Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΝΟΧΙ










Μία διευκρίνηση. Δεν είμαι υπέρ του ΝΑΙ ούτε υπέρ του ΟΧΙ. Καταγγέλλω την διατύπωση και το θέμα του δημοψηφίσματος ως άνευ υφής --ως χειραγώγηση. Ως πράξη με κομματικά αντί για εθνικά κίνητρα, πιστεύοντας ότι η μόνη ομόψυχη επιλογή είναι το Άκυρο. 
Άλλη μία διευκρίνηση. Δεν είμαι "μνημονιακός" ούτε "αντιμνημονιακός". Πιστεύω πως ούτε τα μνημόνια, ούτε το Ευρώ, ούτε τα κουρέματα, ούτε η Δραχμή θα σώσουν αυτόν τον τόπο αν δεν αλλάξει πρώτα ο τόπος: αν δεν πάψει να υπάρχει το πελατειακό κράτος, η παντοδυναμία των συνδικάτων, τα κλειστά επαγγέλματα, η έλλειψη αξιολόγησης στο δημόσιο, η καταβαράθρωση του ιδιωτικού τομέα, η πίστη ότι οι συντάξεις βγαίνουν από ένα απύθμενο πηγάδι... και η ιδεοληψία.


Όσον αφορά το τι έρχεται...

Η κυβέρνηση λέει πως το ΟΧΙ είναι άρνηση συγκεκριμένης πρότασης, και πως με ΟΧΙ θα διαπραγματευτούνε καλύτερα και θα έχουμε συμφωνία αμέσως. Λέει, η κυβέρνηση να ψηφίσουν ΟΧΙ όσοι δεν εγκρίνουν την πρόταση.

Η κυβέρνηση λέει πως το ΝΑΙ είναι αποδοχή συγκεκριμένης πρότασης, και πως με ΝΑΙ θα αποδεχτούνε και θα υπογράψουν την πρόταση αμέσως. Λέει, η κυβέρνηση να ψηφίσουν ΝΑΙ όσοι εγκρίνουν την πρόταση.

Η κυβέρνηση κόπτεται ότι δεν διακυβεύεται η θέση μας στο Ευρώ και ότι οι δανειστές θα δεχτούν να διαπραγματευτούν είτε με ΟΧΙ είτε με ΝΑΙ, και ότι θα υπάρξει άμεση συμφωνία.

Βεβαίως, κανείς δεν θα ψηφίσει για τους λόγους τους οποίους ζητά η κυβέρνηση.

ΟΧΙ θα ψηφίσουν εκείνοι που θέλουν να πουν όχι στους δανειστές, σαν διαμαρτυρία, ή αντίσταση.
ΟΧΙ θα ψηφίσουν εκείνοι που θέλουν να φύγουμε από το Ευρώ.
ΟΧΙ θα ψηφίσουν εκείνοι που θέλουν να διατηρήσουν την δομή και οργάνωση της οικονομίας και της κυβέρνησης όπως έχει, και πιστεύουν ότι πράγματι είναι δυνατόν να διατηρηθεί όπως έχει η δομή.
ΟΧΙ θα ψηφίσουν εκείνοι που ακολουθούν τυφλά τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΧΙ θα ψηφίσουν εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα και ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση.
ΟΧΙ θα ψηφίσουν εκείνοι που μισούν εκείνους που θα ψηφήσουν ΝΑΙ.

ΝΑΙ θα ψηφίσουν όσοι θέλουνε να μείνουμε στο Ευρώ με οποιοδήποτε κόστος.
ΝΑΙ θα ψηφίσουν όσοι θέλουνε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΝΑΙ θα ψηφίσουν όσοι πιστεύουν ότι μόνο με επιτήρηση μπορεί οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση να κάνει οτιδήποτε σωστό.
ΝΑΙ θα ψηφίσουν εκείνοι που φοβούνται το άγνωστο.
ΝΑΙ θα ψηφίσουν εκείνοι που μισούν εκείνους που θα ψηφήσουν ΟΧΙ.


Όμως...

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και να είναι, πρέπει να δώσει μία καθαρή νίκη σε μία πλευρά. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα που να απέχει ελάχιστες ποσοστιαίες μονάδες από το άλλο, δεν θα παρέχει το κύρος για να προχωρήσει με εμπιστοσύνη ο νικητής.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει στην Ευρώπη και να απαιτήσει καλύτερους όρους, αν το ΟΧΙ νίκησε με μόνο 2-3 ποσοστιαίες μονάδες. Ούτε η Ευρώπη μπορεί να εκλάβει την αντίστοιχα μικρή νίκη ενός ΝΑΙ σαν πράσινο φως από τον λαό για μέτρα. Με 52% ΟΧΙ, η Ευρώπη θα υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να αφήσει ξεκρέμαστα τα 48% των Ευρωπαίων πολιτών της Ελλάδας. Με 52% ΝΑΙ, η κυβέρνηση θα επιμείνει ότι η δημοτικότητά της ανέβηκε 200% από τον Ιανουάριο, πράγμα το οποίο απλά δεν είναι αλήθεια.

Τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 22% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και 36% των έγκυρων ψήφων, φτάνοντας σε 149 έδρες μετά από το μπόνους εδρών. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε ένα δημοψήφισμα όπου θα του δοθούν ποσοστά στα '40 ή στα '50 τοις εκατό. Αυτό λέγεται "τρικ με καθρέφτες" και το βρίσκουμε στα Λούνα Παρκ. Διότι, τα 22% των εγγεγραμμένων και τα 36% των εγκύρων, τον Ιανουάριο, ψήφισαν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μέσα στο Ευρώ. Δεν ψήφισαν να κλείσουν οι τράπεζες και να βγούμε από το Ευρώ. Εμμέσως, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτήν την εντολή τώρα.

Είτε η μία είτε η άλλη πλευρά πρέπει να έχουν μια καθαρή και αδιαμφησβήτητη νίκη για να προωθήσουν την ατζέντα τους. Αρκετές ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ τους. 60% ΟΧΙ, ή 60% ΝΑΙ.

Όμως όλες οι ενδείξεις προτείνουν ότι η νίκη θα έρθει με μόνο μερικές ποσοστιαίες μονάδες. Τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ έρχονται με διαφορά στήθους, μην δίνοντας εγκυρότητα ούτε στο ένα ούτε στο άλλο για οποιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεις...

Είναι γεγονός ότι η προ-δημοψηφίσματος εκστρατεία και η συμπεριφορά όλων, και όλων ανεξαιρέτως των μήντια και της ίδιας της κυβέρνησης είναι επιπέδου τραγικής και ποταπής χειραγώγησης, βασισμένη εντελώς στην διχόνοια, το μίσος και την παραπληροφόρηση.

Όπως επίσης είναι γεγονός ότι το λεγόμενο δημοψήφισμα είναι αέρας κοπανιστός γιατί δεν έχει κανένα αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Μιλά για Όχι σε πρόταση που δεν υπάρχει πιά, και Ναι που δεν προσφέρεται από τους δανειστές παρά μετά από βδομάδες ή μήνες νέων διαπραγματεύσεων.



Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλες είτε με Όχι είτε με Ναι για άμεση συμφωνία, αλλά οι Ευρωπαίοι λένε ότι με Όχι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και με Ναι το μνημόνιο θα είναι χειρότερο (από εκείνο του "Ναι") και θα πάρει βδομάδες ή μήνες.

Ποιόν να πιστέψουμε;

Δυστυχώς το τι θα γίνει από Δευτέρα στις Βρυξέλες δεν θα το επιβάλει ο Τσίπρας αλλά θα το υπαγορεύσουν οι Ευρωπαίοι. Αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα. Την οποία όλοι την γνωρίζουν, κι ας μην θέλουν πολλοί να την παραδεχτούν.




Αν από Δευτέρα, Τρίτη, το βρίσκετε δύσκολο να μπείτε στο ίντερνετ, αν υπάρχουν προβλήματα επικοινωνιών με κινητά, αν οι επικοινωνίες είναι προβληματικές, αυτό θα σημαίνει ότι καλύτερα να ασφαλιστεί ο κόσμος στα σπίτια του μέχρι νεοτέρας. Αν είναι να χειροτερέψουν δραστικά τα πράγματα, θα φανεί πρώτα από τις επικοινωνίες.















4 σχόλια:

  1. Σέβομαι και κατσνοώ όσους θα ψηφίσουν το ένα ή το άλλο έχοντσς συγκεκρομένη αιτιολογία για αυτό. Π.χ. όσοι ψηφίζουν ΟΧΙ και το κάνουν επειδή θέλουν τη δραχμή και κατανοούν τις οικονομικές έννοιες τότε όλα κσλά (που λέει ο λόγος δηλαδη), αλλά να ακούω γύρω μου ανθρώπους να ψηφίζουν ΟΧΙ από εκδίκηση προς τους άλλους ή με το σκεπτικό να γίνουν όλα ρημαδιό, τότε τους λυπάμαι πραγματικά.
    Για αρκετους συνανθρώπους μας , ομολογώ βασανισμένους από την κρίση, σημασία έχει να χάσεις κι εσύ όσα έχεις γιατί στο μυαλό το να είσαι σε καλύτερη μοίρα από αυτόν είναι ύποπτο κσι αποτέλεσμα απάτης.

    Κατά τα άλλα και ενώ πολλοί οξύνουν τα πνεύματα, στη συνέχεια κι όταν βρίσκονται σε λογικό αδιέξοδο (αναφέρομαι κσι στις δυο πλευρές) μιλούν για ομόνοια και αποφυγή του διχασμού.

    Θα κάνω και μαντεψιά εδώ και θα πω οτι , ακόμα κι σν βγει το ΝΑΙ η Κυβέρνηση καθώς δεμ το πιστεύει θα το ακυρώσει στην πράξη με τις γνωστές τακτικές της.

    κατά τα άλλα και ιντερνετ θα έχουμε κι όλα τα άλλα, πολύ λιγη διάθεση θα έχει απομείνει όμως και πολύ περισσότερη απογοήτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά, η γνώμη μου είναι ότι, όσο πιο ευρύ φάσμα υπάρχει στον ΛΟΓΟ για τον οποίον ο καθένας θα ψηφίσει ότι ψηφίσει, τόσο πιο μεγάλη ευθύνη έχει η κυβέρνηση γιατί δεν ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕ, δεν ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ αρκετά ΚΑΘΑΡΑ τις έννοιες, και έτσι επέτρεψε την ποικίλη υποκειμενική ερμηνεία και ΕΠΕΤΡΕΨΕ να είναι ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ για τους προβοκάτορες και των δύο πλευρών να πλασάρουν την προβοκάτσια τους.

      Και, τελικά κατάλαβα ένα πράγμα, το οποίο το κατάλαβα από αυτό το οποίο δεν λέει κανείς: ΚΑΝΕΙΣ δεν απαντά στο ερώτημα του ΓΙΑΤΙ καμία κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και κανείς, δεν δέχεται μεταρρυθμίσεις στο πελατειακό κράτος, τα κλειστά επαγγέλματα, τα συνδικάτα, κλπ. κλπ.

      Όχι μόνο δεν έγιναν ούτε γίνονται μεταρρυθμίσεις στις πρακτικές που μας έφεραν ως το 2010, αλλά κανείς, ιδίως οι ΟΧΙ, δεν δέχονται να μιλήσουν γι' αυτές. Όχι να τις κάνουν αλλά ούτε να μιλήσουν γι' αυτές.

      Ένα αλαλούμ υποκειμενικότητας και μία παντελής άρνηση μεταρρυθμίσεων. Νομίζω πλέον, είμαι σίγουρος, ότι στην προηγούμενή μου φράση κρύβεται και θεμελιώνεται όλο το πρόβλημα.

      Διαγραφή
  2. Ξέχασες το πιο σημαντικό: Οχι από το εξαθλειωμένο κομμάτι της κοινωνίας που ζει την ανθρωπιστική κρίση και δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας... Θα δείξει. Ενότητα σε όλους, δύναμη σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά! Θα ήταν καλό να γραφτεί ξεχωριστά έτσι και αυτό το κίνητρο του "Όχι". Ο λόγος που δεν το έγραψα ξεχωριστά ήταν γιατί, στο μυαλό μου, το αφομοίωσα στο πρώτο "Όχι" της διαμαρτυρίας ή αντίστασης --επίσης είναι πιθανόν ένας άνθρωπος που ζει τις χειρότερες πτυχές της κρίσης να ψηφίσει "Ναι" φοβούμενος τα χειρότερα, ή απλά παραδομένος. Να σου πω, χάρηκα με το 62% γιατί χρειαζόταν μεγάλο ποσοστό ότι και να έβγαινε. Μιά-δυό μονάδες θα έφερναν τρομερό εκνευρισμό και μεγαλύτερη διχόνοια...

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.