Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Σύνδρομα












Ίσως αν οργανώνονταν μερικά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα για κοινωνιολόγους και ψυχιάτρους;

Θα μπορούσαν μάλιστα να οργανωθούν και εργαστήρια μιας βδομάδας, μέχρι το τέλος της σαιζόν... Θα ερχόταν αρκετό χρήμα έτσι.

Κοινωνιολόγοι και ψυχίατροι, όπως και ψυχαναλυτές, από όλο τον κόσμο αποκλείεται να προσπερνούσαν την ευκαιρία να μελετήσουν επί τόπου, on the field που λένε, το σύνδρομο του ψυχικού καταναγκασμού που πλήττει αρκετούς Έλληνες: Σύνδρομο Καταναγκαστικής Άρνησης Τεκμηριωμένης Αντικειμενικότητας (Σ.Κ.Α.Τ.Α.).

Σύνδρομο κατά το οποίο ο πάσχων επιμένει καταναγκαστικά σε μία στάση αρνητική (ως προς οποιοδήποτε θέμα) χωρίς όμως να επιτρέπει στον εαυτό του να τεκμηριώσει την άποψή του αντικειμενικά, επιλέγοντας αντ' αυτού υποκειμενικές, ρομαντικές, ποιητικές δικαιολογίες συνοδευόμενες με κλήσεις για υποτιθέμενο ηρωισμό (ή/και πατριωτισμό).

Συνήθως οι πάσχοντες οργανώνονται σε μία ομάδα και προσκολλώνται, σαν ομάδα πλέον, σε ηγεσίες που εκ του ασφαλούς βάλλουν κατά του υπόλοιπου κόσμου αγνοώντας (ή μη ενδιαφερόμενοι) για το αποτέλεσμα στο σύνολο της κοινωνίας.

Όταν φτάσει μια στιγμή κατά την οποία η ηγεσία έρχεται αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα, η ηγεσία μπορεί ή να αλλάξει τακτική εις όφελος της επιβίωσης στα αντικειμενικά πλαίσια της πραγματικότητας, ή/και να διασπαστεί, αφήνοντας την βάση της ομάδας μετέωρη.

Η φάση στην εξελικτική πορεία του συνδρόμου η οποία προσφέρεται ιδιαίτερα για μελέτη, είναι η στιγμή της ενστικτώδους μεθόδευσης εκ μέρους των πασχόντων η οποία θα τους επιτρέψει: 
1) να αναλύσουν την συμπεριφορά των έως τώρα ηγετών τους ερμηνεύοντάς την σαν "προδοσία", ή "δειλία", ή "συνθηκολόγηση" και, 
2) να βρουν καινούργια ηγεσία στην οποία να προσκολληθούν (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μ' ακούς;)

Το γνώρισμα, και αποδεικτικό τεστ, για το αν κάποιος πάσχει από το σύνδρομο αυτό, είναι το ότι δεν επιτρέπει στον εαυτό του να κάνει ερωτήσεις για τα πιστεύω του, φέροντάς τα ως μονίμως δεδομένες αλήθειες, και, αφ' ενός αρνείται πεισματικά να τεκμηριώσει με γεγονότα, αριθμούς και αποδεικτικά στοιχεία την θέση του (άλλα της ρομαντικής ποίησης, ελπιδοφόρων ονείρων και παραπληροφόρηση ή/και παραποίηση γεγονότων και Ιστορίας), και αφ' εταίρου αρνείται εξ' ίσου πεισματικά να συζητήσει επί των τεκμηρίων που προσφέρονται από τους "απέναντι".

Σ.Κ.Α.Τ.Α., αδερφέ! (Σύνδρομο Καταναγκαστικής Άρνησης Τεκμηριωμένης Αντικειμενικότητας)




Ένας πρωθυπουργός μειοψηφίας. Ένας λαός που δεν έχει άλλη επιλογή από αυτόν τον πρωθυπουργό. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει πρόσωπα στα οποία να πιστέψει το εκλογικό σώμα. Ένα μνημόνιο εφτά φορές χειρότερο από ότι θα ήταν τον Ιανουάριο. Και κάμποσοι (ευτυχώς ελάχιστοι) πιστεύουν ότι με την λύση της άτακτης χρεοκοπίας και της δραχμής έχουν πιθανότητες να επιζήσουν. Πράγματι ακριβά τα δίδακτρα, μα άλλη λύση δεν υπήρχε... Βέβαια υπάρχουν και οι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Εκείνοι όλο και κάπου θα βρουν πάλι να προσκολληθούν. Από δικαιολογίες, άλλο καλό.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.