Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Προσοχή!







Ο Καραγκιόζης είναι κεντρικός χαρακτήρας του παραδοσιακού ελληνικού και τουρκικού Θεάτρου Σκιών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται με το όνομα του πρωταγωνιστή του. Στα τούρκικα ονομάζεται Karagöz που σημαίνει μαυρομάτης.





Άλλος ένας λόγος να είμαστε εθνικά υπερήφανοι, για το πως επιτρέπουμε στους άλλους λαούς να μας καταλαβαίνουν καθώς συνεργαζόμαστε μαζί τους: Μόλις τώρα έλαβα, ως διαμένων στην περιοχή, email από την κυβέρνησή μου (ΗΠΑ) που με προειδοποιεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει "αύξηση στον αριθμό απρόκλητων παρενοχλήσεων και βίαιων επιθέσεων εναντίον προσώπων που, εξαιτίας της επιδερμίδας τους, γίνονται αντιληπτά ως ξένοι μετανάστες. Οι πολίτες των ΗΠΑ που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνοι με καταγωγή της Αφρικής, της Ασίας, Ισπανόφωνοι, ή της Μέσης Ανατολής, μέσα στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις."

(Ελεύθερη μετάφραση: "Προσέχετε γιατί οι Έλληνες δεν είναι μόνο ρατσιστές αλλά είναι και ηλίθιοι και μπορεί να ξυλοκοπήσουν Αμερικανό περνώντας τον για μετανάστη λόγω επιδερμίδας")

Η προειδοποίηση αυτή υπάρχει και στην επίσημη ταξιδιωτική σελίδα στις ΗΠΑ, όπου επίσης αναφέρεται πως "υπάρχουν εξακριβωμένες αναφορές όπου Αμερικανοί πολίτες Αφρικανικής καταγωγής κρατήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία κατά την διάρκεια ερευνών για λαθραίους μετανάστες".

Η σελίδα συνεχίζει αναφέροντας ότι στην Ελλάδα "Πανεπιστημιακοί χώροι αξιοποιούνται ως καταφύγια αναρχικών και εγκληματιών".
Συγχαρητήρια συγχωριανοί!
Κι εις ανώτερα!


Πάντως, όπως φαίνεται, όχι το όνομα της Μακεδονίας, αλλά ούτε τον κακομοίρη τον Καραγκιόζη δεν καταφέραμε να κρατήσουμε, ρε μπαμπάκο:

Τέλος στην διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για την υπηκοότητα του πολυαγαπημένου ήρωα του θεάτρου σκιών, Καραγκιόζη έδωσε η UNESCO «πολιτογραφώντας» τον Τούρκο.
Η ιστορία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009, όταν υποεπιτροπή της UNESCO αποτελούμενη από έξι χώρες (Τουρκία, Εσθονία, Μεξικό, Β. Κορέα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κένυα), συνεδρίασε προκειμένου να εξετάσει την εισήγηση του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμου και Τουρισμού, σύμφωνα με την οποία ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης έπρεπε να θεωρηθούν …Τούρκοι υπήκοοι.
Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στην UNESCO είχε πεί ότι «απλώς στην Ελλάδα δόθηκε περισσότερη σημασία και αξία στον Καραγκιόζη σε σχέση με την Τουρκία. Για αυτό τον λόγο και θεωρήθηκε παγκοσμίως ότι ο Καραγκιόζης είναι Έλληνας».
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ενεργοποιήθηκε όταν η Ελλάδα απηύθυνε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση διεκδικώντας το πρωτότυπο των παραδοσιακών φιγούρων του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη.

Παράλληλα, δημιούργησε ένα αρχείο για τους χαρακτήρες και συνέστησε επιτροπή καθηγητών, αντιπροσώπων των πολιτιστικών οργανισμών και ειδικών στις συγκεκριμένες φιγούρες προκειμένου να στηρίξει τη θέση της.

Η υποεπιτροπή είχε αποφασίσει να δώσει την υπηκοότητα του Καραγκιόζη στην Τουρκία, απόφαση η οποία επικυρώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO.

«Αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού»

«Ο Καραγκιόζης είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τουρκική «πατρότητα», που αποδόθηκε στον Καραγκιόζη.

Επίσης συμπλήρωσε, πως σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που είχε από το υπουργείο Πολιτισμού, κατά τις αρχές της άυλης κληρονομιάς (που ορίζει η σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ) «στο ίδιο αγαθό μπορούν να προσχωρήσουν δύο χώρες».

Πηγή: Έθνος


Δείτε Περισσότερα:
http://www.otherside.gr/2010/07/unesco-tourkos-o-karagkiozis/#ixzz2CPJFtFfN





Για όσους δεν κατάλαβαν, οι Έλληνες στα καλά καθούμενα πήγαν και ζήτησαν το διεθνές κόπυράιτ για τον Καραγκιόζη και η Τουρκία και η Ουνέσκο τους είπαν να πάνε να κουρεύονται, στο οποίο η Ελλάδα απήντησε "δεν πειράζει ας το έχουμε το κόπυράιτ και οι δύο", όπως θα έλεγε στον Βεζίρη κι ο Καραγκιόζης, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο Καραγκιόζης ήταν Έλληνας. 














2 σχόλια:

  1. Ωραια αναρτηση!

    Προσωπικα νομιζω πως δεν θα επρεπε να απασχολει καποιον η καταγωγή και το κοπυραιτ, αλλα το γιατι το ποσοστο των Καραγκιοζηδων που κυκλοφορουν εκει εξω ειναι τοσο υψηλο :)

    (παντως μ'εκανες και γελασα)

    Καλο σου βραδυ, Δημητρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και η απόδειξη του πόσο υψηλό είναι το ποσοστό κυκλοφορούντων Καραγκιόζηδων και μέσα και έξω απ' το σεράι στο Σύνταγμα είναι ότι όλο τρώμε, όλο πίνουμε, και όλο νηστικοί κοιμόμαστε! Τα Κολλητήρια τι φταίνε τα καημένα!

      Άϊντε και καλή επέτειο αύριο... όλοι έξω από την πρεσβεία για το θέατρο σκιών!

      Καλό σου βράδυ Scarlett :-)

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.