρέος και να παράσχει ρευστότητα στην Ελληνική οικονομία δλδ η αποτυχία του θα είναι στο εξωτερικό.

    Με τις φιλολαϊκές όμως κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό, δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης των ψηφοφόρων του, αντίθετα προβλέπω αύξησή τους. Οι πολίτες που ψηφίζουν είναι στο εσωτερικό και όπως έδειξαν στις πρόσφατες εκλογές δεν φοβούνται.

    Η άρνηση της Ευρώπης στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της Ελληνικής πλευράς απλά θα φουσκώσει τον αντιευρωπαϊσμό και θα ενισχύσει μερικώς το ΚΚΕ και την Χ.Α.

    Επειδή η Ν.Δ επιμένει να δηλώνει φιλοευρωπαϊκό κόμμα θα υποστεί μείωση των ψηφοφόρων της. Αν δε, κάνει το λάθος και πάρει θέση υπέρ της Ε.Ε που θα αρνείται να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει απ’ την κρίση, τότε η περαιτέρω συντριβή της είναι δεδομένη.



    Όσον αφορά το δεύτερο σενάριο, η συγκράτηση σχετικά ικανοποιητικών ποσοστών δεν παρέχει και την δυνατότητα εκλογικής νίκης.

    Η Ν.Δ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση όταν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα φέρνουν φιλολαϊκά νομοσχέδια. Θα υποχρεωθεί να τα ψηφίσει, ίσως προβάλει κάποιες ενστάσεις για τον κίνδυνο δημιουργίας ελλειμμάτων.



    Οι εχέφρονες μέσα στη Ν.Δ ξέρουν ότι το κόμμα για να ανανήψει πρέπει να παραμείνει για αρκετό χρόνο στην αντιπολίτευση. Ακόμη τάσσονται υπέρ μιας εποικοδομητικής αντιπολίτευσης και όχι υπέρ των άναρθρων κραυγών. Η ομάδα Σαμαρά δεν μπορεί να κάνει ήπια και εποικοδομητική αντιπολίτευση γι’ αυτό θα περιθωριοποιηθεί μαζί με τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους της. Επιπλέον ζητούν αυτοκριτική και ευθύνες για την κατάρρευση του κόμματος.

    Ήδη ομάδες νεοδημοκρατών ετοιμάζουν «μανιφέστο» για αλλαγή του ονόματος, των συμβόλων και των ιδεολογικοπολιτικών θέσεων. Η επιστροφή στις θέσεις του ιδρυτή της Ν.Δ είναι προ των πυλών.

    Η Ν/Δ γνωρίζει ότι για να έχει δυνατότητα εκλογικής νίκης πρέπει να στηριχτεί στο κέντρο και όχι στην ακροδεξιά.

    Περιμένουμε να δούμε ποιος ή ποια θα ηγηθεί της νέας προσπάθειας και θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

    Ένα πάντως είναι βέβαιο, Σαμαράς τέλος για τη Ν.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Νικόλα!

      Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει, χρόνια τώρα. Όπως έχει αυτό το κόμμα με τον Σαμαρά θα είναι ακατόρθωτο να φτάσει και τα ποσοστά των περασμένων εκλογών. Στις επόμενες εκλογές, αν γίνουν φέτος και έχει παραμείνει ο Σαμαράς, μου φαίνεται ότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ίδια ή θα μεγαλώσει εις όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.

      Ένα κεντροδεξιό κόμμα χρειάζεται είτε σαν αντιπολίτευση είτε σαν κυβέρνηση και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα: ότι δεν υπάρχει κεντροδεξιό κόμμα αυτή την στιγμή. Καλό θα είναι να βγάλουν μερικοί το δάχτυλό τους από εκεί που το έχουν και να επαναφέρουν ένα κεντροδεξιό αξιόπιστο κόμμα με αποδεκτό από σοβαρό μέρος των ψηφοφόρων αρχηγό.

      Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να "διορθωθεί" η ΝΔ, αν αυτό είναι ποτέ εφικτό, γιατί, προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει σε τίποτα το να έχουμε άλλο ένα καινούργιο κόμμα (έστω και ως ονομασία καινούργιο) --από καινούργια κόμματα έχουμε γίνει λαϊκή αγορά 'δώ μέσα! Ας προσπαθήσουν να κρατήσουν την Νέα Δημοκρατία, με αρκετό νέο αίμα και μερικούς αξιόπιστους παλαιότερους. Ο Σαμαράς πρέπει να εξαφανιστεί πιξ-λαξ για το καλό του τόπου, για να επανακτήσει η πολιτική σκηνή αξιόπιστη κεντροδεξιά.

      Ότι και να γίνει, πρώτο κόμμα θα είναι πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα ανησυχητικά σενάρια παίζουν για την δυναμική των υπόλοιπων και το κατά πόσο στον υπόλοιπο χώρο θα δούμε άνοδο της ακροδεξιάς (πράγμα που αναμένεται, ελπίζω λανθασμένα), και τι χαρτιά θα κρατάει η ακροδεξιά, σε τι ισορροπίες.

      Το καθοριστικό για το μέλλον θα είναι τι είδους "εντολή" θα παίζεται στις επόμενες εκλογές, και πότε θα γίνουν, υπό ποίες συνθήκες. Αυτό δεν το ξέρει κανείς αυτή την στιγμή.

      Αυτό που έχει επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο λόγω συμπτώσεων συγκυριών παρά τίποτα άλλο, είναι η ολική άφεση αμαρτιών του από τους εκλογείς του οι οποίοι θαυμάζουν το ΣΥΡΙΖΑ για την "προσπάθεια" χωρίς να υπολογίζουν τον ρεαλισμό ή την βιωσιμότητα των στόχων της προσπάθειας. Οπότε, και να καταστραφούμε ολοσχερώς σε δύο μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει "ήρωας". Για την προσπάθεια.

      Κανείς δεν αναρωτήθηκε αν τα μνημόνια ήταν ήδη καλύτερα, λόγω διαπραγματεύσεων του ΝΔΣΟΚ από ότι θα μπορούσαν να ήταν. Κανείς δεν αναρωτήθηκε μήπως τα μνημόνια ήταν το αναγκαίο κακό που θα μας επέστρεφε σύντομα σε κάποια ομαλότητα. Κανείς δεν θυμάται γιατί και πως έφτασε οι οικονομία να χρειάζεται το 2010δανεικά και μνημόνια, και σχεδόν 50% διαγραφή χρέους που ήδη έγινε. Το ότι κανείς δεν τα σκέφτεται αυτά είναι προσωπικό λάθος και υπευθυνότητα του Σαμαρά. Κυβέρνησε βλακωδώς και δικτατορικά και σωστά τον μίσησε ο λαός. Αυτό όμως το μίσος και η δυσπιστία προς τα πρόσωπα των Σαμαρά και Βενιζέλου, έφεραν τον κόσμο στο σημερινό αδιέξοδο... και στα νύχια του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τώρα θα βγει Εθνικός ήρωας και να φουντάρουμε ακόμα.

      Ας ελπίσουμε να μην κρατήσει με νύχια και με δόντια την ΝΔ ο Σαμαράς...

      Διαγραφή
  8. Η υπερηφάνεια αυτή που συνεπάγεται και την "άφεση αμαρτιών" που ορθότατα περιγράφεις, πράγματι έχει εντυπωθεί ακλόνητα στη συνείδηση του απονευρωμένου έλληνα, ο οποίος, αν και τελικά είναι ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ της κατάρρευσης, δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει.

    Πότε θα ξυπνήσουν οι μη-άμεσα ευνοημένοι του συστήματος; Μάλλον ποτέ! Οι μισοί σχεδόν δεν παρακολουθούν καν τις εξελίξεις, πόσο μάλλον να τις ερμηνεύσουν... Οι άλλοι μισοί, σχεδόν επίσης, είναι απλά απολιτίκ αδαείς, από αυτούς που η προπαγάνδα των κρατόκαυλων επηρεάζει για πλάκα (ακριβώς επειδή τους λέει ευχάριστα παραμυθάκια). Υπάρχει κι ένα πολύ μικρό ποσοστό που είναι σε εγρήγορση, παρακολουθεί τι γίνεται, μπορεί να το ερμηνεύσει, αλλά όντας βάναυσα πληγωμένο από την κρίση και έχοντας μίσος για τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την ευθύνη που έχουν, στηρίζει Σύριζα με το σκεπτικό ότι "τουλάχιστον είναι κάτι άλλο". Και 1% "γερμανοτσολιάδων" που σκέφτονται σαν και μας.

    Δεν υπάρχει σωτηρία...

    Να δούμε λοιπόν τώρα, ποιος και πώς θα διαχειριστεί το επερχόμενο τρίτο και σκληρότερο (λόγω της σκληρής βλακείας μας) μνημόνιο. Δεν ξέρω ποιός είναι χειρότερος: οι προηγούμενοι, ο Αλεξέϊ και το επιτελείο του ή ο "σοφός" λαός, γιατί όλοι αυτοί είναι η φάτσα του στον καθρέφτη.


    GREKSHIT (δεν σου ακούγεται σα Grexit;;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλλό Σάββατο αγαπητέ Specefreak. Σόρυ για την καθυστέρηση :-) επιστρέφαμε από ταξίδι!

      Νομίζω ότι αυτό το περί άφεσης αμαρτιών από τους ψηφοφόρους του θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του μέλλοντος αυτής της κοινωνίας και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το αλλάξει αυτό. Ίσως είναι ένας τρόπος να επιβιώσουν στην άρνησή τους εκείνοι στους οποίους πραγματικά "ανήκει" η Ελλάδα. Εκείνοι που την έφεραν εδώ δηλώνοντας "πελάτες" όποιου τους ενθάρρυνε στην χαρούμενη πορεία τους προς την αποποίηση οποιασδήποτε ευθύνης για το οτιδήποτε.

      Οι υπόλοιποι, αν έχουν το μυαλό να καταλαβαίνουν τι πραγματικά γίνεται, έχουν και το μυαλό να επιλέξουν την πορεία τους εφ' όσον κατανοούν ότι η κοινωνία αυτή δεν θα αλλάξει, και θα θεωρεί εαυτόν δικαιωμένη ακόμα κι αν καταστραφεί.

      Δεν ξέρω τι σημαίνει "γερμανοτσολιάς". Για να το λες, υποθέτω ότι είμαστε, αλλά δεν έχω ιδέα τι είναι :-)Τι πα να πει;;; ούτε τσολιάς είμαι ούτε σχέση με την Γερμανία έχω :-)))

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.