Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Εκλογικά




Ανά τον κόσμο, η ηλικία των 18 ετών είναι η πιο συνηθισμένη ηλικία ψήφου. Σε ορισμένες χώρες και περιοχές, άτομα ηλικίας 16 ή 17 ετών μπορούν να ψηφίσουν τουλάχιστον σε ορισμένες εκλογές. Παραδείγματα μερών με πλήρη δικαιώματα ψήφου για άτομα ηλικίας 16 ή 17 ετών περιλαμβάνουν την Αργεντινή, την Αυστρία, τη Βραζιλία, την Κούβα, τον Ισημερινό, τη Νικαράγουα, το Ανατολικό Τιμόρ, Αιθιοπία, Βόρεια Κορέα, την Ινδονησία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, και από το 2016 (επί ΣΥΡΙΖΑ) και την Ελλάδα.

Τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζει κάθε κοινωνία, και κάθε ηλικία και φύλο είναι πολλά και πολύπλοκα, μεταξύ οικονομικών θεωριών, τοποθέτησης σχετικά με κοινωνικές ευθύνες, θρησκείας, ανθρωπισμού, εθνικισμού, ρατσισμού, παράδοσης, από κομματική ταυτότητα έως και προσωπολατρία.

Το πολιτικό πεδίο αποδίδεται συνήθως με την απλοποιημένη και δυσδιάστατη «γραμμή» από αριστερά στα δεξιά, όπου προς τα αριστερά υποτίθεται ότι πάμε προς κατευθυνόμενη οικονομία και σοσιαλιστικά ιδεώδη ενώ προς τα δεξιά πάμε για καπιταλισμό και εθνικιστικές οπτικές. Κάποτε βλέπαμε Αριστερά-Κέντρο-Δεξιά, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες  ειδικεύουμε άκρα-αριστερά, αριστερά, κεντροαριστερά, κεντροδεξιά, δεξιά και ακροδεξιά.

Ανάμεσα στην αφοσίωση σε ένα κόμμα και την προσωπολατρία για έναν «αρχηγό» συχνά χτίζονται οξύμωρα, αλλά το πιο χαριτωμένο που βλέπω σήμερα στην Ελλάδα είναι το οξύμωρο του ότι ένα κόμμα υποτιθέμενο «αριστερό» με τις λέξεις «Συνασπισμός» και «Ριζοσπαστικός» στο όνομά του, κατευθύνεται με σιδερένια πυγμή από ένα άτομο που εισπράττει προσωπολατρία παρόμοια της οποίας έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην ακροδεξιά.

Οι εκλογές του 2023 στην Ελλάδα, έφεραν ένα ενδιαφέρον, πρωτόγνωρο και ανησυχητικό αποτέλεσμα. Από τους 5.269.392 που ψήφισαν, οι 665.139, ή 12,5%, ψήφισαν τρία κόμματα της ακροδεξιάς (νέο-ναζί, φασίστες, ρατσιστές, εθνικιστές)

Το ότι ο χαριτωμένα λεγόμενος «συνασπισμός» του προσωποπαγούς κόμματος του Τσίπρα έπεσε κατά 50% περίπου μέσα σε οκτώ χρόνια προτείνει κάποιο ηθικό δίδαγμα, και κάποιες υποθέσεις στην επιστήμη της κοινωνιολογίας. Και τα όποια ηθικά διδάγματα και υποθέσεις προτείνω ότι δεν έχουν να κάνουν τίποτα με μηνύματα ή στρατηγικές, αλλά, απλά, ο κοσμάκης πήρε χαμπάρι τον τσαρλατάνο, τον βαρέθηκε και, σε προσωπικό επίπεδο, του είπε ένα «άντε για!»

- Ο ΣΥΡΙΖΑ αιμορράγησε και προς τα αριστερά του και προς τα δεξιά του.
- Αλλά οι φασίστες κέρδισαν εκείνους, δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, που επέλεξαν να μην ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Και υπάρχουν στην Ελλάδα, ανάμεσά μας, τουλάχιστον 12,5% φασίστες. Σε κάθε λεωφορείο με 50 επιβάτες, οι 6-7 γύρω σας είναι φασίστες (στα Ιταλικά λεωφορεία είναι πολύ περισσότεροι).

Βέβαια, βλέποντας τα παραπάνω, μπορεί να βάλει κανείς τα γέλια με το ότι το κράτος παρουσιάζει ως εγγεγραμμένους κάπου 22% περισσότερους από όσους είναι δυνατόν να υπάρχουν. Μπορεί να βάλει κανείς τα γέλια και με την εκλεγμένη Βουλευτή που ανέκραξε ότι, η ίδια και μόνο, αξίζει για 100 Βουλευτές. Αλλά, κατά την γνώμη μου αυτά δεν είναι για γέλια αλλά για κλάματα.

Τουλάχιστον δεν φτάσαμε την Ιταλία που εξέλεξε ήδη φασιστικό κόμμα για κυβέρνηση. Και, τουλάχιστον, έχουμε μια σταθερή και «Ευρωπαϊκή» κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια, ότι και να σημαίνει αυτό για τον καθένα.

Εν τω μεταξύ, σε τέσσερα χρόνια, όπως πάει ο πλανήτης, αντί για λεφτά θα υπόσχονται αιρ-κοντίσιον για το κάθε σπίτι. Ας ευχόμαστε να μην χρειάζεται να υπόσχονται και ατομικούς ανιχνευτές ραδιενέργειας...


Απογραφή 2021, Νόμιμος πλυθησμός: 9,716,889
Ετών 17 και πάνω, ψηφοφόροι, περίπου: 7,750,000

Πρώτες εκλογές
Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι: 9,919,115
(Ναι, περίπου 2.224.000 [22%] περισσότεροι εγγεγραμμένοι από τους πιθανούς υπαρκτούς. Εδώ δεν μιλάμε για μερικούς που πέθαναν. Μιλάμε για εκατομμύρια... για 22% ανύπαρκτους)
Ψήφισαν: Πρώτες εκλογές: 6,061,040
Αποχή πραγματική, περίπου: 22%
Αποχή φαντασιακή και σοβαροφανώς παρουσιασμένη, περίπου: 39%

Επαναλειπτικές εκλογές
Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι: 9,974,469
(Ναι, μέσα σε έναν μήνα οι περίπου 2.224.000 φαντασιακοί αυξήθηκαν  κατά 55,354)
(Μόλις τώρα άρχισαν να ψειριάζονται ότι δεν ειναι δυνατόν ο αριθμός εγγεγραμμένων να είναι πραγματικός)
Ψήφισαν: Επαναλειπτικές εκλογές: 5,269,392
(
Στις επαναληπτικές του Ιουνίου ψήφισαν 791.648  (13%) λιγότεροι από τις πρώτες του Μαΐου.)
Αποχή πραγματική, περίπου: 32%
Αποχή φαντασιακή και σοβαροφανώς παρουσιασμένη, περίπου: 47%

378,549 (7%) ψηφισαν κόμμα που δεν μπήκε στην Βουλή, άρα δεν αντιπροσωπεύονται.
Λιγότερα από 1 % περίπου ήταν άκυρα και λευκά.







Στην τέχνη και τεχνική του αυνανισμού, η περικεφαλαία παίζει σημαντικό ρόλο.
Όπως είπε και η κυρία Μάγδα, περαστικά μας!




~~~




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.