Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

2024

 


Η θέα από το παράθυρο της κουζίνας μας,
27 Δεκεμβρίου, 2023, 20:02:45 CET, κατεύθυνση 80 μοίρες, ύψος 30 μοίρες


Τι μπορεί να σκεφτεί κανείς ξεκινώντας έναν καινούργιο χρόνο; Ίσως να ξεκινήσει από το πόσο ασήμαντη είναι η επιλογή ενός τυχαίου σημείου στην τροχιά ενός μικρού πλανήτη γύρω από ένα άστρο. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θεώρηση, η αρχή ενός καινούργιου «χρόνου», ενός πλήρους κύκλου στην αιώνια περιστροφή μας, είναι συμβολική. Συμβολίζει ελπίδα, ίσως.

Ελπίδα για το τι; Υγεία; Ευτυχία; Ειρήνη; Αγάπη; Όλα αυτά εξαρτώνται από εμάς κατά το μέγιστο, άρα η πραγματική ευχή είναι να βρούμε την σοφία και την δύναμη να τα πραγματοποιήσουμε.

Που όμως να βρει κανείς σοφία και δύναμη…

Η δική μου ευχή, η δική μου ελπίδα είναι η μόρφωση. Η παιδεία. Αυτό, κατά την γνώμη μου, είναι η απάντηση σε όλα.

Η παιδεία, και στο σπίτι και στο σχολείο και στην κοινωνία ήταν πάντα μια δύσκολη υπόθεση αλλά μια-δυό γενεές τώρα έχει γίνει ακριβοθώρητη και, ειλικρινά, ανύπαρκτη. Ξεχνώντας την παιδεία στην οικογένεια και την παιδεία στην κοινωνία, κοιτώντας μόνο τα σχολεία η κατάσταση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο.

Το σχολείο για να λειτουργήσει χρειάζεται:

  • Διδακτέα ύλη,
  • Συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων,
  • Δασκάλους να διδάξουν την ύλη από τα βιβλία,
  • Μαθητές να δεχτούν την διδαχή, και,
  • Γονείς να υποστηρίξουν την ύλη, βιβλία, και δασκάλους.

Ποιοι αποφασίζουν την ύλη, ποιοι γράφουν τα βιβλία, ποιοι τα διδάσκουν και ποιοι τα αποδέχονται;

Όταν ένα σεβαστό Μουσείο παρουσιάζει το φασιστικό έργο μιας φωτογράφου σαν «σημαντικότερο» ανάμεσα στις Ελληνίδες και ο κόσμος το χάβει δόλωμα-αγκίστρι-βαρίδι-και-πετονιά, όταν οι εκλεγμένοι ηγέτες της λεγόμενης «Αριστεράς» κάνουν Χριστούγεννα σε θέρετρα και ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Αμερική, όταν ο κόσμος αρνείται τα εμβόλια γιατί φοβάται ότι η παγκόσμια συνομωσία εναντίων τους θα τους παρακολουθεί με τσιπάκια, ποιοι θα αποφασίσουν την διδακτέα ύλη, ποιοι θα γράψουν τα βιβλία, ποιοι θα τα διδάξουν και ποιοί εγωκεντρικοί ξερόλες θα τα αποδεχτούν;

Το εκκρεμές, πάνω από δυό δεκαετίες τώρα, γενεές τώρα, παγκοσμίως, πηγαίνει προς την άγνοια και την ακροδεξιά. Και αυτό επηρεάζει την παιδεία, γενεά μετά από γενεά. Όλο και περισσότεροι αγράμματοι διδάσκουν αγράμματους που δεν δέχονται διδαχή, και απαιτούν το τι και πως θέλουν ή δεν θέλουν να διδαχθεί. Και δεν μπορεί κανείς να την αλλάξει αυτήν την κατάσταση. Θα ακολουθήσει την πορεία της, μέχρι κάποτε, αν έχει επιζήσει ο πολιτισμός μας, το εκκρεμές να φτάσει στο απώτερο του σημείο άγνοιας, εθνικισμού, ρατσισμού, απομονωτισμού, παραπληροφόρησης, ψευδών αφηγήσεων και μίσους, και να αντιστρέψει την κίνησή του καθώς ο πλανήτης θερμένεται, οι θάλασσες ανεβαίνουν και η βιόσφαιρά μας γίνεται απαγορευτική για το είδος μας.


Καλή Χρονιά, λοιπόν, στον φαντασιακό μας κόσμο, με Υγεία και Ευτυχία.






~~~





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.