Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Κράτος













Πιστεύετε ότι έχετε, ή ότι είναι δυνατόν ποτέ να έχετε κράτος -και πιστεύετε μήπως ότι για τα στραβά φταίνε οι πολιτικοί και όχι οι πολίτες; Διαβάστε παρακάτω:

Όπως έχω ξαναγράψει κάμποσες φορές χρωστάω 4.500 Ευρώ στην εφορία. Ο λόγος για τον οποίον τα χρωστάω ακόμα είναι γιατί επί ένα χρόνο δεν μπορούν να μου στείλουν γράμματα στην διεύθυνση μου στο εξωτερικό αν δεν είμαι στην ΔΟΥ εξωτερικού, αλλά τελικά δεν με δέχονται στην ΔΟΥ εξωτερικού αν δεν έχω ξεπληρώσει στην τοπική μου ΔΟΥ αλλά η τοπική μου ΔΟΥ δεν επικοινωνεί ποτέ μαζί μου και δεν μιλάει στην δικηγόρο μου χωρίς πληρεξούσιο για το οποίο πρέπει να πάω στην Φλωρεντία. Τελικά πήγα και τό 'κανα το πληρεξούσιο, και έστειλα λεφτα μέσω τράπεζας -μια και η εφορία δεν δέχεται κάρτες ΑΤΜ ή επιταγές παρά μόνο μετρητά στο χέρι αφού κάτσεις δύο ουρές (για όποιον δεν κατάλαβε, επί πάνω από χρόνο προσπαθώ θα δώσω λεφτά στην εφορία και δεν ξέρουν πως να τα πάρουνε).

Λοιπόν

Έστειλα την δικηγόρο μου με το πληρεξούσιό της και με 2.000 ζεστά Ευρώ στο χέρι, να τα πληρώσει στην ΔΟΥ και να τους πει ότι σε 2-3 βδομάδες θα δώσουμε και τα άλλα 2.500. Αν έχουν πρόβλημα να τα πάρουν σε δυό δώσεις, της είπα, κράτα τα 2.000 και δώσε και τα 4.500 μαζί σε δύο-τρεις βδομάδες.

Αμ δε!

Το τι ακολούθησε ούτε ο Φελίνι δεν θα το είχε σκεφτεί.

Η ΔΟΥ *ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ* να την ξεπληρώσω με μετρητά στο χέρι. Μου επιβάλανε πρόγραμμα των 166 ευρώ τον μήνα για 24 μήνες, και, επειδή μπήκα στο πρόγραμμα μου αφαίρεσαν 516 Ευρώ από την οφειλή μου. Κι έτσι αντί να πάρουνε τα 4.500 μετρητά που παρακαλούσα να τα δώσω όλα εδώ και τώρα, ζητήσανε 3.984 σιγά-σιγά επί δύο χρόνια.

Πράγμα το οποίο επίσης σημαίνει ότι δεν μπορώ να πάω στην ΔΟΥ εξωτερικού για δύο χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων θα μαζέψω και καινούργια χρωστούμενα εκτός αν πληρώνω την δικηγόρο μου να τα ψάχνει από μόνη της και να πηγαίνει στο Φάληρο να ψάχνει στο γραμματοκιβώτιο μου γράμματα της εφορίας.

Και αυτό το σοκ που υπεστήκατε τώρα, με αυτό το τελευταίο που διαβάσατε, μην σας αφήσει να ξεχάσετε, από την πρώτη παράγραφο, τον λόγο για τον οποίο χρωστάω.

Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν φταίει το κράτος ή το σύστημα (και από ότι βλέπω οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία ευθύνη για το κράτος τους, το οποίο φαίνεται ήρθε από διαστημόπλοιο). Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι όταν συναλλάσσομαι με το κράτος μιλώ με ανθρώπους σαν κι εμάς που ζουν ανάμεσά μας και είναι υπάλληλοι και πάνε στο σουπερμάρκετ και ψωνίζουν δίπλα μας. Και όταν μου εξηγούν τα παραπάνω που διαβάσατε, πιστεύουν πραγματικά ότι μιλάνε σοβαρά. Δεν διανοούνται καν τον βαθμό της γελοιότητας την οποίαν αντιπροσωπεύουν και εκπροσωπούν και προωθούν... και, εν τέλει, αποτελούν ενεργά μέλη της.

Μα, με δουλεύετε ρε παιδιά που καθόμαστε και συζητάμε εδώ πέρα για μνημόνια και διαρθρώσεις και κυβερνήσεις και μεσαίες τάξεις και συνομωσίες εκείνων που χέστηκαν για την Ελλάδα... Εδώ, μαλακιζόμαστε ομαδικά και καθημερινά!!! Και το βλέπουν όλοι απ' έξω πια! Μας έχουν πάρει χαμπάρι. Μόνο εμείς δεν μας έχουμε πάρει χαμπάρι. Δεν βλέπετε που ζείτε, και τι μυαλά έχει ο διπλανός σας και με τι μυαλά "λειτουργούν" τα πάντα; Και σας φταίει το σύστημα που φτιάχνετε εσείς οι ίδιοι καθημερινά; Και μετά μου λέτε να βγει η Ελλάδα από την κρίση; Η κρίση στην Ευρώπη ωχριά μπροστά από την κρίση στο κρανίο της Ελλάδας.








11 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα, το φωνάζω εδώ και χρόνια, είναι η γραφειοκρατία και η πολυνομία. Η πολυνομία, οι δεκάδες ερμηνευτικές εγκύκλιοι γέννησαν μια τρελή γραφειοκρατία από την οποί αν ξεφύγει ο υπάλληλος κινδυνεύει να τιμωρηθεί (λέμε τώρα, αλλά πολλοί έχουν το φόβο). Έμαθαν σε αυτόν τον τρόπο (που συχνα επιβάλλεται) και δεν αλλάζουν με τίποτα. Και πριν πει κανείς τίποτα, ναι, ευθύνονται. Ευθύνονται επειδή ποτέ δεν απαίτησαν να μειωθεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία. Ποτέ δεν κινήθηκαν για την γέννηση ενός νέου νομικού κώδικα για τη δημόσια διοίκηση, σύντομου κι ενάντια στη γραφειοκρατία. Και σε τούτο ας προσθέσω ότι βολεύουν και τη συνείδησή της και τη θέση τους (αφού η γραφειοκρατία γεννά οργανικές θέσεις)...

    Για τα χαμένα σου χρήματα δεν έχω να προσθέσω κάτι. Τα είπες όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμο, αυτά που γράφεις ακούγονται σωστά και λογικά. Και λέω "ακούγονται" αντί για να πάω 100% και να πω "είναι" γιατί μένει μια ερώτηση. Λες είναι η γραφειοκρατία και η πολυνομία (που φταίνε). Ναι, συμφωνώ, αλλά, την γραφειοκρατία και την πολυνομία ποιοί τις δημιουργήσανε; οι εξωγήινοι; εμείς τις δημιουργήσαμε και τις συνεχίζουμε.

      Εκτός από το ότι εγώ θέλω να ρίξω την ευθύνη στους ανθρώπους, εκεί που ανήκει, και όχι στα συστήματα που έχτισαν οι άνθρωποι, όπου την ρίχνεις την ευθύνη εσύ, συμφωνούμε. Άλλωστε και αργότερα στο σχόλιό σου συμφωνείς ότι για άλφα ή βήτα λόγο οι άνθρωποι είναι που δεν εναντιώνονται.

      Αλλά, έχω να σου προτείνω κάτι πολύ πιο τρομερό. Ότι, πιθανότατα, δεν έχουμε να κάνουμε με κακά συστήματα και ανήμπορους ανθρώπους-θύματα, αλλά, απλά, έχουμε να κάνουμε με αγνή, παρθένα ηλιθιότητα.

      Αν είναι έτσι, το θέμα παίρνει ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

      Διαγραφή
  2. Εχω μπερδευτει λιγο αλλα θα το προσπαθησω.Ειστε χρονια κατοικος εξωτερικου αλλα υπαρχουν εισοδηματα στην Ελλαδα που πρεπει να δηλωθουν και να φορολογηθουν.Δεν ειστε ομως φορολογουμενος της ΔΟΥ κατοικων εξωτερικου αλλα της ΔΟΥ Παλαιου η Νεου Φαληρου.Γιατι;Ο λογιστης σας επρεπε να το εχει τακτοποιησει και να εχετε ορισει εναν εκπροσωπο εδω οπου θα παραλαμβανε εντυπα εκκαθαριστικα οτιδηποτε αφορα στην εφορια να τα πηγαινει στο σωστο χρονο στο λογιστη να προλαμβανονται οι προθεσμιες και να πληρωνονται ολα στην ωρα τους.Φυσικα οι κατοικοι εξωτερικου φορολογουνται απο το πρωτο ευρω δεν εχουν αφορολογητο ουτε δικαιουνται να συνυποβαλουν δικαιολογητικα για εκπτωση φορου οπως ειναι ιατρικες η αλλες δαπανες αφου δεν κατοικουν και δεν καταναλωνουν στην Ελλαδα.(Αυτα βεβαια τωρα τελος και για μας).Παμε παρακατω.Δεν φταιει λιοπον η ΔΟΥ που δεν επικοινωνει μαζι σας αλλα αυτος που δεν φροντισε να σας εξηγησει και να τακτοποιησει σωστα τα πραγματα.Η ΔΟΥ επικοινωνει μαζι σας στην διευθυνση σας ως μονιμος κατοικος Ελλαδας που σας εχει.Τωρα για τον φορο που δεν δεχονται.Δεν παμε να πουμε τοσα τωρα αυριο τοσα ας ειναι και πολλα.Υπαρχει εφ απαξ καταβολη με καποια εκπτωση συνηθως και εως τρεις δοσεις στις εμπροθεσμες δηλωσεις μονο.Στις εκπροθεσμες εχουμε παντα προσαυξηση καθε μηνα.Θεωρω οτι επειδη υπηρχε τωρα μια διευκολυνση για ρυθμισεις παλαιων οφειλων η οποια προθεσμια πηρε και παραταση (παντα το κανουν οταν θελουν να μαζεψουν χρημα) ενημερωσαν την ξαδελφη σας για τις επιλογες με διαγραφη ποσοστου των προσαυξησεων και για τις δοσεις(στις 24 50%,στις 12 75% στην εφ απαξ καταβολη 100%) οπως ελεγε το προτζεκτ για να δελεασουν και να εισπραξουν και επελεξε αφου το πληρεξεσουσιο της εδινε το δικαιωμα να αποφασισει.Η παραμετρος της παραμονης μεχρι την ληξη των δοσεων δεν ξερω αν ισχυει αλλα αν ειναι ετσι μαλλον ηρθε ως γνωση κατοπιν διακανονισμου.Δεν φταιει λοιπον παντα το κρατος ουτε ο καθε υπαλληλος που πρεπει να διεκπεραιωσει βασει νομων διαταξεων και εγκυκλιων.Καποτε φταιμε και εμμεις για τις επιλογες μας.Δεν ειμαι εφοριακος.Βοηθαω στο λογιστικο μας γραφειο και ξερω καποια λιγα κι εγω.
    Πολλα χαιρετισματα απο Κρητη.Καλες πτησεις στον Αητο
    Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επισης εδω και καποια χρονια ποσα ανω των 500 ευρω μονο με τραπεζικη επιταγη τα δεχονται στις ΔΟΥ οχι μετρητα, και η ουρα ειναι θεμα αιχμης η ληξης προθεσμιας.Πληρωμες δε στη ΔΟΥ απ οσο ξερω μονο τα ληξιπροθεσμα.Ολα τα αλλα μεσω τραπεζας αφου πλεον τα παντα πανε μεσω TAXIS NET.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία, σ' ευχαριστώ! Ναι, είναι μπερδεμένο το πράγμα γιατί μέχρι 49 ετών ήμουνα στην ΔΟΥ Π. Φαλήρου με ΑΦΜ, αλλά μηδέν κίνηση γιατί ζούσα έξω, και έξω πλήρωνα φόρους σαν πολίτης των ΗΠΑ στις ΗΠΑ. Το 2007 όταν έφυγαν οι γονείς μου άρχισα να εισπράττω νοίκια μένοντας γι ένα χρόνο εκεί, και άρχισα να πληρώνω φόρους. Μετά παντρεύτηκα και ζω μόνιμα στην Ιταλία. Από το 2009 μέχρι το 2010 ρωτούσα ο ίδιος και έκανα κινήσεις να πάω στην ΔΟΥ εξωτερικού ή να μείνω στο Φάληρο, και οι μισοί υπάλληλοι της ΔΟΥ με συμβούλευαν το ένα και οι άλλοι μισοί το άλλο. Ώσπου να βγάλουμε άκρη τι να κάνω, ξαφνικά βρέθηκα να χρωστάω γιατί ερχόμουνα μόνο2-3 φορές τον χρόνο, και σε μια από τις επισκέψεις μου στην ΔΟΥ που πήγαινα εγώ για να βγάλω άκρη, μου είπανε ότι είμαι εκπρόθεσμος επειδή δεν μου στέλνανε ειδοποιήσεις στην Ιταλία, ενώ είχαν την διεύθυνσή μου εκεί και τους είχα παρακαλέσει δέκα φορές αλλά δεν είχαν βρει λύση. Τότε ήταν ο καιρός που ακόμα δεν ήθελα να πληρώνω έξτρα άνθρωπο να τα κάνει για μένα -νόμιζα ότι μπορούσα να τα βρω με το κράτος μου όπως από την Ιταλία τα βρίσκω θαύμα με τις ΗΠΑ.

      Και από εκεί άρχισε ένας τραγέλαφος που συνεχίζεται σαν σκύλος που κυνηγάει την ουρά του.

      Διάβασα το σχόλιό σου, και είναι ακριβώς όπως τα λες, και τα λες σωστά και λογικά. Έτσι τα ξέρω και εγώ. Με την διαφορά ότι αντί να είχα στην αρχή λογιστή ή εκπρόσωπο, πήγαινα ο ίδιος και μιλούσα με υπαλλήλους της ΔΟΥ πού με ξέρανε και ξέραν και τον πατέρα μου πριν φύγει. Άρα, ναι, λάθος συμβουλές ή/και λάθος πληροφόρηση, αλλά από την ίδια την ΔΟΥ.

      Αλλά ας κάτσουμε στα απλά και σφαιρικά. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει ζήσει 7 χρόνια στην Αγγλία, 17 στην Αμερική, είμαι Αμερικανός πολίτης και είχα 2 εταιρείες corporation στις ΗΠΑ μια εκ των οποίων υπάρχει ακόμα και την χειρίζομαι από την Ιταλία. Αυτός ο άνθρωπος που σου περιέγραψα, δηλαδή εγώ, δεν είχε ποτέ πρόβλημα μέχρι που πάτησε το πόδι του σε Ελληνική ΔΟΥ. Προτείνω ότι είναι πιθανόν να μην φταίει ο άνθρωπος που σε άλλες χώρες δεν έχει πρόβλημα να χειρίζεται επί δεκαετίες καταστάσεις πολύ-πολύ πιο περίπλοκες από αυτήν. Κάτι δεν δουλεύει σωστά, και, εφ' όσον αλλού δουλεύω σωστά εγώ, ίσως στην προκειμένη περίπτωση να μην φταίει τι έκανα και τι δεν έκανα, αλλά οι συνομιλητές μου, δηλαδή το ανύπαρκτο χαώδες λαβυρινθώδες κράτος και οι υπάλληλοί του.

      Όσο για την μία ουρά για το χαρτί και την δεύτερη ουρά για το ταμείο, που παίρνει μόνο ως 500 μετρητά (και μια φορά που πλήρωνα 525 πήρανε 500 μετρητά και 25 από πιστωτική γιατί δεν μπορούσανε να πάρουν τα 25 μετρητά), αυτά, κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ηλιθιότητες και δεν πρέπει να τις ανέχεστε. Να κάνουνε ΜΙΑ ουρά, να δέχονται ΟΤΙ και ΟΠΩΣ θέλουμε να πληρώσουμε, και ταχυδρομικώς με επιταγή, και από το ιντερνετ με πιστωτική, και πριν φύγουμε να λένε και ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

      Για κάτι άσχετο με την ΔΟΥ, αλλά σχετικό με το γενικότερο θέμα που θίγω που να δεις αυτό :
      http://dimitristhinks.blogspot.com/2010/05/blog-post_29.html
      και αυτό:
      http://dimitristhinks.blogspot.com/2011/01/blog-post_26.html


      Ο Αετός συνεχίζει να πετά όλο και ψηλότερα, και σ' ευχαριστώ :-)

      Διαγραφή
  4. Αχ, ρε φίλε. Εμείς φταίμε για τη γραφειοκρατία (όχι η φύση). Τα στελέχη των υπουργείων (όχι απαραίτητα οι υπουργοί) και οι υπάλληλοι που δεν την παλεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς έτσι ειναι Δήμο. Άρα, όσες κυβερνήσεις και μνημόνια και να ψηφίσουμε, όταν η βάρκα του νιονιού του καθενός κάνει νερά, καλά κρασά...

      Διαγραφή
  5. Αχ, καλέ μου φίλε Δημήτρη, τι να πει κανείς; Ότι και να πει, η κατάσταση είναι για γέλια, για να μην πω για κλάματα!!!

    Καλά ξεμπερδέματα κι όσο για τη λογική, άστην, μην την ψάχνεις, κάπου αλλού έχει μετακομίσει, μάλλον σε κάποια άλλη χώρα... :)

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα μου, εγώ θα ξεμπερδέψω μια μέρα κι αν χρειαστεί να τα πουλήσω όλα και να αποποιηθώ την υπηκοότητα! Η Ελλάδα πότε θα ξεμπερδέψει! Ήμουνα 7 χρόνια στο Λονδίνο και πήγα στην Ελληνική Πρεσβεία 6 φορές. Και τις έξι φορές το ρολόι στον τοίχο της αίθουσας αναμονής έδειχνε την ίδια ώρα. 24 ώρες το εικοστετράωρο επί 7 χρόνια τουλάχιστον, για την ελληνική Πρεσβεία η ώρα ήταν 11:14, ή κάτι τέτοιο. Ήταν το μοναδικό χαλασμένο ρολόι που είδα ποτέ στο Λονδίνο.

      Διαγραφή
  6. ...είδες αποκλειστικότητες το ελλην.Κράτος?
    Καλά,η Εφορία είναι το βασίλειο του Παραλόγου...
    Κια πως να είναι αλλιώς,αφού μόνο απ το 2009 και μετά πρέπει
    να έχουν περάσει καμιά 10ρια φορομπηχτικά νομοσχέδια...

    τα οποία εκτός απ το να μας βυθίζουν στην ύφεση πετυχαίνουν αφενός
    μεν να μη θέλει να επενδύσει κανείς(αφού οτι λογαριασμούς κάνει θα είναι σε κινούμενη άμμο),αφετέρου καθίσταται ολοένα και λιγότερο συμφέρον να δουλεύεις εδώ...Αλλά το παντεσπάνι των πολιτικών και των κολλητών τους να μη θιγεί,και η πατρίς θα αναστηθεί...χωρίς τους περισσότερους Ελληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Squarelogic μου, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουνε τα ...μνημόνια επί 8 χρόνια σε τούτο τον τόπο ο οποίος είναι απλά ΑΝΙΚΑΝΟΣ. Ούτε νεοφιλελευθερισμοί, ούτε επιθέσεις κατά της μεσαίας τάξης, ούτε το ένα ούτε το άλλο, ούτε το παρακάτω. Απλή, αγνή, παρθένα ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.