Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Στιγμές

 





Η φωτογραφία (η γραφή με φως) δεν είναι Τέχνη.

Είναι ένα σύνολο εργαλείων που απαιτεί έστω και ημι-αποτελεσματική χρήση της τεχνικής, αλλά, όπως όλα τα εργαλεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν δημιουργικό τεχνίτη για να φτιάξει ένα έργο που καταλήγει να είναι ανώτερο από το άθροισμα των μερών που το αποτελούν. Τότε μια φωτογραφία είναι κάτι που μπορεί να ανήκει στην σφαίρα των Καλών Τεχνών (Fine Art) και να μας φέρνουν στο επίπεδο ενός ευφορικού συναισθήματος, απλά κοιτάζοντάς την.

Όμως υπάρχει ένα συστατικό, στην φωτογραφία, που δεν είναι μέρος των εξαρτημάτων, δεν ανήκει στην τεχνική και δεν εξαρτάται απο τον φωτογράφο. Είναι η στιγμή. Πότε βρίσκεται κανείς, που, και τι συμβαίνει εκείνη την στιγμή.

Κάποιες φορές μπορεί ο φωτογράφος να σχεδιάσει, να κατασκευάσει ή και να περιμένει την στιγμή. Άλλες φορές η στιγμή έρχεται εντελώς τυχαία. Και πρέπει ο φωτογράφος να την αναγνωρίσει και να αναλάβει δράση άμεσα.

Μια από τέτοιες στιγμές της ζωής μου ήταν το πρωί της δεκάτης έκτης Νοεμβρίου 2016, μετά την ανατολή, καθώς βρισκόμουνα στην μπροστινή αριστερή θέση του αεροπλάνου, όχι στο πιλοτήριο αλλά στην πρώτη σειρά της καμπίνας επιβατών, στο παράθυρο, ερχόμενος από την Νέα Υόρκη και κατεβαίνοντας πάνω από τις Άλπεις για προσγείωση στο Μιλάνο. Ο ήλιος απέναντί μου, υπέροχα σύννεφα σε διαφορετικά επίπεδα, και οι Άλπεις.

Τα σύννεφα σε διαφορετικά επίπεδα υψόμετρου, το φως σε σχέση με την θέση μου, το υψόμετρο στο οποίο βρικόταν το αεροπλάνο...

Εδώ παρακάτω, μερικές από τις φωτογραφίες που είχα την τύχη να βρίσκομαι εκεί για να πάρω την κατάλληλη στιγμή.

Δεν τις παρουσιάζω σαν τέχνη. Άλλωστε οι τακτικοί αναγνώστες ξέρουν την γνώμη μου περι τέχνης. Πέραν όμως της κατάλληλης στιγμής, οι φωτογραφίες αυτές έχουν μια σχετικά ικανοποιητική τεχνική, ελπίζω.

Δεν υπάρχει επέμβαση. Είναι όπως βγήκαν από την μηχανή με ότι θα ήταν απαραίτητο και ρουτίνα να κάνει κανείς στο εμφανιστήριο πριν καν υπάρξει ψηφιακή φωτογραφία, ή Photoshop. Και κατά την γνωμη μου, αυτές "είναι" μαυροάσπρες, αλλά τους έδωσα την απόχρωση ενός καλού "μαυρόασπρου" χαρτιού, που είναι κάπου 4-με-5% sepia.

  • Μηχανή: Nikon D300 (Half-frame), 
  • Φακός: Nikon AF-S DX Nikkor 18-200 mm, f/3.5-5.6 Zoom
  • Ευαισθησία: ISO 200, 
  • Διαφράγματα: f/8-16, 
  • Ταχύτητες: 1/200"-1/600"
  • Χρωματικό προφίλ: Adobe
  • Μαυρόασπρη επεξεργασία (περίπου, ανά φωτογραφία):
    R2%, Y120%, G-65%, C30%, B-12%, M80%,
    Sepia tint 42 bαθμοί, Saturation 4%


Τα βουνά φαινονται σαν να αιωρούνται στα σύννεφα  και τα σύννεφα σαν ωκεανός με τα βουνά τις όχθες του.
Αν χρησιμοποιείτε μεγάλη οθόνη κάντε κλικ να τις δείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες στο οπτικό σας πεδίο.
























~~~






2 σχόλια:

  1. Η 4η φωτογραφία μου αρέσει περισσότερο από όλες.

    Το να "πιάσεις την στιγμή" είναι πολύ σημαντικό - και όχι μόνο στην φωτογραφία ;-)
    (η φράση αφιερώνεται σε όλες τις στιγμές που δεν κατάφερα να πιάσω ;-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετρώντας από πάνω-πάνω, μ’ αρέσουν πολύ οι 1, 4, 5, 7 :-)

      Όσο για στιγμές, αγαπητέ, όλοι έχουμε χάσει …μερικές.
      Ευτυχώς δεν μου ξέφυγε η στιγμή όταν η Μαργαρίτα μπήκε για δυό λεπτά να αγοράσει παγωτό στο ξενοδοχείο καθώς έκανα τσεκ-ιν! Στιγμές που κρατάνε μια ζωή :-)

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.