Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Προβλήματα!

  


Λένε ότι το πρώτο βήμα για να λυθεί ένα πρόβλημα είναι να αναγνωρίσουμε ότι το πρόβλημα υπάρχει.


Η γενιά μου, και γενικότερα οι άνθρωποι που γεννήθηκαν πάνω σε τούτο τον πλανήτη μεταξύ 1940 και 1970 αναγνωρίζουν, λόγω της εμπειρίας τους από τις διαφορετικές εποχές που έζησαν, χωρίς καμιά δυσκολία, ότι κάτι έχει πάει πολύ «στραβά» στις κοινωνίες τα τελευταία 20 χρόνια, από το 2001 και μετά. Κάτι, του οποίου η πορεία προς τον 
κίνδυνο κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και ηθικής κατάρρευσης επιταχύνεται ιδίως τα τελευταία 10 χρόνια. Εκείνοι μεταξύ των ανθρώπων που είναι γεννημένοι 1940-1970 και δεν βλέπουν κάποιο ιδιαίτερο και ανησυχητικό πρόβλημα, είτε δεν παρατηρούν τι γίνεται γύρω τους από αφηρημάδα ή αδιαφορία, ή είναι οι ίδιοι μέρος του προβλήματος.

Η επόμενες γενεές, άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1980 και ιδίως οι νέοι που γεννήθηκαν από το 2000 και μετά, δεν έχουν την εμπειρία για να συγκρίνουν, και γι’ αυτούς η συννεφιά δεν φαίνεται ιδιαίτερα περίεργη μια που δεν είδαν ποτέ λιακάδα.

Το πρόβλημα στο οποίο αναφέρομαι είναι πολυσύνθετο και πολύπλοκο.
Είναι οι τάσεις και πορεία προς:

  • Δεξιές και ακροδεξιές αυταρχικές πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις, αυθαίρετης και επιλεκτικής ηθικής,
  • Αναζωπύρωση της δικτατορίας των θρησκειών και της προσπάθιας επιβολής τους επί του κάθε Κράτους,
  • Απομονωτισμός, οχυρωμένοι όλοι πίσω από τα σύνορά τους εναντίων όλων των άλλων,
  • Ρατσισμός, ιδιαίτερα της Λευκής Υπεροχής,
  • Συνεχής πτώση ποιότητας της παιδείας, και αμορφωσιά, όσα διπλώματα και να έχει ο αμόρφωτος,
  • Αυξανόμενα επίπεδα άγνοιας, όπου οι εν αγνοία δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν άγνοια,
  • Πίστη σε ότι ακούει ή διαβάζει κανείς με το οποίο να συμφωνεί ήδη, χωρίς φίλτρο αξιολόγησης ή έρευνα εγκυρότητας,
  • Αυξάνουσα και μεγάλη διαφορά οικονομικών δυνατοτήτων μεταξύ των φτωχότερων στρωμάτων και των όλο και λιγότερων αλλά περισσότερο-πλούσιων

Τα παραπάνω εξαρτώνται από εμάς. Εντελώς ξεχωριστά, που δεν εξαρτάται πλέον από εμάς επειδή αν και την προκαλέσαμε δεν μπορούμε πια να την ελέγξουμε:

  • Η Κλιματική Αλλαγή

Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι δεν υπάρχει Κλιματική Αλλαγή, ή ότι δεν έχει σχέση με ανθρώπινη δραστηριότητα. Αρνούμενοι την Κλιματική Αλλαγή, ή/και πιστεύοντας ότι δεν σχετίζεται με ανθρώπινη δραστηριότητα θυμίζουν την ορχήστρα που έπαιζε στο κατάστρωμα καθώς ο Τιτανικός βυθιζότανε. Η Κλιματική Αλλαγή είναι ένα γεγονός που έχει πλέον ξεφύγει εντελώς, και σύντομα θα αποδειχτεί πολύ πιο καταστρεπτική από όλα τα παραπάνω μαζί.

Υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι για τα κοινωνικά προβλήματα φταίει η παγκοσμιοποίηση, όπου παγκοσμιοποίηση σημαίνει την εξάπλωση στις παγκόσμιες αγορές πέρα κρατικών συνόρων, των τεραστίων πολυεθνικών εταιρειών και συμφερόντων, όπως και το άνοιγμα συνόρων για εύκολη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών.

Μιλώντας  για παγκοσμιοποίηση αδυνατούν να αναγνωρίσουν κάτι πολύ απλό και οφθαλμοφανές:

  • Παγκοσμιοποίηση σημαίνει λιγότερους πολέμους.
  • Απομονωτισμός σημαίνει λιγότερους πόρους, ακριβότερα και λιγότερα προϊόντα, και πολέμους.

Μπορεί να μην αρέσουν πολλές οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της παγκοσμιοποίησης, ιδίως στους εθνικιστές και στους φασίστες, αλλά η όποια πτυχή ή οπτική της παγκοσμιοποίησης είναι προτιμότερη από πολέμους με στρατούς και όπλα του 21ου αιώνα. Ίσως να πρέπει κανείς να κλείσει τα μάτια, να κρατήσει την αναπνοή, και να επαναλάβει πολλές, πολλές φορές: «Παγκοσμιοποίηση σημαίνει λιγότερους πολέμους», και να το επαναλάβει μέχρι να καταλάβει τι σημαίνει αυτό και γιατί.

  • Άλλοι λένε ότι φταίνε οι πολιτικοί. Αλλά τους πολιτικούς ποιοι τους αναδεικνύουν και τους ψηφίζουν;

Τα θέματα της άγνοιας και της υπερβολικής οικονομικής ανισότητας είναι στο χέρι μας να τα διορθώσουμε, αν έχουμε την βούληση και δύναμη να το κάνουμε, και την απαραίτητη γνώση του πως να το κάνουμε.

Το ότι υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, όπως και το ότι υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται τα εμβόλια τα οποία επί ένα αιώνα μας έσωσαν από πολλές ασθένειες, και το ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι στα εμβόλια του κορονοϊού βάζουνε τσιπάκια για να τους παρακολουθούν οι σκοτεινές δυνάμεις, αυτά όλα μπαίνουν στην κατηγορία της «Άγνοιας» η οποία άγνοια, όπως είναι γνωστό, θρέφει την ηλιθιότητα. Αλλο ηλιθιότητα, άλλο βλακία και άλλο ανοησία. Ο ορισμός που συγκεκριμένα χρησιμοποίησα αποδίδει την έννοια και το νόημα της ηλιθιότητας.

Το ιστορικά τελευταίο Σκοτάδι, που κράτησε 1.000 χρόνια, χρειάστηκε την Αναγέννηση και την Εποχή του Διαφωτισμού (άλλα 400 χρόνια) για να ξυπνήσει τις Δυτικές κοινωνίες. Τώρα που βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια έκρηξη άγνοιας και φασισμού, ιδίως στις σήμερα-μηδενισμένες κοινωνίες που ψάχνουν να βρουν εγκυρότητα στους αρχαίους τους προγόνους (πρακτική η οποία είναι και ο ορισμός του φασισμού), ή κοιτάνε στο παρελθόν γενικά σαν τον απαταιώνα Τραμπ και τον όχλο του, πρέπει να αναλογιστούμε τις δυσκολίες του πόσο θα κρατήσουν οι νέοι Σκοτεινοί Αιώνες και πως θα επιζήσουνε οι άνθρωποι.

Οι τελευταίοι Σκοτεινοί Αιώνες πήραν κάπου 200-300 χρόνια για να εισαχθούν. Οι τωρινοί, καινούργιοι Σκοτεινοί Αιώνες πήραν κάπου 40 χρονια για να εισαχθούν. Είναι ΝΤΡΟΠΗ το τι αφήνουμε στα παιδιά μας τα οποία οχι μόνο πρέπει να βγάλουν το φίδι απ' την τρύπα, αλλά να το κάνουν αυτό χωρίς καν να έχουν λάβει πραγματική μόρφωση. Ντροπή μας, και πρέπει να ζητήσουμε ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τις επόμενες γενεές για την ζωή που τους κλέψαμε.



~~~




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.