Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Ρέκουιεμ

 


National Geographic, 1888-2023


Το πιο γνωστό και σεβαστό μηνιαίο περιοδικό στην Ιστορία, το Αμερικανικό National Geographic, τύπωσε την πρώτη του έκδοση εδώ και 135 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1888. Χίλια εξακόσια επτά τεύχη αργότερα, τον Ιούλιο του 2023 το περιοδικό απέλυσε τους δέκα εννέα τελευταίους μονίμους συγγραφείς του.

Στην Χρυσή του Εποχή της δεκαετίας των 1980 το National Geographic είχε δώδεκα εκατομμύρια συνδρομητές στα Ενωμένα Κράτη της Αμερικής και πολλά περισσότερα εκατομμύρια επί πλέον στον υπόλοιπο πλανήτη.

Τον Εικοστό Πρώτο αιώνα, εκτός από το μηνιαίο περιοδικό υπάρχουν και δύο τηλεοπτικά του κανάλια, και η ιστοσελίδα του, https://www.nationalgeographic.com

Ήταν η δημοσίευση της National Geographic Society η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1988 στην Washington DC, εννέα μήνες πριν κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος του περιοδικού. Αρχικά, το περιοδικό στελνόταν σε 165 μέλη της Society και έφτασε κατά τα τέλη του Εικοστού αιώνα να φτάνει στα χέρια 40.000.000 αναγνωστών. Το National Geographic Kids, για παιδιά, κυκλοφόρησε το 1975.

Η Αίγλη του National Geographic άρχισε να μειώνεται σιγά-σιγά μετά από τον  Σεπτέμβριο του 2015 όταν η National Geographic Society, για να επιβιώσει, ενεπλάκη σε διάφορους συνεταιρισμούς και ομόρρυθμες εταιρίες, η σημαντικότερη των οποίων με την 21st Century Fox, του Ρούπερτ Μέρντοχ (που έχει την κατάπτυστη Fox News και που κατέστρεψε τους Τάιμς του Λονδίνου).

Το National Georgraphic, τώρα, κατά 74% το διαχειρίζεται η συνεργασία της εταιρείας Disney και 21st Century Fox. 

Απέλυσαν τους μονίμους συγγραφείς που ερευνούσαν ιστορίες επί μήνες για δημοσίευση και τώρα θα χρησιμοποιούν, λένε, ελεύθερους (freelance). Στην ανακοίνωση είπαν μάλιστα ότι: «θα μας δώσει μεγαλύτερη ευελιξία να λέμε διαφορετικές ιστορίες και να συναντήσουμε το κοινό μας όπου βρίσκονται, στις όποιες πλατφόρμες μας». (το οποίο μεταφράζεται ως: Κουραφέξαλα!)

Η εποχή του επαγγελματισμού μορφωμένων και εκπαιδευμένων ανθρώπων τελείωσε πλέον στον πλανήτη αυτόν τον δόλιο. Τώρα πια, ο κάθε χαζοχαρούμενος με σύνδεση στο ίντερνετ είναι και εκδότης και λέει ότι θέλουν αυτοί που τον διαβάζουν. Ποιότητα δεν υπάρχει πια πουθενά, σε τίποτα.

Και τώρα πια, λέμε ένα δακρυσμένο «αντίο» στο πάλαι ποτέ υπόδειγμα μόρφωσης και ποιότητας: το National Geographic.




~~~






2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Δημήτρη και καλή εβδομάδα
    Δυστυχώς τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφεις και βουτάμε όλο και περισσότερο σε μια εποχή αμορφωσιάς, προχειρότητας και επιφανειακού εντυπωσιασμού- και αξίες με τις οποίες μεγαλώσαμε εμείς οι παλιότεροι, χάνονται ολοένα.
    Σήμερα, όλα πρέπει να γίνονται γρήγορα, εύκολα και αν γίνεται χωρίς καθόλου κόπο. Ελάχιστοι δε, μπορούν να εκτιμήσουν την αξία της έρευνας που αναφέρεις.
    Εμείς, όσο υπάρχουμε, θα ακολουθούμε τα μονοπάτια που εμείς ξέρουμε, της αμφισβήτησης και της περιπλάνησης ....και στη συνέχεια....it's their world

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή ‘βδομάδα αγαπητή Scarlett και καλημέρα :-)

      Έτσι είναι δυστυχώς. Η πλήρης άγνοια και έλλειψη εκπαίδευσης, συνδυασμένη με το ότι κανείς νέος δεν ξέρει τι είναι μάθηση, πόλεμος, φτώχια ή δικτατορία, και με το ότι τα λεγόμενα social media δώσανε στον κόσμο την ικανοποίηση της αυτοσημαντικότητας, μας επιστρέφουν στο έτος 415 της Κοινής Εποχής, και όπου να ‘ναι κάποιος όχλος θα πάει να ξαναπυρπολήσει την βιβλιοθήκη και να ξαναδολοφονήσει την Υπατία –πριν ξαναμπούν χίλια χρόνια σκοταδισμού.

      Είμαι σχεδόν 65 χρονών και με πληγώνει στο είναι μου, καθημερινά, το ότι τα τελευταία μου χρόνια πρέπει να βλέπω γύρω μου τον πολιτισμό μας να διαλύεται…

      It’ll be their world. The world they deserve.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.