Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

2001














1969. Διάλεγα εγώ τι ταινία θα δούμε. Οι γονείς μου διάλεγαν το τοστ ή το σουβλάκι μετά. Είχα διαλέξει τον Άνθρωπο για Όλες τις Εποχές, και τον Πολίτη Κέην χωρίς να ξέρω τι είναι --έτσι από ένστικτο. Εκείνο το βράδυ είχα διαλέξει κάτι που ακουγόταν περιπετειώδες και διαστημικό. 2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος, σε ένα σινεμά στον Πειραιά, κοντά στο Πασαλιμάνι (Ζέα για σας τους νεότερους). Μπήκαμε στο Σίμκα χίλια, πήγαμε, το είδαμε και φύγαμε. Το θυμάμαι. Ήμουνα 10 χρονών. Ήθελα να το καταλάβω. Να βρω ένα λογικό επιχείρημα ώστε να εξηγήσω στους γονείς μου ότι δεν χρειαζόταν να είναι τόσο απεγνωσμένα απογοητευμένοι με την ταινία που είδαμε.

1975. Περπατώντας για πρώτη φορά προς το Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο είδα μεταχειρισμένα βιβλία σε ένα καρότσι. Αγόρασα το Μπαγκνταβά Τζιτά (του Ινδουισμού), το Μανιφέστο του Κομουνιστικού Κόμματος, και το 2001, Η Οδύσσεια του Διαστήματος. Ξάπλωσα σε μία σαιζ λονγκ και διάβασα το 2001.

1980. Χρησιμοποιώντας δύο μηχανές παιξίματος και εγγραφής βίντεο VHS, έκανα το δικό μου μοντάζ στα τελευταία 15-20 λεπτά του 2001. Το "κόψιμό" μου, μου άρεσε πιο πολύ από του Κιούμπρικ. Στον δάσκαλό μου δεν άρεσε. Αλλά ήταν δάσκαλος μουσικής στον κινηματογράφο. Και μέχρι σήμερα το προτιμώ.

2014. Το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, του οποίου ήμουνα μέλος από το 1980 ως το 1984, στις 28 Νοεμβρίου, δυό μέρες πριν τα γενέθλιά μου, θα προβάλει το 2001, Η Οδύσσεια του Διαστήματος. Για να διαφημίσει το γεγονός του ότι μία από τις σημαντικότερες ταινίες του κινηματογράφου, και η καλύτερη ταινία διαστημικής επιστημονικής φαντασίας που γυρίστηκε ποτέ, θα προβληθεί ξανά στην μεγάλη οθόνη για την οποία γυρίστηκε και όπου ανήκει, το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ζήτησε από το Ignition Creative London, να δημιουργήσει ένα καινούργιο σποτ για την ταινία.

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά αριστοτεχνικό, χρησιμοποιώντας το στυλ κοπής του 21ου αιώνα για να δώσει περισσότερο μεγαλείο στο αριστούργημα το οποίο αντιπροσωπεύει. Όσοι γνωρίζουν την πραγματική πλοκή και μηνύματα που απασχολούσαν τον Άρθουρ Κλαρκ, θα αναγνωρίσουν στο σποτ ότι και οι δημιουργοί του, εν έτι 2014, επίσης τα γνώριζαν καλά.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.