Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Δημοθιογλάφοι

 




Μπαίνοντας στο 2024 επιμένω στην απόφασή μου να μην διορθώνω λάθη στον Ελληνικό τύπο μια και για να το κάνω αυτό θα έπρεπε να δημοσιεύω δεκάδες διορθώσεις την ημέρα και θα με παίρνατε για μουρλό, αν δεν είναι ήδη εμφανές ότι είμαι.

Δεν μιλάω για Ελληνικές ιδιωτικές ιστοσελίδες που θα μουρλένανε και προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς αλλά για τον τύπο, όπου εργάζονται δημοσιογράφοι, ή, όπως τους αποκαλώ εγώ χαϊδευτικά, δημοθιογλάφοι.

Και έτσι δεν υπάρχει λόγος, ούτε την Πρώτη της χρονιάς, έτσι μόνο για παράδειγμα, να εστιάσω την προσοχή στο άρθρο του in.gr Σαουδική Αραβία: 170 εκτελέσεις θανατοποινιτών το 2023.

Το άρθρο είναι 256 λέξεις σε δέκα παραγράφους, όπου θα μπορούσε όλη η είδηση να πιάσει 50 λέξεις το πολύ, σε δυό παραγράφους, για να είναι ευκολότερο να δημιουργηθεί η σωστή εντύπωση της είδησης. Το οποίο δημιουργεί την απορία αν αυτό το άρθρο το έγραψε επαγγελματίας δημοσιογράφος, ή το μετέφρασε επαγγελματίας μεταφραστής, ή το έφτιαξε όλο ένα πρόγραμμα «Τεχνητής Νοημοσύνης», μια διαδεδομένη πρακτική στις μέρες μας στον τύπο, και, αν το έγραψε «Τεχνητή Νοημοσύνη», το έλεγξε άραγε επαγγελματίας δημοσιογράφος πριν δημοσιευτεί;

Το πλέον λυπηρό είναι ότι ο/η δημοσιογράφος επέλεξε να προσθέσει μια λάθος φωτογραφία για να εικονογραφήσει το άρθρο.

Η φωτογραφία είναι από αίθουσα θανατικής ποινής με χημικές ουσίες (ένεση). Οποιοσδήποτε, θα υπέθετα, γνωρίζει ότι η Σαουδική Αραβία εκτελεί με αποκεφαλισμό, ή, σπάνια, με πιστόλι ή ντουφέκι, και όχι με ένεση όπως ευκολότατα μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μια απλή έρευνα, αν έχει την παραμικρη περιέργεια και αίσθηση ευθύνης καθώς δημοσιεύει σχετικό άρθρο.

Άλλωστε, και αν κατεβάσει, ή ανοίξει σε άλλο παράθυρο κανείς την φωτογραφία, θα δει από τον όνομα της φωτογραφίας ότι πρόκειται για αίθουσα εκτέλεσης στην Οκλαχόμα των Ενωμένων Κρατών της Αμερικής και όχι στην Σαουδική Αραβία.

Ο/η υπεύθυνος/η της δημοσίευσης αυτής, που υπογράφει «Σύνταξη ΙΝ», όχι μόνο δεν διάβασε μια φορά το κείμενο να το στρώσει, ή το διάβασε με πλήρη ανικανότητα δημοσιογραφίας, ΚΑΙ δεν του/της έκοψε ότι η φωτογραφία που έβαλε δεν απεικονίζει την πραγματικότητα αλλά είναι από την Αμερική και όχι από την Σαουδική Αραβία.

Κάτω από το άρθρο δίνει Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, χωρίς σύνδεσμο. Αν ξέρετε ήντα πράμα είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ πείτε μου γιατί δε σκαμπάζω. 

Έρευνα! (λίγα δευτερόλεπτα χρειάστηκαν μόνο)

Ορίστε: πρόκειται για το "Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων". Η αντίστοιχη είδηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι εδώ.
Η είδηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε φωτογραφία την σημαία της Σαουδικής Αραβίας. Καλή και σωστή επιλογή.

Άρα, το in.gr που βρήκε την είδηση από τη «πηγή» ΑΠΕ-ΜΠΕ, άλλαξε με δική του πρωτοβουλία και δημοσιογραφική απόφαση την φωτογραφία, επιλέγοντας φωτογραφία από την Οκλαχόμα. Υπογράφοντας όμως σαν «Σύνταξη ΙΝ» δεν γνωρίζουμε το όνομα του ή της δημοθιογλάφου που είχε την υπευθυνότητα στο in.gr. Και βάζω στοίχημα ότι στο in.gr ούτε το σκέφτηκαν τι φωτογραφία επιλέγανε. Κάποιος ή κάποια δημοθιογλάφοθ έβαλε στο Google «θανατική ποινή» και χρησιμοποίησε ότι βρήκε χωρίς καν να ενοχλήσει το δόλιο το νιονιό με την ερώτηση του τι δείχνει η φωτογραφία.

Αυτά ΔΕΝ τα θεωρώ ασήμαντες λεπτομέρειες. Είναι ένα μικρούλικο μόνο παράδειγμα από τις μπούρδες που σερβίρουν στους Έλληνες αναγνώστες καθημερινά, παντού, αυξάνοντας τον βαθμό άγνοιας και αμορφωσιάς, και αυξάνοντας την εγωκεντρική (φαντασιακή) ξερολίαση.

Η φωτογραφία που βρήκα εγώ σε ένα λεπτό στο ίντερνετ, και έβαλα πάνω από αυτή την ανάρτηση, είναι από πραγματική εκτέλεση στην Σαουδική Αραβία. Στο επόμενο καρέ, το κεφάλι του γονατισμένου ανθρώπου βρίσκεται κάτω στο μπετό.

Η μεσαιωνική βάρβαρη πρακτική άδικης «δικαιοσύνης» και βαρβάρων μεθόδων εκτελέσεων σε ένα βασίλειο που όλοι εναγκαλίζονται επειδή έχει πετρέλαιο, θα έπρεπε να τύχαινε πιο μορφωμένης προσοχής κατά την γνώμη μου.

Γράφεται σε έγκυρες πηγές, και στη Διεθνή Αμνηστία, ότι υπάρχουν επαγγελματίες εκτελεστές στην Σαουδική Αραβία που αποκεφαλίζουν πάνω από δέκα ανθρώπους σε μια ημέρα. Τι έκανες σήμερα μπαμπά στη δουλειά; Αποκεφάλισα καμιά δεκαριά ανθρώπους γιέ μου. Αλλά, το πετρέλαιο, πετρέλαιο.

Πολλά και όλα θα έπρεπε να τυγχαίνουν ιδιαίτερης προσοχής και έρευνας... αλλά...


Καλή Χρονιά, παιδιά!


~~~







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.