Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Κασσανδρικά

 


Το πανεπιστήμιο της Μπολόνια, στην επαρχία Εμίλια-Ρομάνια της Ιταλίας είναι το αρχαιότερο του κόσμου, ιδρυθέν το έτος 1088. Το δεύτερο αρχαιότερο είναι η Οξφόρδη, ιδρυθείσα το 1096-1167, Σαλαμάνκα στην Ισπανία το 1134, Παρισιού, 1160-1250 και Καίμπριτζ, 1209.

Το πανεπιστήμιο της Μπολόνια θεωρείται το καλύτερο, #1, πανεπιστήμιο στην Ιταλία, αλλά παίρνει θέση μεταξύ #120 #και 170, ανάλογα με τον χρόνο και τα κριτήρια ανάμεσα σε όλα τα πανεπιστήμια του πλανήτη σήμερα (Στην Ελλάδα το Καποδιστριακό είναι γύρω στο #200 παγκοσμίως και τα υπόλοιπα Ελληνικά μεταξύ #300 και #700 στον πλανήτη. Το πανεπιστήμιο της Πάτρας έχει παγκόσμια τοποθέτηση #860 από τον οργανισμό Best Global Universities).


Μπολόνια, φωτογραφίες μου Απρίλιος 2022






Ο ανιψιός μας ξεκίνησε στην Μπολόνια φέτος τον Σεπτέμβριο, αφού είχε απορρίψει την προσφορά μας να τον στείλουμε σε όποιο πανεπιστήμιο θέλει, και γίνει δεκτός, στην Αμερική, και τον είχα πάει εγώ στην Αμερική τον Αύγουστο του 2022, να δει μερικά από κοντά και να μπει μέσα. 



Ο ανιψιός μας στο πανεπιστήμιο Vassar τον Αύγουστο του 2022.
Επισκεφτήκαμε επίσης το Harvard, Tufts, Columbia και άλλα.

Τώρα, συνεχίζει να ζει στο Φορλί με την οικογένειά του και παίρνει το τραίνο για την Μπολόνια, περίπου μια ώρα βόρεια, για να παρακολουθήσει μαθήματα.

Ενώ του αρέσει πάρα πολύ η σπουδή της Ιστορίας και τα μαθήματα που παρακολουθεί, δεν του αρέσει η Μπολόνια. Ο λόγος είναι γιατί δεν βρίσκει τον εαυτό του να δένει με τους φοιτητές, και η Μπολόνια είναι  μια πόλη φοιτητών. Τον εκνευρίζει, οπως εξηγεί, το γεγονός ότι παριστάνουν τους διανοούμενους κομουνιστές εναντίων του καπιταλισμού καθώς κουβαλάνε iPhone, Smartphone, Coca Cola, ακριβό ρουχισμό από φίρμες και πλήρη άγνοια των εννοιών, της Ιστορίας και των κοινωνιολογικών και πολιτικών και οικονομικών επιστημών. Οι συνομήλικοί του, λέει, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Αιτιολογεί την κριτική του όχι επί του τι υποστηρίζουν, αλλά για το πως, ότι υποστηρίζουν, είναι βασισμένο σε μόδα και «κουλ» χωρίς βάση σε οποιαδήποτε γνώση ή κριτική σκέψη.

Αυτό βέβαια δεν είναι προνόμιο μόνο της νεολαίας που φοιτάει στην Μπολόνια. Η πλήρης άγνοια και το «κουλ» φαίνεται να είναι τα …θεμέλια της ζωής της πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων παντού. Εμείς η περασμένες γενεές είμαστε υπεύθηνοι γι' αυτό –νέοι και νέες των επόμενων γενεών οι οποίοι και οι οποίες σύντομα δeν θα γνωριζουν πως να παράγουν ηλεκτρισμό ή να κατασκευάσουν iPhone, ή δορυφόρους, και όταν δεν θα έρχεται πια ηλεκτρικό από την πρίζα θα κοιτάνε τον ουρανό με ανυπομονησία.

Αλλά ας κάνουμε μερικά βήματα προς τα πίσω και προς τα επάνω, να κοιτάξουμε την μεγαλύτερη εικόνα.

Από την δεκαετία των ’70 το μόνο εντελώς καινούργιο συστατικό που προστέθηκε στις κοινωνίες και τον πολιτισμό μας είναι η πληροφορική, που συμπεριλαμβάνει την τεχνολογία, τον προγραμματισμό και το ίντερνετ, για τα οποία χρησιμοποιούμε υπολογιστές, τηλεφωνικές συσκευές και προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης.

Προσωπικά, η πρώτη μου επαφή με την πληροφορική ήταν το 1990 στην Αμερική. Το 1995 ίδρυσα δύο εταιρίες από το υπόγειο του σπιτιού μου και το 1997 μεταφέρθηκα σε γραφεία με υπαλλήλους. Το 1994, όταν ήδη υπήρχαν υπολογιστές και ίντερνετ στην Αμερική, αλλά δεν υπήρχε ακόμα καν η έκφραση «κοινωνική δικτύωση» είχα προτείνει ότι μέσα στην ερχόμενη δεκαετία η καινούργια τεχνολογία θα δημιουργήσει ένα κοινωνιολογικό γεγονός. 

Βγήκα αληθινός –όμως το 1994 δεν είχα σχηματίσει ακόμα γνώμη για το αν το κοινωνιολογικό γεγονός θα ήταν θετικό ή αρνητικό. Τουλάχιστον είχα ήδη δει την πιθανότητα να είναι αρνητικό και όχι απαραίτητα θετικό.

Και…

Όταν ο Γουτεμβέργιος εφηύρε την τυπογραφία, ο πολιτισμός μας απέκτησε φτερά τους επόμενους αιώνες με την διάδοση της γνώσης (διαδίδοντας τις σκέψεις των μεγάλων φιλοσόφων και συγγραφέων της ανθρώπινης Ιστορίας). Όταν όμως ο Στηβ Τζομπς και ο Μπιλ Γκέητς εφηύραν τους προσωπικούς υπολογιστές, τις επόμενες δεκαετίες ο πολιτισμός μας έκανε βουτιά στην αμάθεια (διαδίδοντας τα θέσφατα του κάθε ενα με πρίζα εμού συμπεριλαμβανομένου), την άγνοια και τον ευνουχισμό του πνεύματος δια της εγκατάστασης του Εγώ και του τι αρέσει στον καθένα να πιστεύει –υπεράνω όλων των εκτιμήσεων της αλήθειας. 


Τώρα έρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη να μας αποτελειώσει θάβοντάς μας σε ένα σύννεφο εικονικής πραγματικότητας όπου κανείς πλέον δεν θα ξέρει, και δεν θα μπορεί να μαντέψει, τι ισχύει και τι όχι. Τι είναι φαντασιακό και τι πραγματικό. Τι αποδίδεται σωστά και τι εν αγνοία ή και κακόβουλα. Μια νοημοσύνη γεννημένη από ανόητους για αμαθείς. Ποια κείμενα είναι γραμμένα από την «Τεχνητή Νοημοσύνη» (βάση αλγοριθμικής σύνθεσης του τι πληροφορίες βρήκε η τεχνητή νοημοσύνη γραμμένες στο ίντερνετ από ηλίθιους), και τι γράφηκε από ανθρώπους, και πόσοι από αυτούς ξέρανε τι τους γινότανε ή γράφανε μπούρδες, εθνικιστικές ή ρατσιστικές κακοβουλίες και σενάρια συνομωσίας. Ποιές φωτογραφίες και βίντεο είναι δημιουργημένες από την τεχνητή νοημοσύνη (Deep Fake) και ποιές είναι αληθινές φωτογραφίες και βίντεο.


Παραδείγματος χάριν, τι λέτε για αυτές τις δεσποινίδες;
Υποθέτουμε ότι είναι δεσποινίδες. Μπορεί να είναι και κυρίες. Αλλά...
Δεν υπάρχουν, ούτε υπήρξαν ποτέ.
Είναι δημιουργημένες από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Και μια φωτογραφία φτιαγμένη από το μηδέν, από τεχνητή νοημοσύνη,
με την οδηγία να κατασκευάσει μια φωτογραφία του Τραμπ καθώς συλλαμβάνεται από την αστυνομία
(μια εικόνα που μπορεί να προκαλέσει επισόδεια και θανάτους στους δρόμους από εκείνους που θα την χάψουνε):


Τι διαγείρει περισσότερο; Όμορφες γυναίκες (υπάρχουν και fake αντρες) και γυμνά,
ή ο Τραμπ να συλλαμβάνεται;
Περί προτιμήσεων, κολοκυθόπιτα.

Ένας πολιτισμός που εδραιώθηκε με μικρά-μικρά βήματα επί εκατό χιλιάδες χρόνια και μεγαλύτερα επιταχυνόμενα βήματα τα τελευταία δέκα χιλιάδες χρόνια, και με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τον εικοστό αιώνα, αφανίζεται μέσα σε δεκαετίες.

Κι’ αν υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί και μας έχουν ανακαλύψει στο απέραντο σύμπαν, και έρχονται, είναι καθ’ οδόν να μας συναντήσουν και να μας γνωρίσουν δια ζώσης, και να μας καλωσορίσουν στην Γαλαξιακή Κοινότητα, μέχρι να φτάσουν στον μικρό μας πλανήτη πέρα από τα έτη φωτός, εμείς θα έχουμε ήδη επιστρέψει στα σπήλαια και θα κυνηγάμε ζώα να ψήσουμε στην φωτιά.






ΥΓ. «Ο θεός Απόλλων έδωσε στην Κασσάνδρα το χάρισμα της μαντικής και ζήτησε τον έρωτά της ως αντάλλαγμα. Η Κασσάνδρα όμως αρνήθηκε. Τότε ο θεός την εκδικήθηκε δίνοντάς της την κατάρα του να μη δίνει κανένας πίστη στις προφητείες της. Το χάρισμα της μαντικής παρέμεινε, όχι όμως της πειθούς.»



Η Κασσάνδρα




Πρωθυπουργός (με την προβειά, αριστερά) και Υπουργικό Συμβούλιο.

Οικογένεια γύρω από το δείπνο, καθώς ψήνεται.

Προγονικό οικογενειακό κειμήλιο σε περίοπτη θέση, στο μέλον,
όπως σήμερα έχουμε τα εικονίσματα.


Η αρχική φωτογραφία είναι αληθινή από σπήλαιο (το πιστεύουμε αν θέλουμε). Την βρήκα στο ίντερνετ.
Το iPhone και το λογότυπο της Apple τα πρόσθεσα εγώ στο Photoshop (αυτό το τελευταίο σας το εγγυώμαι ως αλήθεια).




~~~





Planet of the Apes (1968)
Charlton Heston

Το πρώτο έργο που είχε προτείνει, το 1968, ότι ο Χομο Σάπιενς θα αυτοκαταστραφεί
και ότι άλλα συγγενικά είδη ζωής θα μας υποσκελίσουν.




~~~





2 σχόλια:

  1. Μια από τις ερωτήσεις σου (τι σας διεγείρει περισσότερο, ο τραμπ ή οι γυναίκες) είναι εύκολο να απαντηθεί ;-)

    Για τα παν/μια: Είχα διαβάσει κάποτε ότι το αρχαιότερο στον κόσμο το ίδρυσαν οι Άραβες στην Σαλαμάνκα, κάπου τον 6ο αιώνα. Δεν ξέρω αν οι δικές σου πηγές λένε άλλα, αλλά τελικά δεν έχει τόσο σημασία.
    Τα rankings τα θεωρώ ηλίθια. Π.χ. το παν/μιο που έβγαλα εγώ έμπαινε για πολλά χρόνια στην πρώτη 10δα του κόσμου. Τώρα έχει πέσει στην πρώτη 50δα. Και τότε και τώρα, το κριτήριο ήταν/είναι η "σύνδεση με την παραγωγή". Δηλαδή το κατά πόσο ένα παν/μιο προετοιμάζει τους φοιτητές του να ενταχθούν στην βιομηχανία. Αυτό το θεωρώ εντελώς λάθος. Κάθε παν/μιο θα όφειλε να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Είναι η __ελεύθερη__ Γνώση αυτό που σε κάνει επιστήμονα, η Γνώση πέρα από σκοπιμότητες. Όχι η αποστήθιση από βιομηχανικές νόρμες.

    Για τα φιλμ: Το (πρώτο) Planet of the Apes και το One flew over the cuckoo's nest είναι τα δύο φιλμ που με έκαναν να αμφισβητήσω βαθιά αυτό που ονομάζουμε ανθρώπινο πολιτισμό.

    Για την τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχουν δύο. Αυτή που μας δείχνουν και αυτή που δεν μας δείχνουν. Ζητάω συγνώμη για την συνομωσιολογική χροιά της φράσης, αλλά τυχαίνει να ξέρω μερικά πράγματα εκ των έσω.
    Η ΑΙ που μας δείχνουν είναι λίγο της πλάκας. Βασικά μας την δείχνουν για γεωπολιτικούς / οικονομικούς λόγους, περισσότερο για να έχουμε κάτι να ασχολούμαστε. Ακόμα και έτσι, οι επιπτώσεις της (θα) είναι δραματικές. Τα deep fake είναι ένα μόνο παράδειγμα.

    Η ΑΙ που δεν μας δείχνουν είναι πολύ πιο δραματική. Κάτι λίγο αχνοφαίνεται στα προϊόντα της Boston Dynamics (που την αγόρασε η Hyundai το 2020).

    Επειδή δεν μου αρέσουν τα συνομωσιολογικά: Το ερώτημα δεν είναι "Tι μπορεί να κάνει η ΑΙ; Πω πω πω. Nα δες, έφτιαξε ένα deep fake". Το ερώτημα είναι "Σε ποιανού τα χέρια βρίσκεται η ΑΙ, ποιος της δίνει εντολές;"

    Ζούμε σε έναν κόσμο που το πλουσιότερο 1% καταναλώνει πόρους και ρυπαίνει τον πλανήτη όσο το υπόλοιπο 99%. Αυτό συμβαίνει ΗΔΗ, και δεν κουνιέται φύλο. Είναι όλοι αποβλακωμένοι με τα σόσιαλ μήδια και το κυνήγι του καταναλωτισμού.

    Φαντάσου τώρα τον κόσμο μας με το 99% να βαράει 10Χ μεγαλύτερη αποβλάκωση από την σημερινή και το 1% να διαθέτει - συμπληρωματικά στα υπόλοιπα - έναν ιδιωτικό στρατό από ρομπότ. Ισχυρότερα από αυτά που μας δείχνει η BD στα διαφημιστικά της βιντεάκια.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Κυριακή αγαπητέ μου Jolly Roger!

      Αν κρίνει κανείς από τα 45%-και-βάλε των Μεγάλων Πιθήκων σήμερα, η απάντηση είναι σαφής: ο Τραμπ.

      Πράγματι, τα rankings πανεπιστημίων, εκ των οποίων υπάρχουν το λιγότερο 4-5 διαφορετικά και «επίσημα», με ιδιαίτερα και συγκεκριμένα κριτήρια για την κάθε λίστα, είναι άνευ αξίας ή ουσίας, εκτός αν γνωρίζει κανείς τα συγκεκριμένα κριτήρια της κάθε λίστας και τα εκλαμβάνει σαν μια γενική ιδέα στο πλαίσιο των κριτηρίων. Παραδείγματος χάριν, ποσοστό φοιτητών που βρίσκουν καλές δουλειές μετά, λόγω «ονόματος» ιδρύματος, ή που βρίσκουν αξιόλογη και βαθύτερη μόρφωση σε συγκεκριμένα μαθήματα. Αυτό βέβαια είναι άλλη ανάρτηση, αλλά στο τι είπες, γενικά και συλλογικά, συμφωνούμε.

      (Με το Ισλαμ να «ιδρύεται» και να εξαπλώνεται μετά το 610 ΚΕ) Οι Άραβες πρωτοέφτασαν στην Ιβηρική Χερσόνησο το 712 KE όπου και πήραν τη Σαλαμάνκα, η οποία τελικά ισοπεδώθηκε από απανωτές επιδρομές το 754. Η Σαλαμάνκα παρέμεινε κάπου μεταξύ νεκρής έως και τόπου βοσκών μέχρι το 939. «Αναγεννήθηκε» σαν σημαντικό κέντρο πληθυσμού και εμπορίου ξεκινώντας μετά τα τέλη του 11ο αιώνα έως το 1102 ΚΕ. Το σημερινό πανεπιστήμιο, ανάλογα με τις πηγές, ξεκίνησε από το 1254 (στην ανάρτηση χρησιμοποίησα την νωρίτερη πιθανή ημερομηνία, 1134, ενώ τα επίσημα έγραφα αναγνώρισης ιδίως του Πάπα Αλέξανδρου IV, οροθετούν το 1255. (Έκανα 45 λεπτά έρευνα να το απαντήσω αυτό! :-) )

      Το πρώτο Planet of the Apes είναι κλασσικό! (τα επόμενα, take ‘em or leave ‘em. Τα πρόσφατα, τράβα το καζανάκι). Όταν για πρώτη φορά έφτασα στην τελευταία σκηνή, ήταν στιγμή σεισμική. Εκείνες, τότε, ήταν ταινίες! Το cuckoo’s nest σε έπιανε από το λαρύγγι…

      Και, τώρα, επί του ψητού!
      Ήδη τέλειωσα την επόμενη ανάρτηση προχτές συγκεκριμένα για τον προσδιορισμό «νοημοσύνη», της τεχνητής. Το χώρισα γιατί αλλιώς θα ήταν πολύ κατεβατό. Λέω να πατήσω το κουμπί δημοσίευσης Δευτέρα ή Τρίτη. Ανακοίνωση την οποία μπορείς να θεωρήσεις ως επίσημη και όμορφα τυπωμένη πρόσκληση να επισκεφτείς την επόμενη ανάρτηση :-) (δεν έχω ξεχάσει την άλλη «επόμενη» που είχα υποσχεθεί, αλλά εκείνη έχει πάει πιο κάτω… στην λίστα δημοσίευσης)

      Εννοείται ότι σε αυτές τις αναρτήσεις, ιδιαίτερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, απευθύνομαι στο 95% του κοινού που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις και προϊστορία επί του θέματος, πέρα από το τι είναι διαθέσιμο και «εντυπωσιακό», αλλά έχουν smartphones και αντίχειρες. Ξεκινάει κανείς από τα απλούστερα και πιο διαδεδομένα/απλά. Ως εκ τούτου, φυσικά δεν εκλαμβάνω σε καμία περίπτωση τα υπονοούμενά σου σαν «συνομωσίες» αλλά απολύτως πραγματικά και πολύ περισσότερο ενδεικτικά/ανησυχητικά από όσο θα δεχόταν ο καθημερινός νους οποιασδήποτε κουλτούρας. Όπως θα είχε πει και ο Πλάτων αν μιλούσε αγγλικά: «We are fucked”.

      Στα πλαίσια των αναρτήσεων αυτών ξεκινάω από αυτά που είναι ήδη διαθέσιμα απ’ ευθείας στο κοινό, στο ίντερνετ, και, επίσης, ξεκινάω από τις εντυπώσεις που δημιουργούν και συνεπώς το κίνδυνο της παραμονής σε φαντασιακά στερεότυπα που δεν ξεχωρίζουν ανάμεσα στις πολλές διαφορετικές λειτουργικότητες και σκοπούς διαφορετικών προγραμμάτων για συγκεκριμένους σκοπούς, αλλά «βλέπουν» το «ένα» που υποτίθεται ότι τα κάνει όλα.

      Φυσικά ο στόχος μου είναι να οδηγήσω τον αναγνώστη, βήμα-βήμα, δια μέσου του καθρέπτη και στην άλλη του μεριά, όσον αφορά το «Tι μπορεί να κάνει η ΑΙ; Πω πω πω. Nα δες, έφτιαξε ένα deep fake», απόπειρα που όπως θα δεις στην επόμενη, ήδη έτοιμη, ανάρτηση, χρησιμοποιεί ερωτήσεις, μια που μόνο ερωτήσεις πιθανόν να μπορούν να αφυπνίσουν τον δίκαιο από τον ύπνο του.

      Δεν είναι σύμπτωση που από αρχαιοτάτων χρόνων η αποβλάκωση και προσωπική καταστροφή εικονογραφείτο ερχόμενη ως κάτι το θελκτικό και ελκυστικό, όπως το τραγούδι των Σειρήνων. Και όταν δεν υπάρχει κατάρτι στο οποίο να σε δέσει το πλήρωμα και μετά να βουλώσει τα αυτιά του καθώς κωπηλατεί πρόσω ολοταχώς, καληνύχτα σας!

      Σ’ ευχαριστώ αγαπητέ! Να ‘σαι πάντα καλά <3

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.