Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

46664










"Καθώς βγήκα από την πόρτα και περπατούσα προς την πύλη η οποία θα οδηγούσε στην ελευθερία μου, ήξερα ότι αν δεν άφηνα πίσω μου την πικρία μου και το μίσος, θα παρέμενα σε φυλακή", είπε ο Νέλσον Μαντέλα όταν αφέθηκε ελεύθερος μετά από κάθειρξη 27 ετών.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, την ημέρα που ο Νέλσον Μαντέλα ανέλαβε την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής, θυμάται ο απερχόμενος έβδομος και τελευταίος πρόεδρος της εποχής του Άπαρθάιντ F. W. DeKlerk, "σταθήκαμε στις βεράντες του Κτηρίου της Ένωσης. Πήρε το χέρι μου και το σήκωσε ψηλά. Έβαλε το άλλο χέρι του πάνω στους ώμους μου, και δείξαμε μια ενότητα που αντήχησε σε όλη την Νότιο Αφρική και τον κόσμο".

Το Ράκμπυ ήταν το σπορ των λευκών Αφρικάαν. Οι Μαύροι Νοτιοαφρικανοί συνήθως γιουχάϊζαν την εθνική τους ομάδα στα στάδια υποστηρίζοντας τους αντιπάλους. Το 1995 πριν από τον αγώνα, ο Νέλσον Μαντέλα εμφανίστηκε στο γήπεδο φορώντας το μπλουζάκι με το νούμερο "6" του αρχηγού της ομάδας της Νότιου Αφρικής, Φρανσουά Πιενάαρ.

"Αυτό το πλήθος, που ήταν σχεδόν αποκλειστικά λευκοί ...άρχισαν να κραυγάζουν το όνομα του Μαντέλα. Αυτή η μία πράξη του να φορέσει το μπλουζάκι νούμερο 6 κατάφερε περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη δήλωση στο να φέρει λευκούς Νοτιοαφρικανούς και Αφρικάανερς* στην πλευρά της Καινούργιας Νότιας Αφρικής", είπε ο σωματοφύλακας του Μαντέλα.

Αντί για έναν αιματηρό και κτηνώδη φυλετικό εμφύλιο πόλεμο, η Νότιος Αφρική αγκάλιασε την πολυκομματική δημοκρατία. Ένα πολίτευμα που από καιρό τώρα δεν ζει πια στις ψυχές των απογόνων των γεννητόρων του. Εκεί που γεννήθηκε δεν μπορούν πλέον να συνεννοηθούν σε μία γλώσσα. Στην Νότιο Αφρική έχουν έντεκα επίσημες γλώσσες.

Ο Νέλσον Μαντέλα, ο "Μαντίμπα", ο "μπαμπάς", 95 ετών, επέστρεψε στην αιωνιότητα την οποία το πνεύμα του μας κάλεσε να αντιληφθούμε καθώς κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον στην κάθε μέρα της ζωής μας.



(46664 [ο τίτλος της ανάρτησης] ήταν ο αριθμός του Μαντέλα στην φυλακή)


* "Αφρικάανερς" λέγονται οι λευκοί Νοτιοαφρικανοί Ολλανδικής καταγωγής.













2 σχόλια:

  1. Υπάρχουν καποιο άνθρωποι
    που γεννήθηκαν για ολόκληρη την ανθρωπότητα
    Και όχι για τον εαυτό τους
    Ενας από αυτούς ηταν ο Νελσον Μαντελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς είναι αγαπητέ Velvet, και είναι οι άνθρωποι σαν τον Μαντέλα που προσθέτουν την θετική και ελπιδοφόρα σημασία σε όρους όπως "άνθρωπος" και "ανθρωπ'οτητα". Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.