Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ονειρώξεις












Στην Νέα Υόρκη το λένε "Off-Broadway". Είναι εκεί που ανοίγουν πρωτοποριακές ή αμφιλεγόμενες θεατρικές παραστάσεις που δεν έχουν την σιγουριά, ή την πρόσκληση, να ανοίξουν στο Broadway, και δοκιμάζουν τους μυς τους περιφερειακά, σε κουλτουριάρικα θέατρα τέχνης μακριά από την πλατειά οδό.

Έτσι και η πολιτική επιθεώρηση των Συριζαίων δοκίμασε τους μυς της με μια παράσταση Off-Broadway σε μια ακαδημαϊκή πλατφόρμα της Ουάσινγκτον, το Brookings Institution. Την κοσμοϊστορική στιγμή της ανακάλυψης της Αμερικής από τον τσίπρα δυστυχώς επισκίασαν οι τελετές και τα πάρτυ για την δεύτερη ορκωμοσία του Ομπάμα.

Το Brookings Institution, δεν είναι πολιτική ή οικονομική οντότητα. Είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα ιδιωτικής προελεύσεως, ένα think tank δημιουργημένο το 1916 από τον φιλάνθρωπο Ρόμπερτ Μπρούκινγκς, ως "μια δημόσια οργάνωση που διεξάγει ανεξάρτητες έρευνες, και, βάση αυτών των ερευνών διαθέτει καινοτόμες, πρακτικές συστάσεις για την προώθηση τριών στόχων: Την ενίσχυση της Αμερικανικής δημοκρατίας, Την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, της ασφάλειας και των ευκαιριών όλων των Αμερικανών, και, Την εξασφάλιση μιας πιο ανοικτής, ασφαλούς, ευημερούσας και συνεργικής διεθνούς συγκυρίας".

Εκεί λοιπόν πήγε ο τσίπρας να τους εξηγήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν πρέπει να φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜέκ καϊμάκι, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Ευρώπη, ήταν και είναι Ευρωπαϊκό κόμμα, θέλει το Ευρώ, και έχει πολλά κοινά με την Αμερική. Απλά δεν του αρέσει το μνημόνιο γιατί μας έφερε κατάθλιψη, στην Ελλάδα, ενώ οι ΗΠΑ δεν έπαθαν κατάθλιψη μετά από την κρίση που πέρασαν το 2007-8. Αυτά. Ευχαριστώ.

Όταν ο Φιντέλ Κάστρο το 1959 δήλωσε σαφώς ότι δεν συμφωνεί η Κούβα με τον κομουνισμό, ότι δεν είναι κομουνιστές, και μετά πήγε στις ΗΠΑ να προωθήσει την επανάσταση, όχι σαν αντι-Αμερικανική αλλά σαν επανάσταση κατά των συμφερόντων της μαφίας και των μεγάλων ιδιωτικών Αμερικανικών επιχειρήσεων, ο Κάστρο πλήρωσε μια Αμερικανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να τον βοηθήσει να παρουσιαστεί στις ΗΠΑ. Δυστυχώς τότε οι ΗΠΑ ακόμα παίρνανε ανάσα από 8 χρόνια Μακαρθισμού και υστερίας, και ο Αϊζενχάουερ έκανε το μεγάλο λάθος να μην δεχτεί τον Κάστρο. Και δύο χρόνια αργότερα η Κούβα αναγκάστηκε για να επιβιώσει να προσχωρήσει στην Μόσχα.

Ο Φιντέλ πάντως επέζησε επί έντεκα Αμερικανών προέδρων.

Ο τσίπρας δεν είχε το μυαλουδάκι άραγε να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα Αμερικανό για να του στυλβώσει τον λόγο που έβγαλε, να τον συμβουλεύσει πως να επικοινωνήσει το μήνυμα του σε Αμερικανικά μυαλά; Ή μήπως, τελικά, δεν έχει καν μήνυμα να στυλβώσει;

Ο λόγος που έβγαλε στο Μπρούκινγκς είναι εδώ. Η σελίδα του Μπρούκινγκς για την ομιλία είναι εδώ. Πιστέψτε με, μεταφρασμένος στα αγγλικά και ακουσμένος από αμερικάνικά αυτιά ήταν απλά μια σπατάλη των χρημάτων των συνιστωσών για το εισιτήριο και το ξενοδοχείο. Και σε οποιονδήποτε σκεπτόμενο Αμερικανό που ξέρει να αναλύει ομιλίες, προξένησε περισσότερο αμφιβολίες παρά να τις καθησυχάσει. 


"Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι τους μεγαλύτερούς μου να μου λένε ότι αν η Αμερική αρπάζει ένα κρύωμα, η Ελλάδα κρεβατώνεται με πνευμονία."
Έτσι ξεκίνησε στην εισαγωγή της ομιλίας του στο Αμερικανικό ακαδημαϊκό ίδρυμα/think tank, ο malakas, φτου να μην τον ματιάξω. Τι έγινε; ξέμεινε από τσαμπουκά;

Ομιλία αδύναμη, ατεκμηρίωτη και ερασιτεχνική στην δομή της. Και οι Αμερικανοί δεν πάνε weak, unsubstantiated, amateur ανθρώπους. Οι Ρωμιοί βέβαια άλλο που δεν θέλουνε!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.