Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Μέγας










"Ο Σιμόν Μπολιβάρ αγωνίστηκε σε περισσότερες από 100 μάχες εναντίων της Ισπανικής Αυτοκρατορίας. Κάλυψε 115.000 χιλιόμετρα καβάλα σε άλογο. Οι στρατιωτικές του εκστρατείες κάλυψαν γεωγραφική περιοχή διπλάσια σε μέγεθος από του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο στρατός του ποτέ δεν κατέκτησε --απελευθέρωσε."

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η καινούργια ταινία από την Βενεζουέλα "Ο Απελευθερωτής". Η ταινία επιχειρεί να κάνει περισσότερο γνωστό έναν άνθρωπο για τον οποίον λίγοι εκτός Λατινικής Αμερικής γνωρίζουν πολλά.

Και τελειώνει προτείνοντας κάτι το οποίο η επίσημη Ιστορία δεν έχει αναγνωρίσει: ότι ο Σιμόν Μπολιβάρ δεν πέθανε από φυματίωση αλλά δολοφονήθηκε. Αυτή είναι μία εκδοχή που υποστήριξε σε πρόσφατα χρόνια ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Χιούγκο Τσαβέζ. Ο Τσαβέζ ξέθαψε μάλιστα την σωρό του Μπολιβάρ και έγιναν τεστ, τα οποία όμως δεν κατέληξαν σε συμπέρασμα.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η σύγκριση της εκστρατείας του Μπολιβλαρ με του Αλεξάνδρου και το "γεγονός" ότι ο Μπολιβάρ κάλυψε διπλάσια έκταση από τον Αλέξανδρο. Επίσης ότι, όπως για τον Αλέξανδρο, η Ιστορία έριχνε το φταίξιμο για τον θάνατο σε κάποια αρρώστια, ενώ, για τον Αλέξανδρο τουλάχιστον, είναι ήδη σχεδόν σίγουρο, σε όλες τις αναφορές εκτός της επίσημης ιστορίας, ότι δηλητηριάστηκε στην Βαβυλώνα --ότι δολοφονήθηκε.

Τέλος, ότι ο Μπολιβάρ δεν κατέκτησε αλλά απελευθέρωσε. Ενδιαφέρουσα διαφορά: ποιά και ποιανού κριτήρια ξεχωρίζουν την κατάκτηση από την απελευθέρωση; και γιατί δεν είναι ο Μπολιβάρ τουλάχιστον όσο γνωστός όσο ο Αλέξανδρος;

Όσον αφορά την ισπανική κοινή γνώμη και κυβερνητική άποψη της εποχής, ο Μπολιβάρ σίγουρα δεν ήταν κατακτητής ούτε απελευθερωτής αλλά μάλλον ...τρομοκράτης. Όσον αφορά τους πληθυσμούς τους οποίους "απελευθέρωσε" αλλά κυρίως τους αναδειχθέντες τοπικούς ηγέτες και αρχηγούς αυτών των πληθυσμών, το όνειρο του Μπολιβάρ σίγουρα βοήθησε, αλλά κάποια στιγμή οι ντόπιοι "απελευθερωθέντες" μάλλον είπανε αρκετά, ευχαριστούμε πολύ, άντε τώρα στο καλό και θα αναλάβουμε εμείς τα περεταίρω --και το όνειρο του Μπολιβάρ για μιά Ενωμένη Λατινική Αμερική κατέληξε στα σημερινά κράτη της Βενεζουέλας, Κολομβίας, Παναμά, Ισημερινού, Περού και μέρη της Βολιβίας.

Αρχίζοντας από αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, την σύγκριση με τον Μέγα Αλέξανδρο, υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Οι εκστρατείες του Αλέξανδρου πέρασαν από τουλάχιστον τρεις πολιτισμούς που υπήρχαν χιλιετηρίδες πριν εκείνον --και είχαν βάλει τα δικά τους θεμέλια στην παγκόσμια Ιστορία, από θρησκείες, φιλοσοφίες και επιστήμη. Οι εκστρατείες του Μπολιβάρ αφορούσαν πάμπτωχες ομάδες πληθυσμών που βρισκόντουσαν εκεί μόλις 2-3 αιώνες, πάνω στα συντρίμμια δύο πολιτισμών οι οποίοι αφανίστηκαν από την Ισπανική κατάκτηση και παραμένουν μέχρι σήμερα σχεδόν άγνωστοι της ουσία τους. Οι πληθυσμοί τους οποίους 'ακούμπησε' ο Μπολιβάρ ήταν δουλοπάροικοι, αν όχι σκλάβοι, μια μακρινής αυτοκρατορίας, πέρα από έναν ωκεανό. Ο Αλέξανδρος πολέμησε στρατηγούς, βασιλείς και στρατούς εθνών, ενώ ο Μπολιβάρ πολέμησε ντόπιους αποικιακούς αντιπροσώπους του Ισπανικού στέμματος.

Η εκστρατεία (ή εκστρατείες) του Μεγάλου Αλεξάνδρου κράτησαν 12 με 13  χρόνια κατά τα οποία ταξίδεψε, καβάλα στον Βουκεφάλα, απόσταση την οποία ο χάρτης δείχνει σαν περίπου 18.000 χιλιόμετρα, και σε έγκυρες πηγές αναγράφεται ως έως και 36.000 πραγματικά χιλιόμετρα πορείας. Έστω, περίπου 25.000 χιλιόμετρα, χονδρικά έτσι για την συζήτηση. Ο Μπολιβάρ, για να κάνει τα 115.000 χιλιόμετρα που αναφέρει η ταινία θα έπρεπε να είχε πάει καβάλα στο άλογό του από τον Παναμά ως την Γη του Πυρός και πίσω έντεκα φορές, πάνω κάτω. Δεν βγαίνει.

Είναι το έδαφος που κάλυψε ο Μπολιβάρ δύο φορές σε μέγεθος από εκείνο που κάλυψε ο Αλέξανδρος; δεν βγαινει:




(Οι δύο χάρτες σε ίδια κλίμακα)



Η Ιστορία, τελικά, και οι συγκρίσεις, όπως και τα γεγονότα και ακριβείς μετρήσεις, εξαρτώνται από το ποιός τα αναφέρει και γιατί. Μου φαίνεται μάλιστα ότι το να πηγαίνει κανείς σινεμά είναι η λιγότερο υπεύθυνη μέθοδος για να μάθει Ιστορία.

















3 σχόλια:

  1. Ετερον το ένα, κότερον το άλλο.

    Άλλο ο μεγαλος αλέκος, άλλο ο Μπολιβαρ. Και αν περιμένεις απο το Χολυγουντ να μαθεις Ιστορια, την εκατσες την βαρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ενα πληροφοριακο γιά τα αλογατα απο έναν πρωην πεταλωτή:

    ένα άλογο μπορεις να το ιππευσεις ανάμεσα στα 3 και τα 18 του χρονια (σε πολύυυυυυ ιδανικες συνθηκες). Δηλαδη για 15 χρόνια συνολο. Η μεγαλύτερη διαδρομη που μπορεις να κανεις με αλογο μεσα σε μια μερα ειναι περιπου 60 χλμ. Αυτο ισχυει μονο σε επιπεδη πεδιαδα χωρις εμποδια, χωρις φορτιο, χωρις λασπες, χωρις αμμο. Μετα από αυτην την πορεια, το αλογο σου χρειαζεται 2-3 μερες ξεκουραση σε καλο παχνι και με πολυ σανό.

    Τα συμπερασματα δικα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς το σαφές (και το κότερο) κάπταιν!

      Τελευταία φορά που είδα λίγη ιστορία από το χόλυγουντ ήταν το Γκάντι, και το Τσάπλιν. Κατά σύμπτωση και τα δύο του Ντικ Άτενμπορω. Άντε ίσως και ο Λώρενς του Λην με βία. Βέβαια και οι δύο ήταν Βρετανοί φιλμ μέηκερς. Η πιο ακριβής ιστορική ταινία του Χόλυγουντ που θυμάμαι να έχω δει πάντως είναι ο ΕΤ του Σπήλμπεργκ! Και το Αμέρικαν Γκραφίτι του πωστονλένε που συνέγραψε και την Ιστορία των σταργουώρς... Λούκας!

      Έχουμε και λέμε... 60 χλμ μείον στάσεις για μάχες και κακό έδαφος, πες 30 χλμ... συν 2-3 μέρες ξεκούραση (μη λουφάζουμε κιόλας με τρεις)... 115.000 χιλιόμετρα... Σύμφωνα με την ταινία... ο Μπολιβάρ ίππευε επί... 37 χρόνια! Πάνω-κάτω ίππευε για κάπου 20-25 χρόνια αφότου πέθανε. Εντάξει κι εσύ πολύ τα ψειρίζεις... Δεν έχεις κάνει ποτέ τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες με αερόστατο;

      Διαγραφή