Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Σύννεφα











Πέρα από το ποιοι έχουν δίκιο και ποιοι άδικο, και ποιούς λόγους παρουσιάζει ο καθένας, αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο δεν είναι ενωμένη, αλλά δεν έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε αποφάσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παλιές προπολεμικές γραμμές της δεκαετίας του 1930 υπάρχουν ακόμα ...και κάθε τι παλιό είναι καινούργιο πάλι.

Η Γερμανία προσβλέπει σε απολυταρχική ορθολογιστική, ψυχρή ηγεμονία, η Γαλλία αρχίζει να διαχωρίζει την θέση της "προστατεύοντας" την Ελλάδα, η Βρετανία, εκτός Ευρώ κάθεται στην άλλη άκρη του Αγγλικού Καναλιού πίσω από τους λευκούς βράχους του Ντόβερ... --με την Ιταλία δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος ότι θα τελειώσουν μιά διαμάχη στην ίδια πλευρά από όπου βρισκόντουσαν όταν άρχισε, και η Φινλανδία είναι κοντύτερα στην Γερμανία παρά στην Σκανδιναβία. Η Φινλανδική γλώσσα και καταγωγή άλλωστε δεν είναι σκανδιναβική ("Nordic"), αλλά μεσοευρωπαϊκή-Σλαβική.

Όσο ο κόσμος πολιτιστικά πηγαίνει προς διεθνοποίηση υπεράνω ράτσας, τόσο οι καταγωγές γίνονται πεισματικά ενοχλητικές, θυμίζοντας πως όσο αλλάζουν τα πράγματα τόσο παραμένουν τα ίδια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν επιζήσει, δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Με την υποσημείωση-ερώτηση του αν ήταν ποτέ πραγματικά Ένωση.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει, ενωμένη, αφήνει τους Ευρωπαίους να ξεγυμνωθούν από τα καινούργια τους ρούχα καθώς αφήνουν έκθετα στο φως όλα τα ριζικά ελαττώματα μιάς "Ένωσης" βασισμένης πέρα από κάθε αμφιβολία πλέον, στον Δαρβινισμό.

Η Ελλάδα ας συνεχίσει ακριβώς το τι κάνει αυτή την στιγμή, και, αν δεν επέλθει συμφωνία, θα βρεθεί με κάμποσους ισχυρούς καινούργιους συμμάχους (ή τουλάχιστον "προστάτες") σε μία κομματιασμένη Ευρωπαϊκή γεωπολιτική πραγματικότητα.

Πιθανόν να πάμε στο επόμενο Σαββατοκύριακο, με απαιτήσεις να περάσει η Ελλάδα νόμους αυτή τη εβδομάδα. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να τους περάσει, αφού πρώτα ανασχηματίσει την κυβέρνηση Δευτέρα πρωί, και να περιμένει η Ευρώπη να ξετυλιχτεί από μόνη της όπως ήδη άρχισε να γίνεται. Στο κάτω-κάτω, μόνο νομοι είναι και, στην Ελλάδα, μπορούν να αλλάξουν την επομένη --αυτό άλλωστε τσαντίζει τους Γερμανούς. Ότι, στην Ελλάδα, νόμοι είναι και αλλάζουνε.

















10 σχόλια:

  1. Απόλυτα σωστές οι σκέψεις σου thinks. Θα ήθελα να ήξερα πόσοι από αυτούς στο eurogroup έχουν γνώσεις τόσο οικονομικών, όσο και ιστορίας. Είναι αστεία, τραγικά όλα όσα συμβαίνουν. Αδικαιολόγητα όσα συνέβησαν εχτές. Βασανιστικά και υποτιμητικά για την Ελλάδα, ευτυχώς που είμαστε τρελοί γιατί αλλιώς δε θα τη βγάζαμε καθαρή με όλα αυτά. Αν και για όλα υπάρχει και ένα όριο. Η Γερμανία δεν έχει αλλάξει δυστυχώς. Χτες φάνηκε η αδιαλλαξία της, και μπορούμε πλέον να καταλάβουμε για ποιο λόγο δεν κατέληγε η διαπραγμάτευση τόσους μήνες κάπου. Χτες ξενύχτησα παρακολουθώντας τις εξελίξεις και δεν πίστευα όσα έβλεπα να γίνονται. Ο Σόιμπλε δεν έπρεπε να συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, ο άνθρωπος είναι ανάξιος κάθε εμπιστοσύνης. Έχει και ένα "μαύρο" βεβαρημένο παρελθόν. Σωστές και οι σκέψεις σου για κάθε χώρα. Ας υπενθυμίσω για την ...ιστορία, ότι η Φινλανδία είχε συμμαχήσει με τους Ναζί για να προφυλαχτεί από τη Ρωσία... Έχει πλάκα πως κάνει κύκλους ο χρόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Yeap. Everything old is new again! όπως λέει και το τραγούδι! "Thinks", ε; οχι παίζουμε :-))) Πάντως δεν νομίζω ότι η διαπραγμάτευση δεν κατέληγε σε συμφωνία τόσους μήνες λόγω Γερμανίας. Η Γερμανία μόλις κατά τον Μάιο άρχισε να παίρνει χαμπάρι την έκταση της τραγικής ερασιτεχνοποιητικής πλάνης του δίδυμου Τσίπρα-Βαρουφάκη. Μέχρι τότε δεν την είχε φανταστεί γιατί δεν ήταν στην Γερμανική ψυχοσύνθεση να την κατανοήσει. Αφού την χαμπάριασε, όρμησε σαν ύαινα. Άλλωστε, ήταν φανερό από το ίδιο τον Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή ότι επί τέλους κατάλαβε και ο ίδιος, αλλά ούτε καν στο παρά πέντε. Έφτασε στο και πέντε, αλλά το κατάλαβε ο κακομοίρης, τι καταστροφή έκανε δύο χρόνια και τι τραγωδία προκάλεσε πέντε μήνες. Παραδόξως, τώρα δεν έχει να κάνει τίποτα παραπάνω από αυτό που ήδη κάνει τρεις μέρες, καθώς η Ευρώπη ξετυλίγεται και ξεχαρβαλώνεται από μόνη της στα πόδια του. Κοίτα που ο Ολάν θα βγει και ηγέτης στο τέλος :-) Και το δίδυμο Μέρκελ Σόιμπλε θα βρουν την δικαιολογία της Γαλλίας για να πουλήσουνε τον συμβιβασμό στην Γερμανία. Με την Φινλανδία να δούμε τι θα γίνει. Αντί να πέσει ο Τσίπρας λες να πέσει η Φινλανδική κυβέρνηση;;; Σωστή ως προς Φινλανδία και ναζί :-)

      Κυριακάτικη εκδρομή! επιστρέφουμε αργότερα για να αρχίσω πάλι να ψάχνω νέα και εξελίξεις επί ώρες...

      Καλή σου Κυριακή :-)

      Διαγραφή
  2. Ισως να έχεις δίκιο. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον αυτά τα Eurogroup να μην γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες. Πολλά ζητάω, μα έτσι θα γλιτώναμε από πολλά. Όπως και από το ξεχώρισμα των αληθινών επιδιώξεων, αν και αυτά φαίνονται τελικά για όποιον θέλει να δει και έτσι. Τέλος πάντων. Καλή σας Κυριακή! Εγώ ξεκίνησα μέσα σε αυτό το χαμό να γράφω ένα νέο θεατρικό και μάλλον με αυτό θα κυλήσει η Κυριακή, αν μπορέσω. Καλά να περάσετε.

    Ps "Thinks" όνομα και πράγμα χαχα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Αυτό ήταν το καλύτερο νέο σήμερα! Το τι ξεκίνησες! Your fans are cheering you on! Methinks it's α long overdue excellent idea!

      (Και για όποιους δεν το έχουν υπ' όψη τους, το "methinks" [mē thincth] είναι Σαιξπηρική έκφραση που αντιστοιχεί στο "I think" [σκέφτομαι])

      Το σημερινό επεισόδιο φαίνεται ότι θα είναι πολύ επεισοδιακό! Δεν θα μπορώ να περιμένω το επεισόδιο της επόμενης Κυριακής!

      Διαγραφή
    2. Χεχε. Πριν κάποιους μήνες έγραψα ένα ακόμη. Οπότε θα είναι το τρίτο.
      Κατ άλλα μεγάλη θλίψη και απογοήτευση για αυτόν τον εξευτελισμό. Τα όρια έχουν ξεπεραστεί.

      Διαγραφή
    3. Αυτό μου δίνει ένα μεγάλο χαμόγελο ευχαρίστησης, και αναμονής (anticipation) να γνωρίσω και το δεύτερο και το τρίτο :-)

      Κατά τα άλλα... τα 50 δις περιουσιακά στοιχεία για αποπληρωμή και το προσωρινό exit είναι εντελώς απαράδεκτα και ταπεινωτικά. Δεν μπορούμε να τα δεχτούμε και το ξέρουνε. Τα υπόλοιπα είναι σωστά και τα χρειαζόμαστε να γίνουν, και είναι σχεδόν ότι υπογράφαμε επί χρόνια ότι θα κάνουμε και ποτέ δεν κάναμε...

      Διαγραφή
  3. Δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα. Η δημοκρατία πλήττεται βαριά. Αυτό το πράγμα που ονομάζουν συμφωνία είναι μια συνθήκη παράδοσης άνευ όρων. Έχω αηδιάσει. Δεν ωφελεί να ασχολείσαι. Δε με απασχολεί το επεισόδιο της επόμενης Κυριακής. Να βλέπω την κηδεία της χώρας μου σε live σύνδεση. Η ΕΖ όπως την γνωρίσαμε δεν υπάρχει πλέον. Βέβαια και ποιον ενδιαφέρει; Αν δεν σε αφορά άμεσα, δεν ενδιαφέρεσαι, αυτή είναι η συνθήκη σήμερα σε όλο τον πλανήτη. Μακρυά από σένα και ότι γίνει.

    Όσο για τις ευχές, είναι απλά ανάγκη δημιουργίας. Γράφω από πολύ μικρή άσχετο αν δεν δημοσιεύω εδώ πράγματα. Σίγουρα το ιστολόγιο και οι λογαριασμοί στα sm παίρνουν ενέργεια από αυτά. Δε ξέρω αν θα τα ακούσεις, όπως έγινε στο πρώτο, γιατί το να ξαναέρθει διάκριση από κανάλι δε είναι και τόσο εύκολο. Παρ όλα αυτά να είσαι καλά, σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τρόπος με τον οποίον φέρονται σε μία χώρα είναι απαράδεκτος. Και έχεις δίκιο. Πλήτεται η δημοκρατια στο τέλος. Εμείς εδώ που τα παρακολουθούμε έχουμε παγώσει. Και η Μαργαρίτα είναι έξω φρενών μαζί τους και εγώ τα έχω χαμένα. Αυτό που γίνεται με τον τρόπο που γίνεται ουτε εγώ δεν το περίμενα. Είναι πάνω από παράδοση άνευ όρων. είναι και τιμωρία. Και είναι απαράδεκτο...

      Μπορείς να συνχίσεις βήματα δικά σου, βασισμένα, και έπειτα από, την διάκριση. Όταν υπάρχει αξία, βγαίνει στο φως.

      Διαγραφή
    2. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, είναι η επιβολή του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο.
      Τώρα θα τιμωρηθούμε πραγματικά για όσα έχουμε, ή μάλλον όσα δεν έχουμε κάνει. Στο κάτω κάτω εμείς παρακαλάμε, αν δεν θέλουμε, έξω από αυτό το ευρωπαϊκό μπουλούκι.
      Η τιμωρία της επονομαζόμενης (Ευρωπαϊκής) Ένωσης έπεται, δεν είναι της ώρας να το βάλουμε στο τραπέζι.

      Ας μας γίνει όμως μάθημα, πρώτα σε εμάς, σκληρό μάθημα, αλλά μάθημα κι άλλη φορά να μην περιμένουμε ούτε εύκολες λύσεις, ούτε λύσεις χωρίς κόπο, ούτε να αντιμετωπίζουμε τα εθνικά προβλήματα με όρους Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, κι όλα αυτά προκειμένου να διαφυλάξουμε μια επίπλαστη ευμάρεια πασπαλισμένη με ανθρωπιστική κρίση.
      Το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ είναι αποτέλεσμα δικών μας ενεργειών, μη γελιόμαστε.

      Έβλεπα πριν λίγο ένα ντοκυμαντέρ για την Λωρίζα της Γάζας και την πραγματική ανθρωπιστική κρίση, πιάστηκε η καρδιά μου. Η Λωρίζα της Γάζας είναι κάποια μίλια μακριά από την Ευρωπαϊκή Κρήτη. Ας μην το ξεχνάμε και ας κοιτάμε και κάτω και πάνω και δεξιά και αριστερά με τον ίδιο σεβασμό και προς όλους.

      Εγώ προσωπικά είμαι αηδιασμένος και με όλο το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας και με μέρος της Ελληνικής κοινωνίας. Είμαστε πολύ λίγοι μπροστά στα ιστορικά γεγονότα, ανεπαρκείς. Με αυτά τα δύο σάπια συστήματα μπροστά δεν πάμε που ο κόσμος όλος να μας χαρίζει δάνεια και να μας χρηματοδοτεί για αιώνες.
      Τώρα είναι η ώρα της Ρήξης, της ρήξης απέναντι στη εσωτερική σαπίλα που μας πνίγει.

      Η τιμωρία της Ευρώπης θα έρθει πιο μετά, όπως στρώνει ο καθένας κοιμάται, αλλά ας μην γινόμαστε μνησίκακοι αυτή την ώρα - μοιάζει πολύ αλαζονικό - και να μην προσθούμε να ισοφαρίσουμε με τον τρίοπο αυτό για τα πολλαπλά αυτογκόλ που έχουμε βάλει εμείς στην ίδια μας τη χώρα.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ μου Τζων, σε μία ταχύτατα εξελισσόμενη πολύπλοκη και πολύπλευρη κατάσταση, η καλύτερη στρατηγική, νομίζω, είναι να κοιτάμε το κάθε βήμα ξεχωριστά και κάθε στιγμή ξεχωριστά για το τι είναι, ατόφια --αλλιώς, συνεχίζοντας να κοιτάμε την γενικότερη εικόνα απλά ζαλιζόμαστε...

      Αυτή την στιγμή, σε αυτό το βήμα, όλο το δίκαιο βρίσκεται στο μέρος της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του συμπεριφέρονται επιδεικνύοντας αντοχές ΣΠΑΝΙΕΣ, και η Γερμανία έχει βγάλει, για άλλη μια φορά το προσωπείο της, και φαίνεται, σε όλη την Ευρώπη για αυτό που είναι: Βάρβαροι βόρεια των Άλπεων που προκάλεσαν δύο παγκοσμίους πολέμους και ένα ολοκαύτωμα.

      Η Ευρώπη έχει αρχίσει να ξεχαρβαλώνεται από μόνη της και είναι αμφίβολο αν 14-16 έθνη θα επιτρέψουν σε μία ισχυρή χώρα να διαλύσει την Ευρώπη μόνο για να εκδικηθεί ένα μικρό κράτος με μεγάλο πρόβλημα.

      Αυτή την στιγμή τα ρολόγια αρχίζουν να σταματούν γιατί δεν μπορεί η Δευτέρα το πρωί να φτάσει χωρίς λύση. Και η λύση τώρα εξαρτάται από τον καβγά που ξεκινά μεταξύ της Γερμανίας και των άλλων.

      Ίσως ο Σόιμπλε και η Μέρκελ να λύσσαξαν αρκετά ώστε να τους έχει προσωρινά στρίψει εντελώς, και αυτό φαίνεται πλέον πεντακάθαρα σε όλους τους άλλους γύρω από το τραπέζι.

      Η νύχτα θα κρατήσει πολύ.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.