Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ο Άρης Επιτίθεται!









Μερικά απλά πράγματα για αρχή:

Το να διερωτόμαστε αν υπάρχει ζωή έξω από την Γη στο σύμπαν, είναι σαν να διερωτάται ένα μυρμήγκι αν υπάρχει ζωή έξω από την μυρμηγκότρυπα.

Το να λέμε ότι εξωγήινοι έχουν έρθει σε επαφή, αλλά οι κυβερνήσεις το κρύβουν, είναι σαν να λέει ένα στρείδι ότι οι άνθρωποι-δύτες που κατεβαίνουν καμιά φορά από την επιφάνεια έχουν έρθει σε επαφή με άλλα στρείδια, και τα άλλα στρείδια του το κρύβουν.



Υπάρχει ζωή έξω από τον πλανήτη μας; Η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί πριν πρώτα προσδιορίσουμε τι σημαίνει ζωή.

Μερικοί θα πουν ζωή είναι όταν ένας οργανισμός, έστω και απλούστατος, μπορεί να αναπαράγει κόπιες του εαυτού του. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα έτσι γιατί αν ένας συγκεκριμένος οργανισμός δεν φτάνει ποτέ στην παύση του, δεν χρειάζεται αναπαραγωγή.

Άλλοι λένε ότι η ζωή πρέπει να έχει νόηση, αλλά αυτό καταρρίπτεται αμέσως γιατί οι αμοιβάδες δεν έχουν νόηση αλλά είναι ζωή. Και ένα εξελιγμένο όν, μπορεί να έχει από εμάς τόση διαφορά, όσο εμείς από μια αμοιβάδα. Η απλή πραγματικότητα είναι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προσδιορισμού ενός όρου για το τι είναι η ζωή, πρέπει απαραίτητα να συμπεριλάβει τόσες πιθανότητες που η απάντηση είναι ότι ακόμα και το ίδιο το σύμπαν είναι "ζωντανό".



Αυτό βέβαια που μας ενδιαφέρει σε αυτή την ερώτηση είναι το αν θα έρθουμε ποτέ, ή αν έχουμε έρθει ήδη, σε επαφή με ζωή προερχόμενη εκτός του πλανήτη Γής.

Για να σκεφτούμε τις πιθανές απαντήσεις, ας σκεφτούμε τα παρακάτω:

Ο δικός μας πολιτισμός δεν έχει ακόμα την δυνατότητα διαπλανητικών ή διαστρικών ταξιδιών. Άρα, όντα που θα έρθουν σε επαφή με εμάς πρέπει να έχουν πιο προηγμένο πολιτισμό και τεχνολογία από εμάς, για να μπορέσουν να κάνουν το ταξίδι από την Εστία τους έως την Γη.

Ο Στήβεν Χώκινγκ έχει πει, πολύ σωστά, ότι η έστω και λίγο πιο προηγμένη τεχνολογία από την δικά μας θα μας φανεί σαν μαγική. Ίσως μάλιστα να μην μπορούμε καν να την παρατηρήσουμε.

Επαφή με άλλα όντα προϋποθέτει αμετακλήτως και απαραιτήτως ότι τα όντα αυτά θα υπάρχουν σε τρεις διαστάσεις, σε χρόνο, όπως εμείς. Αυτό σημαίνει ότι θα υπόκεινται στους ίδιους νόμους της φύσης σαν και εμάς. Αυτό σημαίνει ότι το ταξίδι τους από την Εστία τους σε εμάς, ανάλογα με το σημείο εκκινήσεως έξω από το ηλιακό σύστημα στο οποίο ανήκει η Γη, θα κρατήσει περίπου 25 με 20.000.000 γήινα χρόνια, και, αν έρθουν μέσα από τον δικό μας γαλαξία.

Το να μας βρει ένας πολιτισμός που βρίσκεται στην γειτονιά μας, δηλαδή κάπου 100.000 γήινα έτη από εμάς, είναι, από την δική τους τη σκοπιά, σαν να λέει ένα λαυράκι σ' ένα μπαρμπούνι έξω από τη Μύκονο, ότι θα πάει να βρει μια συγκεκριμένη αμοιβάδα που πλέει κάπου στον Ατλαντικό Ωκεανό έξω από τις Βερμούδες.

Το πρώτο που μαθαίνει ένας προηγμένος πολιτισμός είναι ότι επαφή με άλλους πολιτισμούς είναι αδύνατη λόγω διαφοράς στο στάδιο εξέλιξης, και διαφορά στο είδος ζωής. Ο παραλληλισμός μεταξύ των Κονκισταδόρων και των Ίνκας είναι απλοϊκός, γιατί και οι δύο ήταν ανθρώπινα όντα με μόνο λίγους αιώνες εξέλιξης σε διαφορά μεταξύ τους. Σε κοσμικά μέτρα και σταθμά, οι Κονκισταδόροι και οι Ίνκας δεν είχαν καμία διαφορά μεταξύ τους.

Το δεύτερο που μαθαίνει ένας πολιτισμός είναι ότι διαστρικά ταξίδια είναι άνευ αντικειμένου λόγω των περιορισμών των τριών διαστάσεων, του χρόνου, και του γεγονότος ότι: Πρώτον, δεν μπορούν να έχουν μέσα στο διαστημόπλοιο επ' άπειρον εφόδια και περιβαλλοντολογικές συνθήκες (εκτός αν το διαστημόπλοιό τους έχει κατασκευαστεί στο Χόλυγουντ του πλανήτη Γη), και Δεύτερον, δεν πρόκειται να βρουν πουθενά στο σύμπαν ένα πλανήτη ακριβώς σαν τον δικό τους για ανεφοδιασμό ή αποίκηση.

"Επαφή" είναι δυνατή μόνο ως την γνώση ότι κάτι υπάρχει "εκεί έξω". Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνο αν κάποια μέρα ανακαλύψουμε κάποιο ηλεκτρονικό τεχνητό σήμα που προέρχεται από μια πηγή στο διάστημα. Τα δικά μας τηλεοπτικά σήματα έχουν ήδη αναγγείλει την ύπαρξή μας σε ακτίνα 75 ετών φωτός. Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση από την Γη, και ο πρεσβευτής μας στο σύμπαν, ήταν οι εικόνες του Αδόλφου Χίτλερ που καλωσόριζε τον κόσμο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936. Αλλά σε κοσμικές αποστάσεις, 75 έτη φωτός δεν είναι ούτε για φτύσιμο.

Πολιτισμοί που θα ήταν αρκετά κοντά, σε εξέλιξη, στον δικό μας, αρκετά "κοντά" για να μπορούμε να συνεννοηθούμε, δεν θα μπορούσαν να κάνουν το ταξίδι να μας βρουν. Πολιτισμοί που θα μπορούσαν να έρθουν εδώ δεν θα επρόκειτο ποτέ να συνεννοηθούν μαζί μας, περισσότερο από όσο μπορούμε εμείς να συνεννοηθούμε με μια κατσαρίδα. Και, λόγω της προηγμένης πολιτισμικής και τεχνολογικής φύσης τους, δεν θα εξαρτάτο από τις ...κυβερνήσεις μας η απόφαση, ή η δυνατότητα, να μας κρύψουν την παρουσία τους. Πιστέψτε το αυτό.



Η πραγματική ερώτηση είναι, ίσως, το γιατί υπάρχει στην ανθρώπινη άβυσσο η ανάγκη να πιστεύει κανείς στου εξωγήινους. Ποιά ανάγκη κάνει ανθρώπους να πιστεύουν ότι κάποια κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να κρύψει μια επαφή, και ότι η επαφή έγινε. Ποιά ανάγκη μας κάνει να θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Γερμανοί Ναζί επιστήμονες της ΝΑΣΑ δεν έστειλαν μερικούς ήρωες στην Σελήνη. Ίσως η ίδια ανάγκη που μας κάνει να θέλουμε να πιστεύουμε ότι η 11 Σεπτεμβρίου 2001 ήταν κάποια σκοτεινή κυβερνητική συνομωσία...

Η ανάγκη αυτή πουλάει φυλλάδες και τηλεοπτικά σόου, είναι προσοδοφόρα για μερικούς, άρα, τρέφεται και ενθαρρύνεται να υπάρχει για να βγάζουν λεφτά αυτοί που πουλάνε στο κοινό την διαιώνισή της τροφής αυτής της ανάγκης.

Η ίδια η ανάγκη για πίστη σε τέτοιες θεωρίες είναι ακριβώς η ίδια ανθρώπινη ανάγκη που κάνει άλλους ανθρώπους να καταφεύγουν σε διάφορα δόγματα, θρησκείες, η ιδεολογισμούς, όπως ο Χριστιανισμός, ο Κομμουνισμός, ο Αθεϊσμός, ο Βουδισμός. Η πίστη σε εξωγήινους και συνομωσίες, τελικά δεν είναι παρά άλλη μια "θρησκεία".

Διότι, είναι η ανθρώπινη φύση, την οποία δεν μπορούμε να αλλάξουμε, να πιστεύουμε σε κάτι πέρα από τον έλεγχό μας, ή την κατανόησή μας. Μετά την πρώτη μας ανάσα, οι γονείς ήταν το Παν, και μετά ένα δυό χρόνια έγιναν η πηγή ασφάλειας. Όταν όμως μεγαλώσαμε πάνω από έξι εφτά χρόνια, και ιδίως αργότερα όταν μπήκαμε στην αβεβαιότητα της βιοπάλης, ήταν βιολογικά απαραίτητο να αντικατασταθούν οι γονείς με καινούργιες, πέρα της κατανόησής μας, πηγές ασφάλειας. Τόσο πέρα της κατανόησής μας όσο ήταν οι γονείς όταν ήμασταν τριών μηνών. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη σιγουριά από αυτή που δίνει η πίστη ότι κάποιος "εκεί έξω" ξέρει περισσότερα από εμάς, είναι πιο δυνατός από εμάς, και κινεί τα νήματα της ύπαρξής μας. Ο Θεός, ο Χριστός, η κεντρική επιτροπή, ο καθηγητής της έδρας, οι εξωγήινοι... ο Μαρξ ή ο Έλβις! ή, οι σκοτεινές δυνάμεις της κυβέρνησης. Το ωραίο είναι ότι μια θρησκεία, πίστη, ιδεολογία, ή οι εξωγήινοι και οι συνομωσίες, δεν μπορούν ποτέ να αποδειχθούν. Ότι υπάρχουν, ή ότι δεν υπάρχουν. Περί ορέξεως (του τι διαλέγει κανείς σαν πίστη του, και με ποιό καμουφλάζ), κολοκυθόπιτα.








ΥΓ. Ο όρος "terraforming", πού εννοεί την σταδιακή μετατροπή των περιβαλλοντολογικών συνθηκών ενός πλανήτη με τεχνητά μέσα, πχ. να βάλουμε φυτά στον Άρη που να επιζούν στην τωρινή του κατάσταση αλλά να προσθέσουν Οξυγόνο στην ατμόσφαιρα με φωτοσύνθεση, και να τον ζεστάνουν δημιουργώντας συνθήκες θερμοκηπίου, χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να φέρουν αποτέλεσμα. Δηλαδή, το να το κάνουμε εμείς στον Άρη, ή να το κάνουν άλλοι σε εμάς, δεν ενδιαφέρει εκείνους που εστιάζουν στο αν ήρθαν εξωγήινοι στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού την δεκαετία του 50, και αν η Αμερικανική κυβέρνηση το κρύβει 60 χρόνια τώρα. Από την άλλη μεριά, ίσως η αλλαγή κλίματος που παρατηρούμε να έχει να κάνει με εξωγήινους! :-)




15 σχόλια:

  1. Δημήτρη πολύ ωραίο το κείμενο σου. Συμφωνώ απόλυτα (φαντάζομαι πως αυτό δεν θα ήταν δύσκολο να το μαντέψεις :))


    Σε σχέση με τη ζωή παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από βιβλίο του D.Deutsch

    "The point is that although all known life is based on replicators, what the phenomenon of life is really about is knowledge. We can give a definition of adaptation directly in terms of knowledge: an entity is adapted to its niche if it embodies knowledge that causes the niche to keep that knowledge in existence...."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα σειρά συλλογισμών.
    Λειπει νομίζω το οτι μια νοήμων Ζωή με δυνατότητες διαστρικού ταξιδιού θα έχει λόγους να ψάχνει στο Διάστημα,όπως οι Ισπανοί Κονκισταδόρες,και αυτό μάλλον δεν θα προιωνίζεται καλό για τους γήινους,εφόσον ο πλανήτης Γη έχει κάτι που τους ενδιαφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρη, θα συμφωνήσω κι εγώ με τους συλλογισμούς σου, εκτός ίσως από το κομμάτι των ηρώων, όπως τους χαρακτηρίζεις, που πάτησαν στη σελήνη. Νομίζω τα είπαμε και στον ιστοχώρο της Ρίας όπου κι εκεί δήλωσα την αντίθεσή μου για καθαρά πρακτικούς λόγους.

    Όσο αφορά στην ύπαρξη της εξωγήινης ζωής, νομίζω ότι θα είμαστε πολύ εγωιστές αν ισχυριζόμαστε ότι στο αχανές σύμπαν είμαστε μόνοι. Η πεποίθησή μου είναι ότι υπάρχει ζωή, πιθανόν και με μορφές που ίσως ούτε καν μπορούμε να κατανοήσουμε, αλλά δε νομίζω ότι είχαν κατά νου να συνωμοτήσουν με την αμερικανική ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση και να κρύβονται από όλους τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς. Πιθανόν δεν μας έχουν ανακαλύψει όπως κι εμείς δεν έχουμε ανακαλύψει αυτούς. Αλλά ακόμα κι αν η παρουσία μας τους γινόταν γνωστή δε νομίζω ότι θα τους ενδιαφέραμε ιδιαιτέρως, εκτός ίσως από την περιέργεια, αν υποθέσουμε ότι διαθέτουν τέτοιο χαρακτηριστικό. Αν πάλι κάποια μέρα η ανθρωπότητα ξυπνήσει και δει ιπτάμενους δίσκους να γεμίζουν τους ουρανούς, μάλλον δε θα είναι για καλό...

    Πράγματι, η ανάγκη του ανθρώπου να εξαρτά την ύπαρξή του και την πορεία του στον κόσμο με κάτι μεγαλύτερο από αυτόν είναι υπαρκτή και, αν μου επιτρέπεται η αυθαίρετη διαπίστωση, μάλλον είναι έμφυτη. Είναι ένα αόρατο στήριγμα που νιώθει ότι έχει ανάγκη για να ακουμπήσει ειδικά στις δύσκολες στιγμές. Αυτό ακριβώς είναι που εκμεταλλεύονται οι επαγγελματίες της θρησκείας και των θεωριών συνομωσίας και γι’ αυτό άλλωστε οι δυο αυτές κατηγορίες ανθρώπων είναι οι μοναδικές που συντηρούνται και δημιουργούν περιουσίες χωρίς να χρειάζεται να δουλέψουν. Κι αν κάποιος εκστομίσει την τρομερή βλασφημία ότι του αρκεί να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις, πέφτουν όλοι να τον κατασπαράξουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλό είναι να μην είμαστε απόλυτοι και να μην καταδικάζουμε καμία άποψη, όσο διαφορετική κι αν είναι από τη δική μας. Όσο κι αν αυτό ακούγεται αφελές για τις περιπτώσεις που συζητάμε εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου Epanechnikov, το είχα υποψιαστεί ότι θα σε εύρισκα στις πτέρυγες των σκέψεων αυτών :-)

    Είναι πραγματικά κομψό το απόσπασμα γιατί καλύπτει σχεδόν τα πάντα, εφ' όσον "knowledge" εδώ πρέπει να εννοεί όχι συνειδητή γνώση, αλλά την ικανότητα της ύπαρξης να χρησιμοποιήσει φυσικά την υφή της για να οικειοποιήσει το περιβάλλον. Πράγμα το οποίο βρίσκω τρομερά δύσκολο να εκφράσω στα Ελληνικά...



    squarelogic , οπωσδήποτε, μια νοήμων ζωή θα έχει λόγους να ψάχνει, και αν έχει ικανότητες διαστρικού ταξιδιού. Όπως θα έπρεπε και εμείς να ψάχνουμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε. Σε κοσμικά μέτρα και σταθμά όμως εμείς είμαστε ένα αποτυχημένο πείραμα της φύσης γιατί έχουμε εφεύρει τα χρήματα και έχουμε ατομικότητα αντί για ομαδικότητα. Αν έρθει κανείς αμφιβάλλω ότι θα ενδιαφερθεί για μας αντί για κάτι ποιο αξιόλογο με περισσότερες πιθανότητες για το μέλλον τους, όπως πχ., τα θηλαστικά της θάλασσας, ή άλλα είδη πιθήκων.

    Εδώ όμως σταματά η επιστημονική φαντασία και αρχίζει η πραγματικότητα.

    Ο Γαλαξίας έχει 40.000.000 χρόνια ταξιδιού διάμετρο στην ταχύτητα του φωτός. Η γειτονιά μας είναι, ας πούμε, 10.000 έτη φωτός. Εμείς δηλώσαμε την παρουσία μας πριν 75 χρόνια. Αν κάποιος βρίσκεται εδώ δίπλα, μόνο 5.000 έτη φωτός κοντά, τότε θα χρειαστούν 4.925 χρόνια να μάθει ότι υπάρχουμε, και 5.000 χρόνια να έρθει με πλοίο που μπορεί να κάνει 99,9% της ταχύτητας του φωτός, άρα μπορούμε να τους περιμένουμε παραμονή πρωταπριλιάς του έτους 11936. Αν είναι κολλητοί μας στον Βέγκα, θα βρίσκονται εδώ σε περίπου 20 χρόνια. Αλλά ο Βέγκα ακόμα δεν έχει σχηματίσει πλανήτες οπότε και θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο ποιό έξω.

    Τώρα θα μου πεις, μπορεί ένα σκάφος όλως τυχαίως να πέσει πάνω μας. Αυτό το σκάφος πόσα χρόνια βρίσκεται σε ταξίδι εξερεύνησης; πως ανανεώνει το εσωτερικό περιβάλλον και τα αναλώσιμα για εκατομμύρια χρόνια; κλπ κλπ κλπ.

    Όπως είπα και στο κείμενο, ένας πολιτισμός που να μπορεί να μας βρει, εμάς και το πλανητάκι μας, θα είναι τόσο προηγμένος τεχνολογικά, πολιτισμικά και θα έχει οικειοποιηθεί τόσο ζώντας στο διάστημα που δεν θα υπάρχει η παραμικρή σχέση μαζί μας.

    Όμως η λογική της επιστήμης συνεχίζεται: Το σύμπαν υπάρχει για 12,5 δις χρονιά. Ένας πολιτισμός χρειάζεται, πες, 1.000.000 χρόνια να αναπτυχθεί. Ο Γαλαξίας μας έχει τρισεκατομμύρια άστρα. Πόσα έχουν πλανήτες; πόσοι πλανήτες έχουν ζωή; από αυτούς πόσοι έχουν ζωή με νοημοσύνη, από αυτούς πόσοι φτάνουν σε τεχνολογία, από αυτούς πόσοι επιζούν αρκετά για να φτάσουν σε διαστρικό ταξίδι στην ταχύτητα του φωτός; από αυτούς πόσους τους ενδιαφέρει να έρθουν σε εμάς; από αυτούς πόσοι μπορούν να μας βρουν;

    Έδωσες απάντηση με ένα αριθμό; ωραία. Ας πούμε ότι λες πως μπορούμε να περιμένουμε 1000 διαφορετικούς επισκέπτες. Θα έρθουν όμως; Πρώτον: Αυτοί οι "χίλιοι" είναι σπαρμένοι στον χρόνο σε 12,5 δις χρόνια! Πόσοι από αυτούς υπάρχουν στην εποχήμας; και χρειάζονται ανάλογα με την τοποθεσία τους έως και εκατομμύρια χρόνια να μας βρουν. Και πρέπει να μας βρουν στο παράθυρο των μερικών αιώνων που οι άνθρωποι θα υπάρχουν στην Γη...

    squarelogic, Be square! Be logical!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελευταίε, φίλε μου, φυσικά συμφωνώ με όλα όσα πολύ ωραία διατυπώνεις. Συμφωνώ και με την τελευταία σκέψη του αν και "καλό είναι να μην είμαστε απόλυτοι και να μην καταδικάζουμε καμία άποψη, όσο διαφορετική κι αν είναι από τη δική μας", στην προκειμένη συζήτηση αυτό δεν ισχύει γιατί δεν το επιτρέπουν οι αριθμοί, όπως θα δεις και στην απάντηση μου στον squarelogic, και ιδιαίτερα στο τελευταίο μέρος της απάντησης.

    Αυτή η συζήτηση δεν πέφτει κάτω από την αιγίδα της ΔΠΣΣ (Διεθνώς Πολιτικά Σωστής Συμπεριφοράς). Είναι θέμα 1+1=2 τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω. Δεν είναι καν υποκειμενική γνώμη γιατί είναι θέμα νόμων της φυσικής.

    Όσον αφορά το αν φτάσαμε στη Σελήνη, από σεβασμό προς ένα άτομο το οποίο θεωρώ πολύ μεγαλύτερης αξίας από όσο η μετριοφροσύνη του, του επιτρέπει να παραδέχεται, δεν θα επιμείνω. Κυρίως επειδή δεν θέλω να εμπλακούμε σε μια αντιγνωμία βασισμένη σε θεωρία συνομωσίας. Για να κάνεις ένα κοντρολ-τεστ μόνος σου, σκέψου τι θα θεωρούσες αρκετή απόδειξη ότι πήγε ο άνθρωπος πράγματι στο φεγγάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεωρητικώς ζωή μπορεί να υπάρχει σε κάποιον άλλο πλανήτη κάποιου άλλου ηλιακού συστήματος αλλά η ζωή είναι συνυφασμένη με το φθαρτό οπότε με τις αποστάσεις που υπάρχουν οι μόνοι εξωγήινοι που θα μπορέσουμε να δούμε θα είναι του Σπίλμπεργκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αθεόφοβε, ακριβώς έτσι. Τελεία, παύλα. Και το κοντύτερο που θα φθάσω στον Σπήλμπεργκ εγώ είναι να τον δει ο Κώστας που είναι στο Χόλυγουντ για δουλειά μέχρι την Κυριακή!
    Και, όπως λέω και στο κείμενο, το σύμπαν πρέπει να σφύζει από ζωή, αλλά με τις πιθανότητες που αναλύω στον squarelogic, και για τους λόγους που αναφέρεις και εσύ, η επαφή είναι σε πιθανότητες μικρότερη από το να δει άσπρη μέρα η Ελλάδα. Και αν κάποιο είδος ζωής δεν είχε την ίδια σχέση με την φθορά όπως τα περισσότερα πράγματα, θα ήταν τόσο διαφορετικοί που δεν θα υπήρχε ούτε αναγνώριση μεταξύ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απάντηση σε δύο μέρη.

    Μέρος 1ο
    Όσον αφορά το αν πρέπει να είμαστε ή όχι απόλυτοι, παρά το γεγονός ότι ακούγεται αφελές για τη συγκεκριμένη περίπτωση όπως γράφω, νομίζω ότι πρέπει να το σεβαστούμε. Ακόμα κι εδώ τα πράγματα ενδεχομένως να μην είναι 1+1=2. Και γιατί το λέω αυτό; Απλώς γιατί οι πιθανότητες είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ να υπάρχουν μορφές ζωής ή νοημοσύνης αν θες, τις οποίες εμείς να μην κατανοούμε καν. Π.χ. φαντάσου ένα είδος ζωής όχι κατ’ ανάγκη με κάποια συγκεκριμένη μορφή αλλά ως ενέργεια. Ή ζωής που κινείται σε περισσότερες διαστάσεις από τη δική μας και που απλώς δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε. Γνωρίζω βέβαια ότι όλα αυτά ακούγονται κάπως περίεργα, αλλά ως πιθανότητες δε θα ήταν σωστό να τις αποκλείσουμε. Εξάλλου καλό είναι να διατηρούμε για όλα τα πράγματα κάποιες επιφυλάξεις.

    Μέρος 2ο
    Κι όμως οι εξωγήινοι υπάρχουν. Εγώ προσωπικά έχω έρθει σε επαφή μαζί τους και τολμώ να πω ότι έρχομαι καθημερινά σε επαφή. Μην απορείς, είναι αλήθεια αυτό που σου λέω. Μοιάζουν με τον άνθρωπο, έχουν δυο φύλα, αρσενικό και θηλυκό. Όπως και οι άνθρωποι, αποτελούνται από οργανικές ενώσεις με βάση τον άνθρακα, απαιτούν νερό και οξυγόνο για να ζήσουν. Ο μέσος όρος ζωής τους ξεπερνάει τα 70 γήινα χρόνια. Είναι πολύ έξυπνοι, θα μπορούσε κάποιος εύκολα να τους χαρακτηρίσει πανούργους. Αυτοαποκαλούνται Έλληνες και έχουν το κακό η κάθε νέα γενιά να χαλάει ότι έχει φτιάξει η προηγούμενη. Κύρια δε εκδήλωση του φαινομένου αυτού είναι το γεγονός ότι κάθε γενιά ψηφίζει για κυβερνήτη της τα παιδιά και τα ανίψια των κυβερνώντων της προηγούμενης γενιάς κι έτσι η καταστροφή δε σταματάει ποτέ…

    Άντε με τις υγείες μας… ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κώστα μου, φυσικά, ως προς το μέρος 1ο συμφωνούμε απόλυτα, για τις άλλες διαστάσεις κλπ κλπ, και μορφές ζωής πέρα από την κατανόησή μας. Δεν είναι καν περίεργα. Είναι απλά, έτσι. Στο παραπάνω κείμενο καμιά δυό φορές επέστησα την προσοχή ότι μιλάω για ζωή με την οποία θα ήταν έστω και θεωρητικά δυνατή η επαφή, και ξεκαθαρίζω ότι μιλώ μόνο για ζωή που υπάρχει σε τρείς διαστάσεις και χρόνο. Δεν ήθελα να μπλέξω και τα υπόλοιπα τα οποία σωστά αναφέρεις. Γιατί μετά θα έπρεπε να αρχίσω να εξηγώ γιατί αν και η ηλικία του σύμπαντος είναι 13,8 δις χρόνια, η ακτίνα του με κέντρο την Γη είναι 48 δις έτη φωτός, και μετά θα χρειαζόμασταν ιδιαίτερο μπλογκ!

    Ωσ προς το δεύτερο μέρος, σ' ευχαριστώ για την πληροφορία. Θα την στείλω στο επόμενο κομουνικέ μου πίσω στον μητρικό μου πλανήτη, μια που πάντα ψάχνουμε να βρούμε καινούργια είδη ζωής, και δεν είχα καταλάβει μέχρι τώρα ότι οι Ελληναράδες έχουν έρθει από αλλού. Μέχρι τώρα τους είχα κατατάξει στα "απροσδιόριστα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγνώμη Δημήτρη για την κατάχρηση του χώρου, αλλά με πόνεσε η κοιλιά μου από το γέλιο μόλις διάβασα στην απάντησή σου την κατάταξη των Ελλήνων στα "απροσδιόριστα"... Χα,χα,χα... ακόμα γελάω...

    (Το σωστό ίσως θα ήταν να κλαίω βέβαια, αλλά αφήστε με να γελάσω προς το παρόν...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα Κώστα, δεν είναι δυνατή η κατάχρηση του "χώρου", μια και όπως ξέρουμε καλά, ο χώρος είναι σχετικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σας,
    θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η κατάκτηση του διαστήματος ήταν κλασσικό ψυχροπολεμικό παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων κατα την διάρκεια του ψυχρού πολέμου κυρίως μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλώς ήλθες mastermeeple. Ο λεγόμενος "αγώνας δρόμου του διαστήματος" (space race) ήταν μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, ξεκινώντας με τον τεχνητό δορυφόρο Σπούτνικ των Σοβιετικών και τελειώνοντας με την προσσελήνωση των Αμερικανών. Ο αγώνας δρόμου προς το φεγγάρι άρχισε με τον περίφημο λόγο του Τζων Κέννεντυ ο οποίος υποσχέθηκε ότι η Αμερική θα στείλει έναν άνθρωπο στη Σελήνη και θα τον επιστρέψει ασφαλή πριν το τέλος της δεκαετίας του '60.Από το 1972 και μετά δεν ξαναπήγαμε γιατί ήταν ακριβό και δεν υπήρχε κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νομίζω το ρεζουμέ της όλης ανάρτησης βρίσκεται στο τέλος που μιλάς για την ανθρώπινη ανάγκη να πιστεύει (πολλές φορές και να αποδέχεται στα τυφλα), θεωρίες ή υπάρξης πέρα από την λογική κατανόησή του, με αποτέλεσμα οι θεωρίες συνομοσίας να οργιάζουν.

    Η αλήθεια είναι ότι κανένας επιστήμονας δεν φανταζόταν ποτέ τις επιστημονικές εξελίξεις των επόμενων αιώνων, πόσο μάλλον του 20ου, όπου η Νευτώνια Φυσική που ήταν το Α και το Ω της επιστήμης, ξαφνικά στριμώχτηκε μεταξύ της Σχετικότητας και της Κβαντομηχανικής και πλέον μοιάζει σαν ένα μικρό σπιτάκι ανάμεσα σε δύο ουρανοξύστες.

    Με την ίδια υπόθεση, κι εμείς σήμερα ενδεχομένως να μην μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις των επόμενων αιώνων, χωρίς να τις φιλτράρουμε με τις παρούσες ικανότητες.

    Για παράδειγμα, εγώ προσωπικά, όντας μηχανικός και έχοντας έναν πολύ ορθολογικό και "προσγειωμένο" τρόπο σκέψης, μπορώ να δω στο μέλλον κάποια στιγμή να επιτυγχάνεται η τηλεμεταφορά. Εάν μάλιστα υπάρχει τρόπος να "παρακάμψουμε" τις τέσσερις διαστάσεις (3 + χρόνος) που θεωρούμε ότι μας δεσμεύουν σήμερα, δεν βρίσκω ανέφικτη μία διαγαλαξιακή τηλεμεταφορά. Συνήθως τέτοιες ιδέες (ή φαντασιώσεις αν προτειμάς), σκαλώνουν στις σημερινές αντιλήψεις μας για το σύμπαν που κατά κανόνα διέπονται από τους Νόμους της Σχετικότητας, οπότε μας είναι αδύνατο να σκεφτούμε πως μπορούμε πχ να παρακάμψουμε τις 4 διαστάσεις για να βρούμε ένα shortcut σε μία απόσταση μερικών χιλιάδων ετών φωτός. Σκέψου όμως πόσο πρόσφατη σχετικά είναι η ανακάλυψη ότι το ηλιακό μας σύστημα είναι ηλιοκεντρικό και ότι η γη δεν είναι επίπεδη, σε σχέση με την ηλικία του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ellinaki μου, σωστός, το ρεζουμέ βρίσκεται ακριβώς εκεί που το είδες. Και συμφωνώ φυσικά με όλο το σκεπτικό σου.

    Για την πιθανή πρόοδο της επιστήμης έχεις απόλυτο δίκιο: και teleportation θα υπάρξει, και warp drive. Για να έχουν σημασία αυτά και στις κοινωνίες των ταξιδιωτών και του προορισμού, όχι μόνο στους ταξιδιώτες, πρέπει να γίνονται δυνατές, οι τεχνολογίες αυτές, σε επίπεδο πέραν των τριών διαστάσεων -, όπως λες, και πιστεύω ότι θα γίνουν, και ότι στο σύμπαν ήδη γίνονται από πολλούς πολιτισμούς.

    Αυτό που ίσως δεν ξεκαθάρισα καλά στο κείμενο είναι ότι οι περισσότεροι βλέπουν την επαφή με σκεπτικό ανθρωπομορφικό (από το σημείο βλέψεως ανθρώπινης μορφής, πραγματικότητας και σκέψης), και αυτό είναι το μόνο σκεπτικό που ΔΕΝ θα ισχύει σε οποιαδήποτε πραγματική επαφή. Επίσης το κυριότερο σημείο το οποίο προσπαθώ να εξηγήσω είναι ότι δεν θα είναι ΔΥΝΑΤΗ η επαφή, ή, η κατανόηση, μεταξύ ημών και οποιουδήποτε πολιτισμού έχει φτάσει την πολιτιστική, πολιτισμική και τεχνολογική εξέλιξη για να μπορέσει να κάνει το ταξίδι (το οποίο πρέπει να γίνει σε πέρα από τρεις διαστάσεις για να είναι εφικτό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.