Λίγο ωφελεί το να παραμένει κανείς αμετακίνητος στις απόψεις του όσον αφορά ένα θέμα το οποίο από την φύση του συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει. Ή ακόμα και όσον αφορά ανθρώπους.
Τίποτα στην ζωή ή στο σύμπαν δεν είναι απόλυτο. Δεν υπάρχει ευθεία γραμμή στο σύμπαν, ούτε τέλειος κύκλος. Και τίποτα δεν είναι μαύρο και άσπρο. Μάλιστα, στο σύμπαν δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο. Μόνο συγκριτικές καταστάσεις αντανακλαστικότητας αντικειμένων, και τιμές κυμάτων ενεργείας. Και τίποτα δεν είναι στάσιμο ή μόνιμο. Οπότε, δεν μπορούμε να έχουμε στάσιμη γνώμη για οτιδήποτε.
Στην Ελλάδα, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, αυτοαποκαλούμενων "Αριστερών", τα τελευταία χρόνια μιλούσε για τα μνημόνια σαν να ήταν αποτέλεσμα παρθενογένεσης, άνευ ουδεμίας ευθύνης της Ελλάδας, παρά ευθύνη, μόνο, τοκογλύφων, προδοτών κλπ., μαγισσών. Μέχρι που εκείνοι έφεραν το τρίτο και εφτά φορές χειρότερο μνημόνιο στην Ιστορία.
Δεν θα κάτσω τώρα να μιλάω για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέλους ήρθε αντιμέτωπος με την καταστροφή που έφεραν οι ανεύθυνες μπούρδες που έλεγε.
θέλω να φύγω από τους τέλειους κύκλους, τις ευθείες γραμμές και το μαύρο-άσπρο, και να ρωτήσω αν υπάρχει τίποτε στο όλο τοπίο που να είναι καλύτερο τώρα για την Ελλάδα από το τι ήταν τον Ιανουάριο. Νομίζω πως υπάρχουν δύο πράγματα που είναι καλύτερα και για την καλυτέρευση των οποίων χρειαζόταν να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ --κι' ας τα πληρώσαμε αυτά τα δύο πράγματα πολύ, πολύ ακριβά.
Το ένα και σημαντικότερο είναι οι οφθαλμοφανείς αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από την Ευρώπη η Ελλάδα και το πρόβλημά της, ως όχι μόνο Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό. Μάσκες έπεσαν, η δυναμική άλλαξε. Η Γαλλία δεν είναι πλέον ο τζουτζές της Γερμανίας. Το ΔΝΤ απαιτεί ανοιχτά αναδιάρθρωση και επιμήκυνση, ελάφρυνση του χρέους, αν όχι και περεταίρω κούρεμα.
Τα πρώτα πέντε χρόνια, τα μνημόνια δεν λειτουργούσαν γιατί η Ελλάδα δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να λειτουργήσουν. Η Ελλάδα ήταν ξεχασμένη στον ντορβά της κρίσης της, κανείς δεν ήξερε πολλά για το τι τρέχει και γιατί.
Η κρίση ήταν ένας γκρεμός, και η λύση που είχε βρει η Ευρώπη ήταν, αντί να χτίσουν έναν φράχτη πάνω, στο χείλος του γκρεμού, να βάλουν ένα ασθενοφόρο, κάτω στην πεδιάδα. Αυτό άλλαξε. Τώρα συζητείται πάλι ο φράχτης, πάνω, στο χείλος του γκρεμού.
Ίσως για να επιτευχθεί αυτή η συζήτηση να χρειάστηκε ένα κόμμα Ελλήνων φαντασιόπληκτων να γκρεμοτσακιστεί, παίρνοντας μαζί του και τους άλλους Έλληνες, και παρά λίγο την Ευρώπη. Αλλά έγινε, και έρχεται η αλλαγή στην Ευρώπη. Χωρίς αυτούς τους φαντασιόπληκτους δεν θα είχε γίνει.
Το άλλο καλό είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που πίστευαν στο κόμμα των φαντασιόπληκτων, όπως και η ηγεσία του κόμματος των φαντασιόπληκτων, άρχισαν να βλέπουν ότι δεν είναι τόσο εύκολα και απλά τα πράγματα όπως τα φανταζόντουσαν. Και, στο ελάχιστο, τουλάχιστον θα μουλώξουνε λίγο τώρα και θα κατεβάσουνε τους τόνους τους, μιά και οι μισοί μας φέρανε το χειρότερο μνημόνιο στην Ιστορία, και οι άλλοι μισοί θέλανε την άτακτη χρεοκοπία και την δραχμή. Και μερικοί ακόμα πιστεύουν, καταναγκαστικά, ότι αν τα είχαν κάνει διαφορετικά τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει τα πράγματα... διαφορετικά. Η γιαγιά όμως δεν είχε καρούλια, και δεν ήτανε πατίνι. Τουλάχιστον ίσως να είδαν το φως το αληθινό πες οι μισοί. Οι άλλοι είναι πέραν βοηθείας...
Πάντως, αν και η Ελλάδα είναι σε τρισχειρότερη θέση τώρα από ότι ήταν τον Ιανουάριο, δεν βρίσκεται (ακόμη ; ) σε άτακτη χρεοκοπία, και το τοπίο και οι αντιλήψεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έχουν αλλάξει ριζικά, λόγω των τελευταίων έξι μηνών, πιθανότατα εις όφελός της Ελλάδας στο μέλλον.
Δημήτρη, η Γαλλία άλλαξε γιατί έχει κι εκείνη λερωμένη, την κατά Γερμανικού Ευαγγελίου, τη δημοσιονομική φωλιά της και λειτουργεί προληπτικά, καμία σχέση με υποστηριξη της Ελλάδος και λόγω Συριζα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης, τον φαντασιόπληκτο δεν τον παίρνει κανείς στα σοβαρά.
Η Ευρώπη αλλάζει όχι λόγω Σύριζα αλλά γιατί η δυναμικη της λιτότητας κάπου πλέον εξαντλείται.
Το μέλλον της Ελλάδος δεν θα είναι καλύτερο όσο η χώρα και οι πολίτες της λειτουργούν ως φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης για την παροχή προβληματικής γνώσης σε ανερμάτιστους πολιτικάντηδες.
Η ύφεση πλέον αγγίζει η ξεφεύγει του 4% και τα δημοσιονομικά ελλείματα τα 2 δις.
Σε αυτά ποιός θα δώσει απάντηση;
Τζων, βέβαια μάλλον γι' αυτό άλλαξε στάση η Γαλλία. Η οποία στάση άλλαξε τους τελευταίους δύο μήνες και ιδιαίτερα τις τελευταίες βδομάδες. Η ερώτηση σε σχέση με την ανάρτηση είναι αν πιστεύεις πως η Γαλλία θα είχε αλλάξει στάση, όπως την άλλαξε, όταν την άλλαξε, με την ρητορική που χρησιμοποίησε, αν τον Ιανουάριο είχε βγει ΝΔΣΟΚ και είχαν κάνει το δικό τους τρίτο μνημόνιο τον Φεβρουάριο.
ΔιαγραφήΤον φαντασιόπληκτο τον πήραν σοβαρά 22% των εγγεγραμμένων, 36% των εγκύρων, και, ως κυβέρνηση της Ελλάδας, ήταν αναγκασμένοι να τον πάρουν "σοβαρά" οι εταίροι, δανειστές, και λοιποί εκτός Ελλάδας. Οπότε, εδώ, δεν ίσχυσε το ότι " τον φαντασιόπληκτο δεν τον παίρνει κανείς στα σοβαρά"
Το μέλλον της Ελλάδας θα δρομολογηθεί, μεταξύ άλλων παραγόντων, και από την δυναμική που εξελίσσεται στην Ευρώπη και το ΔΝΤ. Το γεγονός που πολύ πετυχημένα εκφράζεις ως "οι πολίτες της λειτουργούν ως φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης για την παροχή προβληματικής γνώσης σε ανερμάτιστους πολιτικάντηδες", είναι γεγονός, όμως όχι το μόνο γεγονός. Και αν ακόμα οι ξένοι το βλέπουν μόνο ως "είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες", η διαπίστωση της τρέλας θα τους κάνει να φερθούν διαφορετικά από το να μην ήταν τρελοί αυτοί οι Έλληνες. Γιατί στο τέλος και οι δικοί τους ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να κλωτσάνε.
Η ύφεση δεν έχει απάντηση όσο αρνείται ο λαός να αναγνωρίσει πραγματικότητες και ευθύνες, αλλά οι ξένοι, που δεν θέλουν contagion, αντιδρούν σε ένα πολύ διαφορετικό Ελληνικό τοπίο από εκείνο που βλέπαν μέχρι πριν 6 μήνες.