Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Μέρντ!

Καταπληκτική αίσθηση παγκόσμιας αδελφοσύνης και θάρρους έδωσε την περασμένη βδομάδα η Γαλλία σαν απάντηση σε όποιον θέλει να καταλύσει το σημαντικότερο στοιχείο της δημοκρατίας σε μία ελεύθερη κοινωνία, την Ελευθερία του Λόγου.

Ναι, ναι, οι σκιτσογράφοι στην εβδομαδιαία του Σαρλή φερόντουσαν υβριστικά προς περίπου το 20% της ανθρωπότητας, προς όσους πιστεύουν ότι δεν πρέπει να απεικονίζεται ο Προφήτης της πίστης τους. Αλλά αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο η Ελευθερία του Λόγου αποκτά σημασία: "όταν με τον Ελεύθερο Λόγο προσβάλεις", όπως είπε από το γραφείο του στο Χόλυγουντ ο Λάρρυ Φλυνν, ο εκδότης του πορνογραφικού περιοδικού Χάσλερ. "Άνθρωποι που είναι προετοιμασμένοι να εγκαταλείψουν μερικές από τις ελευθερίες τους σε αντάλλαγμα για ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια", όπως είπε και ο Τζέφερσον.

Στην Γαλλία επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι το δικαίωμα της Ελευθερίας του Λόγου είναι απόλυτο. Εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν πορεία, με τους ηγέτες του κόσμου στην πρώτη γραμμή (εκτός του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν πρόλαβε να οργανώσει την ασφάλειά του και δεν μπόρεσε να πάει). Συνθήματα "Είμαι ο Τσάρλη", και μεγάλα κραγιόνια σκιτσογράφου, στα χέρια όλων.

Η Γαλλία έδωσε μάθημα οργάνωσης και δεν σταμάτησε σε τίποτα για να παραδειγματίσει όσον αφορά την Ελευθερία του Λόγου. Η αστυνομία συνέλαβε μάλιστα και τον κωμικό Ντιεντονέ επειδή στο Φέησμπουκ υποστήριξε τους δολοφόνους. Έγραψε "Αισθάνομαι ότι είμαι ο Τσάρλη Κουλιμπάλι" αναφερόμενος στο όνομα ενός από τους δολοφόνους τζιχαδιστές που σκότωσε όμηρους στο σούπερμάρκετ, και...

...

αχμμμ...

Ω.

Μέρντ!

("μερντ" είναι Γαλλικά για το "ώ, σκατά!" που λέμε και στην Ελλάδα)
Μετά από την κατακραυγή, κατά των λογοκριτών-δολοφόνων, και την κραυγή για απόλυτη Ελευθερία του Λόγου, η Γαλλία συνέλαβε έναν κωμικό ο οποίος έκανε χρήση του δικαιώματός του της Ελευθερίας του Λόγου.
Μάλιστα, πέρσι οι αρχές είχαν ακυρώσει παραστάσεις του, επειδή το χιούμορ του είναι αντισημιτικό.


Γαμώτο!
Και πάνω που με είχε πιάσει ο δημοκρατικός μου ίστρος...

Όλα σκατά είναι στο τέλος.

Σημείωση: Οι αρχές τον συνέλαβαν με την δικαιολογίακατηγορία ότι παίρνοντας το μέρος των τζιχαδιστών προωθούσε  την τρομοκρατία. Ίσως να πρέπει να συλλάβουμε και ολόκληρο το κόμμα των Λεπέν, ή όλους όσους μιλάνε εναντίων του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης; Η μόνη σίγουρη ελευθερία του λόγου, φαίνεται, είναι όταν γελοιοποιεί κανείς το Ισλάμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.